IMG_4631
IMG_4642
IMG_4647
IMG_4649
medalia-barbatiesicredinta

Dimensiune font:

FOTO Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă

| 21-05-2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mână de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii de prin cimitirele eroilor neamului, că totul a căzut iarăşi în uitare. Veteranii şi-au agăţat în cui uniformele de gală şi poftele, politicienii şi-au burduşit conturile de socializare cu fotografii şi like-uri. Pe moş Ilie, însă, anul acesta nu l-a vizitat nimeni!

Moş Ilie, cum i se spune lui Ilie Ciornea în satul Banu, din comuna ieşeană Dumeşti, va împlini peste câteva zile 104 ani! „O viaţă obişnuită”, spune bătrânul, presărată, însă, cu atât de multe întâmplări încât orice persoană, oricât de nepăsătoare ar fi şi tot ar sta ore în şir să le asculte, fără să clipească.

I-a cunoscut pe Hitler, pe Regele Mihai, pe mareşalul Antonescu... Sunt atât de mulţi ani de atunci, încât unii dintre eroii acelor vremuri au apucat să forţeze cărţile de istorie, să intre ca notiţe pe paginile principale, să fie şterşi şi zugrăviţi din nou, cu alt corp de literă, în alte nuanţe... Dar moş Ilie n-a uitat nimic. „Parcă ar fi fost ieri”, repetă el, uneori, agăţat în întâmplări care de care mai tulburătoare.

N-a fost niciodată erou, poate doar şi pentru simplul fapt că n-a prea avut răgazul să-şi transforme dorinţele în realitate, dar şi-a clădit viaţa onest, pe principii curate, româneşti. Nu a fost un învingător sau un învins, dar cele două mari războaie ale secolului trecut i-au lăsat răni atât de adânci în suflet că nu poate trăi fără să nu lăcrimeze din când în când, simţind că îmbătrâneşte odată cu ele.

Un veac de singurătate

Ilie Ciornea şi-a pierdut tatăl în primul război mondial, fratele cel mic în cel de-al doilea mare război, la Cotul Domului, şi întreaga tinereţe pe fronturile unor interese pe care nici măcar nu mai vrea să le înţeleagă. „Am fost orfan de război. Tata s-a prăpădit pe când eu nici nu împlinisem trei ani. A căzut la Şipote, aici, mai sus de Iaşi...”, spune, mecanic, moş Ilie, încercând să nu zăbovească prea mult asupra subiectului. Nu-i aduce amintiri suportabile. Cum altfel când, cu exact o sută de ani în urmă, în prag de iarnă, bântuiţi de foamete, de frig şi de boli, s-au trezit singuri pe lume, câţiva fraţi şi o biată mamă care abia trecuse pragul majoratului...

Moş Ilie s-a înrolat în armata română în 1936, cu sentimentul că are de achitat o obligaţie morală faţă de patrie. Aşa a considerat el şi acesta era, de fapt, sentimentul care domnea la acea vreme în rândul tinerilor din întreaga ţară. „Am fost pe frontul de est, până la Odessa, iar după ce ai nostri au întors armele am mers până în Munţii Tatra, în Cehoslovacia”, spune veteranul ieşean. Nu-i face mare plăcere să povestească cele trăite pe front, însă recunoaşte că „armata noastră a fost foarte agresivă, în multe privinţe. Dar era război, ce puteai face?”.

Ce l-a impresionat mai tare în anii de front? „Severitatea mareşalului Ion Antonescu, autoritatea extraordinară a ofiţerilor nemţi şi simplitatea ofiţerilor ruşi”. „Pe ofiţerii ruşi nu-i deosebeai de soldaţi, pentru că nu purtau niciodată grade pe umeri. Ruşii veneau deseori la apă, la un izvor, pe frontul de la Odessa, şi ne întâlneam cu ei. Războiul ne transformase în duşmani, dar erau şi ei, ca şi noi, oameni simpli, cu frica de Dumnezeu... Ce vină aveam noi că am ajuns acolo? Ne trimiseseră unii şi alţii să de omorâm între noi...”, spune moş Ilie, devenind, dintr-o dată, gânditor.

Mi-au dat fel de fel de gradaţii de pomană!”

Finalul războiului avea să-l trezească, însă, la realitate. „În ziua în care ni s-a spus că suntem liberi să plecăm, m-am trezit singur. Plecaseră toţi, care încotro... Eu, în toţi acei ani de război, în care am fost sergent, n-am pierdut nici un om. I-am adus pe toţi teferi”, mai spune Ilie Cornea, amintindu-şi de ultimele zile de front. „Am venit din Munţii Tatra cu trenurile, pe bucăţi. Trei zile am făcut până în ţară. Când am ajuns la Iaşi, m-am prezentat direct la Regiment, dar acolo era totul închis cu lacătul. Am plecat apoi imediat la Inspectoratul General de Jandarmerie, pe strada Ştefan cel Mare. Acolo, un singur plutonier a apărut la geam, sus, la etaj şi m-a îndemnat să plec acasă aşa cum sunt, cu ţinuta aia, că oricum nu mai avea nimeni ce să facă. Aşa s-a terminat, pentru mine, războiul...”, îşi aminteşte moş Ilie.

A fost decorat şi are, „îndesate pe undeva”, o grămadă de decoraţii. Când este întrebat despre ele, moş Ilie se ridică în capul oaselor şi, cu mândria pe care doar adevăraţii ostaşi o mai păstrează, îţi răspunde tare, temător să nu prinzi subiectul ca neînsemnat: „Eu am primit Bărbăţie şi Credinţă! M-au decorat în Munţii Tatra, în Cehoslovacia”. Cât despre celelalte decoraţii, veteranul lasă mâna să-i cadă, a lehanite: „Am vreo şase, dar sunt politice, nu sunt mare lucru!” Ce reprezintă ele, de fapt? „Mi-au dat fel de fel de gradaţii de pomană! Puteau să mă facă general, dar degeaba, că dacă nu sunt şi bani... Acum m-au făcut, din sergent, locotenent. Au venit într-o zi la mine, aici, acasă, vreo şase ofiţeri, mi-au luat livretul militar, l-au dus pe la Ministerul Apărării, unde mi-au trecut toate decoraţiile!”, spune veteranul, amuzat şi el de situaţia pe care a ajuns să o trăiască!

Astăzi, Ilie Ciornea trăieşte dintr-o pensie modestă. „Am lucrat 16 ani la CAP, la ţară, şi alţi 17 ani la stat, dar sunt mulţumit”, spune el. E mulţumirea omului educat să accepte că atât a putut să-i ofere patria pentru toate serviciile pe care el i le-a făcut şi pentru care cineva, cândva, îi promisese lui, dar şi camarazilor săi, înmiit mai multe lucruri. „Aşa a fost să fie!”, se consolează bătrânul.

O soldă mai mare pentru veterani

Astăzi, un senator sau un deputat primeşte, pentru patru ani petrecuţi în Parlament, o pensie lunară de 13.300 de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a şapte salarii minime.

Nu cred că ţine de noţiunea de justiţie socială, invocată mereu de fiecare guvernant în parte, ci mai curând de recunoştinţa unei naţii care încearcă astăzi să-şi retrezească mândria naţională, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Acolo unde vor veni puzderie de politicieni care încasează puzderie de pensii, care de care mai speciale, cu o puzderie de maşini de serviciu şi o puzderie de consilieri, secretare şi gură-cască ministeriali, plătiţi, cu toţii, din puzderia de bani publici de care nimeni nu mai dă socoteală. Din acei bani care nu au fost, însă, niciodată suficienţi pentru a plăti o soldă mai mare veteranilor, invalizilor sau văduvelor de război... Iar dacă s-au găsit vreodată, cum a fost cazul acestui an, a fost doar pentru a monta o mascaradă, o umilinţă mai mare decât Centenarul pe care-l spoiesc cei cocoţaţi pe baricadele puterii. Să dai o lege prin care să le mai pui 30 de lei în plus la soldă, lunar, „veteranilor şi văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat, ca ajutor anual guvernamental pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice”, este nu doar ridicol, ci mai curând imoral.

Moş Ilie n-ar şti niciodată ce să spună în faţa unei atât de evidente nedreptăţi. Sau poate că ar prefera să tacă, din bunul simţ pe care adevăraţii veterani nu l-au pierdut vreodată. „N-am avut o mare fericire... Aproape zece ani am stat doar în Regiment. Cu un an de front... Şi primeam doar 12 lei pe lună, ca soldă. Asta spune Ilie Ciornea, veteranul care primeşte astăzi aproape 400 de lei lunar de la stat, pentru deceniul acela petrecut cândva cu spaima că nu vom mai avea istorie, că nu va mai exista astăzi puzderia asta de politicieni care să celebreze un Centenar politizat de la prima la ultima literă a legii care l-a inventat.

Fără cuvinte!

Un parlamentar primeşte, pentru patru ani petrecuţi prin sălile de şedinţe, unde nu a deschis gura, poate, niciodată, aproape 3.000 de euro, ca pensie specială! Un veteran care a îndurat întreaga istorie a acestui neam în linia întâi, tot patru ani, primeşte vreo sută de euro. Un pic mai mulţi bani (cu câteva sute de lei în plus) primesc marii multilati, invalizii de razboi... Nu mai spun nimic de văduvele de război, care nu-şi primesc bănuţii decât în cazul în care „nu s-au recăsătorit”. Fără cuvinte!

Ceva nu funcţionează deloc bine în ţara asta, iar acel ceva este, înainte de toate analizele economice ale guvernanţilor, respectul faţă de trecut, faţă de cei care au îndurat şi au făurit, deopotrivă, istorie. Restul nu este decât poveste! O poveste pe care moş Ilie o va spune şi la anul, cu siguranţă!, puzderiei de autorităţi care vor veni să se fotografieze cu el, în faţa vreunui tort de conjunctură. E normal, căci moş Ilie va face 105 ani, iar asta dă bine, mai cu seamă când te trezeşti, peste noapte, om politic şi-ţi bat la uşă fel de fel de alegeri.

Dan M.BREZULEANU

 

***

În judeţul Iaşi mai avem aproximativ 500 de veterani de război cu vârste peste 95 de ani, 75 dintre aceştia locuind în municipiul Iaşi. Cel mai în vârstă este căpitanul Vasile Stămăteanu, care a împlinit 106 ani, urmat de locotenentul Ilie Ciornea, cu 104 ani, şi Ion Bâlu, de 102 ani” - colonel dr. Cezar Cobuz, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Iaşi

 

***

În fiecare an, în data de 29 aprilie se sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război - instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 122. Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţ

Comentarii

cristina

May 19, 2018

sa le fie rusine celor din conducere ce isi pun salarii de milioane iar acestor oameni, care au luptat pt ca ei astazi sa traiasca in libertate, li s-a dat si li se da o pensie de mizerie. umflati-va burtile pe spunarea unor amarati.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip “ferma creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice– Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 303.650 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc. – Preț de pornire lei - fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 244.922 2 – Vidanjă TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 62.640 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 43.622 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 09, 16, 23 și 29.11.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA– pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru reprezentantul societății cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiune) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL anunţă în datele de 9.11.2018; 23.11.2018; 7.12.2018; 21.12.2018; orele 12.00, organizarea la sediul lichidatorului din Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanul, cam. 13-14, a licitaţiilor publice cu strigare pentru debitoarea SC ALFINCOOL SA, situată în Iaşi, str. Platou Abator nr. 5, vânzarea pe ansamblu imobiliar din Iaşi, str. Abator nr. 5 format din: Teren 21200 mp pe care sunt edificate construcţii: C1 Post trafo nr. inventar 3131 C3 Cabină Poartă nr. inventar 1518 C4 Cabină basculă nr. inventar 5112 C5 Anexă depozit nr. inventar 1504 C6 Depozit spirt vrac nr. inventar 1504 C7 Atelier preparare P+2E nr. inventar 1518 C8 Atelier îmbuteliere P+1E nr. inventar 1520 C9 Depozit produse finite nr. inventar 1522 C10 Hală fabricaţie P+2E nr. inventar 1501 C11 Staţie hidrofor nr. inventar 1523 C12 Atelier+Garaje+Magazii nr. inventar 1523 C13 Depozit cereal nr. inventar 1411 C14 Depozit carburanţi nr. inventar 1517 C15 Pavilion administrative nr. inventar 1502 Pe teren sunt edificate şi alte constructii (depozit borhotformat din cistern, depozit de brut-cisterne, birouri desfacere, puţ apă şi pompe, beci, staţie epurare) neintabulate care au fost luate în considerare în evaluarea proprietăţii. Preţul de vânzare al ansamblului imobiliar - 1.109.000 euro fără TVA. Prețul se va achita la echivalentul în lei din ziua efectuării plăţii. Cei interesaţi se vor adresa la sediul lichidatorului sau la tel. mobil 0774006236; 0723366786; 0747059149.
Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Darex Trade S.R.L., cu sediul social în sat Letea Veche, comuna Letea Veche, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 308, jud. Bacău C.U.I. 30442730 nr. de înreg. O.R.C. J 04/684/2012, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței nr. 243/12.04.2018, pronunţată de Tribunalul Bacău, în dosarul nr. 3761/110/2017, anunţă scoaterea la vânzare, individual, prin licitaţie publică cu strigare la data de 12.11.2018, ora 13.00, în conformitate cu Strategia de vânzare aprobată de adunarea creditorilor în şedinţa din data de 20.09.2018 şi cu prevederile Legii nr. 85/2014, a activelor societăţii debitoare, după cum urmează: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.*) SEMIREMORCĂ, CAROSERIA CAMION CU PRELATĂ, MARCA SCHMITZ, TIP S01, AN FABRICAŢIE 1996, NR. IDENTIFICARE WSMS6080000079206, BC-07-PSS, MASA PROPRIE 6960 KG, MASA MAX. ADMISIBILĂ 39000 KG, – 9.760,00 lei – 9.760,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.11.2018, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în data de 12.11.2018, ora 13.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale strategiei de vânzare aprobată de adunarea creditorilor din data de 20.09.2018. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, până la data de 11.11.2018, ora 13.00, documente prevăzute în caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–13.00, până pe data de 11.11.2018, ora 13.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049901, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
Istoria celei mai mari înmormântări colective din România
25/08/2018 21:18

* ... pe 25 august 1988 au fost inmormantaţi toţi, in aceeaşi zi, in acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea cate un sicriu. Erau aşezate in faţa bisericii, la rand, li s-a făcut ...

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!
09/08/2018 00:00

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau in staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicoli ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

 

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...