10 iunie, Eclipsă inelară de Soare

download (1)

Dimensiune font:

| 07-06-2021 10:45

O eclipsă de soare poate fi unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii. Eclipsele solare apar atunci când Pământul, luna și soarele sunt aliniate în același plan, iar luna trece între Pământ și soare, acoperind parțial sau complet astrul solar.

Specialiștii vorbesc despre patru tipuri de eclipse solare: totală, inelară, parțială și hibridă. hibridă. În România, în următorii 80 de ani vom avea parte de 37 eclipse parțiale, două eclipse inelare și o eclipsă totală. Primele două eclipse totale, cele mai spectaculoase, vor avea loc în anii 2026 și 2027, mai exact ăn 25 octombrie 2026 și 2 august 2028.

Deși diametrul soarelui este mult mai mare decât cel al pământului, de 1,4 milioane de kilometri, față de aproape 3.500 km, distanța dintre cele două corpuri din galaxie, produce aceste eclipse de soare. De asemenea, luna se află de 400 de ori mai aproape de Pământ decât este soarele, iar din acest motiv atunci când planurile orbitale se intersectează și distanțele se aliniază favorabil, satelitul pământului poate părea că acoperă complet discul soarelui. În ceea ce privește cât de rar este acest fenomen, în medie, o eclipsă totală de soare poate fi văzută de pe Pământ, la fiecare 18 luni.

Astrologii vorbesc despre că în timpul unei eclipse totale de soare, luna acoperă complet astrul solar iar lumina acestuia este obturată pentru câteva minute, în proiecția ei asupra planetei noastre. Umbra ia forma unui con întunecat și subțire. Este înconjurat de penumbră, o umbră mai deschisă, în formă de pâlnie, din care lumina soarelui este parțial ascunsă.

Pentru a vizualiza o eclipsă totală de soare, trebuie să fiți localizat pe calea directă a umbrei, care poate parcurge o treime din drum în jurul planetei în doar câteva ore. Când vă aflați pe acea cale directă, veți vedea discul soarelui micșorându-se într-o semilună, în timp ce umbra întunecată a lunii se repede spre voi peste peisaj.

Cea mai lungă eclipsă de spare
În scurta perioadă de întuneric total, când soarele este complet acoperit, frumoasa coroană soarelui este dezvăluită într-un spectacol ceresc de mare complexitate.

O eclipsă totală de soare durează de obicei doar câteva minute, a explicat astronomul solar Mitzi Adams de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama. Cea mai lungă eclipsă de soare a durat aproximativ 7 minute, a spus ea într-un webchat NASA.

Eclipsele totale sunt rareori văzute deoarece există doar de-a lungul unei căi înguste de pe suprafața Pământului, spre deosebire de eclipsele parțiale, care pot fi vizualizate într-o regiune mult mai mare.

Următoarea eclipsă totală de soare – pe 4 decembrie 2021 – va fi vizibilă doar din părți din Atlanticul de Sud și Antarctica, potrivit timeanddate.com. Cu toate acestea, dacă vă aflați în alte părți din Africa de Sud sau Namibia este posibil să vedeți o eclipsă parțială.

În cazul unei eclipse parțiale, o parte a soarelui rămâne întotdeauna vizibilă în timpul eclipsei. Cât din soare rămâne la vedere depinde de circumstanțele specifice. Dacă, de exemplu, sunteți poziționat chiar în afara căii eclipsei totale, veți vedea soarele scăzând până la o semilună îngustă, apoi se îngroașă din nou pe măsură ce umbra trece.

O eclipsă inelară este mult diferită de una totală. Cerul se va întuneca, provocând un fel de „amurg fals” ciudat, din moment ce atât de mult din soare încă se arată. Eclipsa inelară este o subspecie a unei eclipse parțiale. Durata maximă pentru o eclipsă inelară este de 12 minute și 30 de secunde.

Eclipsele inelare de soare
O eclipsă de soare inelară este similară cu o eclipsă totală. Diferența este că luna este relativ prea mică pentru a acoperi complet discul soarelui. Deoarece luna înconjoară Pământul pe o orbită eliptică, distanța sa față de Pământ poate varia de la 356.400 la 406.700 km. Dar conul întunecat al umbrei lunii se poate extinde pe o lungime de cel mult 379.322 km; aceasta este mai mică decât distanța medie a lunii de Pământ.

Deci, dacă luna este la o anumită distanță mai mare decât limita umbrei, vârful umbrei nu ajunge pe Pământ. În timpul unei astfel de eclipse, antumbra, o continuare teoretică a umbrei, ajunge la pământ și oricine se află în interiorul ei poate privi în sus dincolo de ambele părți ale umbrei și poate vedea un inel sau „inel de foc” în jurul lunii.

Acestea se mai numesc eclipse inelare-totale („A-T”). Acest tip special de eclipsă apare atunci când distanța lunii este aproape de limita sa pentru ca umbra să ajungă pe Pământ. În cele mai multe cazuri, o eclipsă A-T începe ca o eclipsă inelară, deoarece vârful umbrei cade doar la scurt timp de a intra în contact cu Pământul; apoi devine total, deoarece rotunjimea planetei ajunge și interceptează vârful umbrei aproape de mijlocul căii, apoi în cele din urmă revine la inel spre sfârșitul căii.

Deoarece luna pare să treacă direct în fața soarelui, eclipsele totale, inelare și hibride sunt numite și eclipsele „centrale” pentru a le distinge de eclipsele care sunt doar parțiale.

Dintre toate eclipsele solare, aproximativ 28% sunt totale; 35% sunt parțiale; 32% inelar; și doar 5% sunt hibrizi.

Când vor avea loc următoarele eclipse
10 iunie 2021 Inelară Asia, Europe, N. America, Canada, Groenlanda și Russia
4 Decembrie 2021 Totală Antarctica, Africa de Sud, Atlanticul de Sud
30 aprilie 2022 Parțială Pacificul de Sud Est, America de Sud
25 octombrie 2022 Parțială Europa, Africa – o parte a continentului, Orientul Mijlociu, Asia
20 aprilie 2023 Totală Asia de Sud Est, Australia, Oceanului Pacific, Oceanului Indian, Antarctica. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Campionatul de bârfă și lehamite
29/03/2023 14:10

Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsab ...

 Campionatul de bârfă şi lehamite
28/03/2023 19:36

 Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsabil”. Da, cu t ...

Doi liceeni au dezlegat teorema lui Pitagora
27/03/2023 14:04

Doi elevi de liceu din New Orleans cred că au reusit să demonstreze o teoremă veche de 2.000 de ani care i-a intrigat pe matematicieni timp de secole. Cei mai multi experti credeau că e imposibil ca teorema ...

O ciornă cu planul tău de viaţă
27/03/2023 09:07

Mi-a plăcut mult provocarea lansată celor mai cunoscuţi antreprenori de succes din Romania de face o călătorie in timp şi de a-şi reinventa viaţa cu inţelepciunea adunată. Ce sfaturi ţi-ai oferi da ...

Mămăligile regale ale lui Columb
26/03/2023 16:45

  Moldovencele sunt experte in mămăligută. Se spune chiar că o tanără care nu stie să facă o astfel de fiertură cum trebuie nu-i incă bună de măritat. E mare lucru să invarti o mămăligă ad ...

Cantus Mundi - peste 250 de coruri, reunind 26.000 de voci, au cântat la Ora Pământului. Au participat și copii din Iași, Suceava, Neamț și Vaslui
26/03/2023 12:15

Copiii din peste 250 de coruri şi ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cantat, sambătă, alături de familii, prieteni şi profesori pentru sănătatea planetei, in cadrul a 79 de recitaluri găzduite in ...

2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în Egipt
26/03/2023 10:56

Cel puţin 2.000 de capete mumificate de berbeci datand din timpul dinastiei Ptolemeice, precum şi o structură somptuoasă din timpul Vechiului Regat au fost dezgropate la templul lui Ramses al II-lea, situat ...

Oglinda cu chipuri blânde
25/03/2023 09:50

  V-aţi intrebat vreodată cum veţi arăta peste 10, 20 sau 30 de ani? E o intrebare simplă, precum cele de la interviurile de angajare, doar nuanţa diferă. Eu mă refer la imaginea fizică, nu la jo ...

Portret în oglindă
25/03/2023 09:25

Începand de astăzi vom da extemporale. Nu veţi avea nevoie de nicio pregătire, nici de recapitulări şi nici de fiţuici. Nu puteţi copia şi nici nu are cine să vă sufle. Ca un prim test, vă invi ...

 Tradiții de Buna Vestire. Ziua Cucului
25/03/2023 08:27

   Buna Vestire (25 martie) este una dintre cele patru mari sărbători inchinate Maicii Domnului şi este marcată cu exact nouă luni inainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus. I se mai spun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei