De la medicină la offroad

default

Dimensiune font:

| 07-07-2013 08:10

* la prima vedere, meseria de medic şi pasiunea pentru bolizii cu mulţi cai putere nu are nimic în comun * vă invitam să descoperiţi ce implică pasiunea pentru offroad şi cum împacă doi medici consultaţiile de la cabinet cu adrenalina din cursele de offroad * medicii recunosc însă că acest hobby este unul costisitor şi este nevoie de resurse financiare importante pentru a participa la competiţii

Doi medici ieşeni împacă zi de zi pasiunea pentru medicină cu cea pentru offroad. Deşi au specialităţii total diferite, medicul stomatolog Andrei Postolache şi medicul veterinar Raimond Chelban sunt împătimiţi când vine vorba de motoare cu mulţi cai putere. Medicul Andrei Postolache, în vârstă de 27 ani, din Iaşi, este pasionat de raliuri de la vârsta de 12 ani şi a descoperit offroad-ul la 19 ani. Dr. Raimond Chelban, în vârstă de 35 de ani, tot din Iaşi, şi-a descoperit pasiunea pentru raliuri odată cu înfiinţarea Offroad Club Iaşi, în septembrie 2003.


Offroad - depăşirea limitelor
Cei doi medici susţin că descoperirea pasiunii pentru motoare nu a fost întâmplătoare. „Offroad este un sport pentru cei care vor să-şi cunoască limitele şi să le depăşească. Pasiunea pentru offroad a început în urmă cu câţiva ani, după ce am participat la câteva competiţii şi am urmat câteva cursuri pentru offroad. Odată ce acest microb îţi intră în sânge, nu mai există cale de întoarce spre vindecare”, a precizat dr. Raimond Chelban. În cazul medicului stomatolog, pasiunea pentru volan a început de la o vârstă fragedă.
„Pasiunea pentru volan a început la vârsta de trei ani, când am fost ţinut pe braţe de unchiul meu pentru a conduce un autoturism. Apoi, în 2003, am descoperit Offroad Club Iaşi alături de Iaşi Adventure Raid, un eveniment foarte important pentru acest motosport. Eu sunt cel mai tânăr din club, însă avem membri de toate vârstele, care depun eforturi atât fizice, cât şi financiare în desfăşurarea unor evenimente”, spune, la rândul său, dr. Andrei Postolache.

Offroad Club Iaşi are drept scopuri participarea la competiţiile naţionale şi internaţionale de profil, organizarea raidului offroad din Iaşi, momentan singurul de acest gen din Moldova.

O pasiune costisitoare
Membrii clubului susţin că pasiunea pentru offroad nu este accesibilă oricui, iar, investiţia pentru a participa la o competiţie nu este deloc de neglijat, în cele mai multe cazuri depăşind mii de euro. „Acest hobby este unul costisitor şi ai nevoie de resurse financiare pentru a fi în competiţii. Pentru a participa la o competiţie de offroad investiţia este variabilă în funcţie de nivelul la care vrei să concurezi. Poate să fie şi o maşină la mâna a doua în valoare de 3.000 -5.000 de euro, în care cel pasionat mai trebuie să investească cel puţin între 10.000 şi 20.000 de euro. Mai există posibilitatea să-şi cumpere o maşină nouă mai puţin performantă, în valoare de 50.000 de euro şi mai este nevoie să investească tot atât pentru a avea un nivel foarte bun competiţional”, a mai precizat medicul Chelban. Pasionaţii susţin că nu orice jeep poate ieşi la offroad, numai pentru că arată ca o maşină de teren. Trebuie să aibă cauciucuri speciale, un motor cât mai puternic, unghiuri de înclinare şi de atac foarte bune, suspensii cu kit de înălţare şi cu trolii de tractare, toate necesare pe teren accidentat.

Pentru a fi pregătită de competiţii offroad, o maşină la mâna a doua în valoare de 3.000-5.000 de euro poate suporta investiţii între 10.000 şi 20.000 de euro

Competiţii strecurate printre consultaţii
În fiecare zi, pasiunea pentru offrood este împletită de cei doi medici între consultaţii la cabinetul stomatologic, respectiv, la microfermă. Aceştia recunosc totuşi că, dincolo de adrenalina descărcată în competiţii primează medicina profesia de bază. „Am noroc că meseria de veterinar mi-o profesez în microferma proprie, care îmi dă avantajul că pot să am timp liber când doresc. În plus, pasiunea pentru offrood este doar un hobby pe care îl practic în timpul liber”, a menţionat dr. Chelban. În cazul medicului stomatolog acesta reuşeşte să plece oricând la competiţii după ce microbul pentru motoare l-a cuprins şi pe şeful lui. „Am noroc că şeful meu mă înţelege şi este pasionat şi el de raliuri şi offroad şi din acest motiv s-a creat o legătură şi am ajuns să mergem împreună prin ţară, la diferite competiţii”, a mai precizat dr. Postolache.

„Offroad este un sport pentru cei care vor să-şi cunoască limitele şi să le depăşească”- dr. Raimond Chelban

Legătura între stomatologie şi offroad
Stomatologul susţine că din competiţiile cu mulţi cai putere şi-a dezvoltat treptat concetrarea şi precizia, abilităţii indispensabile în profesia de bază. „Deşi la prima vedere stomatologia cu offroad-ul nu au nicio legătură, acestea au în comun concetrarea şi precizia, pentru că orice derapaj în stomatologie poate să aibă consecinţe grave pentru pacient. La fel se întâmplă şi în offroad, indiferent de ce echipament de protecţie dispui”, a subliniat dr. Postolache.
Pasiunea pentru caii putere, împletită cu acţiunile umanitare
Dacă nu află în competiţii, membrii Offroad Club Iaşi încearcă, prin intermediul unor expediţii umanitare, ajutorarea cetăţenilor din zonele calamitate, acolo unde accesul oricărui alt vehicul este imposibil. „În fiecare an încercăm să organizăm, acţiuni umanitare care să vină în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Anul trecut Offroad Club Iaşi a organizat acţiunea umanitară Împreună aproape de oameni, care s-a desfăşurat în comuna Dobrovăţ, membrii clubului dorind să aducă o mică bucurie pentru un număr de aproximativ 150 de persoane singure, dar şi familii cu mulţi copii”, a menţionat dr. Postolache. Medicul stomatolog susţine că astfel de acţiuni arată cât de săracă este populaţia din mediul rural, în special din zonele izolate: „Ne-a impresionat modul cum au reacţionat copiii când au primit jucăriile. Mulţi dintre copii nu au văzut niciodată jucării şi îmi aduc aminte că era unul dintre ei foarte interesat de un joc de logică. Deşi nu ştia cum funcţionează, a dat fuga la preotul din sat pentru a afla cum să procedeze. Ne-a impresionat legătura puternică dintre acei copii şi preot, legătură pe care rar o mai vezi în viaţa de zi cu zi”. Cei doi medici susţin că nu vor renunţa la pasiunea lor. „Voi continua pasiunea pentru offroad care nu va scăpa din inimă şi din suflet până când nu voi mai putea să conduc”, ne destăinuie dr. Chelban. „Toată lumea cred că persoanele care au ca pasiuni offroad-ul sau raliuri sunt săriţi de pe fix. Nu este cazul. Fiecare pilot descarcă foarte multă adrenalină în competiţii şi atunci când se află pe şosea, la volan, circulă regulamentar. Chiar noi promovăm conducerea preventivă şi rar se întâmplă să vezi un pilot implicat în accidente rutiere”, susţine dr. Postolache.

(Cristina Mihăilă)

De la situaţii de urgenţă la raliuri
Printre pasionaţii de motoare din Iaşi se numără şi colonelul Dan Imandi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Iaşi, care de câţiva ani a descoperit gustul pentru competiţiile de raliuri. „Este o pasiune veche, materializată însă de aproape şase ani. Pentru a stăpâni o maşină la raliuri trebuie să urmezi cursuri speciale de conducere defensivă, care sunt foarte bune de aplicat şi în traficul de zi cu zi, pentru că sunt anumite manevre care te feresc de anumite incidente. Pasiunea pentru raliuri este costisitoare”, spune col. Iamandi. Acesta a investit aproape 4.000 de euro pentru adaptarea unei maşinii mai vechi, pentru participarea la competiţii. „Cea mai mare satisfacţie de când m-am apucat de raliuri a fost în urmă cu trei ani când am ieşit pe locul trei la competiţie de raliuri, iar, cea mai mare dezamăgire a fost atunci când din cauza unei defecţiuni la maşină am fost scos din competiţie”, mărturiseşte acesta.

Împărţit între vinuri, maşini şi avioane
Răzvan Serghiuţă, director comercial SC Cotnari Iaşi, împărtăşeşte de câţiva ani pasiunea pentru offroad şi pentru aviaţie. „Sunt pasionat de competiţiile offroad, însă pasiunea de bază rămâne pilotatul avioanelor. De mic mi-a plăcut să pilotez şi din acest motiv şi am încercat să urmez şcoala pentru aviaţia militară. Însă, din cauza unei probleme medicale, nu am mai putut susţine examenul. Am obţinut mai târziu brevetul de pilot şi închiriez avioane când am posibilitatea”, ne-a spus acesta. De offroad este pasionat de aproximativ doi ani, de când a descoperit Clubul Offroad Iaşi. „Am început cu o maşină de 6.000 de euro în care am investit 8.000, pe care ulterior am vândut-o şi mi-am achiziţionat o maşină de 40.000 de euro, în leasing. Din păcate, până nu termin leasingul nu pot face modificări la maşină aşa cum mi-aş dori”, spune Răzvan Serghiuţă.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Țările cu cele mai frumoase femei din lume. România ocupă locul al 12-lea
19/01/2021 19:11

Cand vine vorba de femei frumoase, clasamentele făcute sunt intotdeauna subiective. Există o vorbă in popor care spune că „ce e frumos si lui Dumnezeu ii place”. Iar despre romance mereu s-a spu ...

FOTO/VIDEO - Paralizat de 10 ani, un bărbat a escaladat un zgârie nori din Hong Kong
19/01/2021 13:45

Primul om in scaun cu rotile care a escaladat un zgarie nori din Hong Kong a impresionat o lume intreagă. Lai Chi-wai este paralizat de aproximativ zece ani, după ce a suferit un accident de masină. Bărbatu ...

 Un site arheologic vechi de 5.000 de ani din Peru, pus în pericol de construcțiile ilegale
19/01/2021 10:50

  Aşezarea arheologică peruviană Caral, leagănul unei civilizaţii cu o vechime de 5.000 de ani, este afectată de consecinţele pandemiei, după ce a fost părăsită de arheologi in timpul carantine ...

Povestea fiicelor Regelui Mihai
18/01/2021 09:20

Regele Mihai si Regina Ana au avut cinci fete, fiecare cu povestea ei de viată. Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui. Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne, in 2007 ...

Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei