Casă memorială cu bicicletă. Nicolae Labiş, la Mălini

default

Dimensiune font:

| 07-03-2016 11:48

Am văzut, cu ani în urmă, câteva imagini de la Mălini, unde se află Casa memorială „Nicolae Labiş” - o casă mică, îngrijită şi, peste toate, albastră... aşa mi-a rămas în minte. Doar că drumurile mele prin Bucovina nu s-au intersectat niciodată cu aceste locuri, până de curând.


Sunt câteva maşini în parcarea de peste drum de Primărie. Poarta Casei „Labiş” este larg deschisă, la fel şi uşa, deşi afară este încă frig, pe ici-pe colo încă se mai zăresc gheme de zăpadă. Este sfârşit de iarnă, dar soarele străluceşte pe casa cu cerdac albastru şi se reflectă triumfător dinspre bicicleta care aşteaptă cuminte un stăpân pe care noi doar în ghicim.


„Şi tu te gândeşti la «Moartea căprioarei»?”

Liniştea de pe aleea străjuită de brazi este binevenită, după vacarmul oraşului, însă pe măsură ce înaintăm, o altfel de linişte se instaurează. „Şi tu te gândeşti la «Moartea căprioarei»?”, întreabă copilul de lângă mine. Începem să râdem şi recunoaştem cu toţii că e cam greu să te gândeşti la altceva. Cândva, ştiam şi câteva versuri din „Primele iubiri” - încerc să mă laud eu - dar s-au voalat cu totul, nu reuşesc să-mi amintesc nici măcar primul cuvânt. Copilul butonează telefonul şi tace. În astfel de situaţii fac observaţii, dar acum mă sâcâie mai tare gândul că adolescenţa mea e atât de departe, încât am uitat versuri pe care le ştiam şi-n somn... Parcurg ultima parte din alee şi tot nu-mi pot aminti. Ajung lângă treptele casei şi aud vocea copilului, care aleargă să mă ajungă din urmă: „Dar nu ştiam că nimeni n-are să poată şterge/ Văpăile din inimi, acest pojar nestins,/ Că pe cărări de sticlă alături ne vor merge/ Ideile, îmbrăţişate strâns”... Asta era! „Trebuie doar să dai o căutare pe Google!”, mi se spune. Ştiu eu ce să mai zic?!

„Viaţa i-a fost mereu o luptă”

Păşim timid în tinda casei şi căutăm cu privirea un suflet de om, desigur pe cel venit aici înaintea noastră, cu bicicleta. O doamnă cochetă, îmbrăcată în nuanţe liliachii, iese deschizând singura uşă închisă din toată casa, cea de la bucătărie. Ne pofteşte să intrăm şi, deodată, în casă, în curtea cu brazi, în Poiana Mărului şi în Mălini e cald, de la vocea ei. Nu stă cu noi la palavre, nu vorbim nici despre vreme, nici despre vremuri şi nici măcar despre bicicletă, deşi noi toţi ne gândim cum o fi arătând doamna aceasta, parcurgând, pe două roţi, drumul dintre casa ei şi Casa „Nicolae Labiş”.

„A făcut şcoala la Liceul «Nicu Gane» Fălticeni, din clasa a V-a. A fost transferat la Colegiul Naţional «Mihail Sadoveanu» din Iaşi, cu recomandarea «Vă trimitem un poet». A debutat la o vârstă destul de fragedă, la 14 ani şi două luni cu poezia «Fii dârz». Viaţa i-a fost mereu o luptă. Ar fi fost o luptă şi mai grea, dacă scăpa din acel accident provocat. A avut un talent deosebit şi la desen, a fost redactor la cenaclul de poezie”, începe ghidul nostru istorisirea.


„Labiş a întinerit poezia, când aceasta începuse să facă riduri”

„Aşa cum ne spunea poetul, iubirile celelalte au fost foarte trecătoare. A făcut şcoală de literatură şi critică literară. Începuse facultatea de Filologie, dar începuse să scrie versuri care nu mai conveneau regimului. A fost urmărit de Securitate. În grupul lor de prieteni se infiltrase o balerină din Rusia, Maia.... Poetul se îndrăgostise de ea. Sub pretextul că aceasta va veni, i-au dat o întâlnire într-o staţie de tramvai, vis-a-vis de Spitalul Colţea din Bucureşti”... Era în 1956, pe 10 decembrie, când a fost accident de un tramvai. Un tramvai despre care se spune că a circulat pe ruta respectivă o scurtă perioadă înainte şi după moartea lui Labiş. O cursă „specială”. „A mai trăit încă 12 zile, paralizat, dar lucid”, subliniază povestitoarea noastră, recitându-ne apoi ultimele versuri pe care Nicolae Labiş, pe patul de spital, i le-a dictat prietenului Aurel Covaci:

„Pasărea cu clonţ de rubin
S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat.
Nu mai pot s-o mângâi.

M-a strivit,
Pasărea cu clonţ de rubin,
Iar mâine
Puii păsării cu clonţ de rubin,
Ciugulind prin ţărână,
Vor găsi poate
Urmele poetului Nicolae Labiş
Care va rămâne o amintire frumoasă”...

„Nicola Labiş este într-adevăr, mai mult decât o amintire. Este o flacără vie. Este întruchiparea tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte. Numai cât de frumos spunea Marin Sorescu: «Labiş a întinerit poezia, când aceasta începuse să facă riduri!”... Ghidul îşi schimbă vocea, în funcţie de etapa de viaţă pe care o povesteşte. Tocmai când mă uitam să văd dacă exponentul tinerei generaţii din grupul nostru s-a pierdut, ori ba, printre referinţele literare, povestea a ajuns la „Moartea căprioarei”.


„Aici este tocul cu care a scris chiar din clasa I... Avem două medalii, una care marchează 50 de ani de la moartea sa, iar cealaltă, ediţia cu numărul 40 a festivalului... Iar acestea sunt corniţele de la moartea căprioarei. Avea doar 11 ani când s-a petrecut această întâmplare. N-aveau, acasă, de nici unele. N-aveau ce mânca. Prindeau broaşte şi le aduceau acasă ca să facă mama mâncare. Făceau mămăliguţă din mei. Margareta, sora sa, se îmbolnăvise. Aşa că, într-o seară s-a dus cu tatăl lui la vânătoare...”
Nu voi continua povestea. Ar fi ca şi cum v-aş povesti un spectacol şi v-aş strica bucuria de merge la teatru, să-l vedeţi. Oricât aţi căuta pe necuprinsul internet, există o poveste pe care o veţi găsi doar aici, în Casa „Nicolae Labiş”, pe Strada Principală nr. 979, Mălini, Suceava.

 

„Să ai parte în viaţă de multe medalii şi trofee!”

Vizita noastră a atins punctul culminant, când doamna îmbrăcată în nuanţe liliachii a luat corniţele şi s-a întors spre copilul din grup, spunându-i: „Pentru că tot e aparatul foto pregătit, ţine tu în mâini aceste medalii şi acest trofeu. Să ai parte în viaţă de multe medalii şi trofee!”. Trofeul – corniţele căprioarei lângă care a plâns Labiş – este puţin mai mare decât... un telefon mobil (iertată fie-mi comparaţia, nu găsesc una mai „de actualitate”!), dar povestea i-a dat o greutate de bloc de marmură. Abia la ultima din cele trei poze, copilul a zâmbit. „Te-ai cam emoţionat!”, râd.

Ne despărţim de ghid, de casă şi ne întoarcem pe aleea cu brazi. Copilul mă ia de mână: „Mi-a fost teamă că îmi va da mie corniţele. Imaginează-ţi: să le aşezi pe un raft şi să le vezi în fiecare zi şi să-ţi aminteşti povestea asta... şi iar să plângi, şi iar să plângi...” „Dar de ce nu te-ai gândit că poţi să le refuzi?”, întreb. „Serios? Cine ar putea refuza aşa ceva?! Sunt totuşi corniţele din moartea căprioarei!”...

Gina POPA

Inaugurată în 1975, Casa Memorială este amenajată în locuinţa din centrul satului Mălini, care a aparţinut părinţilor poetului şi unde acesta a trăit un timp din scurta sa viaţă, scriind aici o mare parte din poeziile sale. Expoziţia de bază, desfăşurată în patru încăperi, reconstituie o atmosferă tulburătoare, prin intermediul exponatelor autentice: rechizite şcolare, piese vestimentare, cărţi, un clopoţel cu „sunet argintiu”, o galenă cu care poetul păstra contactul cu „zvonurile lumii”, documente, fotografii, afişe etc.

Nicolae Labiş s-a născut pe 2 decembrie 1935. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

„ (...) Spun tatii că mi-i sete şi-mi face semn să tac.
Ameţitoare apă, ce limpede te clatini!
Mă simt legat prin sete de vietatea care va muri
La ceas oprit de lege şi de datini.

Cu foşnet veştejit răsuflă valea.
Ce-ngrozitoare înserare pluteşte-n univers!
Pe zare curge sânge şi pieptul mi-i roşu, de parcă
Mâinile pline de sânge pe piept mi le-am şters.

Ca pe-un altar ard ferigi cu flăcări vineţii, 
Şi stelele uimite clipiră printre ele.
Vai, cum aş vrea să nu mai vii, să nu mai vii, 
Frumoasă jertfă a pădurii mele!

Ea s-arătă săltând şi se opri
Privind în jur c-un fel de teamă, 
Şi nările-i subţiri înfiorară apa
Cu cercuri lunecoase de aramă.

Sticlea în ochii-i umezi ceva nelămurit, 
Ştiam că va muri şi c-o s-o doară.
Mi se părea că retrăiesc un mit
Cu fata prefăcută-n căprioară.
De sus, lumina palidă, lunară, 
Cernea pe blana-i caldă flori stinse de cireş.
Vai, cum doream ca pentru-ntâia oară
Bătaia puştii tatii să dea greş! (...)” (Nicolae Labiş, „Moartea Căprioarei”)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Cele mai mari pandemii ale lumii
07/01/2021 08:46

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o statistică a bolilor care s-au extins pe tot globul, provocand pandemii. Cele mai periculoase au fost variola, pojarul, gripa spaniolă sau ciuma neagră. Var ...

 Crăciunul pe stil vechi
07/01/2021 08:00

  Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi (cei mai multi fiind rusii lipoveni) sărbătoresc Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, s ...

Cazinoul din Constanța, reparat cu ajutorul deținuților politici. Ei și-au scrijelit numele pe tencuială
01/01/2021 11:15

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de ...

Legenda Catedralei „Sfântul Vasile
01/01/2021 10:48

Catedrala Sfantul Vasile, aflată in Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o imbracă, atat in exte ...

Dezastru în Marea Britanie - „Am petrecut Crăciunul într-o parcare
31/12/2020 12:00

Sute de soferi, printre care si foarte multi romani, au rămas blocati intre granitele Marii Britanii din cauza restrictiilor de circulatie impuse peste noapte. Povestile acestor oameni au devenit atat dramati ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei