„Unii au plâns când au văzut turtele pe masă”

default

Dimensiune font:

| 01-04-2014 05:30

 Departe de a rămâne anonim, „Hangiul” continuă să se vrea a fi doar un român care aduce un omagiu României celei frumoase, gătită în straie de sărbătoare: „Dacă oamenii vor să vorbească despre mine, să vorbească! Eu nu-s Coca-Cola, să-mi lipesc eticheta pe toate gardurile”. Şi-a lăsat amprenta asupra unei case boiereşti de la începutului secolului trecut (1906), în mijlocul căreia tronează acum „cuptiorul lui bunicu'”. Aici se spun poveştile, fie iarnă, fie vară, „La Conac. „Loc de tradiţie românească”. La Iaşi, pe strada „Nicolae Gane” nr. 27. 

 

 În locul acesta, unde hrana e deopotrivă pentru suflet şi trup, ingredientele au poveste, iar mâncărurile sunt „înrămate” în „gustul de la bunica”. Muşterii de rând sau vedete, trebuie să recunoaştem însă că adesea suntem prea grăbiţi ca să ne mai întrebăm ce mâncăm. „Vin oameni care ne cer mâncarea în 10 minute şi le explic: noi aici chiar gătim! Nu folosim nici microunde, nici friteuză, dar avem doi bucătari şi o gospodină. Merg prin bucătărie, degust, îmi dau cu părerea. Sunt blocat undeva în timp, în gusturile cum le făcea bunică-mea, corelez totul cu ceea ce făcea ea. «Dar tu n-ai făcut un blid de mâncare în viaţa ta, tu de unde ştii cum se face?», ar putea obiecta unii. Ştiu de la bunica! Deci sunt critic culinar”, glumeşte şi nu prea „Hangiul” de la Conacul din dealul Copoului.

Top 3 cele mai „cerute” feluri de mâncare, la „Conac”:

  • Colţunaşi cu brânză de oi adevărată
  • Ciorbă de găină cu tăieţei de casă
  • „Plăşinti”: cu brânză, cu dovleac, mere...

 

„De ce daţi napolitane la copii?”
Copiii adresează întrebări simple, care impun răspunsuri complicate. În familia „Hangiului”, ei au dat, practic, startul: „Nouă de ce nu ne dă la şcoală mâncare ca acasă?”. La o asemenea întrebare, se povesteşte că „Hangiul” s-ar fi oprit, puţin, din mers: „Ne-am dus la şcoală şi am întrebat de o firmă de catering cu mâncare adevărată, cu pâne de casă, cu zamă de casă, cu plăşintă de casă... De ce daţi napolitane la copii? «Domnule, căutaţi dumneavoastră firma aceea», mi-au zis. Şi am făcut eu una, că n-am găsit-o. Acum, până la ora 12.00, ne ocupăm de cei mici, apoi ne ocupăm de cei mari, la restaurant”. 
Tot aşa, dintr-un moft cuminte, a apărut şi „Atelierul de bucătăreală”, pe care îl animă, sâmbăta de la ora 14.00, Elena Pădurariu. „Încercăm să le arătăm copiilor că mâncarea vine de undeva, că trebuie să faci ceva în sensul acesta, că nu vine ambalată cu chipuri de eroi hollywoodieni”.

„Cele mai frumoase episoade din copilăria mea au fost vacanţele la bunici. Pentru mine, «Iarna pe uliţă» nu a fost o poezie, a fost un episod de viaţă. Bunica ieşea cu făcăleţul şi striga: Treci acasă, că n-ai mâncat nimic de dimineaţă!... Aveam hainele îngheţate, intram în casă şi bunica trebăluia pe lângă sobă. Scotea cartofi din rolă, iar bunicul aducea varză dintr-aia murată... Pun şi eu acum varză la murat. Pun cu ştiuleţi, cu gutui, cu tot ce trebuie, dar nu iese aşa”...

„La Conac”, oaspeţii sunt întâmpinaţi şi petrecuţi. „La bază sunt şi eu client, la bază sunt părinte. Sunt lucruri pe care le-am văzut şi nu mi-au plăcut şi nu le aplic. Mâncare mai au şi acasă oameni. Ei vin aici pentru altceva. Poţi schimba oamenii, îi poţi dezamorsa punându-le o turtiţă în faţă. Unii au plâns când au văzut turtele pe masă. Lucruri simple, de astea avem nevoie! Cu cât ne complicăm viaţa, ne îndepărtăm de normalitate şi frumos”.

„Hangiul” şi ai săi reuşesc să schimbe lumea, puţin câte puţin, în fiecare zi, pentru muşterii mici şi mari. Reuşesc să ne molipsească de normalitate. (Gina POPA)

Când LA CONAC sună telefonul:
„Vă aduc două personalităţi, ce le daţi de mâncare?”
„Domnule, ce să-ţi povestesc?! Adu-le-ncoace! Îţi promit că de foame n-o să moară. Avem tot ce se găseşte într-o casă de creştin. Noi nu facem spectacol, nu stropim farfuriile cu sos. Le-om da o zamă de afumătură, un pui la ceaun, cu mujdei, cu mămăligă”...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei