Experienţă de neuitat pe „acoperişul Africii“ FOTO

default

Dimensiune font:

| 21-03-2017 12:40

Ieşeanul Andrei Gheorghiţă a avut parte de-o aventură de neuitat la începutul lunii trecute * tânărul, alături de alţi nouă români, a călătorit spre Continentul negru * timp de şase zile, cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro, i-a fost casă

În planurile lui Andrei Gheorghiţă, tânăr antreprenor din Iaşi, călătoria în Africa şi-a făcut loc în urmă cu un an. Treptat, visul s-a conturat cu fiecare echipament achiziţionat şi a devenit realitate la începutul acestui an. Primele zile din februarie l-au găsit pe ieşean în Moshi, o localitate din Africa. „Am ajuns noaptea în aeroport şi am pornit spre Moshi, unde hotelul era groaznic. Am dormit cu lumina aprinsă pentru că îţi era frică de orice, era foarte mare mizerie. Paul, ghidul din Moshi, ne-a spus că în oraşul acela erau în jur de 2 milioane de locuitori“, îşi aminteşte tânărul. Fapt de care ieşeanul avea să se convingă a doua zi, pe lumină. „Erau foarte mulţi oameni peste tot. Nici nu înţelegeai ce face fiecare. Am fost în piaţa din Moshi am găsit tot felul de fructe, de la parachichi, care e un fel de avocado, foarte bun, fără nicio legătură cu ce avem noi aici, până la mango şi ananas. În jur, era o sărăcie foarte mare. În schimb, niciun om nu era agresiv“, îşi aminteşte Andrei.

După câteva ore petrecute în Moshi, grupul de turişti români a pornit spre parcul Kilimanjaro pregătindu-se de „marea provocare“. „La Kilimajaro ascensiunea e diferită pentru că urci în fiecare zi câte 1.000 de metri diferenţă de nivel fără să cobori. Ai doar o zi de aclimatizare, în rest doar urci, ceea ce îţi pune la încercare corpul. Eu am avut o problemă de aclimatizare, de la 5.000 de metri în sus mi s-a cam tăiat aerul“, explică tânărul. Pe parcursul ascensiunii fiecare turist este însoţit de „porteri“, iar numărul acestora este decis la intrarea în parcul naţional Kilimanjaro. Grupul din România, format din 10 turişti, a fost însoţit de 35 de porteri. „Greutatea maximă admisă pentru fiecare porter este de 14 kilograme şi totul este cărat pe cap, de la butelii, la oale pentru mâncare“, povesteşte Andrei.

 

Practic, turiştii îşi cară rucsacii şi merg ore întregi. Prima zi din aventura Kilimanjaro a însemnat pentru grupul de turişti din România 6-7 ore de mers prin junglă, iar oprirea a avut loc la baza de la 2.850 de metri. „Aici am primit primul lighean de apă caldă. Când ajungeai în bază găseai totul pregătit de porteri: cortul, mâncarea. Tu te spălai, mâncai şi dormeai. Prima zi mi s-a părut uşoară. În următoarea zi a trebuit să ajungem la 3.800 de metri şi a început să fie un pic mai greu“, spune Andrei, care îşi aminteşte că ritmul de urcare era atât de încet încât te obosea, iar căldura era foarte puternică.

Probleme de aclimatizare

Din cea de-a treia zi oboseala a început să se simtă tot mai puternic. „A urmat a treia zi, ziua de aclimatizare. Am urcat până la 4.600 de metri şi am coborât înapoi în tabăra de la 3.800 de metri. Aici am avut primul moment în care mi s-a luat aerul, cu 100 de metri înainte de a ajunge în tabăra de la 4.600 de metri. Cred că mi-a luat o oră să parcurg cei 100 de metri până în baza de la 4.600. Mulţi dintre noi simţeam lipsa aerului, aveam ameţeli. Orice lucru pe care îl făceai, chiar şi să-ţi duci mâna până la nas, era ceva foarte complicat şi cerea efort. Aici am învăţat să nu intru în panică când nu mai simt aer în piept. Trebuie doar să te linişteşti“, îşi aminteşte tânărul ieşean.

Luminiţe în zig-zag

Cea de-a patra zi a fost şi cea mai încărcată: o nouă ascensiune până la tabăra de la 4.600 de metri, iar după două ore de odihnă, la miezul nopţii urma urcarea finală până în vârf. Practic, ascensiunea finală se face noaptea, pentru că cenuşa vulcanică este îngheţată şi urcarea se face mult mai uşor. „La ora 12 noaptea când pleci din baza de la 4.600 vezi luminiţe în zig-zag. Sunt oameni cu frontale care pornesc spre vârf. Noi am plecat la 12.30 noaptea şi am ajuns la 8 dimineaţa sus. Răsăritul l-am prins pe traseu, înainte cu 200 de metri de vârf. Sus se vedea soarele cum răsărea, iar jos era încă noapte. O privelişte unică. Am crezut că mai aveam puţin, dar a mai durat cam trei ore. Cred că am fost un pic nepregătiţi pentru partea de vârf. Mie mi s-a făcut rău, mi s-a făcut foarte frig la mâini şi la picioare. Ghidul mi-a dat nişte mănuşi încălzite. Am început să-mi revin şi să-mi aduc aminte ce-mi spunea el, «După 5.000 de metri, orice piatră pe care o vezi vrei vrea să stai pe ea, nu sta jos!» şi «Nu gândi prea mult, doar mergi!»“, povesteşte Andrei. A reuşit să ajungă la Stella Point, cu 100 de metri mai jos faţă de cel mai înalt vârf Uhuru, însă efortul a fost imens: Mersul la 5.700 de metri era ca de marţian, iar priveliştea era la fel. Bătea foarte tare vântul şi nu puteai sta prea mult. Am ajuns pe con şi m-am băgat lângă nişte pietre ca să-i aştept şi pe ceilalţi“. A făcut câteva poze şi a pornit cu o parte din grup spre baza de la 4.600 de metri, dar drumul a mai durat câteva ore. După o pauză de odihnă, grupul a pornit spre ieşirea din parc, iar întregul traseu a fost parcurs în două zile. „După cele şase zile, mi-am dat seama că această experienţă nu are nicio treabă cu pregătirea fizică, ci trebuie să fii foarte bine pregătit psihic“, spune Andrei Gheorghiţă. 

 

Echipamentul folosit de Andrei a constat în două perechi de papuci, o pereche pentru junglă şi călătoria din primele zile, iar o altă pereche pentru ascensiunea din ultima noapte. A mai avut nevoie de trei polare, tricouri tehnice, geacă groasă, pantaloni de schi groşi şi colanţi. Frontală, foiţă de ploaie şi opţional o geacă din puf. „O mare parte din echipament o cari numai pentru ultima noapte, când e şi foarte frig“, spune tânărul ieşean.

Sursa foto: arhivă personală Andrei Gheorghiţă

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei