default

Dimensiune font:

Bucurie, efort, muncă, sacrificiu: Povestea „celor patru” care mută munţii din loc

| 14-12-2013 06:00

Cu siguranţă, au mai puţin decât mulţi alţi copii. Au, însă, totul pentru a răzbi în viaţă. Patru fraţi, alături de mama lor, răstoarnă munţii din loc prin talent, muncă şi determinare.

Spunem adesea despre copiii zilelor noastre că şi-au pierdut entuziasmul. Că le lipseşte energia, că au uitat să fie fericiţi, că au atât de multe, încât nimic nu-i mai impresionează. Captivi între calculator şi televizor, aflaţi prea puţin în preajma părinţilor, grăbiţi în a-şi depăşi vârsta, copiii zilelor noastre parcă se pierd...
Mirare şi bucurie se naşte însă, atunci când întâlneşti copii speciali. Copii cu pasiuni, cu dorinţe nesfârşite de autodepăşire, cu vise de care nu se tem – în ciuda realităţii care, de multe ori, le frânge aripile.
Fraţii Coşarcă sunt „cei patru”! Un întreg de bucurie, de copilărie, de efort, de muncă asiduă, de sacrificii, de împliniri. Priviţi, de multe ori, cruciş, neînţeleşi sau marginalizaţi – ei sunt, deopotrivă, aplaudaţi, lăudaţi, premiaţi. Sunt modele pentru oamenii de orice vârstă. Şi o palmă pe obrazul nostru, al celor care, la orice pas, găsim motive să ne plângem soarta.
Pentru toţi patru, mama a suferit mult, încă înainte de-ai naşte. „La toate sarcinile am stat în spital. Luni de zile am avut dureri îngrozitoare şi tot timpul spuneam: Doamne, măcar dă-mi ceva, să se vadă că sacrificiul meu nu a fost în zadar!”, povesteşte Liliana Coşarcă. Dumnezeu nu a ezitat să răspundă rugăciunilor şi să răsplătească dragostea de mamă. A pus în traista fiecăruia dintre copii daruri dintre cele mai de preţ. Minte curată şi ageră, suflet frumos, voce de înger, talent desăvârşit, perseverenţă, curaj în a înfrunta orice obstacol.

Pasiuni îmbinate
Antonia are 13 ani. Este elevă în clasa a VIII-a şi, la fel ca şi ceilalţi fraţi ai săi mai mici, învaţă la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”. A început prin a studia pianul, iar acum este la clasă de coregrafie, balet. Alături de sora ei, Justina Teodora, care este în clasa a IV-a, merge la sală. Amândouă fac gimnastică ritmică şi amândouă au un pumn de medalii. Pe lângă şase, şapte ore pe zi, la şcoală, fetele mai petrec încă pe atât la antrenament. Antonia a început orele de gimnastică după sora ei, întrucât nu erau bani pentru talentul amândurora. Profesorii, însă, au văzut-o exersând pe margine şi au crezut în potenţialul ei. Într-un singur an, a ajuns în lotul României, alături de alte fete din ansamblu – care au obţinut aceeaşi performanţă în patru sau chiar cinci ani.
Performanţa Antoniei în sport, dar şi la şcoală, este cu atât mai surprinzătoare, cu cât aflăm mai multe detalii din culise. Vederea îi este slabă. Are -2,75 la un ochi şi -3,15 la celălalt. De aproape un an, de când şi-a rupt ultimii ochelari, mama nu a mai avut de unde să dea peste 600 de lei, pentru o nouă pereche. Aşa că fata, deşi stă în prima bancă, la ore mai trage de ochi, alungindu-i, ca să poată zări până la tablă. Asta nu o împiedică să fie printre cei care citesc şi învaţă cel mai bine. Dovadă îi este carnetul de note şi media pe anul trecut: 9.33. În acelaşi an, un detaliu iese izbitor în evidenţă! Nota la purtare a fost 9! Motivul? Patru luni de cantonament, pentru a reprezenta România la o competiţie mondială! Muncă asiduă, dublată de învăţarea, în particular, a fiecărei lecţii de la şcoală. Şi absenţe pe măsură care, deşi au fost motivate prin hârtie oficială de la Federaţia Română de Gimnastică Ritmică au însemnat, în ochii cadrelor didactice, o abatere disciplinară gravă...

Vânătăile – ingredient către performanţă
Lipsa ochelarilor nu incomodează în sala de gimnastică. Acolo, Antonia oricum nu i-ar putea purta. Dar, lipsa bunei vederi este o problemă care ar pune mulţi copii pe fugă. „Pentru graţie, trebuie să mă privesc în oglindă, dar cu greu mă văd”, zâmbeşte Antonia. Însă, graţia nu-i lipseşte. Nici vânătăile n-o ocolesc! „Uneori, am vânătăi uriaşe, până învăţ un exerciţiu cu măciuci! Arunc, dar nu am cum să apreciez distanţa. Eu nu văd nici măcar conturul, ci doar pata de culoare. Când arunc măciucile – la fel ca la minge sau panglică – trebuie să fac nişte rotiri sub ele şi, până îmi reuşesc toate manevrele, mi-e o frică teribilă”, povesteşte copila. Ar putea să se lase, dar nici prin minte nu-i trece.
Nimic n-o poate opri din pasiunea ei şi, totuşi, ceva ar putea s-o oprească. „Avem taxă lunară şi alte cheltuieli. Un set de vârfuri, care ţin până într-o lună, costă 50 de lei, iar şosete, fiecare dintre noi, rupem câte două pe zi. De la piruete! Nu putem merge decât la o parte dintre competiţii şi, atunci, fără să mai cheltuim niciun ban în plus. Şi aşa trebuie plătite transport, cazare, masă”, povesteşte Justina, cu o maturitate ucigătoare. La cei nouă ani ai săi, se zbate între dragul de pian şi dragul de gimnastică ritmică. Îi place şi la cor, când merge la spectacole, alături de fraţii ei, îi place şi când cântă la biserica din Erbiceni, sub bagheta mamei sale – în satul în care aceasta este profesoară de muzică. Uneori, ar vrea să renunţe. Dar, o singură zi fără a-şi exersa pasiunile o sufocă! „Le îmbinăm, în aşa fel încât fiecare moment al zilei să fie un câştig pentru trup, pentru creier, pentru noi, ca atare. Mergem înainte, cât putem”, spune mama. De multe ori, nu mai poate. Şi, cel mai greu îi este atunci când ea însăşi trebuie să taie din elanul copiilor. Când banul o învinge.

Violoncel şi adidaşi
Alexandru are 12 ani, iar Veniamin – opt. Amândoi studiază violoncelul şi au, la rândul lor, un glas deosebit. Văzându-şi surorile axate şi pe latura sportivă, băieţii i-au reproşat mamei lipsa atenţiei şi a sacrificiului îndreptat asupra lor. Nu au făcut-o din răutate, ci doar pentru că şi ei îşi doreau mai mult. Şi-au ales tenisul – un alt sport în care performanţa înseamnă, în primul rând, putere financiară. Veniamin, fiind mai mic, a renunţat repede. El adoră teatrul, iar în viitor vrea să devină medic veterinar. Dar, Alexandru a progresat uimitor! Cu bunăvoinţa profesorilor, care au acceptat să vină la sală, de multe ori, fără să plătească, băiatul a trecut, doar într-un an, de la începători, la avansaţi. Până luna trecută. Când, cel puţin pentru moment, a fost nevoit să se oprească. „Nu mi-am permis să-i cumpăr adidaşi şi nu-l primesc fără. Pe bună dreptate, nu poţi merge într-o sală de sport neechipat. Dar, un adidas costă între 30 şi 50 de lei o pereche şi se rupe în două, trei luni”, explică mama. O doare sufletul, dar nu se ruşinează. Face mult peste ceea ce o altă mamă singură ar putea vreodată să facă!
Din păcate, copiii sunt copii şi, de multe ori, mici răutăţi ale colegilor rănesc peste măsură. În anul şcolar trecut, Alexandru a devenit mai retras, după un episod în care s-a râs de el, de pantofii şi de pantalonii lui. „L-am învăţat: mamă, tu să le spui că nu haina face pe om, ci omul face haina şi mergi mai departe. Ştii foarte bine că nu-mi permit! El a înţeles şi a mers mai departe, că nu avea încotro”, mărturiseşte Liliana Coşarcă.

Despre portofele, suflet şi răni...
Ar vrea să-l stimuleze mai mult, dar şi un ban zilnic de pacheţel înseamnă un gând irealizabil. „Văd la şcoală copii care au portofel adevărat! Un coleg chiar avea 200 de mii la el! Asta, în timp ce eu nu aveam nici măcar o monedă din aia, de zece bani!”, povesteşte, uimit, Alexandru. Are o privire atât de senină şi lipsită de invidie – încât îl face pe oricare dintre noi, care se plânge de lipsuri, să se ruşineze.
Antonia zâmbeşte, calm, împăcată cu ideea. „La mine, colegii vin şi cu două milioane la ei. Uneori, înnebunesc când îi văd cum îşi cheltuie banii, inutil. Avem, normal că avem o oarecare rană acolo, pe care, dacă este pusă sare, doare şi mai tare. Dar, eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că trăim într-o casă, că avem unde dormi, că avem o viaţă, un cap bun, un pian, ştim să cântăm. Vom munci mult şi ştiu că acolo, undeva, va veni clipa aceea în care vom avea tot ce ne dorim. Dumnezeu ne-a dat greul să-l ducem acum, ca pe viitor să avem mult mai multe daruri”, se încurajează Antonia, şi-şi strânge fraţii pe lângă pe ea.
Formează, împreună, o familie minunată. „Cei patru” şi mama lor sunt exemplul de care ar trebui să ne agăţăm, în încercarea de a trăi frumos! Câtă vreme, în lume mai există oameni ca ei, mai avem o speranţă. Banul ajută, dar arta şi credinţa înnobilează! Jelitul ţine în loc, în timp ce lupta de zi cu zi creează o poartă spre viitor. Demnitatea, sacrificiul şi dragul de viaţă se învaţă – iar fraţii Coşarcă ne pot fi, în orice secundă, profesori! (Anda Pintilie)


***
„Uneori, de la atâta oboseală, îmi vine să renunţ la tot. Dar sunt alea două cuvinte – nu pot – care nu există. Există nu vreau, dar eu vreau şi asta exclude pe nu pot. Deci, înseamnă că-mi place ceea ce fac! Eu din plăcere fac, că altfel nu aş mai rezista!” – Antonia, 13 ani

***
După orele de şcoală, orele de instrument şi orele de sală, cei patru fraţi intră în casă, în repetate rânduri, după ora 20.00. Fac teme până spre miezul nopţii, iar în dimineaţa următoare o iau de la capăt. Cu bucurie!

***
Cu toate că ar putea face bani frumoşi din meditaţii la muzică, Liliana Coşarcă adună în jurul său mai ales copii fără posibilităţi financiare. „Cum să le zic să-mi aducă bani dacă nu au, dar vor să cânte? Atâta timp cât văd dragostea aceea pentru artă şi pentru frumos, nu pot să le întorc spatele!”, povesteşte aceasta 

 

 

Comentarii

criss

Dec 15, 2013

felicitari liliana cosarca !!! multa putere, sanatate si impliniri pentru minunatii copii pe care-i ai.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
Sfânta Parascheva leagă prietenii strânse
10/10/2019 23:43

Au ajuns primii pelerini care s-au aşezat la rand pentru a se inchina la moaştele Sfintei Parascheva, după ce acestea vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană. Sunt două femei din judeţul Neamţ. Alte su ...

Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

 

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale
12/03/2019 00:00

Uneori invidiaţi şi barfiţi - „uite-l, dom'le, s-a invartit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
08/03/2019 00:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...