Ceausescu si ipocrizia condamnarii regimului Dej. Colonia Salcia, gardieni condamnati pentru atrocitati, reincadrati in munca si trimisi la case de odihna pentru refacere

Ceausescu--o-p

Dimensiune font:

| 23-11-2020 00:20

Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, in 1965, Nicolae Ceausescu a preluat puterea. Jocurile dure si complicate pentru succesiunea la putere, dorinta de a se legitima nu doar in structurile partidului, in cercurile puterii, dar si in ochii opiniei publice, astfel ca Nicolae Ceausescu era interesat sa scoata in evidenta, cinic si ipocrit, abuzurile savarsite in timpul lui Dej, dar si sa isi anihileze rivalii.

Printre altele, Ceausescu va face public regimul de exterminare la care au fost supusi detinutii din coloniile de munca, precum "Salcia", "Cernavoda" si "Capul Midia", intre anii 1952-1953. Acesta este doar un caz dintre multele. Dosarul era cu atat mai important cu cat unul dintre rivalii la succesiunea puterii fusese si Alexandru Draghici, la aceea vreme seful Securitatii, dar ministru de Interne in perioada procesului "Salcia".

In dosarele CNSAS, sunt mai multe documente din care aflam dintr-o nota privind regimul din fostele colonii, datata 17 martie 1968 (fond documentar, dosar 19, vol. 6, ff 25 -42), despre conditiile precare de cazare, lipsa ingrijirilor medicale, subalimentarea si tratamentul inuman aplicat de angajatii MAI, umilinte si munca in conditii meteo extreme, de la ger, ploaie, pana la canicula.
 

Colonia Salcia



In 1953 aceste atrocitati au fost cercetate, iar un an mai tarziu, in 1954, aflam dintr-un alt document al Consiliului Securitatii Statului, "Strict secret de importanta deosebita" (CNSAS, fond documentar, dosar nr. 54, vol2. ff 4 -13), despre procesul intentat unor cadre si detinuti care au comis atrocitati in colonia de munca "Salcia". In urma procesului, un numar de 21 cadre MAI si 11 detinuti brigadieri au primit diferite sentinte. Cadrele MAI si detinutii brigadieri au fost condamnati la munca silnica, fie pe viata, fie cu pedepse variind ca durata intre cativa ani pana la 15 sau 25 de ani. Documentul a fost intocmit, aflam din nota CNSAS, "de ofiteri ai Consiliului Securitatii Statului, in urma examinarii procesului "Salcia" si a verificarii situatiei ulterioare a persoanelor implicate in aceasta cauza. In cadrul documentului este descris istoricul procesului si sunt redate marturiile detinutilor care au asistat la atrocitati sau care le-au suportat personal".
 

Colonia Salcia


Ipocrizia regimului comunist consta in faptul ca in ceea ce priveste cele 21 de cadre MAI condamnate, perioada de detentie le-a fost recunoscuta ca vechime in munca, reincadrati in structurile ministerului. Mai mult, din pedeapsa primita in urma procesului, acestia au efectuat doar cativa ani pentru ca au fost gratiati prin Decretul 403/22.08.1957 si 484/1.10.1957.

Omorati sub copitele cailor, lasati iarna in pielea goala, iar vara sa fie muscati de tantari

Aflam din raportul intocmit de Consiliul Securitatii Statului ca "Salcia" a fost infiintata in 1952 si avea o capacitate initiala de 200 de persoane, ulterior extinsa pentru 2000 de persoane. "Din datele existente rezulta ca in 3-4 ani efectivele de detinuti din aceasta categorie au ajuns la circa 4000 de persoane. La data de 24 septembrie 1952, procuratura raionului Macin a fost sesizata ca in colonia Salcia sunt prea multe cazuri de decese in randul detinutilor. Primind aprobarea procuraturii regionale, s-au efectuat cercetari la fata locului, dar nu au stabilit probleme deosebite in afara faptului ca detinutii nu primeau tigari si carti postale".

 Colonia Salcia



Dupa ce Procuratura Macin nu sesizase nimic "deosebit", Procuratura generala ordona Procuraturii Regiunii Galati sa cerceteze si astfel "s-au constat un sir de abuzuri si atrocitati comise de mai multe cadre si detinuti, dar nu s-a dispus masuri impotriva celor vinovati". Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Stefan, ordona anul urmator sa se efectueze cercetari cu privire la "atrocitatile savarsite. Ca urmare a sesizarii, Directia Procuraturilor Militare a dispus cercetarea celor vinovati in stare de arest". Invinuirile aduse, cu ocazia trimiterii mai apoi in judecata, erau de "crima de omor prin torturi, abuz in serviciu, profanare de cadavre si vatamare grava a integritatii corporale".

In sinteza procesului si a cercetarilor efectuate citata, se arata ca "In sarcina invinuitilor s-au retinut urmatoarele fapte: In functiile avute au instituit un regim de teroare si exterminare in randul detinutilor de drept comun, la actiunile carora asociindu-se si o parte din brigadierii detinuti. Astfel, fara nicio justificare, multi detinuti au fost batuti cu ranga de fier, cazmaua, lopata, cravasa, unii dintre ei murind in urma traumatismelor, iar altii ramanand schiloditi pentru toata viata:

- Asasinare prin impuscare;
- Interzicerea tratamentulul medical detinutilor bolnavi si scoaterea lor la munca in mod fortat;
- Introducerea detinutilor in carcere descoperite iarna, dezbracati, sau chiar in pielea goala;
- Obligarea detinutilor de a intra iarna in apa pana la brau pentu a taia stuf si papura;

- Scoaterea detinutilor la lucru dezbracati in timp de iarna pe digul de constructie si pedepsirea unor de a sta pana la pranz in apa inghetata;
- Legarea unor detinuti de maini si tinerea lor dezbracati in pielea goala, vara, ziua si noaptea, pentru a fi muscati de tantari;
- Profanarea cadavrelor detinutilor;
- Ingroparea unor detinuti de vii in pamant.


Ca urmare a unor asemenea cruzimi in perioada iunie 1952 - martie 1953, un numar de 63 de detinuti au decedat, un numar mare au fost raniti, iar altii au ramas cu invaliditati corporale pentru intreaga viata.".

Colonia Salcia


Declaratiile in ceea ce priveste conditiile de cazare sau atrocitatile descrise in documente sunt socante. Aflam, de exemplu, din declaratiile comandantului Rizeanu Nicolae, folosit ca medic la Colonia Salcia, ca "Colonelul Sloboda caruia i-am raportat personal situatia, ducandu-l chiar in dormitor unde nu puteau sta mai mult de 100 de detinuti, dar erau cazati peste 300. El, personal, i-a vazut noaptea pe detinuti cum dorm in picioare si pe jos. (...) Regimului inuman de cazare si lipsit de asistenta medicala i s-a adaugat subalimantarea si teroarea imprimata si stimulata atat prin ordinele date cat si prin atitudinea concreta a unor cadre din conducerea Directiei de lagare si colonii cu prilejul unor controale efectuate. Chiar in prezenta acestora si uneori cu participarea lor, au fost loviti detintuti si trimisi la munca in cursul iernii, sumar imbracati sau desculti. (...) De asemenea fostul locototent Simionescu Costica declara: "Colonelul Albon cand a fost in colonia mi-a spus sa pun parul pe detinuti".

Detinutii erau batuti cu cureaua de la ventilatoarele tractoarelor, alergati cu caii, calcati sub copitele cailor, dezbracati si tavaliti prin maracini, asasinati prin impuscare, metodele au fost catalogate de un detinut care fusese si in lagarul de la Auschwitz, Weiss Stefan, audiat si el in calitate de detinut, la fel ca metodele folosite in lagarele de exterminare, mai precis cum ca "eu care am fost in lagarul de la Auschiwitz apreciez ca tratamentul de la Salcia nu este departe".

Colonia Salcia


Slt. Cirliga Ion declara ca "lt.col. Manciulea Petre a ales in fata mea circa 30 - 40 de detinuti si a inceput sa-i bata cu pumnii si picioarele aratandu-mi ca asa trebuie sa fac pentru a face treaba cu ei. A batut asa de rau pe unul, lovindu-l in inima cu pumnul de a inceput sa se zbata la pamant facand spume la gura si tremurand". Sau declaratia din decembrie 1955, a detinutului Nitescu Stefan medic: "Bolnavi cu rani grave, slabiti in ultimul hal astfel ca nu mai ramasese decat scheletul pe ei erau trimisi in carje la lucru. Au fost cazuri cand au venit de pe santier morti de frig si in agonie. Este cunoscut cazul detinutului Laurentiu Victor care a fost adus in coma de pe santier fiind cu greu readus la viata".

Relevanta pentru atmosfera de teroare din Salcia este si declaratia detinutului Cardei I. Iosif, una dintre multele aflate la dosar: "Zilnic se petrec astfel de scene, unele mai impresionante decat altele, acte de tortura si schingiuire care nu pot fi concepute de mintea unui om santos si constient de urmarile lor, cu toate acestea scenele se repetau zilnic, cu singura deosebire ca actorii erau schimbati mereu cla randul lor si fiind inlocuiti".

Femeile din imprejurimi, lumanari la mormintele detinutilor ingropati in cimitire

In raport se mai arata declaratia unui inginer agronom, condamnat la 5 ani pentru dare de mita, si care circula mai liber in zona, acesta declara ca "satele din jurul coloniei erau profund indignate de ce se se petrecea acolo. Faptele savarsite nu putea fi ascunse si erau vazute de populatia locala. Populatia locala isi manifesta simpatia pentru detinutii maltratati si ura fata de cadrele militare care conduceau colonia. Femeile din sat veneau noapte in cimitirul unde erau ingropati detinutii omorati si aprindeau lumanari la captele lor. Prin aceasta isi manifestau compatimirea pentru regimul la care acestia au fost supusi".

Alexandru Draghici, rivalul lui Ceausescu, aprobase reincadrarea in munca a celor vinovati de atrocitati

Pentru cadrele MAI condamnate pentru atrocitati s-au aplicat decretele de gratiere din 1957, iar raportul arata in final ca, dupa punerea in libertate "din ordinul fostului adjunct al MAI generalul lt. Pintilie Gheorghe li s-a acordat salariu pe timp de trei luni, conform incadrarii pe care a avut-o la arestare, li s-a acordat concediu de odihna, fiind trimisi in case de odihna ale ministerului pentru refacerea starii fizice, iar incepand din data de 25 august 1957 au fost incadrati in toate drepturile ca lucratori in MAI respectiv DGPCM".

Mai mult, nu doar incadrati in munca. "La aceste "elemente" se mai adauga faptul ca s-a cerut si aprobat ca celor incadrati in MAI timpul de detentie sa li se considere vechime in munca. Asa cum rezulta din acte, aceste masuri au fost intreprinse cu stirea si aprobarea tovarasului ALEXANDRU DRAGHICI fost in acel timp Ministru al Afacerilor de Interne".

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/sistemul-pcr-pile-cunostiinte-relatii-a-supravietuit-caderii-comunismului-la-fel-si-structurile-securitatii-care-au-preluat-economic-romania-1645288

Precizarea din finalul raportului este cu atat mai importanta cu cat, la preluarea puterii de catre Nicolae Ceausescu, Draghici fusese unul dintre rivalii lui Ceausescu pentru succesiunea puterii dupa moartea lui Dej. Era cu atat mai important pentru Ceausescu de a scoate in evidenta nu doar "atrocitatiile comise in timpul lui Dej", ci si faptul ca Draghici, ministru de Interne, participase la toate acestea "premiindu-i" pe cei care comisesera atrocitatile reincadrandu-i in munca si trimitandu-i in concedii de odihna in casele de odihna ale ministerului "pentru rafacere". Istoricii au facut adeseori analogii in felul in care Stalin a preluat puterea dupa moartea lui Lenin, si Ceausescu, moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej care a murit oficial de cancer. Ambii, Stalin si Ceausescu, au fost in preajma celuia care detinea puterea, iar preluarea puterii a fost un joc politic complicat folosindu-se metode extrem de dure de anihilare a rivalilor. Cat despre cancerul lui Dej, s-au facut o serie de speculatii privitoare la cauzele care i-ar fi declansat cancerul galopant. Cat depsre felul in care a fost "instrumentat" si "urmarit" cazul Coloniei Salcia, unul dintre multele, arata nu doar cruzimea regimului comunist care s-a dedat la crima atroce, dar si cinismul transformand "atrocitatile" in polite platite rivalilor politici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei