Cine este Frăția Sângelui lui Hristos, care se îngrijește de cadavre

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9Y2NjZTk3ODA4NTY2MzBiMzg4NjQ5NmNlNzM5ZDMxM2I=.thumb

Dimensiune font:

| 08-07-2021 11:42

Orașul spaniol Zaragoza are în istorie partea sa de boli mortale: ciuma, gripa spaniolă și acum COVID-19. De peste șapte secole, un grup aparte de bărbați și-a oferit ajutorul când au apărut astfel de dezastre: Frăția Sângelui lui Hristos. Ei i-au binecuvântat și i-au îngropat pe oameni, oferindu-le demnitate la finalul vieții. Isaac Pascual este unul dintre acești „Frați”. Acum, în vremea pandemiei, are multă treabă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Sunt primele ore ale dimineții în orașul spaniol Zaragoza. Isaac Pascual ridică un cadavru pentru autopsie. Cineva a murit după ce a căzut de la o fereastră.

„Corpul se află într-un loc public, așa că trebuie să ne grăbim. Strada trebuie redeschisă. Să vedem ce ne așteaptă”, spune Isaac Pascual, aflat la volanul mașinii cu care se îndreaptă spre locul cu pricina.

Isaac este membru al Frăției Catolice Sângele lui Hristos. Din Evul Mediu, Frăția se ocupă de preluarea cadavrelor aici, în Zaragoza, când cineva moare din cauze necunoscute sau în urma aplicării unui ordin judecătoresc. Este mândru de voluntariatul său.


„Cineva trebuie să facă și asta. Când totul se încheie, atunci mă năpădesc sentimentele. Dar, acum trebuie să muncesc. Trebuie să fii rezistent și trebuie să știi ce ai de făcut”, mărturisește Isaac.

Bărbatul a căzut de la etajul al optulea. Isaac crede că e vorba de sinucidere, poate din cauza pandemiei. Pentru că nu doar virusul ucide. Disperarea îi împinge pe mulți să-și ia viața.

„Tot anul am avut mai multe sinucideri. Nimeni nu este cu adevărat pregătit pentru o carantină ca aceasta. Îți afectează starea psihică. Iar când cineva suferă și de o boală mintală, aceasta este ultima lovitură”, spune Isaac Pascual.

O frăție cum este Frăția Sângelui lui Hristos din Zaragoza, care se îngrijește de cadavre, este singura de acest fel care mai există în Spania. În ultimul an, membrii Frăției au fost chemați de peste cinci sute de ori.

Tradiția datează de la ciuma din secolul al XIII-lea. Apoi a fost gripa spaniolă și acum este noul coronavirus. Când sute de oameni mureau la începutul pandemiei, Frăția a trebuit să ajute morgile să adune morții.

Moartea și boala sunt o stare de fapt pentru cei 48 de oameni devotați care fac parte din Frăția condusă de Ignacio Giménez. Dar, la fel ca la început, oamenii încă se tem.

„Oricine te poate infecta, oricând, oriunde. Pierdem controlul. Asta îi îngrijorează pe oameni. Unii chiar se feresc și de persoane care și-au revenit din boală de multă vreme. Vedem asta tot timpul. Bolnavii sunt stigmatizați”, spune Ignacio Giménez, lider al Frăției „Sângele lui Hristos”.

Ignacio a fost și el infectat cu noul coronavirus. Și-a revenit și acum poate să facă din nou muncă voluntară. Dar boala și-a pus amprenta.

„Am fost în spital, într-o secție pentru bolnavi COVID, timp de o săptămână. Acolo întâlnești oameni care nu supraviețuiesc. Tineri și bătrâni. Te afectează. Cine nu este afectat înseamnă că este lipsit de orice sensibilitate”, mărturisește bărbatul.

Singurătatea și moartea bântuie gândurile membrilor Frăției Sângelui lui Hristos
Mulți au murit singuri. Rudele nici nu aveau voie să participe la înmormântări. Cum a fost cazul Leonorei Barea. Mătușa sa a murit într-un cămin pentru bătrâni.

„Am iubit-o atât de mult. Desigur, am vrut să ne luăm rămas bun de la ea după ce a murit, dar nu ni s-a permis, deoarece locuia într-o altă provincie și granițele erau închise. Cu toate acestea, m-ar fi ajutat cu adevărat să merg acolo și să-i spun: Mătușă, te iubesc!”, spune Leonor Barea.

Fratele Isaac se confruntă cu singurătatea și cu moartea aproape în fiecare zi. E asistent medical și a lucrat și într-o secție de bolnavi Covid.

„Este mai greu să jelești în aceste condiții. Asta este problema. Nu poți procesa cu adevărat moartea. Iar perioada de doliu durează mult mai mult”, explică Isaac Pascual.

Isaac este de serviciu la Frăție timp de o săptămână, pentru a ridica trupuri neînsuflețite. Răspunde la apeluri de aproximativ zece ori, în medie, în orice moment al zilei sau al nopții. Dar simte că are o vocație.

„Nu intenționez să mă opresc. O voi face cât voi putea. Sper că pentru tot restul vieții mele”, spune Isaac.

Ca întotdeauna, el trebuie să livreze corpul la Institutul de Medicină Legală din Zaragoza. Apoi, și-a terminat treaba. Dar soarta decedatului îi va bântui mult timp gândurile. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Soții Nedea, șansa celor mulți și defavorizați
28/07/2021 08:35

  Teodora Agavriloaie a terminat anul acesta studiile liceale la Colegiul National din Iasi si a reusit performanta de a lua nota maximă la examenul de admitere la Medicină din cadrul UMF Iasi. Acest lu ...

 Cel de-al 33-lea sezon al serialului animat „The Simpsons” va debuta cu un episod integral muzical
26/07/2021 12:45

  Cel de-al 33-lea sezon al serialului animat „The Simpsons” va debuta cu un episod integral muzical, care va include cantece originale interpretate de Kristen Bell, protagonista filmelor ...

Un băiețel de 5 ani, bolnav de cancer, și-a făcut prieteni prin Post-it lipite pe fereastra spitalului
25/07/2021 14:45

  Meyer Mixdorf, un băietel de 5 ani a folosit Post-it-uri pentru a-si face prieteni prin fereastra spitalului. Astfel, in timp ce era internat pentru chimioterapie si-a făcut un prieten neasteptat de ...

Povestea omului care urmărește de 30 de ani Monstrul din Loch Ness
25/07/2021 10:45

  Monstrul din Loch Ness există? S-au implinit trei decenii de cand Steve Feltham si-a impachetat viata din Dorset – lăsandu-si iubita, casa si slujba in urmă – pentru a incepe să vaneze ...

Un elveţian diagnosticat cu Parkinson a făcut o drumeţie de peste 1.100 km în Munţii Alpi
24/07/2021 15:45

  Un elveţian diagnosticat cu Parkinson, care a făcut o drumeţie de peste 1.100 km in Munţii Alpi pentru a creşte nivelul de conştientizare cu privire la această boală neurodegenerativă, se preg ...

„Nu toți copiii trebuie să fie de 10, însă toți trebuie iubiți cu tot ce avem în suflet
24/07/2021 12:45

 Dr Ciobotaru Georgian, medic rezident neurochirurg, a vorbit despre premiul intai, idealurile părintelui si parazitarea copilului. ”Pană la liceu am trăit la umbra premiului I, apoi lucrurile ...

Un austriac și câinele său au mers pe jos peste 1.300 de kilometri pentru a ajunge la Reghin
24/07/2021 12:44

Un austriac de origine romană, Sandor Buz, alături de cainele său, Gyango, adoptat din Romania, a ajuns, vineri, la Reghin, după ce a parcurs pe jos 1.300 de kilometri pentru a strange donaţii pentru adăp ...

Sunete de harpă generate cu mișcarea ochilor. Un miracol tehnologic pentru o tânără muziciană din Grecia
24/07/2021 11:40

O studentă din Grecia, care suferă de o boală cerebrală rară, a primit o noua sansă la viată. Ea poate canta acum la harpă cu ajutorul ochilor. Alexandra Kerlidou stă pe scenă in scaun cu rotile. L ...

Prima femeie pilot de vânătoare din Polonia participă la misiuni de poliție aeriană
24/07/2021 10:47

Meseria de pilot de supersonic nu mai este de multă vreme doar pentru bărbati. În Polonia, prima femeie pilot de vanătoare zboară cu Mig-ul 29 si are deja 9 ani de experientă cu acest avion. Pentru ...

GALERIE FOTO - Zonă desprinsă din Evul Mediu, la Cluj. Imagini în Pata-Rât
24/07/2021 10:33

Într-unul dintre cele mai mari orase  ale Romaniei, in care activează companii de talie mondială, care se laudă cu cel mai bun nivel de trai din Romania, peste 2.000 de persoane trăiesc in condi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei