Când scheletele vorbesc, oameni de știință trebuie să asculte. Ce poate spune limbajul oaselor

1030_LL_bones

Dimensiune font:

| 27-12-2021 12:29

 Felul în care cineva a murit cu secole în urmă poate să ne spună foarte multe despre violența socială și credințele unor epoci apuse.

Limbajul oaselor este cât se poate de explicit, însă nu întotdeauna îl înțelegem. Din motive necunoscute, unele victime din listă au fost ucise de ucigași profesioniști.

Alte crime au furnizat și mai multe informații – au oferit detalii despre mistere vechi și despre lipsa de fair play din turnirurile medievale.

1. Bărbatul ucis pe o dună


În 2005, o echipă de muncitori în construcții a descoperit un schelet uman în timpul unei lucrări desfășurate în Sydney, Australia. Situat în suburbia Narabeen, scheletul aparținea unui aborigen care avea între 30 și 40 de ani în momentul morții.

S-a dovedit că este cea mai veche victimă ucisă de suliță din Australia. Savanți din toate domeniile s-au adunat pentru a-i reconstitui viața și moartea. Analiza chimică a arătat că tânărul avusese o dietă formată din pești și crustacee, păsări și alge marine.

Cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, se afla pe o plajă. După ce probabil că a fost înconjurat de mai multe persoane, a fost înjunghiat și lăsat pe creasta unei dune.

În timpul săpăturilor, au fost recuperate câteva vârfuri de suliță. Acestea au fost importante pentru a privi crima în context. Vechi relatări menționează că europenii fuseseră martorii unor pedepse rituale în zona Sydney, în cadrul cărora o persoană era ucisă cu sulițe.


În scheletul din Narabeen (și împrăștiate în jurul său) au fost descoperite 17 vârfuri de suliță. Câteva aveau pe ele rămășițe de os uman și fuseseră deteriorate în urma străpungerii oaselor. Ce anume a făcut acest bărbat ca să merite o asemenea soartă rămâne un mister.

2. Indicii legate de prăbușirea civilizației Maya

În 2019, în Belize a fost descoperit mormântul unui războinic Maya. Aflat în orașul mayaș Pacbitun, mormântul includea două cranii-trofeu. Ambele fuseseră meșteșugite și decorate ca să fie purtate drept amulete.

Unul dintre ele avea pe el un semn grafic care este considerat drept primul cuvânt cunoscut pentru termenul de „craniu-trofeu”. Craniile pot furniza informații valoroase despre cel mai mare mister Maya.

Societatea, sistemul politic, arhitectura și armata Maya au înflorit vreme de sute de ani. Apoi, din motive necunoscute, totul s-a prăbușit. De-a lungul a 150 de ani, începând cu secolul VIII, această cultură puternică a intrat într-o derivă fatală, însă nimeni nu știe de ce.

Cercetătorii au căutat o singură cauză, până când a devenit clar faptul că nu era vorba de un singur factor. Se pare că de vină a fost un amestec complex de secete, violență, suprapopulare și slăbire a autorității.

Craniile-trofeu din Pacbitun, alături de alte câteva astfel de descoperiri, arată că războiul a destabilizat orașele din sud, inclusiv din regiunea Belize. Dovezile anterioare arătau că liderii au fost uciși și monumentele lor au fost distruse în mod deliberat de cineva.

Oriunde au fost descoperite cranii-trofeu, cele mai multe aparțineau mayașilor din nord, care își făceau „lănțișoare” cu craniile mayașilor din sud. Se pare că mayașii nordici, văzând că dinastiile din sud erau în declin, le-au atacat.

3. O crimă medievală profesionistă
Arheologii care efectuau săpături în Sicilia au descoperit în 2019 scheletul unui bărbat ucis cândva în secolul XI. La început, crima a trecut neobservată.

Interesul echipei a fost trezit de poziția neobișnuită a scheletului. Era îndreptat cu fața în jos, un lucru foarte neobișnuit pentru Sicilia medievală. De fapt, era prima descoperire de acest fel din întreaga regiune.

 

Mormântul era superficial și nu conținea bunuri. Aceasta arăta că bărbatul ucis, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, nu fusese deloc pe placul celor care l-au îngropat.

După ce scheletul a fost scanat, s-a putut contura o versiune a ultimelor lui momente. Bărbatul era îngenuncheat când a fost înjunghiat de cel puțin șase ori prin spate.

Cel care l-a atacat era, probabil, un ucigaș profesionist, fiindcă moartea a survenit foarte rapid, inima fiindu-i străpunsă de mai multe ori. Rănile indică faptul că victima nu a putut să se opună.

Picioarele îi erau foarte apropiate, ca și cum ar fi fost legate cu o frânghie care a dispărut de mult. Cercetătorii cred că această crimă în stil de execuție și îngroparea lipsită de respect ar putea sugera faptul că bărbatul fusese un bandit.

Însă nimic nu e sigur. Ar fi putut fi un om normal care era urât de cineva care a apelat la ucigași plătiți.

4. Adevărata brutalitate a turnirurilor medievale


În 1997, din castelul Stirling au fost îndepărtate 12 schelete. Unul îi aparținea unui cavaler englez care murise în timpul unui turnir în 1388.

S-ar putea crede că morțile rezultate în urma turnirurilor și a altor jocuri de război erau accidentale. Însă examinarea recentă a rămășițelor cavalerului a dovedit contrariul.

Numele bărbatului era Robert Morley, un om masiv, care avea în jur de 25 de ani la momentul morții. Mai multe trăsături fizice și răni indică faptul că ducea o viață dură, ce includea turniruri brutale.

A supraviețuit unei săgeți primite în piept într-un astfel de concurs. Cu altă ocazie, un topor i-a „ciobit” craniul. A supraviețuit și de această dată. A pierdut câțiva dinți după ce a căzut de pe cal sau după ce a primit altă lovitură puternică.

Cavalerul călit în lupte a fost ucis când cineva l-a înjunghiat cu sabia în față. Sabia i-a trecut prin nas și maxilar. Se pare că onoarea nu făcea parte din regulile turnirului medieval: Morley a fost înjunghiat fatal în timp ce se afla la pământ!

5. O pedeapsă portugheză brutală


În 2001, cercetătorii au îndepărtat aproape 100 de cadavre dintr-o necropolă din Portugalia. Mormintele, situate în Estremoz, erau normale, în afară de trei dintre ele.

Acestea se aflau la capătul sudic al cimitirului. Arheologii au fost oripilați când au descoperit că mâinile și picioarele celor îngropați aici fuseseră amputate.

Membrele amputate fuseseră puse sub cadavre sau lângă ele. Mai rău: avem toate motivele să credem că această pedeapsă a fost dusă la îndeplinire cât timp victimele erau încă în viață.

Unghiul tăieturilor arată că mâinile și picioarele au fost retezate cu un topor sau cu o sabie. Cadavrele nu aveau alte răni. Asta sugerează că, după amputare, victimele au fost lăsate să sângereze până la moarte.

Ce anume a dat naștere unei asemenea brutalități rămâne un mister. Însă, cândva între secolele XIII și XV, cei trei indivizi, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, au atras mânia cuiva.

Medievalii tăiau mâinile hoților și contrabandiștilor, așa că este plauzibil că cei trei erau infractori. Dacă așa stau lucrurile, faptul că li s-au tăiat și picioarele arată că se făcuseră vinovați de infracțiuni foarte grave. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
 Povestea Muzeului de Artă din Graz, cel mai vechi din Austria
26/05/2022 16:20

  În atmosfera liniştită a oraşului austriac Graz, incărcat de istorie, Muzeul de Artă (Kunsthaus), aduce cu o apariţie biomorfă din viitor, o entitate care parcă se strecoară printre clăd ...

Dacă sex nu e, nimic nu e
26/05/2022 09:39

  Acest text nu are nici pătrăţel, nici triunghi şi nici dreptunghi roşu şi poate fi citit şi de minori, fără acordul părinţilor. Nu conţine secrete şi nici lucruri neştiute, ci doar aparent ...

O vioară fabricată de Guarneri va fi scoasă la licitație cu 10 milioane de euro
26/05/2022 08:45

Un instrument muzical cu o vechime de aproape trei secole, supranumit "un Leonardo da Vinci al viorilor", ar putea fi vandut cu pană la 10 milioane de euro (10,6 milioane de dolari) in cadrul unei li ...

 Povestea animalelor folosite pe post de arme
26/05/2022 07:42

  De la maimute folosite pe post de bombă, la porci in flăcări si randunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii cand a venit vorba de castigat un război. Istoria spune că soldatii mong ...

Lecții de curiozitate pentru părinți
25/05/2022 19:16

Voi stiti ce mai face copilul vostru? Sau, in general, ce fac copiii voştri? Cu cine sunt prieteni, unde petrec timpul liber, ce ganduri au, ce planuri nutresc, ce vise au? Aţi vorbit vreodată cu ei despre s ...

Maniere şi alte dichisuri de modă veche
24/05/2022 14:15

  „Pe vremea mea...”. Sună cunoscut, ştiu, şi moralizator! Toate parcă erau mai bune in vremurile care au trecut – şi oamenii, şi mărfurile, şi gandurile, şi faptele, şi compor ...

Teodor Burada - Muzicologul care a descoperit civilizația Cucuteni
22/05/2022 16:45

  Drept, Muzicologie, Etnografie, Folclor – sunt doar cateva domenii pe care Teodor Burada le-a studiat si cercetat cu temeinicie. A scris nenumărate studii bine documentate, abordand subiecte in p ...

Copilăria, un job cu două norme
22/05/2022 16:32

  O discuţie purtată zilele trecută pe tema dezvoltării personale mi-a arătat incă o dată cat de mult ne minţim noi pe noi, cei mari. Un specialist in ale creşterii şi implinirii imi spunea cat ...

FOTO/VIDEO - Povestea adolescentului care a învins autismul
18/05/2022 13:30

 David Stescu, un băiat de 16 ani care suferă de autism, isi spune povestea in primul episod din „Drumul către ceilalti”, documentar ce vrea să crească gradul de constientizare a acestei t ...

Dinozaurii, uciși de gravitație
16/05/2022 18:46

    Lansand o teorie interesantă, un fizician a sugerat că disparitia dinozaurilor ar fi putut fi provocată de ceva mult mai fundamental, o schimbare a valorilor fizicii in sine. Totul se reduce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei