Aritmetica sărăciei

1x-editorial

Dimensiune font:

| 01-04-2023 10:46


N-am crezut niciodată că voi număra zilele până la alegerile viitoare. AMR-ul vine nu din entuziasm, ci din scârbă şi dorinţa de a-i vedea schimbaţi pe cei care sunt acum la guvernare, de ale căror discursuri nu numai că m-am săturat, dar îmi stârnesc frisoane numai la gândul că le-ar putea repeta în acelaşi ton mincinos.
Starea de nevroză la care m-au adus oamenii de la guvernare a culminat cu vestea că parlamentarii și-au majorat sumele forfetare alocate cabinetelor cu 7.500 de lei. Lunar! Ce vor face cu acești bani? Ei bine, reclamă pe Facebook, cursuri de perfecționare și altele. Oare cum au mojicia să ia astfel de decizii? Oamenii ăştia ori nu trăiesc în România, ori şi-au indus un grad de nesimţire a cărui cotă nu poate fi măsurată. Ei habar nu au de ce se întâmplă în în spitale, nu știu cât costă o pâine sau că un ou a ajuns aproape la preț prohibitiv, că în școli părinţii cumpără tot, de la cretă, burete, mătură, până la sendvişul femeii de serviciu. Cumpără cei care au fiindcă există şi şcoli unde copiii învaţă în băncile scrijelite de bunicii lor, asta dacă sălile de curs au pereţi. Dacă nu, sunt cazaţi prin bunăvoinţa vreunei primării ori case parohiale, ca să nu se spună că autorităţile nu se ocupă.
Oricine ar fi interesat să facă o statistică a şcolilor din multe sate ar rămâne îngrozit de starea în care se află. Unităţi de învăţământ fără apă şi grupuri sanitare, săli de clasă fără ferestre, cu sobe care scot mai mult fum de cât căldură, asta se poate vedea în multe sate. Tabloul este completat de drumurile pline de glod pe care copiii le străbat pe jos până la şcoală fiind ministerul nu are bani să cumpere microbuzele promise. Sau să le repare după ce le-au folosit după bunul plac.
Pentru mulţi elevi, prima zi de şcoală este un prilej de a schimba glumele învăţate peste vacanţă, nu un motiv de a se gândi la învăţăturile pe care le vor aduna într-un an, învăţături pe care nu au cum să le reţină fiindcă ori nu au manuale, ori sunt prea rupte ori nu au caiete. Este adevărat că statul le dă rechizite celor săraci, dar sunt insuficiente şi total inutile acolo unde ghiozdanul primit ca ajutor social nu are de cine să fie deschis fiindcă elevul trebuie să mulgă vaca ori să aştepte ca profesorul navetist să prindă cursa de dimineaţă ca să ajungă în sala de clasă. Asta când are bani de bilet, că primăriile stau prost cu deconturile.
Cheltuielile enorme sunt şi în şcolile de la oraş, unde părinţii trebuie să cumpere de la parchet, geamuri, pupitre, table şi spriţul muncitorilor care vor da cu var, plătit tot de familiile elevilor. Unde mai pui că la aşezămintele de fiţe trebuie să fii în pas cu moda şi să-ţi cumperi uniformă de la firma comisionată de director, nu de la magazinul pe care ţi l-ar permite buzunarul. La toate se adaugă meditaţiile, absolut obligatorii pentru a promova testele naţionale ori bacalaureatul.
Dacă tragem linie şi adunăm, sumele pe care românii le investesc în educaţia copiilor sunt enorme. Ce-i drept, educaţia costă foarte mult și în alte ţări, dar acolo statul nu se bate cu pumnul în piept că alocă un interes deosebit învăţământului, iar banii investiţi se reîntorc sub formă de excelenţă demonstrată de cei şcoliţi. În România, lucrurile stau altfel – Guvernul se laudă cu alocaţii care nu se regăsesc în teritoriu, dar pe care parlamentarii Puterii ştiu să le socotească foarte bine. Acum, ori şi ei au învăţat în şcoli similare celor care nu au autorizaţie de funcţionare, deci cu mare lucru n-au rămas în cap şi nu ar trebui să avem pretenţii, ori au inventat o aritmetică nouă, cea a sărăciei. În ambele cazuri e clar că nu au ce să caute în aparatul de conducere a statului şi dacă nu pricep acest lucru, atunci le vom spune noi anul viitor, în alegeri. Iar dacă speră că reclama plătită pe Facebook le va spăla imaginea ori că vreun curs făcut rapid în vreun week-end prin țări exotice le va aduce mai multă știință se înșală. Fără școală vor rămâne doar parlamentari de mucava. Apropo, știți câți dintre ei au deschis gura doar o singură dată în mandatul lor și atunci doar când au rostit (strâmb) jurământul?
Maura Anghel 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Acneea, mai mult decât o problemă de piele
24/04/2024 14:30

O afectiune dermatologică comună, acneea afectează milioane de oameni din intreaga lume, influentand nu doar aspectul fizic, ci si starea emotională si interactiunile sociale ale celor afectati. Acest repor ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei