Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi

hora

Dimensiune font:

| 22-06-2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificație profundă și un simbol al unității și al bucuriei, este recunoscut și practicat în multe părți ale lumii. Originile sale se pierd în negura timpului, iar evoluția sa culturală reflectă istoria și tradițiile popoarelor care l-au adoptat. Hora nu este doar un dans; este o expresie a sufletului colectiv, un moment de comuniune și celebrare.

Istoria horei este strâns legată de ritualurile antice și de practicile comunitare. Se crede că hora a apărut în vremuri străvechi, când comunitățile sărbătoreau recoltele, nunțile, și alte evenimente importante. Primele forme ale horei pot fi regăsite în practicile ritualice ale civilizațiilor antice din Orientul Mijlociu, Balcani și Mediterana.

Hora a evoluat de-a lungul timpului, adaptându-se la influențele culturale și istorice ale diferitelor popoare. În perioada antichității grecești, dansuri similare horei erau parte integrantă a ceremoniilor religioase și festivităților. În Imperiul Roman, aceste dansuri au continuat să fie practicate și au influențat alte regiuni ale imperiului.

Pe teritoriul României de azi, hora a devenit un simbol cultural național. În Evul Mediu, hora era dansată în cadrul sărbătorilor satului și în zilele de sărbătoare religioasă. Cu timpul, a devenit parte din tradiția nunților și a altor evenimente sociale, menținându-se ca o practică esențială a culturii populare românești.

Hora simbolizează unitatea, solidaritatea și bucuria. Când oamenii dansează hora, ei formează un cerc, ținându-se de mâini, ceea ce reprezintă legătura indestructibilă dintre participanți. Cercul este un simbol universal al infinitului, al continuității și al ciclului vieții.

Hora este adesea dansată în momente de sărbătoare, cum ar fi nunțile, botezurile și festivalurile de recolta, dar și în context religios, cum ar fi de Paști sau de Crăciun. În aceste ocazii, dansul este o manifestare a bucuriei colective și a speranței pentru viitor.

Țările unde se dansează hora

Hora este cel mai cunoscută în România, unde face parte integrantă din cultura națională. În România, există numeroase variante de hore, fiecare cu caracteristici regionale specifice. Fiecare regiune are propriile sale variante, care reflectă diversitatea culturală și istorică a țării. De exemplu, în Moldova, horele sunt adesea mai rapide și mai energice, în timp ce în Transilvania, dansurile sunt mai lente și mai ceremoniale.

În Muntenia și Oltenia, horele sunt caracterizate printr-un ritm sincopat și pași complexi, iar în Dobrogea, influențele turcești și grecești sunt evidente în stilul de dans și muzică.

Pe lângă România, hora este populară și în alte țări balcanice, cum ar fi Bulgaria, Serbia și Grecia. În fiecare dintre aceste țări, dansul a fost adaptat și modificat pentru a reflecta tradițiile și stilurile muzicale locale.

În Israel, este un dans popular în cadrul sărbătorilor evreiești și al evenimentelor naționale. A fost influențat de imigrația evreilor din Europa de Est, care au adus cu ei tradițiile de dans din România și alte țări din regiune.

Vioara, instrumentul principal al horei

Muzica care acompaniază hora este vibrantă și plină de viață, reflectând energia și dinamismul dansului. Instrumentele tradiționale care însoțesc hora includ vioara, țambalul, acordeonul, clarinetul și fluierul.

În România, vioara este adesea instrumentul principal în muzica de hore, iar virtuozitatea violoniștilor este apreciată și admirată. Țambalul, un instrument de percuție cu coarde, adaugă o textură ritmică complexă, în timp ce acordeonul și clarinetul oferă melodiile care animă dansatorii.

În Bulgaria, instrumentele tradiționale includ gadulka (un fel de vioară locală), gaida (cimpoi) și tambura (un instrument cu coarde). Aceste instrumente creează un sunet distinctiv, specific muzicii bulgare de dans.

În Grecia, bouzouki-ul, un instrument cu coarde similar mandolinei, este esențial pentru muzica de hore, alături de clarinet și laouto (un alt tip de instrument cu coarde).

În Israel, este adesea acompaniată de orchestre klezmer, care utilizează vioară, clarinet, acordeon și contrabas. Aceste instrumente, împreună cu ritmurile klezmer, creează o atmosferă de sărbătoare și bucurie.

Hora este mai mult decât un simplu dans; este o expresie a identității culturale, a unității și a bucuriei colective. În fiecare colț al lumii unde se dansează, de la satele românești până la festivalurile balcanice și sărbătorile israeliene, acest dans colectiv rămâne un simbol puternic al solidarității și al spiritului comunitar.

Maura ANGHEL

Fie că este dansată în ritmurile vibrante ale vioarei românești, sunetele pline de viață ale gadulkei bulgărești sau melodiile pasionale ale bouzouki-ului grec, hora continuă să fie o sursă de bucurie și inspirație pentru milioane de oameni. Prin hora, ne conectăm la tradițiile străvechi și ne reamintim de importanța comunității și a legăturilor umane care ne unesc pe toți.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Termopanele au distrus diamantul geamgiilor
23/07/2024 16:00

Pe străzile aglomerate si zgomotoase ale oraselor moderne, un sunet distinct lipseste: ciocănitul delicat al geamgiului care ajustează ultima bucată de sticlă intr-un cadru de lemn. Este o artă veche, o m ...

Lumea văzută prin ochii copiilor cu Sindrom Down
23/07/2024 15:45

Într-o sală de clasă plină de culoare si zambete, copii de toate varstele se adună in jurul unor mese acoperite cu hartie, vopsea, pensule si lut. Este o zi specială la Centrul de Artă pentru Copii ...

  Cariere neconvenționale, portrete de curaj și inovație
22/07/2024 14:30

În lumea digitală, tot mai multi tineri romani isi croiesc drumuri in cariere neconventionale, sfidand asteptările traditionale si explorand noi oportunităti. Ei isi urmează pasiunile si isi transform ...

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză rămâne în libertate
21/07/2024 18:08

Referatul de evaluare efectuat de către Serviciul de Probatiune de pe langă Tribunalul Bucuresti in cazul elevului care si-a injunghiat profesoara de japoneză concluziona că „este necesară aplicarea ...

Unul din zece copii este obez
20/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
20/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
20/07/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Curajul inovării și asumării
20/07/2024 09:01

Inovatia este motorul progresului si un element esential pentru dezvoltarea societătii si a economiei globale. Însă, inovarea nu vine fără riscuri si provocări. Curajul de a inova si de a-ti asuma re ...

Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
20/07/2024 08:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Sindromul Impostorului. O luptă interioară pentru autenticitate și recunoaștere
20/07/2024 08:45

Într-o lume in care performanta si succesul par să fie măsura valorii noastre, multi dintre noi se confruntă cu o luptă interioară tăcută, cunoscută sub numele de sindromul impostorului. Acest fen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei