„Atât m-a întrebat Iorga: «Eşti rudă cu apostolul Pavel?»”

default

Dimensiune font:

| 26-01-2013 05:00

* Emilia Pavel a dat mâna cu Nicolae Iorga, la serbarea „premianţilor întâi” din toate şcolile ieşene, organizată în iunie 1938, la Teatrul Naţional din Iaşi * orchestra Filarmonicii din Iaşi a interpretat „Rapsodia Română”, iar dirijorul era chiar George Enescu * pentru eleva de 13 ani, ziua aceea de vară a fost însă momentul când a citit bucuria deplină în ochii tatălui, pe care îl convinsese să o dea la şcoală * la o lună după „serbare”, factorul poştal a oprit la poarta familiei Pavel din Popeşti: „Ajunsese premiul meu: o căruţă de cărţi, trimise de Iorga, de la Vălenii de Munte” * cărţile au ars, odată cu locuinţa de lângă biserică, bombardată pe când frontul trecea prin sat, însă dragostea Emiliei Pavel pentru ele a rămas * a studiat Istoria la Universitatea „Al I Cuza”, şi-a luat licenţa în 1950, a făcut cercetare, şi-a închinat viaţa Muzeului de Etnografie a Moldovei * a scris, la rându-i, cărţi: „Vezi tu, cărţile acestea sunt copiii mei”, îmi spune venerabila doamnă a etnografiei româneşti * în curând, îi va apărea, la Editura „Princeps Edit”, un volum de memorii

Nume de referinţă în muzeologia românească, Emilia Pavel s-a născut în satul Popeşti, judeţul Iaşi, pe 9 aprilie 1925. După şcoala primară, urmată în satul natal, a continuat studiile la Şcoala Normală şi la Liceul de fete „Oltea Doamna”, absolvit în anul 1946, apoi la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, finalizate cu Diploma de Stat, în iulie 1950. Din luna iulie 1951 a fost încadrată ca şef de secţie la Muzeul Etnografic al Moldovei, pe prima schemă de funcţionare care s-a aprobat muzeului.

Fără a se îndepărta prea mult de lumea satului, în care s-a născut şi a copilărit, Emilia Pavel a ales calea studiului, într-o perioadă despre care se ştie că nu puţine erau tentaţiile părinţilor de a-şi ţine copiii pe lângă ei, pentru a ajuta la munca pământului. Despre vremurile acelea de demult, Emilia Pavel vorbeşte cu acurateţe, dar mai ales cu detaliile admis subiective ale scriitorului de... memorii. Amintirile se succed, limpezi, reconstituind începuturile unei mari pasiuni.
O serbare din 1938
În 1938, Emilia Pavel era „premianta întâi”, la Şcoala Normală. „Eu mereu am fost premiantă, că tata a zis că n-are cu ce să ne ţină la şcoală, dar până la urmă s-a înduplecat : «Vă dau la Şcoala Normală, că după opt ani, voi aveţi o pâine, o slujbă». Eram şapte copii acasă şi eu am fost bucuroasă că m-a dat la şcoală, că avea pământ şi vroia să mă ţină la ţară. Cum eram eu copil atunci, cu mintea mea, i-am zis: «Vinde pământul şi dă-mă la şcoală! Eu nu stau aici». Pământul nu l-a vândut, dar eu am intrat la Şcoala Normală şi am stat la internat”.
Trăgând linie, după ani, Emilia Pavel admite că i-a fost bine acolo, mai ales pentru că îi era dragă învăţătura, dar şi pentru că se adaptase la rigorile, considerate de mulţi exagerate, ce ţineau de disciplină. „Dintr-a treia într-a patra, ne-au oprit pe toţi premianţii întâi din oraş, printre care eram şi eu, pentru pentru serbarea de sfârşit de an, care s-a ţinut la Teatrul Naţional. A venit atunci tata şi aşa-i râdeau ochii... Când vedeam ochii lui aşa, în bucurie, nu-mi trebuia mai mult. Nu aveam pretenţii. Dacă îl vedeam bucuros, ştiam că eu am făcut ceva bun şi compensam, cumva, efortul lui”.
Elevi de la toate şcolile din Iaşi s-au aflat în ziua aceea - şi nu aveau să uite, probabil, niciodată - la un pas distanţă de Nicolae Iorga, pe atunci membru al Guvernului Miron Cristea. „A început să cânte orchestra Filarmonicii din Iaşi, dirijată de Enescu. Atunci am avut ocazia să-l văd prima şi ultima dată pe Enescu. Orchestra cânta «Rapsodia Română» – compoziţia lui. După ce s-a terminat serbarea, a urmat premierea. Ne-au invitat pe scenă şi ne-au împărţit premiile. Atât m-a întrebat Iorga: «Eşti rudă cu apostolul Pavel?» Am înţeles că e o glumă, am spus că nu, nu sunt... A dat mâna cu mine. Tata era şi el acolo”.
Câteva zile după dialogul cu Emilia Pavel mi-au răsunat în auz cuvintele acestea, aflate în acelaşi context cu Iorga şi Enescu: „Tata era şi el acolo”...
„O căruţă de cărţi”
Deşi într-un fel sau altul momentul acela avea să dureze cât o viaţă, festivitatea s-a terminat, iar „premianta întâi” Emilia Pavel s-a întors acasă, la Popeşti, în vacanţă. „După vreo lună, a venit poştaşul de la Podu Iloaiei, că la noi în sat nu era oficiu, şi a oprit la poartă. Avea o căruţă de cărţi. Mi le-a trimis Iorga, cum a trimis probabil şi celorlalţi premianţi, de la Vălenii de Munte, unde era Academia lui populară. Erau cărţi de istorie a României şi istorie universală. Le-am luat cu braţul şi le-am dus în casă. Le-am păstrat, cum păstram toate premiile”.
Mica bibliotecă a Emiliei Pavel s-a năruit însă, în împrejurări care o întristează într-atât, încât nici nu vrea să vorbească despre ele: „Când a venit războiul, acolo a fost frontul şi au vrut să bombardeze biserica, dar au dat în casa noastră. Au ars cărţile cu tot cu casă”.
Aveau casa lângă biserică, bunicul mamei fiind cântăreţ bisericesc şi zugrav: „A pictat biserica noastră, de-acolo. El era fiu de preot de la Belceşti. Pe atunci, preoţii aveau seminarul, dar bunicul a fost dat doar la şcoala de cântări. Când a venit în sat, la Popeşti, parohia i-a dat pământ lângă biserică, să-şi facă o casă. Şi acum e casa părintească, moştenirea de acolo există şi acum”.
Studentă în Iaşul bombardat
După ce a absolvit Şcoala Normală, a ales să studieze mai departe Istoria. Cum situaţia financiară de acasă nu se îmbunătăţise, Emilia Pavel a rămas şi în perioada studenţiei, în Internatul Şcolii Normale. Alţi patru ani, în acelaşi regim, cu „bilete de voie”, deşi studenţii erau pedagogi: „Ne-au cerut orarul de la facultate şi direcţiunea ne dădea voie să plecăm din internat la cursuri, la examene şi la munca patriotică, pentru că era după război, iar Iaşul era plin de dărâmături”.
Nu puţine au fost orele în care a cărat cărămizi. Prezenţa la orele de muncă patriotică se făcea la fel ca la seminarii. „Apoi, am fost prima serie cu examen de stat şi foarte greu a fost, pentru că noi am studiat istoria după cursurile de Iorga, Giurăscu, Onciu, Xenopol, dar examenul l-am dat după istoria lui Roller – trebuia să ne restructurăm, că el era rusofil, era cu istoria falsificată, după care datoram totul Uniunii Sovietice”.
De Sfântul Ilie, la ora 12 fără un sfert
Examenul de licenţă a constituit, astfel, o mare „sperietoare” pentru promoţiile 1949 şi 1950. Multora le era frică de examenele finale, pentru că, întocmai ca astăzi, „nu se ştia ce examen se va da după reforma învăţământului”: „În anul 1949, nu s-a dat licenţa şi în '50 s-a dat examen de stat şi atunci s-a înscris şi seria din '49. Cu toţii, eram 23 înscrişi pentru examenul de licenţă. Ordinea era aşa: mai întâi era lucrarea de stat. Dacă nu ţi-o aproba, nu te prezentai mai departe. Urmau examenele orale, iar ideologia era materie de bază. Apoi, trebuia să vorbeşti la trei profesori, o oră pe ceas: 20 de minute la istoria veche, tot atât la medie şi modernă, 20 de minute la istorie contemporană, pe urmă materia secundară, apoi pedagogia, pentru că ne pregăteam să fim profesori”.
Ajungând aici, povestitoarei noastre i se luminează privirea: „Bine că nu m-am făcut profesor! Nu cred că mi-ar fi plăcut. Mie mai mult mi-a plăcut la cercetare. Dacă eram cadru didactic, nu scriam cărţi, pentru că acolo trebuie să te prepari pentru lecţiile zilnice, e altfel”...
Emilia Pavel a trecut toate examenele. Abia după ce a susţinut şi ultima probă, a realizat prin ce emoţii a trecut. Pare că starea aceea de vertij o încearcă de fiecare dată când îşi aminteşte: „Aveam examen la ora 12.00, dar eu la 4 dimineaţa eram la facultate. S-a speriat portarul. N-am mai putut sta, că nici nu dormeam în noaptea aceea. A început examenul, mă uitam la cei care trăgeau bilet şi am stat până la 12 fără un sfert, când mi-a venit rândul. Am intrat şi, nu ştiu cum, mi-a s-a părut aşa un noroc: ştiam tot ce era pe bilet, am vorbit o oră întreagă. După emoţiile pe care le-am avut, mi-a fost aşa de rău, de credeam că nu mai văd rezultatele examenului... Eh, amintiri!”
Părinţii Emiliei Pavel au trăit să-şi vadă fiica licenţiată: „Tata, când a auzit că m-au încadrat (angajat – n.n.) la Muzeul de Etnografie, a zis: «Ce, tu ai făcut o facultate ca să te duci funcţionară?» Dar eu mi-am văzut de treabă şi am făcut ceea ce mi-a plăcut”.
Locul pe care îl visa tatăl pentru ea era altul: „Ar fi vrut să mă duc profesoară la Popeşti, că era un post! Şi eu am spus: «Tată, eu aici nu vin!». Dar lui, treaba asta cu Muzeul de Etnografie îi era neclară. Toată lumea avea să spună că sunt o funcţionară la muzeu. Dar eu ştiu că tot ce am făcut, a rămas. Mi-am dedicat viaţa studiului etnografiei româneşti, în care am descoperit sufletul poporului român, pe care îl iubesc”.
* * *
Munca Emiliei Pavel, într-un domeniu ce ţinea, în 1951, de pionierat în materie de cercetare şi de achiziţionare a obiectelor de patrimoniu din lumea satului, nu a fost deloc uşoară. Unelte, scoarţe, costume populare şi măşti – toate au constituit provocări, au presupus incursiuni şi studii, timp şi devotament. „Mi se spunea că mă ocup de lucruri care nu-s de viitor – superstiţii, măşti...” Dar acesta este o altă istorisire, pentru altă dată.

 

(Gina Popa)

„Prin planul de activitate al Muzeului, Emiliei Pavel i-a revenit sarcina de a constitui colecţia de port popular din Moldova, pe zone etnografice, colecţia de scoarţe şi ţesături ţărăneşti din Moldova, ca şi obiceiurile populare, în special măştile de Anul Nou. Astfel, a străbătut, la pas, indiferent de anotimp, toate zonele etnografice ale Moldovei, a discutat cu bătrânii satelor, i-a convins să doneze muzeului piese autentice de port popular, apoi a achiziţionat obiecte de mobilier ţărănesc, unelte pentru industria casnică textilă, prese de ulei, teascuri de stors struguri, unelte agricole, grinzi de lemn din locuinţe etc. A contribuit la constituirea colecţiilor, la conservarea şi restaurarea pieselor, la etalarea, pe săli, a spectacolelor, participând la inaugurarea primului Muzeu Etnografic al Moldovei la Iaşi, la 16 februarie 1958. A participat la sesiuni ştiinţifice şi simpozioane naţionale şi internaţionale, organizate de muzeele etnografice din ţară, de către institutele de profil ale Academiei Române, precum şi la Zilele Academice Ieşene, unde a prezentat rezultatele cercetărilor etnografice efectuate pe teren, în peste 100 de studii de specialitate, publicate în reviste, anuare etc.
A fost răsplătită cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, a fost desemnată cetăţean de onoare a satului natal Popeşti (2004). Amintim:Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor categoria H desemnat de către preşedintele României (2004) , Medalia Mondială a Libertăţii acordată de către Institutul Biografic American (2006) , Diploma de excelenţă în cadrul Festivalului Folcloric Datini şi Obiceiuri de iarnă (2007),Medalia Jubiliara la aniversarea Centenarului Muzeului Astra Sibiu (2005), Numirea onorifică acordată de către Consiliul de publicaţie din cadrul Institutului Biografic American (2005)” -- din prezentarea realizată de reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în structura căruia se află Muzeul de Etnografie al Moldovei, la împlinirea celor 60 de ani de activitate ai Emiliei Pavel, în anul 2011.

„…doamna Emilia Pavel, cel mai de seamă etnograf din a doua jumătate a secolului trecut. Valoarea activităţii sale în cultura românească se va impune întotdeauna spiritului naţional”.
(Zoe Dumitrescu Buşulenga)

„Emilia Pavel este o cercetătoare ştiinţifică reputată în domeniul artei ţărăneşti şi populare, ca şi al muzeologiei generale”.
(Romulus Vulcănescu)

 

Legendă poze:

 

Emilia Pavel, elevă – în anul 1938, la Şcoala Normală Iaşi

 

Studentă, în anul 1947, la Universitatea „Al. I Cuza” Iaşi

 

În 1950, la absolvirea Facultăţii de Istorie şi Geografie


Emilia Pavel, în 2011, la aniversarea a 60 de ani de activitate (Foto: Asociaţia „Universul Prieteniei”)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Cele mai mari pandemii ale lumii
07/01/2021 08:46

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o statistică a bolilor care s-au extins pe tot globul, provocand pandemii. Cele mai periculoase au fost variola, pojarul, gripa spaniolă sau ciuma neagră. Var ...

 Crăciunul pe stil vechi
07/01/2021 08:00

  Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi (cei mai multi fiind rusii lipoveni) sărbătoresc Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, s ...

Cazinoul din Constanța, reparat cu ajutorul deținuților politici. Ei și-au scrijelit numele pe tencuială
01/01/2021 11:15

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de ...

Legenda Catedralei „Sfântul Vasile
01/01/2021 10:48

Catedrala Sfantul Vasile, aflată in Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o imbracă, atat in exte ...

Dezastru în Marea Britanie - „Am petrecut Crăciunul într-o parcare
31/12/2020 12:00

Sute de soferi, printre care si foarte multi romani, au rămas blocati intre granitele Marii Britanii din cauza restrictiilor de circulatie impuse peste noapte. Povestile acestor oameni au devenit atat dramati ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei