Dragostea vine mereu cu factură

web-8597074_cost

Dimensiune font:

| 09-01-2023 16:15

 

În România nu mai este de trăit, par a spune şi raportările Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora anul trecut numărul deceselor tot crește, iar cel al nașterilor scade. Suntem o țară îmbătrânită și se vede cu ochiul liber. În parcuri vezi mai mult bunici, nu că ar fi rău, la piață tot pensionari, în supermarketuri la fel. În spațiile de joacă publice numărul adulților îl depășește pe cel al copiilor, iar vârsta este destul de înaintată. Sunt fie bunici cu nepoții la distracție, fie bone ( a se citi pensionare în căutare de un venit suplimentar pentru coșul zilnic) cu prichindei. Şi căsătoriile sunt tot mai puţine, zic statisticienii. Cu alte cuvinte, familia nu prea mai este celula de bază a societăţii, cum se spunea odinioară, cum ar fi bine să fie şi cum este în ţările în care oamenii o duc mai bine.

Pentru fiecare dintre noi, familia ar trebui să fie cel mai important lucru, însă, din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa, iar cauza ar fi condiţiile economice. Şomajul, ratele, criza din ultimii ani au făcut ca foarte mulţi români să plece peste hotare, lăsând în urmă fie copii, fie bătrâni care nu mai au niciun ajutor. Cei care au rămas în ţară s-au descurcat cum au putut – unii au tras cu dinţii de locurile de muncă, alţii au furat sau au dat din coate până au acces la joburi politice de unde hoţia se vede altfel.

Statisticienii ne tot spun că populaţia scade, lucru dovedit şi la recensământ, dar şi că româncele nu mai vor să fie mame. Multe femei au pus cariera înaintea maternităţii şi nu le poţi judeca. S-au gândit ca mai întâi să-şi asigure traiul, apoi să aducă pe lume copii cărora să le ofere confortul necesar creşterii. Nu poţi să fii sănătos şi nici să ai rezultate în educaţie dacă eşti flămând ori umbli cu haine peticite. Din păcate, decizia lor a dus la scăderea natalităţii foarte mult. Apoi, mai sunt şi problemele de infertilitate, multe generate tot de stresul vieţii grele inclusiv la domni, nu doar la doamne.

Tinerii nu mai vor să se căsătorească din acelaşi motiv – nu au un răspuns clar la întrebarea „Din ce vom trăi?”. Casele au preţuri prohibitive, joburile au salarii mici, coşul zilnic costă enorm, de unde să mai hrăneşti şi dragostea? Preferă să trăiască în aşa numita uniune consensuală mult mai comodă şi financiar, şi social vorbind.

Bătrânii ar vrea să aibă şi nurori, şi gineri, şi nepoţi, dar vremurile le sunt potrivnice. Pirostriile nu mai atrag aşa cum era odinioară, iar lehuzia a devenit un lux. Cum să creşti un copil şi să ţii o casă cu un salariu de 466,23 de euro, atât cât plăteşte statul lunar leafa minimă? Până şi deţinuţii au parte de mai mulţi bani, alocațiile lor de hrană depășindu-le cu mult pe cele ale bolnavilor ori copiilor din centrele de plasament.

În unele localităţi din Moldova s-a ajuns ca Primăria să pună premiu pentru căsătorii şi naşteri, de teamă că altfel satele vor rămâne pustii. E trist că s-a ajuns ca şi dragostea se vinde cu factură, dar uite că se întâmplă. Statul, contrar celor afirmate de ofiţerul Stării Civile, nu ocroteşte familia, nu oferă niciun ajutor şi pare că nici nu-i pasă, dovadă fiind statisticile. Dacă viaţa ar fi mai uşoară cu siguranţă numărul familiilor tinere ar creşte, numărul naşterilor ar fi mult mai mare, iar al bunicilor fericiţi cu atât mai mult. S-ar face şi economii cu medicamentele fiindcă oamenii bucuroşi se îmbolnăvesc mai greu, ar creşte şi PIB-ul de pe urma celor liniştiţi că au locuri de muncă, iar vânzările ar sări în aer datorită cumătriilor şi nunţilor. Ei, şi dacă vreţi să ducem utopia mai departe, ar creşte şi numărul votaţilor că oamenii acceptă mai uşor promisiunile când sunt sătui şi îndrăgostiţi. Din păcate, situaţia este cu totul alta şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire. Singura speranţă este ca statisticile să stagneze fiindcă altfel vom asista la o depopulare masivă a României şi ar fi mare păcat fiindcă este o ţară tare frumoasă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Nucul, arborele înțelepciunii și alchimistul toamnei
19/09/2024 14:45

Nucul este un arbore nobil, venerat de secole pentru generozitatea sa. Din primăvară pană in toamnă, el creste in tăcere, imbrătisat de soare si ploaie, pregătindu-si fructele pentru a hrăni si ingriji ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
18/09/2024 14:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Dovleacul, aurul toamnei. De la bucătărie la artă și farmacie
16/09/2024 13:25

  În bucătăriile din intreaga lume, bostanul este un ingredient de bază, apreciat atat pentru gustul său dulce, cat si pentru versatilitatea sa. De la supe si plăcinte pană la tocănite si des ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
15/09/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
14/09/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
14/09/2024 14:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
14/09/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

Unul din zece copii este obez
14/09/2024 12:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Viitorul omenirii, prezis pe tablițe cuneiforme găsite în Irak
14/09/2024 11:54

 Cercetătorii au reusit in sfarsit să descifreze tăblite ce contin scrieri cuneiforme vechi de 4.000 de ani, care au fost descoperite acum mai bine de 100 de ani in Irak, potrivit Live Science. Tăblite ...

Vieți în umbra orașelor. Povestea oamenilor fără adăpost
14/09/2024 11:18

În marile orase ale lumii, fenomenul oamenilor fără adăpost a devenit o problemă majoră. De la New York la Tokyo, de la Bucuresti la Paris, lipsa locuintelor accesibile si cresterea costurilor de tra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei