Rapoartele CIA, ultimele clipe ale lui Nicolae Ceaușescu și când a fost menționat pentru prima dată Ion Iliescu

download

Dimensiune font:

| 18-05-2021 08:49

La mai bine de 30 de ani de la momentul Revoluției decembriste, în presa internațională și nu numai, au apărut documente desecretizate ale CIA, în care se vorbește, pe larg, despre ceea ce se întâmpla în România lui Nicolae Ceaușescu din acel moment.

Rapoartele CIA, ultimele clipe ale lui Nicolae Ceaușescu și când a fost menționat pentru prima dată Ion Iliescu
Documentele parțial declasificate ale CIA cu privire la evenimentele din decembrie 1989 din România și evoluțiile ulterioare din ianuarie 1990 dezvăluie faptul că grupul care l-a ucis pe Ceaușescu și a preluat statul, FSN (Frontul Salvării Naționale), nu-și mai putea ascunde lipsa de credibilitate și disensiunile interne.

„Președintele Iliescu a recunoscut joi că situația politică este instabilă, avertizând că anarhia ar putea urma în cazul în care guvernul provizoriu ar cădea.”, se preciza în documentul CIA, datat 27 ianuarie 1990,

Un alt raport al CIA, din 30 ianuarie 1990, a anunțat întoarcerea Securității spunând că:

„Manifestările anti-regim împing FSN-ul, aflat în prezent la putere, să recurgă la poliția politică fără milă a lui Ceaușescu. Profilul actual scăzut al Securității se va schimba dacă, și este probabil, FSN continuă să fie ținta atacurilor, pentru măsurile sale privind reformele democratice. Utilizarea personalului Securității în limitarea protestelor amplifică probabilitatea ca manifestațiile anti-guvernare să devină violente. La fel ca în cazul scăpării lui Ceaușescu, armata română poate juca un rol cheie în supraviețuirea FSN.”

Un document CIA mai vechi, parțial declasificat, din 4 martie 1982, intitulat„ Tulburări în România: Cauze și implicații ”, a analizat modul în care administrația lui Ceaușescu a fost subminată de politicile interne „dogmatice”, „stagnarea economică și tulburarea crescândă” și a numit jucători cheie care ar fi putut să-l înlocuiască pe Ceaușescu în cazul unei „succesiuni forțate”. Această listă scurtă a format așa-numita „gardă interioară” a lui Nicolae Ceaușescu și l-a inclus pe Emil Bobu, vicepremier, Elena Ceaușescu, soția șefului statului și prim-viceprim-ministru al Biroului permanent, Iosif Blanc, secretarul birourilor permanente și Ion Coman, secretar pentru afaceri militare și securitate.

Un al doilea grup de așa-ziși „brokeri de putere” era format din persoane puternice din punct de vedere politic care nu ar fi fost scoase de la putere, în caz de lovitură de stat, chiar dacă erau loiali lui Ceaușescu. Ilie Verdet, prim-ministrul Biroului permanent, Constantin Dascalescu, secretarul Biroului permanent pentru organizarea partidului, Stefan Andrei, ministrul afacerilor externe al Biroului permanent, Cornel Burtică, viceprim-ministrul Biroului permanent și ministrul comerțului exterior.

A fost sigură clasificarea acestui grup ca parte a „statului profund” din România la acea vreme, grupul care menținea funcționarea aparatului de stat, indiferent de ce se întâmpla politic. Un al treilea grup, identificat drept „rivalii în eclipsă”, includea persoane care se aflau în declinul politic și nu era favorizat de regimul de la acea vreme, dar capabile să joace „roluri majore în a inspira o mișcare împotriva lui Ceaușescu”.

Aceștia au fost Virgil Trofin, care a criticat cultul personalității și politicile autocratice ale lui Ceaușescu, Paul Niculescu, președinte al Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum, și Ion Iliescu, președinte al Consiliului Național pentru Resurse de Apă. Iliescu, care a devenit președinte al României după căderea și execuția lui Ceaușescu, asasinat în 1989, a fost caracterizat în documentul CIA drept „luminos, dinamic și neobișnuit de candid” și a remarcat „tinerețea, abilitatea și popularitatea sa continuă cu mulți membri din birocrație sugerează că va fi o figură importantă într-o conducere post-Ceaușescu.”

Din mărturisirile celor apropiați de taberele pro și anti Ceaușescu, s-a mai aflat că plecarea sa, forțată, a fost planificată mai serios începând cu 1986. Un faimos conspirator a fost Silviu Brucan, un individ foarte inteligent, care, întâmplător s-a întâlnit cu George Soros imediat după căderea lui Ceaușescu, la GDS (Grupul pentru dialog social), în ianuarie 1990.

În decursul anilor 1980, Ceaușescu și soția sa toxică au trăit confortabil într-o bulă, crezând că au avut dragostea oamenilor și nici un rival. Între timp, o mare parte din clasele muncitoarea din România au suferit de lipsa de produse alimentare, materiale de bază și deteriorarea serviciilor publice.

În tinerețe, Ion Iliescu și-a încheiat studiile la Institutul de Energie al Universității din Moscova. Ca și alți politicieni din peisajul românesc, de facto vorbind, Iliescu a avut o dublă apartenență, față de România și de Uniunea Sovietică. Mulți oameni, încă din 89 și până în prezent, îl condamnă ca un trădător și agent al Moscovei. Adevărul este însă mai ironic. Iliescu a sfârșit prin a fi un agent triplu, cu finalitatea sa promisă la Washington. În regimul lui Iliescu au început demersurile către NATO și Uniunea Europeană, iar România a devenit parte a NATO în cadrul regimului social-democrat, avându-i ca artizani pe președintele Iliescu și premierul Năstase.

Gorbaciov nu a avut dragoste pentru Ceaușescu și invers. Politicile brutale de austeritate ale lui Ceaușescu, pentru care FMI și-a dat binecuvântarea, cunoscând în întregime costurile umane, i-au prăbușit popularitatea, în timp ce întreprinderile de comerț exterior ale statului acumulau împrumuturi în valută, atât în ​​numerar, cât și în credit. Nomenclatura privilegiată a dorit să utilizeze acești bani pentru a aduce din străinătate obiecte de lux. Opoziția lui Ceaușescu față de Perestroika, față de combaterea sovietică în treburile interne românești, l-au făcut să fie o țintă a oportuniștilor politici din jurul său.

Utilitatea lui Ceaușescu pentru Washington și-a continuat cursul. Atât Moscova, cât și Washingtonul au convenit asupra unor noi condiții, post-comuniste / post-sovietice. Cu toate acestea, în mod tragic pentru România, bătrânii escroci, care s-au rebranșat ca democrați, au fost nevoiți să utilizeze fake news, plus terorism de stat și paramilitar. Au fost trase gloanțe adevărate, iar oamenii nevinovați, civili și soldați, trebuiau uciși și condamnați pentru că revoluția propriu-zisă trebuia confiscată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ancuţa Popoviciu, cea care a întrebat dacă victima lui Vlad Pascu este în sala de judecată
17/04/2024 10:13

Inspectia Judiciară cere suspendarea din functie a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Tribunalul Mangalia, cea care are in lucru dosarul 2 Mai. Sectia pentru Judecători in Materie Disciplinară ur ...

Prof. Dr. Mircea Beuran, declarat nevinovat de acuzațiile aduse de DNA: Fapta nu există
17/04/2024 08:47

Tribunalul Giurgiu a dispus joi achitarea medicului Mircea Beuran, intr-un dosar in care a fost trimis in judecată de DNA sub acuzaţia că a primit de la un alt medic bani şi bunuri in valoare de peste 10.00 ...

Țuică și cârnăciori, mita oferită de un pădurar șefului Gărzii Forestiere
16/04/2024 20:40

Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a oferit produse procesate din carne, peste şi ţuică pentru a nu fi sancţionat pentru neregulile constatate cu ocazia unui control silvic, conform unu ...

Alina Gorghiu i-a transmis procurorului general al PÎCCJ cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi a lui Gelu-Voican Voiculescu
16/04/2024 20:13

Ministrul Justiţiei Alina Ştefania Gorghiu i-a transmis, marţi, procurorului general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cererile de urmărire penală primite de la pre ...

Alina Gorghiu, despre cazul Vlad Pascu: Ni se cere să intervenim, dar nu ministrul Justiţiei stabilește sentinţe
15/04/2024 17:51

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat că ea şi colegii săi din institutia pe care o conduce nu pot interveni in cursul unui proces, referindu-se la cazul Vlad Pascu. Ea le-a cerut seriozitate celor ...

Strigător la cer: Tatăl drogatului asasin Vlad Pascu dă vina pe victimele fiului său. Avocatul criminalului susține că e vorba despre „o culpă comună”. Vlad Pascu ar putea ieși din pușcărie în trei ani
15/04/2024 06:51

Mihai Pascu (foto), tatăl tanărului care, drogat fiind, a ucis doi tineri pe 19 august 2023, sustine că vina pentru accidentul de la 2 mai ar apartine…victimelor, deoarece acestia „nu se intorceau de la ...

Oamenii se revoltă! Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai
13/04/2024 21:43

Aproximativ 200 de persoane care poartă tricouri albe participă, sambătă seară, la manifestaţia de protest din Piaţa Victoriei, faţă de modul in care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai. Ei au ...

'L-am ridicat pe băiatul dumneavoastră de pe șosea, ne datorați 5 milioane'. Tatăl lui Sebi, băiatul ucis de Vlad Pascu face destăinuiri tulburătoare
13/04/2024 17:41

Rudele şi prietenii celor doi studenţi ucişi cu maşina in staţiunea 2 Mai de Vlad Pascu, tanărul care s-a urcat drogat la volan se vor strange in această seară in Piaţa Victoriei, in semn de protest pe ...

Monica Macovei, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia, unde a intrat cu mașina într-un motociclist
12/04/2024 12:32

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost condamnată, vineri, la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia, in urma căruia un motociclist a fost rănit, transmite News. ...

Scandal monstru între LIDL și MAPN. Retailerul german a construit un depozit care bruiază radarul unei baze NATO. Ministerul Apărării cere dărâmarea construcției, instanța tocmai a dat sentința!
10/04/2024 00:15

Gigantul Lidl a reusit să intre intr-un scandal de proportii cu MApN, după ce si-a construit, in 2021, un depozit logistic la Carcea. Abia după ce clădirea era aproape finalizată, misterul a cerut să se o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei