Fotografia „udă” rezistă

1foto

Dimensiune font:

| 08-02-2019 00:00

 

În pofida avansului tehnologic, care ne-a adus în situaţia în care un telefon este suficient pentru imortalizarea celor mai importante momente din viaţă, există încă destui ieşeni care preferă să apeleze la atelierele foto. Şi chiar dacă s-au împuţinat, în aşa fel încât le poţi număra astăzi pe degetele de la o singură mână, atelierele acestea rezistă. Însă, din nefericire, nimeni nu le dă şanse mari de a supravieţui veacului pe care-l trăim...

În ultimii ani, zeci de îndeletniciri au dispărut complet de pe piaţa muncii, meserii de care, în trecut, oamenii nu se puteau lipsi. În majoritatea cazurilor, dispariţia acestora poate fi atribuită progreselor tehnologice. Spre exemplu, odată cu avansul tehnologic, fotografia a evoluat, a devenit mai abordabilă, realizările artistice desfăşurându-se cu repeziciune.

Cu toate acestea, în Iaşi mai există încă fotografi care au fost martorii simplificării acestei arte, fotografi prin mâinile cărora au trecut mii de amintiri, împietrite în fotografii. Toate prin metodele pe care astăzi oamenii le consideră demodate şi pe care nici nu le mai pun la socoteală, dar care îşi păstrează culorile, în ciuda trecerii anilor peste ele.

Developatul filmelor foto a devenit istorie

Gică Gobşa mai are câţiva ani şi va ieşi la pensie, după o viaţă plină, pe care şi-a dedicat-o în totalitatea pasiunii sale - fotografia. Din momentul în care intri în atelierul său, situat undeva la poalele Cetăţuii, te copleşesc amintirile din trecut, mai mult sau mai puţin zbuciumate. Spaţiul adăposteşte câteva scaune, frumos înşiruite lângă perete, deasupra cărora sunt portrete vechi, în format mare alb-negru şi color. Felurite chipuri de oameni, al căror zâmbet timid te fac să nu îţi poţi lua ochii de la ele. Amintirile ieşenilor. Toţi care treceau pragul studioului foto se îmbrăcau frumos, se aranjau”, ne întâmpină domnul Gobşa.

Au trecut mai mult de 8 ani de când nu am mai developat un film foto. De când s-a desfiinţat firma din Târgu Mureş, Azomureş, firma care avea toate accesoriile, de la hârtie fotografică alb-negru şi color, suport de filme, până la chimicale alb-negru, color. Noi, fiind cooperatori, toate materialele ne parveneau de la ei. Acum au apărut suporturile de calculator, dar nu este ca hârtia fotografică, fotografiile nu au aceeaşi acurateţe. Iar ca să investeşti într-un studio foto, ai nevoie de bani”.

Sunt mai bine de 25 de ani de când acesta început fotografia, iar subiectul devine incitant pentru el. „Se developa filmul, după care se punea pe hârtie, într-o casetă. Se imprima imaginea, şi era foarte greu să măsuri intensitatea luminozităţii. Acum, totul este automat”, mai spune Gică Gobşa.

Înainte nu era moda asta cu sute de fotografii la nunţi...”

Începând din anii 1980, Uzina de Materiale Fotosensibile Azomureş a fost unul dintre brandurile fotografice ale românilor, însă în era digitalizării secţia Foto a Azomureş s-a dovedit nerentabilă şi a fost închisă.

De asemenea, la uzină se produceau şi filme cu destinaţie medicală. În momentul încetării activităţii, Uzina de Materiale Fotosensibile a Azomureş asigura circa 75% din necesarul de film medical pentru spitalele din ţară.

Cu toate că fotografia digitală a înlocuit fotografia pe film, cei care practică această meserie încă din trecut spun că nu a reuşit niciodată sa o surclaseze din punct de vedere al calităţii imaginii. Iar Gică Gobşa spune că arta fotografică din trecut nici nu poate fi comparată cu cea de astăzi. „Înainte nu era moda asta cu sute de fotografii la nunţi, stări civile, botezuri. Se scoteau puţine, dar bune. Astăzi te duci şi ţi se scot zeci de poze, dar de o calitate care nu se poate compara cu cele din trecut”, spune Gobşa.

În opinia acestuia, cu atâta tehnologie pe care astăzi o are omul la dispoziţie, fotografia de pe suport clasic va dispărea, cât de curând. „Întrucât fotografia a devenit atât de accesibilă în ultimii ani, când un telefon este suficient pentru imortalizarea momentelor importante, cei care mai intră într-un atelier pentru fotografii s-au împuţinat”, spune Gobşa.

Tot ce avem nevoie găsim în capitală...”

În momentul în care ajungem într-un alt loc încărcat de amintiri, pare că timpul nu a stat pe loc. Un alt studio foto, o altă perspectivă, în Podu Roş. Filmele foto ne surprind dintr-o vitrină, iar domnul care ne întâmpină pare amuzat de mirarea nostră. „Cererea nu este de domeniul trecutului, cel puţin nu încă, să ştiţi. Bineînţeles, în ultimii ani aparatele de fotografiat digitale au devenit atât de comune, încât vă înţeleg reacţia, că noi mai existăm”, ne spune acesta.

Ne povesteşte că cei care le trec pragul atelierului foto nu sunt chiar foarte tineri, ce-i drept, dar nu se plâng, întrucât nu duc lipsă de clienţi. „Noi încă mai abordăm metoda tradiţională, imprimarea imaginilor de pe film foto, pentru cei care preferă această metodă”. Iar el este singurul din Iaşi care mai face aşa ceva... Ne spune că, pentru actul creaţiei, se aprovizionează de la Bucureşti. Comandăm filme foto, hârtie, tot ce avem nevoie găsim în capitală...”

În ianuarie 2004, Kodak anunţa că nu va mai produce aparate foto reîncărcabile, cu film de 35 mm. Până la apariţia fotografiei digitale, filmul era singurul mediu de înregistrare a unei fotografii. Însă fotografii ieşeni consideră că fotografia udă va continua să dăinuiască, atâta timp cât artiştii fotografici talentaţi şi unii amatori vor dori să profite de posibilităţile ei nenumărate. Florentina SANDU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei