Călătorie pe drumul bananei FOTO

default

Dimensiune font:

| 16-06-2017 12:30

Anca Elena Gheorghică, preşedintele Asociaţiei „Mai Bine“ din Iaşi, a pornit să descopere lumea din care provine unul dintre fructele tropicale cele mai populare în Europa: banana * când a început documentarea ştia că la finalul călătoriei va vedea altfel aceste fructe, dar ceea ce a descoperit pe plantaţiile din Ecuador o face să fie un avocat şi mai puternic al comerţului echitabil (fairtrade) * în spatele fiecărui mănunchi de banane sunt costuri ascunse de care puţini dintre consumatori sunt conştienţi

În faţa raftului din supermarket, dilema unui consumator atunci când vrea să cumpere banane este, de cele mai multe ori, câte să ia ca să-i ajungă. Puţini sunt cei care înţeleg ce se ascunde în spatele fiecărui mănunchi de fructe galbene care ajunge pe mesele noastre. Anca Elena Gheorghică, preşedintele Asociaţiei „Mai Bine“, a pornit, la începutul lunii mai, într-o călătorie de cunoaştere a industriei din jurul acestui fruct tropical.

„Am plecat «pe drumul bananei» în Ecuador, prin Asociaţia «Mai Bine», în calitate de coordonator naţional al proiectului MakeFruitFair. Un consorţiu coordonat de Oxfam Deutschland şi format din 19 organizaţii din Uniunea Europeană, Ecuador, Columbia, Camerun şi Insulele Windward, care cooperează în cadrul acestui proiect pentru o viaţă mai bună pentru fermierii şi micii producători din Sudul Global, care produc fructele tropicale pe care noi le consumăm din ce în ce mai des. Pentru a trăi mai bine, aceste comunităţi au nevoie să beneficieze de muncă decentă, ceea ce implică lanţuri de aprovizionare echitabile“, anunţa Anca în debutul călătoriei.

Fermă familială

Timp de aproape trei săptămâni a luat la pas plantaţii fairtrade şi convenţionale din Ecuador. La întoarcere, tânăra a povestit pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, care este realitatea de pe plantaţiile din Ecuador, care ajung la 220.000 de hectare şi pe care muncesc circa 300.000 de oameni. Peste 90% dintre aceştia lucrează în condiţii periculoase în plantaţiile convenţionale.

Oamenii nu sunt întotdeauna conştienţi de riscuri“

Prima oprire a Ancăi a fost în Guayaquil, cel mai mare oraş din Ecuador, de unde a pornit spre Machala, denumită cândva „capitala globală a bananelor“. „Din Machala se exportau cele mai multe banane. În prezent, Ecuador este cel mai mare exportator de banane, dar nu mai este producătorul principal. În Machala am stat şase zile împreună cu o delegaţie din Germania. În Germania, astfel de fructe fairtrade au fost introduse în magazine în urmă cu 30 de ani. Am discutat cu oameni implicaţi în comerţul cu banane şi cacao fairtrade şi bio, cu fermieri care au decis să facă reconversie spre culturi organice şi fairtrade“, povesteşte Anca. Pentru a vedea care este diferenţa între o plantaţie fairtrade şi una convenţională, ieşeanca a vizitat ambele tipuri de spaţii. „Într-o plantaţie organică mă simţeam de parcă eram într-o pădure tropicală, erau tot felul de alţi arbori, în afara bananierilor, în timp ce într-o plantaţie convenţională erau numai banane. Nu există biodiversitate“, explică tânăra. Lipsa biodiversităţii este determinată şi de faptul că aceste plantaţii, de pe care provin cele mai multe banane, sunt stropite regulat.

Plantaţie convenţională din Lor Rios

„Pe plantaţiile convenţionale cresc 90% din produsele exportate. Acolo am văzut cum avioanele stropeau plantaţiile, chiar dacă în apropiere erau muncitori. Cei care muncesc acolo spun că au tot felul de boli, sunt studii care arată efectele folosirii acestor chimicale, de la boli respiratorii, dermatite, malformaţii ale copiilor la naştere. Sunt folosite produse chimice interzise în Europa sau în SUA. Normal, stropirile astea ar trebui făcute când nu sunt oameni pe plantaţie, dar mi s-a povestit că odată au dat chiar şi peste o şcoală. Oamenii nu sunt întotdeauna conştienţi de riscuri“, spune Anca.

Imaginea contează

Ca şi cum doar stropirile regulate nu ar fi de ajuns, „toate bananele sunt acoperite de pungi, care se pun pentru a se asigura că insectele nu ajung pe coaja bananelor. Motivul este cosmetica. Consumatorii din ţările dezvoltate au pretenţii foarte mari legate de cum arată produsele pe care le cumpără. Pe plantaţiile convenţionale aceste pungi sunt îmbibate cu tot felul de chimicale“. Practic, pentru a se asigura că în cutiile standard de 14 kilograme intră doar banane „perfecte“, muncitorii măsoară dimensiunile fructelor. De aceea, o mare parte din banane sunt distruse chiar pe plantaţii, deoarece nu îndeplinesc „standardele de frumuseţe“. De pe plantaţii, bananele pleacă spre Europa verzi, iar pe bătrânul continent sunt ţinute în camere de maturare, astfel încât ele să ajungă coapte în marile lanţuri de magazine. Uneori, de pe plantaţie până la raft, un mănunchi de banane poate sta pe drum chiar şi o lună.

Lista neagră a marilor corporaţii

Discuţiile Ancăi cu familiile muncitorilor de pe plantaţiile convenţionale i-au arătat, asemeni unei lupe, condiţiile în care trăiesc acei oameni. Din salariile date de marile corporaţii care fac bani grei în această industrie, muncitorii de rând abia îşi pot cumpăra alimente de bază pentru ei şi familiile lor. De cele mai multe ori, muncitorii îşi pun în joc viaţa pentru a reuşi să câştige acei bani. „Cei care lucrează acolo nu pot să conteste condiţiile de muncă, pentru că sunt concediaţi. Dacă sunt daţi afară de o anumită companie sunt introduşi pe o listă neagră şi nu mai pot lucra în acest sector. Asta mi-au spus-o foarte mulţi dintre cei care cunosc sistemul. Doar 1% dintre muncitori sunt asociaţi în sindicate. Sunt 300.000 de muncitori care lucrează pe plantaţiile de banane, care au o suprafaţă totală de 220.000 de hectare. Sunt doar 4.800 de ferme mici. Cei care reuşesc să se asocieze au o viaţă mai bună, şi asta încercăm noi să sprijinim. Vrem să-i ajutăm să iasă din cercul ăsta vicios“, explică Anca, a cărei organizaţie militează pentru comerţul echitabil încă de la înfiinţare: „Noi vorbeam de fairtrade încă de acum 8-9 ani şi am organizat săptămâna comerţului echitabil în fiecare an, fără nicio finanţare“.

Anca îşi doreşte ca oamenii care cumpără frecvent fructe tropicale precum banane sau ananaşi să înţeleagă că preţul mic de la raft înseamnă de fapt condiţii inumane de muncă şi de plată pentru sute de mii de oameni, care reprezintă prima verigă din această industrie. Practic, din costul unei banane, doar 8,8% reprezintă plata angajaţilor, iar peste 25% revine vânzătorilor cu amănuntul. „Acum nu mai văd bananele la fel. Lecţia acestei călătorii este despre curaj, despre oameni care au încredere că lucrurile pot fi făcute diferit, care se asociază şi reuşesc să iasă din cercul vicios al plantaţiilor convenţionale. Aleg să văd partea asta bună, pentru că altfel nu aş mai face nimic“, spune Anca, abia întoarsă de pe drumul bananei. „Cred că este foarte importantă informarea. Îi putem ajuta semnând petiţiile prin care putem obliga lanţurile de magazine să introducă produse fairtrade, dar şi consumând mai atent produsele din magazine. Piaţa fairtrade, care este diferită de cea bio şi mult mai permisivă, creşte foarte mult. Marile magazine au început să introducă aceste produse, dar este loc de mai bine“, afirmă tânăra.

Cum te poţi implica

Asociaţia „Mai Bine“ din Iaşi a lansat la nivel naţional o petiţie prin care cere lanţurilor de magazine Auchan Romania, Billa Romania, Carrefour Romania, Kaufland Romania şi Lidl Romania să introducă fructe tropicale certificate Fairtrade în magazinele lor: https://campaniamea.de-clic.ro/p/mff. Totodată, la nivel internaţional este lansată o petiţie pentru ca marii importatori de fructe tropicale să permită muncitorilor să fie lăsaţi să se organizeze în sindicate, pentru ca ei să îşi poată apăra drepturile.

 

Bananele sunt cele mai vândute fructe din lume, fiind cultivate în mai mult 150 de ţări ce produc peste 100 milioane de tone de fructe pe an. Ecuador este exportatorul numărul unu al acestui fruct.

* FOTO Anca Gheorghică

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei