Bariere în integrarea persoanelor cu dizabilități - „Declar furat dreptul la muncă”

1reportaj

Dimensiune font:

| 03-07-2022 11:06

Noi, oamenii, avem diverse abilități, ceea ce înseamnă că putem face lucruri bine și fără a depune mult efort. De exemplu, putem scrie, citi, sări coarda sau alerga... Despre ceilalți dintre noi, care nu pot realiza cu la fel de multă ușurință sau chiar deloc o parte din acțiunile enumerate mai sus, spunem că nu au aceeași abilitate sau că au o dizabilitate. Așa cum există dizabilități care pot fi învise, la fel întâlnim persoane care nu găsesc nicio rezolvare pentru problemele lor. Acestea pot face aceleași lucruri, asemeni unei persoane fără handicap, însă poate nu la fel de repede, de ușor sau de bine. Totul ține de cunoaștere, de informare și de felul în care privim lucrurile.

În spatele diagnosticului

Asemeni fizicianului englez Stephen Hawking, omul căruia nimeni nu îi dădea nicio şansă, a ajuns să fie considerat drept cel mai inteligent om de pe Pământ, Mihai, un tânăr din Podu Iloaiei, şi-a promis că nu va renunţa niciodată, deşi viaţa i-a dat o provocare grea. Nu consider firesc ca o boală să îţi conducă viaţa. Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu, iar datoria mea este să îl preţuiesc şi să lupt pentru el, spune tânărul.

La un an, acesta a constatat că era diferit față de ceilalți copii: „Dacă la acea vârstă trebuie să faci deja primii pași, eu încă nu puteam să stau în șezut și nici să merg ținut de mână”. A fost primul semn care urma să dezvăluie viitoarea piesă de teatru în care Mihai, absolvent al Liceului tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din orașul Podu Iloaiei, născut la începutul anilor 90, primise rolul principal. Diplegie spastică este diagnosticul final, la care „medicii au ajuns, după îndelungi cercetări întrucât, pe atunci, medicina nu era un domeniu la fel de dezvoltat precum este în prezent”, adaugă tânărul. „Este o dizabilitate de care nu poți scăpa. Prin fizioterapie și prin kinetofizioterapie, o poți menține la anumite limite acceptabile”... 

Asemeni celorlalți copii aflați în situația sa, Mihai a încercat să afle cauza pentru care până la vârsta de 12 ani a fost țintuit în scaunul cu rotile. Doctorii au evitat mult timp să ofere un răspuns, găsind vinovat pentru această suferință radiațiile rezultate în urma accidentului nuclear de la Cernobîl. „Faptul că după anul 1990, în România, s-au mai născut copii cu astfel de handicap a demontat, însă, această teorie”, precizează el.

Poți uita repede că ai în fața ta un tânăr aflat în imposibilitatea de a se deplasa singur, fiind nevoit să se folosească în permanenţă de două cârje.

În ciuda celor 10 operații chirurgicale prin care a trecut până în prezent, ce au avut menirea să îndrepte, într-o oarecare măsură, efectele secundare apărute pe parcurs, Mihai a terminat, în urmă cu doi ani, Facultatea de electronică, telecomunicații și tehnologia informației. E optimist și dornic să-și ducă la bun sfârșit visul de a deveni antrepenor.

Pentru mine, handicapul reprezintă imposibilitatea de a realiza anumite lucruri într-un timp la fel de scurt ca o persoană aptă din punct de vedere fizic sau intelectual, dar nu imposibil - de acest gând a încercat Mihai să se agaţe până la vârsta de 23 de ani, când, proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, a dorit să-şi urmeze cursul firesc al vieţii şi să facă primul pas în carieră: să se angajeze. „Am început încă din anul al III-lea de facultate să îmi caut un loc de muncă din care să pot câştiga, atât cât să îmi pot plăti naveta pe care o făceam zi de zi”, adaugă Mihai.

Spune că nu s-a simţit niciodată singur, părinţii au fost alături de el, necondiţionat. „Nu au arătat asta niciodată, de teamă să nu mă vadă trist, dar simţeam că nu mai reuşesc să facă faţă situaţiei. De când m-am născut, mama nu a mai muncit nici măcar o zi, a preferat să îmi fie alături. Cu siguranţă nu le-a fost uşor, dar nu au avut de ales. Când eşti în faţa faptului împlinit, tot ce poţi să faci este să mergi mai departe sau să renunţi. Ei au ales să nu o facă”, spune el .

Timp de un an, Mihai a trimis CV după CV, mail după mail, însă fără niciun rezultat. Nu voia prea multe, doar să poată avea un loc de muncă, pe care simţea că îl merită pe deplin, asemeni celorlalți colegi ai săi. A fost foarte greu. Am depus în jur de 70 de CV-uri. Când eram sunat şi chemat la interviu, îi anunţam că am un handicap de gradul I. Răspunsul lor era,  în 90 la sută din cazuri, acelaşi : Ne pare rău ! Job-ul nostru nu se adresează  unei astfel de persoane.

Aşa se face că nu a reuşit să ajungă la mai mult de 2 interviuri. După ce a dat diverse teste teoretice şi practice, răspunsul însă a fost acelaşi. „Legislaţia nu mă încurajează să te angajez pe tine, persoană cu dizabilităţi”. Cel mai important este că multele astfel de palme pe care le-a primit, de-a lungul timpului, nu l-au doborât, ci l-au făcut să lupte, cu mai multă înverşunare.

„Cu o diplomă într-un buzunar şi cu speranţe în celălalt, eram în situaţia în care nimeni nu îşi asuma o responsabilitate atât de mare, chiar dacă domeniul abunda de locuri de muncă”. Iar faptul că nu s-a gândit nici măcar o dată să abandoneze lupta a fost cel mai important. Să renunţ în adevăratul sens al cuvântului, niciodată . Au fost momente când, la supărare, am zis anumite lucruri, pe care nu le-am luat, apoi, în considerare.

 I-am spus mereu că în viaţă sunt momente bune şi momente mai puţin bune. Important este să aibă încredere că Dumnezeu o să-l ajute să reuşească, să obţină un loc de muncă, aşa cum merită. A învăţat pentru asta. Nu a fost uşor, l-am însoţit zi de zi la facultate,  schimbând câte 3 mijloace de transport. Trebuie doar să aibă răbdare şi încredere, susține mama sa, Elena.

Când a trebuit să mă înscriu în clasa I” - povesteşte Mihai - o educatoare a refuzat să mă primească în grupa ei, pe motiv că am un handicap sever iar ea nu ştie să lucreze cu astfel de persoane. 

Dacă îl întrebi pe Mihai despre situaţiile dificile din viaţa lui, zâmbeşte. Paradoxal, nu au fost foarte multe momente de acest fel, într-adevăr, poate şi datorită faptului că nu le-am acordat importanţă şi am căutat să găsesc frumosul din orice situaţie neplăcută. Fiecare dintre ei are însă o întâmplare la care a luat parte şi care a lăsat răni adânci. Am fost extrem de furios când, la vârsta de 18 ani, am stat aproximativ 15 ore la rând să obţin certificatul care să ateste faptul că sunt o persoană cu dizabilităţi şi care să mă ajute să îmi obţin puţinele drepturi sau avantaje, dacă se pot numi aşa. Nu a fost prima dată când m-am simţit umilit de statul român,  își amintește el.

Raluca, prietena lui, spune că, în general, sunt puţini cei care empatizează cu problemele lor. Mă simt neîndreptăţită când văd că nu există rampe de acces pentru oamenii cu dizabilităţi în toate locurile publice din ţară, deşi legea prevede acest lucru. Pe lângă asta, este convinsă de  faptul că o bună parte dintre persoanele care suferă de un handicap nu îşi cunoaşte toate drepturile, ceea ce reprezintă problema principală cu care aceştia se confruntă. Legile sunt greu de înţeles, nu sunt concise, nici pe înţelesul tuturor, mereu interpretabile şi pline de hibe, mai spune Raluca.

Mihai îşi aminteşte de modul în care a decurs unul dintre interviurile de angajare la care a participat. După ce am trimis CV-ul, am fost sunat şi întrebat când aş fi dispus să iau parte la o întâlnire cu directorul agenţiei la care aplicasem. Deşi este specificat clar în CV acest aspect, am ţinut, încă o dată, să îi precizez domnişoarei de la celălalt capăt al firului, faptul că sufăr de un handicap. Apoi, am stabilit ziua şi ora la care să ne întâlnim. Zis şi făcut. Am ajuns la interviu, am dat testele psihologice, pe care le-am trecut cu brio şi testul teoretic, în scris, la care am luat nota 9. Totul a decurs mai bine decât mă aşteptam, iar directorul părea mulţumit. Dar, de multe ori, lucrurile stau taman pe dos. Când trebuia să semnez contractul, s-a sucit. A motivat că  nu mă poate angaja pentru că nu are condiţiile necesare în sediu pentru a putea lucra cu persoane cu dizabilităţi şi că nu îşi permite să investească în reamenajarea lui. Mi-a spus că ar trebui să îmi caut ceva să lucrez de acasă, mărturisește Mihai, care, pentru prima dată, s-a simţit descurajat şi frustrat.

Mihai se simte, însă, împlinit. Simte că tot efortul din cei 25 de ani de viaţă nu a fost în zadar. Voluntariatul nu numai că îţi oferă şansa să ajuţi oameni dar te ajută şi pe tine prin faptul că arată celorlalţi faptele de care eşti în stare. După îndelungi căutări, mi-am găsit un job. La propunerea unei foarte bune prietene, am mers la fundaţia Alături de Voi, care se ocupă cu integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate. După o perioadă de voluntariat, mi s-a oferit posibilitatea să mă angajez acolo. Am acceptat şi nu îmi pare rău, adaugă tânărul.

Mama sa, Elena, îşi aminteşte că atunci a fost unicul moment în care a citit în ochii lui fericire şi mulţumire. Nu mi-a venit să cred. Nu se poate descrie în cuvinte bucuria pe care o simte o mamă când îşi vede copilul împlinit...

 

La nivel european, Spania, deţine o lege (legea din 1982) care stabileşte, ca şi prioritate, accesul persoanelor cu dizabilităţi la formare profesională şi la incluziune pe piaţa competitivă a muncii, cu respectarea principiului egalităţii de şanse. Aceştia consideră că persoanele cu dizabilităţi sunt la fel de capabile să realizeze aceeaşi misiune, precum o persoană validă. Statul spaniol aplică un sistem de cotă şi penalităţi pentru companiile care nu respectă această lege. Acordă subvenţii şi credite acestora.

De asemenea, legea din 1988 consideră drept infracţiune gravă faptul discriminării unei persoane cu dizabilităţi, pe temeiul dizabilităţii.

România are 1,25 milioane inactive pe motiv de diverse dizabilităţi, potrivit datelor centralizate pe 2012 de Institutul Naţional de Statistică, ceea ce este echivalent cu 6% din populaţia totală a ţării. Cam două treimi dintre aceste persoane (64,1%) au vârsta între 55 şi 64 de ani, 60,2% sunt femei şi 65,1% locuiesc în mediul urban, spun specialiștii, adăugând că, în contradicție cu percepţia comună, o parte semnificativă dintre persoanele cu dizabilităţi desfăşoară o activitate - circa 405.000.

Astfel, în prezent, punerea la dispoziție a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, reprezintă mai mult decât o necesitate. În timp ce sistemul social din România a început să se racordeze la standardele europene, o bună parte din persoanele cu probleme mintale sau fizice continuă să fie neglijate sau discriminate, deși majoritatea sunt apte petru anumite tipuri de muncă, pregătite atât din punct de vedere intelectual, absolvind diverse facultăți, cât și spiritual.

Delia ALDEA

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Misterul Lacului Scheletelor
21/04/2024 09:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Ascensiunea și impactul media tactică
21/04/2024 09:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei