Călătorie în lumea poveștilor pierdute

1reportaj

Dimensiune font:

| 31-05-2023 12:45

 

În fiecare seară, înainte de culcare, Fetița lua o carte din bibliotecă și citea măcar o poveste. Îi plăcea mult să-și reîntâlnească eroii, să se bucure și să-și imagineze noi aventuri alături de ei. Avea mereu impresia că pășea în lumi ireale, în care și ea avea foarte multe misiuni. Totul a fost frumos până într-o seară când a redeschis cartea și i s-au înfățișat doar file goale. Copila făcut ochii mari, a mirare, iar când a strâns cartea la piept a auzit un scâncet. Se uită în jur și nu văzu pe nimeni. „Eu sunt”, șopti Povestea! „Mi-am pierdut eroii. Au fugit în căutare de senzații tari. Mi s-au plâns că nu mai sunt atractivi, că nu mai prezintă interes și au pornit să-și caute alt stăpân”.

Îngândurată, Fetița închise cartea și adormi cu gândul la ciudata întâmplare…

În căutarea eroilor

Între timp, Povestea se așeză la sfat cu ea însăși. Întrebările curgeau ca apele învolburate mânate de furtună, gândurile i se adunau precum stolurile negre de păsări dornice, la începutul toamnei, să-și schimbe cuibul. „De ce or fi plecat toți cei din cartea mea? Și Scufița Roșie a plecat, și Fetița cu Chibrituri, și Tom Degețel, iar de Hansel și Gretel nu mai spun.  Au rupt-o la fugă de nici firimituri nu au mai lăsat în urmă. Oare și cu alții o fi la fel?”, se întrebă Povestea, apoi porni să caute răspunsuri la prietenul ei, Basmul. Era convinsă că alături de el va găsi leac pentru necazurile ei și că eroii se vor reîntoarce în carte, spre bucuria ei și fericirea copiilor. „Altfel de ce ar mai citi o poveste fără aventuri şi ar mai păstra o carte fără niciun erou?”.

Când ajunse la cabana Basmului, ușa era larg deschisă, iar pragul era plin de urme de pași și de frunze strivite. Parcă tot ruginiul toamnei se mutase pe cele trei scări micuțe, peste care păși cu teamă. Ce să se fi întâmplat? De unde vine liniștea asta? De obicei, cabana era plină de veselie, de vocile răsunătoare ale lui Harap-Alb, Sfarmă-Pietre, Strâmbă-Lemne. La ora exactă, buzduganul Zmeului se proptea în peretele de deasupra șemineului pe care era mereu un samovar plin cu ceai. Povestea intră temătoare, deschise o ușă, apoi alta, trecu prin coridoarele pustii și urcă încet la mansardă. Cândva, locul era plin de spiriduși și zâne care țineau sfat și puneau la cale noi distracții pentru copii. Unii exersau cu baghetele magice, alții făceau demonstrații cu noile modele de artificii sau puneau la cale metode hazlii prin care cănile să se umple singure cu ciocolată caldă. Mansarda era un loc perfect pentru magie. Acolo aveai tot ce-ți trebuie pentru a prepara cornurile cu cremă de vanilie care ajungeau la copii imediat ce prichindeii se gândeau la ele, pentru a scoate din ceaunele imense gogoșile înfuriate că au fost ținute cam mult la dospit ori merele îmbrăcate perfect în caramel. Jeleurile se întindeau mereu fericite la soare, iar bomboanele cu mentă se rostogoleau iute pe toboganul cu care se umpleau pungile de cadouri. Era o lume minunată, care acum părea părăsită.

„Unde or fi cu toții?”, se întrebă Povestea, iar drept răspuns primi un oftat. „Au plecat”, răspunse Basmul. „S-au înfuriat, au ținut sfat și au plecat trântind ușile în urma lor. Au luat toate dulciurile, baghetele, jobenurile, toate magiile și duși au fost”, spuse Basmul cu voce din ce în ce mai puternică, din care se simțea supărarea.

„Știu sigur unde vom primi ajutor. Hai la Legendă, ea va dezlega misterul”, spuse Povestea, în timp ce-i întindea o batistă imensă. Uriașul ce odată aducea atâta fericire avea chipul plin de lacrimi.

Pe drumul spre Legendă nu au îndrăznit să scoată niciun sunet. Se temeau de ecouri, care le-au fi putut duce vocile cât mai departe, dar și de gândurile pe care cu greu le puteau stăpâni să nu o ia la fugă. Erau și ele, gândurile, curioase să afle unde au fugit eroii și parcă tare mult le-ar fi plăcut să fie alături de ei în loc să se ciocnească de capul Poveștii și de claia de păr a Basmului.

„Hai că am ajuns”, spuse Povestea în timp ce-și trăgea sufletul. Urcase cu greu Olimpul, și cu fereală. Nu voiau să facă zgomot că nu era deloc bine să trezești Uriașii. În timp ce împingeau ușor poarta de la Regatul Legendei, un fum gros se ridica din turn. Mirosea a ambră de nu puteai respira. Totul în jur era cuprins de fum, iar Poveștii și Basmului li se tăiaseră răsuflarea când au văzut de unde venea prăpădul. În mijlocul încăperii era o pipă imensă, din care Legenda trăgea cu mâhnire. Când jarul se mai stingea, scotea câte un tăciune aprins din vulcanul din apropiere și-l arunca peste ambra care trosnea smerită. „Ce faci aici? Am crezut că ai dat foc Olimpului!”, strigară într-un glas Povestea și Basmul. „Nu mai durează mult... Cine mai are nevoie de muntele magic? Nu vedeți că toți au plecat? Zeii, zeițele, centaurii, muzele, ciclopii, cu toții au fugit. Până și eroii au plecat, pare-se că nu mai au nevoie de mine”, a suspinat Legenda. Mâhnirea celor trei prieteni creștea pe măsură ce gândurile le zburau în trecut, când fiecare era înconjurat de personaje fantastice, care aduceau atâta bucurie milioanelor de copii care îşi doreau să fie mai buni, mai curajoși, mai determinați să lupte cu Răul. „De ce or fi plecat cu toții? Și unde s-or fi dus?”, s-au întrebat Povestea, Basmul și Legenda.

Gâlceava eroilor

În vreme ce ei își frământau mâinile și se temeau de momentul în care vor fi înghițiți de Marea Nepăsare ori de Marele Necunoscut, fugarii stăteau la sfat. Își dăduseră întâlnire pe Tărâmul dintre Ape și-și vărsau ofurile. „Ne-am săturat să fim mereu dați deoparte. De când cu mașinăriile alea de le spune telefoane, calculatoare, tablete nimeni nu ne mai bagă în seamă. Aventurile mele sunt citite, în cel mai bun caz, din obligație. Nu-i mai interesăm deloc pe copii”, tună Zeus, apoi aruncă spre pământ un mănunchi de trăsnete. „Eu ce să mai zic? De mine chiar nu-și mai amintește nimeni. Cui îi mai pasă de Piperuș-Petru, fiul lui Florea Înfloritul?”. „Eu am noroc cu primăvara, cu luna lui Mărțișor, când unii își mai amintesc și de Baba Dochia”. „Nu fiți supărați, sigur vom găsi noi o soluție să-i atragem din nou pe copii”, spuse Albă-ca-Zăpada. „Ție ce-ți pasă? De tine încă nu au uitat. Joci în filme, apari pe tricouri, pe ghiozdane, dar de mine cine îți mai amintește?”, se stropși Fata Moșului. „E greu de luptat cu noii monștri, cu Pasărea cu Oțel, cu vedetele Lego. Eu nu mai impresionez pe nimeni, mi-am pierdut fioroșenia”, suspină Căpcăunul, fostul dușman de temut al Prințului Fermecat, cu care, între timp, legase o prietenie frumoasă. „Eu zic să chemăm în ajutor Peștișorul de Aur. Sigur ne va ajuta”, susură încrezătoare Micuța Sirenă, apoi făcu o piruetă din coadă.

Văzut de sus, sfatul lor părea o gâlceavă fără sfârșit. Fiecare își plângea de milă și găsea motiv de ceartă cu cei din jur. „Nimeni nu e mai amărât decât mine”, păreau să spună cu toții. „I-a priviți cât de supărați sunt. Ei nu își dau oare seama că puterile lor sunt fără de sfârșit?”, spuse Nourilă, unul dintre Îngerii păzitori ai copiilor. „Hai să-i ajutăm, că în curând vor veni zorii și nu este bine ca ziua să înceapă fără nicio poveste, basm ori legendă. Vom ruga Consiliul Îngerilor să le vorbească”, veni în ajutor Aurora Cea Sfătoasă.

Pe măsură ce noaptea își culegea stelele de pe cer, Fetița își urmărea visele în care, de această dată, au apărut toți eroii ei dragi din povești. Se juca împreună, era pe rând prințesă, cavaler, mașteră,pitic, zeiță pe Olimp. Nu știa că totul era o magie, pusă la punct de către Îngerii păzitori, care au trimis aceleași vise tuturor copiilor. „Nu vă mai plângeţi, nimeni nu vă poate înlocui în inimile oamenilor. Cum ar fi copilăria fără povești? Cum ar fi viața oamenilor mari fără eroii pe care să-i dea de exemplu celor mici? Cum ar fi viața bunicilor fără poveștile pe care să le citească nepoților? Nu vă temeți de noile mașinării și împrieteniți-vă cu ele. Noi vom ruga oamenii mari să vă facă loc în noile tehnologii astfel încât să vă puteți duce mereu misiunea la capăt. Copiii au nevoie de voi și nu aveți voie să fugiți”, veni din Cer porunca de la Consiliul Îngerilor.

* * *

„Ce vis frumos am avut, Bunico”, spuse Fetița când sări din pat. „Toată noaptea am fost alături de Bambi, de Alba-Ca-Zăpada, am căutat Punguța cu Doi Bani, m-am întâlnit cu Harap-Alb, iar Zmeul Cel Rău mi-a dat înghețată de căpșuni. Am băut rouă cu Mica Sirenă, iar Peștișorul de Aur mi-a spus că va avea grijă mereu de povești”, adăugă micuța, apoi alergă spre raftul de cărți și scoase cartea de noapte bună. Când îi dădu coperțile deoparte zâmbi larg – Povestea era la locul ei, iar eroii își vedeau de treburile lor. La fel și Basmul, și Legenda. Nimic nu părea să se fi schimbat. „Mi s-a părut. Cum să dispară poveștile?”, zâmbi Fetița.

 Acest reportaj este un apel lansat de Ziua Națională a Lecturii (15 februarie) către toți cei care iubesc poveștile de a le da mai departe copiilor. Nu doar pe cele semnate de scriitori străini, ci și pe cele românești, care sunt tot mai uitate pe rafturile bibliotecilor. În librării, aproape că nimeni nu mai întreabă de ele. Eroii poveștilor noastre pot fi mereu exemple pentru cei mici și-i pot ajuta să scape din gheara gadgeturilor, care au cucerit nu doar lumea copilăriei, ci viața de zi cu zi. Aproape că ne-au transformat în niște roboți!

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Rotiri istorice. Călătoria fascinantă a bicicletei
23/09/2023 13:36

O inventie ce a marcat evolutia societătii moderne, bicicleta isi incepe povestea intr-o eră a revolutiilor industriale, devenind un simbol al libertătii si al inovatiei tehnologice. Aceasta nu a fost doar u ...

Dogăritul, arta de a împleti lemnul
23/09/2023 12:23

Amurgul pătrunde cu smerenie printre crapăturile usii atelierului. De undeva, din adancul sălii, se aud ciocăniri ritmice, echivalente cu bătăile unui inimă trăitoare. Miroase a lemn proaspăt si a trad ...

 Scrisorile, peregrinări temporale ale cuvintelor
23/09/2023 10:55

Într-o lume fără internet si telefoane mobile, in care distantele păreau mai mari si timpul se misca mai lent, scrisorile au impletit destine, au sfintit legămanturi si au adus vesti de la capătul lu ...

Potcovarii, viață între foc și fier
23/09/2023 10:52

  La marginea satului, departe de zgomotul vietii moderne, o bătaie ritmică se aude in zori de zi. Clopotei de metal se lovesc de o nicovală fierbinte, iar ritmul este unul cunoscut de toate generatiil ...

 Cum sporim creativitatea la copii. O călătorie spre viitorul inovării
23/09/2023 10:14

Într-o eră dominată de inovatii rapide si tehnologie infloritoare, incurajarea creativitătii la copii se prezintă ca o necesitate, nu doar ca o modalitate de a imbogăti experientele lor personale, ci ...

 Poveștile, o călăuză în dezvoltarea copiilor și adolescenților
23/09/2023 09:47

De cand oamenii s-au adunat in jurul focurilor si au inceput să isi spună povesti, acestea au avut un rol central in formarea si modelarea gandurilor si comportamentelor. În esentă, povestile sunt meto ...

 Povestea sticlei. De la nisip la Lumină
23/09/2023 09:32

În inima desertului, sub soarele arzător care trimite razele sale asupra unui nesfarsit covor de nisip, a inceput o poveste care va schimba lumea pentru totdeauna. Cand vorbim despre sticlă, poate că n ...

 Glăsuiri din trecut. Tainele meseriilor uitate
23/09/2023 08:43

În ritmul rapid al progresului tehnic si al transformărilor sociale, există meserii ce păreau demult uitate, absorbite in cotloanele istoriei. În ciuda acestei aparente disparitii, incă păstrea ...

Tradare și leacul vindecării
16/09/2023 14:30

Trădarea, un cuvant incărcat de emotie si durere, este adesea considerată o rană in inima noastră, o cicatrice pe suflet pe care timpul pare să nu o poată vindeca. În cele mai profunde adancuri ale ...

 Minunile de zi cu zi
16/09/2023 14:23

În fiecare clipa a vietii noastre, există potentialul pentru minuni - momente inedite in care frumusetea, armonia si splendoarea lumii noastre se dezvăluie in fata noastră. Dar cum apar aceste minuni i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei