„Detectivii” lui Sherlock Holmes fac investigaţii la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 30-04-2017 13:50

 

În fiecare weekend, tinerii pasionaţi de dezlegarea misterelor îşi dau întâlnire la Clubul de Criminalistică * unul din scopurile acestui proiect este ca ştiinţele învăţate în şcoală să-şi găsească aplicativitatea într-un domeniu incitant pentru copii * la fel de important este şi transferul de interes din domeniul virtual, al jocurilor pe calculator, în domeniul practic, în care copiii să rezolve „cazuri” concrete

 

În holul răcoros, paşii fac un zgomot ciudat pe plăcile de marmură. Când şi când, se aud şoapte, uşoare zgârieturi şi câte o uşă izbită de perete. În semiîntunericul dat de jaluzele, ochii sclipesc parcă mai mult în căutarea sălii misterelor, locul unde, de ceva vreme, copiii şi adolescenţii descifrează tainele criminalisticii.

Dorinţă de explorare şi multă curiozitate, cam atât trebuie să aibă în rucsac orice copil care vine la Clubul de Criminalistică, iniţiat de Irina Obrocea şi derulat în fiecare weekend la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi. Odată ce a pătruns în lumea misterelor, fiecare va primi şi trusa necesară dezlegării lor, din care fac parte şi costumaţia, şi instrumentele necesare aflate în trusa criminalistului, dar şi informaţiile cu care adevărul iese mereu la iveală. Copiii îşi verifică şi completează, acolo unde este cazul, cunoştinţele de biologie, chimie, fizică, îşi dezvoltă creativitatea şi îşi pun la încercare capacitatea de a argumenta în faţa unor probe evidente. Un fel de debate” pe o temă foarte clară, ce ţine, de această dată, de latura mai plăcută, cea a depistării celor care au făcut fărădelegi. Dar tocmai acest lucru îi atrage pe copii şi adulţi deopotrivă că altfel cum s-ar explica mulţimea autorilor de cărţi poliţiste? Ideea înfiinţării unui club de ştiinţe aplicate o am mai demult, dar concretizarea a venit în momentul în care eu însămi am decis să urmez o specializare în Criminalistică (un master la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi – n.r.). Mai departe lucrurile au decurs firesc, criminalistica fiind un domeniu puţin accesibil copiilor, deşi este o ştiinţă ce cuprinde aplicaţii din diverse domenii: fizica, chimie, biologie etc. Am lansat o propunere la Decanatul Facultăţii de Inginerie Chimie şi Protecţia Mediului şi am organizat clubul”, a explicat Irina Obrocea, deţinătoarea unui doctorat în inginerie chimică.

Unul din scopurile acestui proiect este ca ştiinţele învăţate în şcoală să-şi găsească aplicativitatea într-un domeniu incitant, dinamic şi interesant pentru copii. La fel de important este şi transferul de interes din domeniul virtual, al jocurilor pe calculator, în domeniul practic, real, în care copiii să rezolve „cazuri” concrete, să lucreze ei înşişi cu materialele utilizate în prelevarea şi analiza probelor, să întocmească un raport de analiza, apoi să-l prezinte şi să-l susţină cu argumente.

Activitatea clubului se bazează foarte mult pe munca în echipă, colaborare, schimb de opinii şi în general ascultarea, înţelegerea şi acceptarea altor opinii astfel încât să se ia cele mai bune decizii. Inutil de spus cât de încântaţi sunt micii detectivi, mai ales când ies la lucru pe teren, să rezolve un „caz concret”.

Anchetă la faţa locului

Activitatea unui curs începe cu un scenariu al unui eveniment care implică intervenţia criminaliştilor, aşa cum a fost ieri. Copiii au imaginat o strategie de lucru, pe care au prezentat-o coordonatorilor. Au pus la punct toate detaliile, au stabilit cine va fi şeful echipei de criminalişti, „Eu”, adică Sergiu, ales unanim de coechipieri. Şi-au luat trusele şi au plecat la faţa locului. Ca şi simulare, printr-un apel la 112 se anunţase că o persoană a fost găsită inconştientă, a fost preluată de ambulanţă şi dusă la spital. Ancheta a intrat pe mâinile micilor anchetatori, care au izolat „scena crimei”. Complet echipaţi cu combinezoane, mănuşi şi papuci de protecţie, au ridicat probele materiale, amprente şi alte indicii care pot duce la rezolvarea „cazului”. Probele colectate au fost ambalate corespunzător şi trimise la un laborator, pentru analiză. Pe baza rezultatelor analizei au tras concluzii, au stabilit un cerc de suspecţi, care ulterior au fost interogaţi pentru aflarea adevărului. „Am recoltat probele foarte atent”, ne-a spus Călin, un adolescent care nu a lipsit nicio zi de la atelierele derulate zilnic în această săptămână, fiind şi vacanţă de primăvară. Din echipă au făcut parte şi fete, care dacă au părut mai timide la explorarea locului faptei, au fost foarte atente când a venit vorba despre analiza probelor că nu degeaba au învăţat zilele trecute tot felul de trucuri în laboratorul de chimie. „Cel mai mult mi-a plăcut experimentul cu cerneală simpatică. Nu ştiam că sucul de lămâie poate juca rolul unui spion. E simplu -- storci sucul unei lămâi şi umpli un stilou, apoi scrii un mesaj pe o coală de hârtie. Dacă pui hârtia pe o suprafaţă caldă vei vedea şi mesajul”, a spus Crina, o copilă pentru care meseria de criminalist ar putea salva lumea. Marius a fost mai încântat de pixurile cu cerneală invizibilă, dar s-a arătat uşor dezamăgit că ar fi greu de folosit la un examen: „Ca să vezi ce-ai scris pe foaie e nevoie să ţii pixul cu vârful în sus, că lampa care vizualizează scrisul e în partea opusă şi te dai singur de gol. Mai bine înveţi”.

Într-o trusă criminalistică sunt toate materialele necesare cercetării la faţa locului (rulete, numere de marcaj, bandă de protecţie a perimetrului, pensete, pensule, pudre pentru amprente, lupe, lămpi UV, foarfece, cretă, flacoane pentru recoltarea probelor biologice etc.). Chimia este absolut indispensabilă analizelor fizico-chimice a probelor ridicate de la faţa locului, aşa cum este de altfel este şi biologia, pentru analiza probelor biologice, antropologia sau fizica. „În această săptămână ne-am concentrat mai mult pe diverse analize ce se efectuează în laborator, de la identificarea unor substanţe chimice suspecte, relevarea şi prelevarea amprentelor până la o expertiză informatică de recuperare a datelor şterse de pe un calculator”, a continuat explicaţiile Irina Obrocea. În funcţie de pasiunile sau preferinţe, fiecare copil preferă una sau alta dintre aceste activităţi, dar cu toţii sunt de acord că partea cea mai interesantă este cercetarea la faţa locului, cu găsirea probelor, a indiciilor şi emiterea unor ipoteze privind modul de desfăşurare a evenimentului, precum şi potenţialii suspecţi. „E foarte distractiv, am aflat atât de multe lucruri. Spre exemplu, cum ne dăm seama când o persoană spune minciuni – trebuie să-i urmăreşti atent faţa şi toate mişcările. Ochii, de obicei, arată cât de bine ştie să mintă. De obicei, se şi înroşeşte dacă nu spune adevărul”, a spus Mara, unul dintre micii detectivi care a participat şi la interogatoriile regizate de Irina Obrocea şi juristul Dumitru Corbu, colaboratorul ei.

Scopul acestor scenarii vizează în principal dezvoltarea capacităţii de analiză. Se pleacă mereu de la premisa că nimic nu este ceea ce pare, iar printr-o analiză corectă a probelor, faptelor şi dovezilor se poate descoperi adevărul dincolo de orice îndoială. Acest lucru este valabil în viaţa noastră de zi cu zi, pornind de la interpretarea corecta a informaţiilor cu care suntem asaltaţi şi până la comportamentul şi expunerea în mediul virtual a datelor noastre personale.

Maura ANGHEL

 

 

Ideea unui master în Criminalistică la Iaşi a plecat de la unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori din România, profesorul universitar Ion Sandu. Dornic să ofere şcolii academice cât mai multă valoare şi să extindă orizontul tinerilor, prof. univ. dr. Ioan Sandu a început demersurile de prin anul 2002. „Nu a fost uşor pentru că propuneam un domeniu nu neapărat nou, dar care nu mai existase în Iaşi. Am contactat mai multe facultăţi, am avut discuţii când constructive, când poate mai puţin, dar într-un final am reuşit”, am aflat de la prof. univ. dr. Sandu. Programul de master a început în anul 2009, în parteneriat cu Academia de Poliţie din Bucureşti, iar prima promoţie a reunit 60 de absolvenţi. Proiectul a fost lansat cu finanţare europeană, Bruxelles-ul susţinând ideea cu 2,2 milioane de euro.

 

 

Dispariţie misterioasă”

Aceasta va fi tema atelierului de mâine de la Clubul de Criminalistică. Abia aşteptăm să aflăm cum vor rezolva tinerii cazul. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei