Bob Dylan a împlinit 80 de ani: a început să cânte în cafenele și a ajuns o legendă

Bob-Dylan-tocmai-si-a-vandut-intregul-catalog-de-melodii

Dimensiune font:

| 24-05-2021 12:08

Unul dintre cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman pe numele sau real) s-a născut în Duluth, Minnesota, SUA, la 24 mai 1941. A crescut în Hibbing, Minnesota, de la vârsta de şase ani. A învăţat să cânte singur la pian şi chitară, punând bazele unei trupe rock&roll numită Golden Chords, în perioada în care se afla în liceu, pe care l-a absolvit în 1959, potrivit www.imdb.com. A studiat apoi arta la University of Minnesota din Minneapolis.

A început să cânte prin cafenele în timpul colegiului, sub titulatura de Bob Dylan, luându-şi numele de la poetul Dylan Thomas. Inspirat de Hank Williams şi de Woody Guthrie, Dylan a început să asculte blues. A petrecut vara anului 1960 în Denver, unde l-a cunoscut pe cântăreţul de blues Jesse Fuller, cel care şi-a pus amprenta asupra stilului componistic şi de chitarist ale lui Dylan, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Bob Dylan A ajuns în New York în ianuarie 1961, impresionând comunitatea folk din Greenwich Village. A început să-l viziteze pe idolul său, Woody Guthrie, când acesta se afla în spital. Tot atunci l-a întâlnit pe John Hammond (Columbia Records), care l-a ajutat să lanseze, în martie 1962, primul disc - o compilaţie de piese folk şi blues. Un an mai târziu, a compus un număr impresionant de cântece, majoritatea cu mesaj politic. Unele dintre acestea au fost incluse pe al doilea disc - ''The Freewheelin Bob Dylan''. Albumul a avut un impact major asupra comunităţii folk din Statele Unite, mulţi interpretând cover-uri după aceste melodii. Dintre aceştia, cei mai importanţi au fost Peter, Paul & Mary, care au transformat melodia ''Blowin in the Wind'' într-un mare hit al anului 1963.

 

Inspirat de poeţi precum Arthur Rimbaud şi John Keats, versurile sale au căpătat o caracteristică mai literară şi evocativă. A început să îşi extindă graniţele muzicale, adăugând mai mult blues şi R&B pieselor sale. ''Another Side of Bob Dylan'' (vara lui 1964) reflecta toate aceste schimbări.

Turneul din 1965 a constituit principala sursă pentru documentarul ''Don't Look Back'' al lui D. A. Pennebaker. Dylan va capta atenţia fanilor muzicii pop în vara aceluiaşi an, când single-ul ''Like a Rolling Stone'' a ocupat locul 2. Peste 100 de artişti au interpretat cover-uri după creaţiile sale în anii '64 - '66, înregistrând, în 1966, peste 10 milioane de discuri vândute în întreaga lume, precizează www.bestmusic.ro.

 

În toamna anului 1965, Bob Dylan angajează trupa Hawks, care realizase backing pentru Ronnie Hawkins. Hawks şi-au schimbat numele în Band în 1968, devenind cea mai cunoscută trupă de backing a lui Dylan. La 29 iulie 1966, Dylan are un accident de motocicletă în apropierea casei sale din Woodstock, New York, suferind traume la nivelul vertebrelor gâtului. La câteva luni după accident, Dylan s-a retras împreună cu Band şi a înregistrat câteva demo-uri, surprinzând prin versurile directe şi sound-ul înclinat mai mult spre blues, heavy country şi folk. Câteva dintre acestea au apărut în 1975 pe albumul dublu ''The Basement Tapes''.

 

Revenirea artistului, după perioada de recuperare în urma accidentului, în decembrie 1967, cu ''John Wesley Harding'', a fost o surpriză pentru public, piesa devenind un hit şi ajungând pe locul 2 în SUA şi pe prima poziţie în Marea Britanie.

În 1972, începe cariera de actor, interpretând rolul lui Alias în ''Pat Garrett and Billy Kid'' (regia Sam Peckinpah - 1973). Tot el a compus şi soundtrack-ul filmului, cuprinzând cântecul ''Knockin' on Heaven's Door'' - cel mai mare hit al său după ''Lay Lady Lay''. Soundtrack-ul a fost ultima lansare pe care Dylan a avut-o în colaborare cu Columbia, ulterior semnând cu David Geffen (Asylum Records).

În 1974, a plecat în turneu, lansând primul său album, "Planet Waves". Un an mai târziu, a apărut un alt album pe primul loc, "Blood on the Tracks", precizează www.imdb.com. Albumul a fost privit de critici ca o întoarcere la adevărata sa valoare, ajungând al doilea ''number one'' al său. Urmează megaturneul ''Rolling Thunder Revue'', în timpul căruia va lansa ''Desire''. Tot acum apare şi piesa ''Hurricane''.

 

La sfârşitul lui 1978, Bob Dylan a declarat că s-a ''născut din nou'' creştin, lansând ulterior o serie de albume cu muzică religioasă. În 1983, a revenit cu înregistrarea ''Infidels'', un succes major.

În anii '90, Dylan s-a împărţit între concertele live şi pictură. În 1992, apare albumul ''Good As I Been to You'', o colecţie de cântece tradiţionale folk. Albumul ''Time Out of Mind'' (1997) a fost triplu premiat cu Grammy, la categoriile ''Albumul anului'', ''Cel mai bun album de folk contemporan'' şi ''Cel mai bun vocalist rock''.

În anul 2000, a primit Polar Music Prize al Academiei Regale de Muzică a Suediei, premiu considerat ca fiind premiul Nobel în muzică. În acelaşi an, melodia sa "Things Have Changed", care apare pe coloana sonoră în filmul ''Wonder Boys'', va câştiga Globul de Aur şi Oscarul pentru cea mai bună melodie, potrivit site-ului www.cinemarx.ro.

În 2003, participă ca scenarist, actor şi autor al muzicii în lung-metrajul ''Masked and Anonymous''. Cântecul său, "He was a friend of mine", compus pentru Willie Nelson, va fi inclus în filmul "Brokeback Mountain". Doi ani mai târziu, în 2005, cu ocazia lansării documentarului lui Martin Scorsese, "No Direction Home", a apărut pe piaţă ''The Bootleg Series, Vol. 7'', care conţine coloana sonoră şi alte câteva melodii inedite.

Publicarea primului volum al memoriilor sale, ''Chronicles, Vol. 1'', a fost cartea cea mai vândută timp de 19 săptămâni în SUA. În august 2006, lansează ''Modern Times'', album cu 19 cântece noi care au ajuns în vârful topurilor în SUA şi în numeroase ţări din Europa.

În iunie 2007, Bob Dylan a primit ordinul Prince of Asturias Awards. La 1 octombrie, acelaşi an, Columbia Records a lansat ''Dylan'', un triplu album, unde sunt strânse cele mai bune melodii din întreaga sa carieră muzicală, precizează cinemarx.ro. La sfârşitul anului 2007, Dylan a înregistrat o versiune a melodiei "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

 

Anul următor, Ace Records a lansat ''Theme Time Radio Hour With Your Host Bob Dylan'', un album cu 50 de piese. La 7 aprilie 2008, Bob Dylan a primit o menţiune specială a Pulitzer Prize Special Citations and Awards pentru profundul impact pe care l-a avut în muzică şi în cultura nord americană, marcat prin compoziţii lirice şi cu o extraordinară putere poetică.

În 2009, Dylan a relansat ''Together Through Life'', care a intrat din start în topurile britanice şi americane. În 2012, a lansat albumul al 35-lea din carieră, ''Tempest''. În acelaşi an, a primit Presidential Medal of Freedom.

Bob Dylan A obţinut zece premii Grammy (primul în 1962, ultimul în 1997) dintr-un total de 38 nominalizări (ultima în 2017) 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Campionatul de bârfă și lehamite
29/03/2023 14:10

Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsab ...

 Campionatul de bârfă şi lehamite
28/03/2023 19:36

 Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsabil”. Da, cu t ...

Doi liceeni au dezlegat teorema lui Pitagora
27/03/2023 14:04

Doi elevi de liceu din New Orleans cred că au reusit să demonstreze o teoremă veche de 2.000 de ani care i-a intrigat pe matematicieni timp de secole. Cei mai multi experti credeau că e imposibil ca teorema ...

O ciornă cu planul tău de viaţă
27/03/2023 09:07

Mi-a plăcut mult provocarea lansată celor mai cunoscuţi antreprenori de succes din Romania de face o călătorie in timp şi de a-şi reinventa viaţa cu inţelepciunea adunată. Ce sfaturi ţi-ai oferi da ...

Mămăligile regale ale lui Columb
26/03/2023 16:45

  Moldovencele sunt experte in mămăligută. Se spune chiar că o tanără care nu stie să facă o astfel de fiertură cum trebuie nu-i incă bună de măritat. E mare lucru să invarti o mămăligă ad ...

Cantus Mundi - peste 250 de coruri, reunind 26.000 de voci, au cântat la Ora Pământului. Au participat și copii din Iași, Suceava, Neamț și Vaslui
26/03/2023 12:15

Copiii din peste 250 de coruri şi ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cantat, sambătă, alături de familii, prieteni şi profesori pentru sănătatea planetei, in cadrul a 79 de recitaluri găzduite in ...

2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în Egipt
26/03/2023 10:56

Cel puţin 2.000 de capete mumificate de berbeci datand din timpul dinastiei Ptolemeice, precum şi o structură somptuoasă din timpul Vechiului Regat au fost dezgropate la templul lui Ramses al II-lea, situat ...

Oglinda cu chipuri blânde
25/03/2023 09:50

  V-aţi intrebat vreodată cum veţi arăta peste 10, 20 sau 30 de ani? E o intrebare simplă, precum cele de la interviurile de angajare, doar nuanţa diferă. Eu mă refer la imaginea fizică, nu la jo ...

Portret în oglindă
25/03/2023 09:25

Începand de astăzi vom da extemporale. Nu veţi avea nevoie de nicio pregătire, nici de recapitulări şi nici de fiţuici. Nu puteţi copia şi nici nu are cine să vă sufle. Ca un prim test, vă invi ...

 Tradiții de Buna Vestire. Ziua Cucului
25/03/2023 08:27

   Buna Vestire (25 martie) este una dintre cele patru mari sărbători inchinate Maicii Domnului şi este marcată cu exact nouă luni inainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus. I se mai spun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei