Bază de echitaţie sportivă de „5 potcoave”

default

Dimensiune font:

| 22-06-2013 06:33

* o campioană olimpică, 12 cai şi multă pasiune * aceasta este reţeta unei afaceri de succes pe care a pus-o „pe patru picioare” un cunoscut avocat din Iaşi, departe de zgomotul oraşului * la baza de echitaţie de la Voineşti se organizează şi şedinţe de hipoterapie, printre beneficiari aflându-se şi copii bolnavi de autism

Aventura înfiinţării la Iaşi a unei baze sportive de echitaţie a pornit de la dorinţa unei fete, Raluca Bran, fiica avocatului Liviu Bran, de a avea un cal. Apoi, întâlnirea cu instructoarea Simona Măgureanu şi alţi proprietari de cai a dus la concluzia că, şi în Iaşi, acest sport trebuie promovat într-un alt mod. Astfel, la sfârşitul anului 2012 ia fiinţă „Clubul Sportiv Ecvestru Elixir-Zar”, iar din luna aprilie 2013 acesta se mută în „casă nouă”, la intrarea în localitatea Voineşti. „Peste popularizarea acestui sport în rândul copiilor, baza hipică a fost înfiinţată şi în ideea de a da posibilitatea ca exemplarele cabaline să aibă condiţii decente pentru cazare şi antrenament. Ne dorim să încurajăm şi să promovăm echitaţia şi, de aceea, clubul nostru se adresează tuturor iubitorilor de cai şi celor care iubesc acest sport. Baza noastră sportivă este locul ideal unde iubitorii de cai pot veni să se antreneze sau, pur şi simplu, să se relaxeze departe de agitaţia oraşului. Baza hipică a fost ridicată cu gândul de a oferi cailor din proprietatea noastră sau aflaţi în regim de pensiune, cât şi iubitorilor de echitaţie, cele mai bune condiţii de antrenament”, a spus Simona Măgureanu. Primul cal al clubului, Zar, un pur sânge englez ce aparţine Ralucăi Bran, îşi regăseşte numele în denumirea clubului, ca de altfel şi Elixir, provenit de la Neagu, exemplar alături de care Simona Măgureanu a obţinut cele mai bune rezultate sportive.

Baza sportivă de la Voineşti pune la dispoziţie cai din rasa pur sânge englez, Oldenburg, Friesian, Selle Francais, CSR, iar pentru cei mici, cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani, ponei pentru agrement. O şedinţă de aproximativ 45 de minute costă 40 de lei, iar programul are, în medie, 8 ore pe zi. Acesta începe de la ora 8.00 până la 11.00, oră după care caii merg la boxe să se odihnească, să se ferească de căldură şi să mănânce, apoi se reîntorc la program, de la ora 17.00 până la 20.00.

Cine sunt milionarii Iaşului, pasionaţi de echitaţie
La baza de echitaţie de la Voineşti, singurul centru ecvestru din Iaşi, între două şedinţe de călărie, copiii se mai pot relaxa şi în compania cei doi păuni, dar şi a struţilor care de abia aşteaptă să „colecţioneze” câte ceva din mâinile sau buzunarele privitorilor. „Vor veni şi alte animale. Noi mai avem şi o microfermă cu vaci şi capre şi vom putea ca, în viitorul cel mai apropiat, să le oferim copiilor şi produse eco. În prezent, avem un grajd cu 19 boxe. În 11 dintre acestea caii au acces la boxe exterioare, iar celelalte 8 boxe au acces doar în interior”, a precizat Simona Măgureanu.


Printre proprietarii de cai se numără copiii unor persoane cu notorietate în Iaşi, precum Maricel Popa, patronul Omega Tehnoton, sau Lucian Apostol, preşedintele grupului de firme Kosarom. „Am cumpărat acest teren şi am luat-o de la zero. Ideea este să putem oferi copiilor un loc în care întâlnirea cu calul să se facă departe de zgomotul şi poluarea oraşului, să îndreptăm copiii către sport şi natură. Calul îţi dă nişte schimbări, are un rol în formarea copilului, tocmai de aceea organizăm şi şedinţe de hipoterapie. Fiind un animal nobil, calul îţi transmite foarte mult din curajul său, iar un copil introvertit poate să se deschidă spre cei din jur. Nu a fost nici un copil care să fi venit aici şi să nu se îndrăgostească de cal. Primii paşi aici i-au făcut şi copiii şi caii. Atunci când am cumpărat caii dintr-o herghelie erau total needucaţi. Au fost foarte multe săptămâni de dresaj”, a spus Simona Măgureanu. Pentru a exemplifica, ne-a făcut cunoştinţă cu Meloram, care pentru un cub de zahăr salută cu piciorul, cu Concorde, care îşi suge limba vreo 15 minute şi strâmbă privitorul, sau poneiul Grill, care este în stare să sărute pe oricine, totul doar pe o bucăţică de zahăr.

Clubul sportiv oferă posibilitatea proprietarilor să îşi cazeze caii în regim de pensiune, administratorii bazei ocupându-se de tot ceea ce le este necesar acestora, hrană, apă, igienizare, duşuri, potcovit şi antrenament zilnic. Pachetul lunar pentru un singur exemplar costă în jur de 400 de euro.

Un sport nobil, dar costisitor
În afară de acest centru de la Voineşti, în Iaşi mai există un club de agrement, situat în zona Bârnovei, Hamak, care deţine câţiva cai pentru plimbări. „Calul şi grătarul nu prea se potrivesc. Expresia mă trag cu calul, mi se pare cel puţin ciudată. Aici, copiii participă la tot ce se întâmplă cu caii, nu numai la plimbări. Aici se poate vedea cum se potcoveşte un cal, cum se pune un harnaşament, cum este ţesălat. Prin acest centru vrem să oferim copiilor acea latură de terapie prin echitaţie. Am avut aici şi copii cu autism şi a dat rezultate”, a subliniat Simona Măgureanu.


Dacă în turism se folosesc stelele pentru gradul de calitate, condiţiile de la baza sportivă de la Voineşti sunt de 5 „potcoave”. Clubul sportiv oferă posibilitatea proprietarilor de cai să îşi cazeze animalele în regim de pensiune, administratorii bazei ocupându-se de tot ceea ce le este necesar acestora, hrană, apă, igienizare, duşuri, potcovit şi antrenament zilnic. Tot acest pachet lunar pentru un singur cal costă în jur de 400 de euro. „Manejul de exterior este unul dintre cele mai mari din ţară, are 1.700 de metri pătraţi. Pentru viitor. ne propunem să investim într-un manej de interior, ce va putea fi folosit atunci când condiţiile atmosferice nu permit antrenament în aer liber şi, totodată, să construim o cabană şi un parc de joacă pentru copii, să facem, practic, o tabără în care copiii să se simtă în largul lor. Vrem ca în locul de tabără să facem şi un foişor, în care copii să fie mici meşteşugari sau mici bucătari, sub îndrumarea unor meşteri sau maeştri bucătari”, a detalia Simona Măgureanu.

(Nelu Păunescu)


Campioni ai unui sport uitat
Iaşul e mult în urmă la acest sport, menţinut ca disciplină olimpică în România, dar este în acelaşi timp primul care a dat un campion olimpic la echitaţie, pe colonelul Nicolae Marcoci, care a obţinut titlul olimpic la Stockholm, în anul 1956, sportiv legitimat la Steaua, de loc din Miroslava. Instructorul Simona Măgureanu a fost, la rândul său, sportiv de performanţă în echitaţie. Timp de 12 ani a fost legitimată la Steaua, fiind nevoită să se retragă în urma unui accident. „Nu mai avem prezenţe demult, în acest sport. Acum sunt instructor la baza Elixir – Zar şi mă ocup de formarea copiilor. La anul vreau să intrăm în primul concurs, care va avea loc la Piatra Neamţ. Am 5 copii pe care vreau să-i duc la Piatra Neamţ, ca să vadă spiritul concursului. În acest sport, un cuplu se formează în doi-trei ani, pentru a putea merge mai departe. Calul şi călăreţul trebuie să comunice, înainte de toate, pentru a putea să meargă mai departe”, a spus Simona Măgureanu. Pentru această sportivă, ceea ce face astăzi nu este decât continuarea unui vis spulberat de un accident nefericit, o încercare de a insufla tinerelor generaţii, dragostea faţă de un sport nobil, pe cale de a fi scos din orice competiţie naţională.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Țările cu cele mai frumoase femei din lume. România ocupă locul al 12-lea
19/01/2021 19:11

Cand vine vorba de femei frumoase, clasamentele făcute sunt intotdeauna subiective. Există o vorbă in popor care spune că „ce e frumos si lui Dumnezeu ii place”. Iar despre romance mereu s-a spu ...

FOTO/VIDEO - Paralizat de 10 ani, un bărbat a escaladat un zgârie nori din Hong Kong
19/01/2021 13:45

Primul om in scaun cu rotile care a escaladat un zgarie nori din Hong Kong a impresionat o lume intreagă. Lai Chi-wai este paralizat de aproximativ zece ani, după ce a suferit un accident de masină. Bărbatu ...

 Un site arheologic vechi de 5.000 de ani din Peru, pus în pericol de construcțiile ilegale
19/01/2021 10:50

  Aşezarea arheologică peruviană Caral, leagănul unei civilizaţii cu o vechime de 5.000 de ani, este afectată de consecinţele pandemiei, după ce a fost părăsită de arheologi in timpul carantine ...

Povestea fiicelor Regelui Mihai
18/01/2021 09:20

Regele Mihai si Regina Ana au avut cinci fete, fiecare cu povestea ei de viată. Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui. Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne, in 2007 ...

Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei