Regionalizarea, între necesitate şi oportunitate

default

Dimensiune font:

| 01-04-2013 05:05

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” începe astăzi o amplă campanie de informare şi dezbatere în susţinerea demersului pentru o nouă împărţire administrativ-teritorială a ţării. În perioada 1 aprilie - 1 iulie, cotidianul nostru va publica analize şi articole relevante cu privire la avantajele, dezavantajele, oportunităţile şi riscurile regionalizării României. Reporterii noştri vor intervieva factorii locali de decizie din cele şase judeţe (Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Vaslui şi Neamţ), precum şi pe cei centrali implicaţi în procesul de regionalizare. Săptămânal, vă invităm să citiţi în fiecare luni, rezultatele acestui demers. Punctul final al campaniei va consta într-o dezbatere la care vor fi invitate importante personalităţi publice şi politice.

Regiunea de Nord-Est este cea mai săracă zonă a Uniunii Europene. Cu toate că este regiunea cu cel mai mare număr de locuitori din ţară (3,7 milioane), în cele şase judeţe este concentrată cea mai mare pondere a românilor săraci, de aproape 26%. Cu un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor şi confruntată cu o migraţie severă a absolvenţilor de studii superioare, salvarea regiunii poate veni în contextul unei noi împărţiri administrativ-teritoriale. Aceasta poate duce, într-un final, la o dezvoltare unitară, eliminarea disparităţilor cu alte zone şi, nu în ultimul rând, o infuzie importantă de fonduri europene. Campania de informare a cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” privind necesitatea şi oportunitatea regionalizării începe astăzi cu prezentarea situaţiei actuale din zona de nord-est în ceea ce priveşte infrastructura de transport, socială, de telecomunicaţii, utilităţi şi structură locativă.

Nevoie acută de investiţii în infrastructura de transport

 

 

Infrastructura rutieră este una din principalele probleme cu care se confruntă regiunea. Din totalul drumurilor publice, doar puţin peste 30% dintre acestea sunt modernizate. Potrivit unui studiu făcut la comanda Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), 90% din drumurile naţionale sunt reabilitate. În schimb, doar 16% din cele judeţene şi comunale au beneficiat de lucrări de modernizare. „La nivel judeţean, procentul variază între numai 3% în judeţele Iaşi şi Neamţ şi 34% în Suceava”, se arată în studiu, datele fiind valabile pentru începutul anului 2012. La capitolul infrastructurii feroviare, reţeaua de căi ferate este la un nivel comparabil cu media pe ţară în ceea ce priveşte dotarea tehnică şi lungimea tronsoanelor. „Ponderea reţelei regionale este de 15,03% din cea naţională”, se precizează în raport. În anul 2011, transportul feroviar de mărfuri a însumat 28,2 milioane tone, încărcarea cu destinaţie în alte regiuni fiind de 34% (produse rafinate din petrol, produse chimice şi fibre manufacturate, produse din cauciuc şi mase plastice). În privinţa transportului aerian, studiul consemnează diferenţa uriaşă existentă între aeroportul Iaşi şi cel din Bacău. Astfel, dacă la Iaşi pot ateriza în condiţii de siguranţă aeronave de până la 47 tone, în cel băcăuan masa avioanelor ajunge şi până la 400 tone. În acelaşi timp, raportul notează că autorităţile ieşene au declanşat procedurile pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare.

Doar 36% din populaţie este conectată la internet

 

Analiza pieţei serviciilor de acces la internet arată un grad de penetrare în rândul populaţiei de doar 36%, în condiţiile în care în 54% din locuinţe nu există un calculator, acest ultim procent fiind dublu faţă de regiunea Bucureşti - Ilfov. „Utilizatorii au folosit în principal internetul pentru a transmite/primi mesaje, informare şi căutarea de informaţii, descărcarea de fişiere audio-video şi programe, conversaţii pe internet, transfer de fişiere şi mai puţin pentru cumpărături pe internet, tranzacţii bancare sau interacţionarea cu servicii publice (plata de taxe şi impozite)”, se arată în studiu. În cazul companiilor din regiune, 90% dintre acestea folosesc internetul (cel mai mic între regiuni).

În ce priveşte serviciile de telefonie fixă, gradul de penetrare este de 54%, iar, în cazul deţinătorilor de cartele SIM, numai 33% au abonamente (cel mai mic procent dintre toate regiunile), 55% au cartele preplătite, în timp ce 12% au ambele tipuri de servicii. La nivel de companii, 92% dintre acestea folosesc servicii de telefonie mobilă. În analiza citată, se mai precizează că doar 5% dintre gospodării nu utilizează servicii TV.

Moldova are 16,08% din şcolile ţării

 

 

În regiune, există 156 grădiniţe, 710 de şcoli cu învăţământ primar şi gimnazial, 260 de licee, 17 şcoli postliceale şi 15 instituţii de învăţământ superior. „Deşi în regiune se află 18,39% din populaţia preşcolară a României, numărul grădiniţelor existente reprezintă doar 11,41% din totalul naţional”, se precizează în studiu. În cele şase judeţe, sunt acreditate şapte universităţi de stat şi patru private. „În învăţământul preuniversitar se înregistrează o scădere a populaţiei şcolare cuprinsă între 4-15% în toate judeţele regiunii. Urmărind evoluţia pe cele două paliere:primar - gimnazial, respectiv liceal se constată că această scădere provine doar din reducerea severă a numărului de elevi din învăţământul primar-gimnazial. Astfel, cele mai mari reduceri de efective au loc în judeţele Bacău şi Neamţ cu câte 15-16%”, arată documentul citat. Principalii factori care conduc la creşterea ratei de abandon şcolar sunt lipsa unui model educaţional oferit în familie, plecarea părinţilor în străinătate, lipsa veniturilor şi insuficienta consiliere asigurată de către şcoală.

O altă problemă severă semnalată în raport constă în migraţia tinerilor absolvenţi în alte oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj) sau în state membre UE. „Principalul motiv îl constituie oferta extrem de redusă de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare”, consemnează raportul.

Pe primul loc în ţară la numărul de unităţi sanitare

 

Moldova deţine 15,02% din totalul unităţilor sanitare existente la nivel naţional. Dintre cele şase judeţe, conduce Iaşul (31% din total), urmat de Suceava (19%) şi Bacău (18%). Studiul precizează că, la nivel regional, la fiecare 10.000 locuitori sunt 18 medici (36 medici în mediul urban şi doar 4 în cel rural). În Moldova există 1.899 de unităţi sanitare publice şi 5.480 private. „Majoritatea spitalelor, ambulatoriilor, policlinicilor şi creşelor se află în mediul urban. În mediul rural sunt localizate alte tipuri de unităţi sanitare: unităţi medico-sociale, cabinete medicale, farmacii şi puncte farmaceutice”, arată raportul.

Un aspect pozitiv evidenţiat de specialişti constă în interesul unităţilor spitaliceşti de a implementa un sistem integrat de tip e-sănătate pentru a facilita accesul cetăţenilor la servicii de calitate, cât şi prelucrarea şi schimbul de informaţii medicale. La nivelul serviciilor sociale, în regiune există 3.219 de cantine sociale cu un număr zilnic de 1.888 de beneficiari, cei mai mulţi dintre aceştia fiind înregistraţi în judeţele Suceava şi Vaslui.

Aproape 1,5 milioane de locuinţe

 

 

Din informaţiile furnizate de INS, la nivelul regiunii există 1.369.760 de locuinţe (16,17% din totalul naţional), 57% dintre acestea fiind în mediul rural. „Cele mai aglomerate gospodării sunt în judeţele Suceava şi Iaşi cu 2,82, respectiv 2,74 persoane/gospodărie, iar cele mai puţin aglomerate sunt în judeţul Neamţ cu 2,48 persoane/gospodărie. Localităţile unde se înregistrează cel mai ridicat număr de persoane pe locuinţe sunt Cajvana (4,1), Vicovu de Sus (3,83), Podu Iloaiei (3,76) şi Hârlău (3,3)”, se arată în studiu.

Raportul consemnează că situaţia dotării locuinţelor cu baie proprie este una critică. În patru judeţe, procentul este de puţin peste 50%, iar în Botoşani şi Vaslui ajunge la 36% şi, respectiv, 32%.

În raport cu numărul de locuitori, cele mai multe locuinţe se află în Iaşi (21%), Bacău şi Suceava (câte 19%).

La utilităţi, doar la energie electrică suntem fruntaşi

 

Din datele Institutului Naţional de Statistică, doar 26,8% din populaţia regiunii este racordată la sisteme de canalizare, în condiţiile în care doar două dintre cele 46 de oraşe şi municipii nu sunt racordate la un astfel de serviciu. În acelaşi timp, 34 dintre cele 44 de localităţi beneficiare deţin şi staţii de epurare în funcţiune. În privinţa alimentării cu apă potabilă, în Botoşani şi Vaslui sunt cele mai puţine localităţi care beneficiază de acest serviciu (36% şi, respectiv, 38% din totalul locuinţelor), acestea fiind şi ultimele din ţară la acest capitol. Spre comparaţie, în zonele dezvoltate ale ţării, procentul locuinţelor conectate ajunge la 85%. Cele două judeţe sunt codaşe şi la numărul de locuinţe cu instalaţii de canalizare sau cu încălzire centrală. În privinţa volumului total de gaze naturale, acesta reprezintă doar 7,93% din cel naţional. „Acest lucru reflectă o intensitate mai redusă a activităţii industriale în regiune faţă de alte regiuni ale României. Doar 31 dintre municipiile şi oraşele regiunii sunt conectate la sisteme de distribuţie a gazelor naturale, iar cea mai mare parte a comunelor şi satelor nu sunt conectate”, se arată în studiul ARDNE. În schimb, peste 95% din totalul de locuinţe din regiune sunt conectate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

2.526 hectare de spaţii verzi

 

Suprafaţa medie a spaţiilor verzi amenajate pe cap de locuitor în mediul urban este de 15,8 mp/loc, valoare net inferioară celei de la nivel european (26 mp/loc), Cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi este amplasată în Bacău (539 ha), Iaşi (515 ha) şi Suceava (502 ha). La polul opus, se află Vaslui (344 ha), Neamţ (319 ha) şi Botoşani (307). Pentru a atinge norma europeană, suprafaţa totală trebuie să crească până la 4.144 ha. În unele localităţi, situaţia este critică. De exemplu, la Cajvana raportul este de 0 mp/loc, iar în Salcea 1 mp/loc. În schimb, şase localităţi depăşesc exigenţele europene: Solca (68 mp/loc), Slănic Moldova (53 mp/loc), Târgu Ocna (33 mp/loc), Oneşti (30 mp/loc), Suceava (30 mp/loc) şi Buhuşi (27 mp/loc). (Alex Andrei)

 

 

 

 

*** Doar 16% din numărul total de drumuri judeţene şi comunale sunt modernizate. Cu fonduri europene au fost reabilitaţi şi modernizaţi, în perioada 2007 - 2013, aproximativ 440,2 km drumuri judeţene şi 61,98 km străzi urbane.

 

 

*** 33% dintre locuitorii regiunii au abonamente la servicii de telefonie mobilă, cel mai mic procent din ţară

 

*** Localitatea Cavajna din Suceava deţine două recorduri negative: 0 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor şi o aglomerare de 4,1 persoane pe gospodărie

 

 

 

Drumuri

RO

Reg. NE

Bacău

Botoşani

Iaşi

Neamţ

Suceava

Vaslui

Total (km)

83703

17239

2445

2297

2370

1935

2991

2201

Modernizate

26791

4304

631

624

403

465

1421

760

Cu îmbrăcăminţi uşoare

21949

2745

626

371

691

603

182

272

Pietruite

23454

5140

885

924

768

840

1118

605

De pământ

11509

2050

303

378

508

27

270

564

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* doar 4.304 din 17.239 km de drumuri din cele şase judeţe ale Moldovei sunt modernizate * 57% din populaţia regiunii are domiciliul în mediul rural şi este deservită de numai 12% din totalul personalului medical * în 54% dintre gospodăriile regiunii nu există calculator, în timp ce doar 36% din populaţie are acces la internet * citiţi o analiză despre situaţia actuală a infrastructurii din regiune

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei