1pensionari

Dimensiune font:

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale

| 12-03-2019 00:00

Uneori invidiaţi şi bârfiţi - „uite-l, dom'le, s-a învârtit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el, nu mai are nicio perspectivă la vârsta când mulţi alţii îşi fac planuri, au visuri...”, junii pensionari reprezintă o chestie aparte. Nu-s o castă, nici pe departe! Nici măcar categorie n-o putem numi; prea eterogeni ca vârstă, studii, mediu social şi, de ce nu?, situaţie materială.

Printre cei care şi-au asigurat un venit constant prin cupon găsim şi aproape tineri, ce abia au trecut pragul a 40 de ani, dar şi oameni în etate, ce se zgâiesc zilnic la calendar, nerăbdători să treacă acele câteva zeci de luni care să-i transforme în „pensionari normali”.

Sunt ei fericiţi, mulţumiţi? Şi da, şi nu. Fiecare, cu povestea lui, cu părţi vesele, cu părţi triste. Amestecat.

O cărămidă-n cap şi câteva rate de belea

Bebi mergea visător pe stradă, cu gândurile aiurea. N-a băgat seama la peisaj şi s-a pomenit cu o cărămidă-n cap. La ceafă. S-a trezit pensionat pe caz de boală la nici 35 de ani. Nu pare anormal, dar sunt momente (chiar el recunoaşte) când o ia razna rău de tot. I-a fost foarte greu în primii ani de după accident, nu putea anticipa defel clipele de haos la mansardă. Cu timpul, a căpătat experienţă, se îmbată forţat, ia somn şi depăşeşte criza fără incidente. Altădată, făcea tare urât, de câteva ori l-au dus legat la secţie, apoi la balamuc.

Cu ce primeşte de la stat, mai c-ar crăpa de foame. Noroc că s-a mutat la concubină, şi-a închiriat apartamentul (cumpărat din banii câştigaţi cât a lucrat în Belgia), aşa că se descurcă binişor. Da' e plictiseală mare. Nu se pricepe la afaceri, ca să înceapă una, de angajat, nu-l angajează nimeni... Îşi omoară timpul aşa cum poate.

Fănuţ e din alt film. A lucrat în poliţie, şi-ar fi dorit să mai lucreze şi acum. Dar, când a împlinit 50 de ani, a fost tras pe dreapta. Deşi consistentă, pensia nu-i ajunge, că l-a prins cu treaba neterminată. S-a apucat să-şi facă o casă mare la marginea oraşului, a venit criza, s-au scumpit toate, a avut neinspiraţia să facă nişte credite babane, iar coşmarul rămasului pe drumuri la bătrâneţe îl bântuie aproape zilnic. A lucrat mai mereu în cei aproape zece ani scurşi de atunci. Nu ca majoritatea colegilor, în poliţia locală ori pe la vreo firmă de pază. A fost responsabil de logistică, şofer în distribuţie, curier, mecanic auto. Trebuie s-o ţină tot aşa până-n 2022, să termine de achitat creditul şi să-i rămână casa. Să se bucure şi el cu adevărat de pensioară.

La Săndel totul e complicat, iar viaţa de zi cu zi, tare palpitantă. A fost scos din câmpul muncii la nici 40 de ani, pe chestie de disfuncţionalităţi cerebrale. Maică-sa a murit şi i-a lăsat drept moştenire apartamentul. Şi destule rate. La mai toate electrocasnicele din casă, inclusiv centrala. A mai schimbat şi trei neveste, cu bâlciurile de rigoare, acum o caută pe-a patra, că aşa s-a obişnuit el, să aibă mereu o femeie în casă. Merge în fiecare an la comisie, dar n-a avut niciodată probleme acolo. Nici nu prea ar fi de ce. Viaţă grea, nu se poate închide cu cheltuielile doar din pensie şi din ajutorul de handicap. Noroc că se pricepe la artizanat, mai face câte un ciubuc. Dar nimic sigur, nimic predictibil. Ar fi varianta să-şi închirieze o tarabă pe vreundeva, dar îi trebuie PFA. Dacă-şi face, pierde pensia. Nu riscă.

Un DJ comunal, un ofiţer agricultor

Traian a lucrat la mină, în Valea Jiului. O surpare de teren şi era cât pe ce să treacă în lumea celor drepţi. A rămas fără jumătate din laba piciorului drept, cu şira spinării deformată şi surd de-o ureche. Nefericirea s-a petrecut în 2004. Avea 41 de ani când, în doar câteva secunde viaţa i s-a schimbat radical şi definitiv. S-a pensionat şi s-a stabilit în casa bunicilor, într-o comună de lângă Iaşi. N-a avut prea multă vechime în subteran, aşa că statul îi dă doar cât să subziste. Are ceva pământ, dar nu-i capabil fizic să-l lucreze, trebuie să tocmească oameni cu ziua, altă cheltuială. Îl ajută mult via, scoate câteva sute bune de litri de vin pe care-l vinde la cunoştinţe. Nu se duce în piaţă, preferă să fie DJ comunal. Pune muzică la nunţi, petreceri, serbări şi nu-i deloc scump. Sătenii îs mulţumiţi de el şi unii chiar îl cred când le povesteşte cum a dat el discotecă pe Litoral. Chit că Lupenii n-au ieşire la mare.

Neluţu a lăsat deoparte ambiţiile generalissime şi a trecut în rezervă cu mult înainte de a încărunţi. Pe la mijlocul anilor '90. Era maior în armată, a lăsat baltă cariera militară, şi-a cumpărat pământ şi s-a făcut ţăran. Are o mică fermă cu de toate, iar excedentul îl împarte pe la neamuri şi prieteni. Pe bani, de bună seamă. Şi e foarte mulţumit de viaţa de acum, fără zbierături, urlete, alarme etc.

Altă poveste, alt scenariu-i viaţa post-decembristă a lui Viorel. A ajuns în şomaj la începutul anilor '90, când s-a buşit industria grea. Metalurg, cu calificarea lui nu mai avea ce face, a lucrat pe ici, pe colo, nimic sigur, nimic pe termen lung. Joburi prost plătite. Prin 2005 s-a apucat de „afaceri” - comerţ ambulant, cu tot soiul de nimicuri. S-a scos nesperat de bine din traficarea fleacurilor. A pus bani deoparte, şi-a „cumpărat vechime” şi-acum aşteaptă liniştit decizia de pensionare. Care trebuie să-i vină anul ăsta. Şi-a calculat deja suma ce-o va încasa lunar până-n clipa când popa îi va cânta „Veşnica pomenire”: 1.400 de lei...

 

* * *

Povestioare cu şi despre „anticipaţi” sunt cu duiumul. Ar ieşi câteva compendii bune, dar nu asta-i ideea. Starea de fapt e că treaba nu-i dusă până la capăt. Statul cheltuie bani buni cu oamenii ăştia, ei arată că mai pot fi utili societăţii, dar circumstanţele n-ajută pe nimeni. Lipseşte un plan de reconversie, lipseşte strategia, într-o economie în care forţa de muncă se subţiază pe zi ce trece. Iar viitorul nu se arată deloc luminos.

Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Sfânta Parascheva leagă prietenii strânse
10/10/2019 23:43

Au ajuns primii pelerini care s-au aşezat la rand pentru a se inchina la moaştele Sfintei Parascheva, după ce acestea vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană. Sunt două femei din judeţul Neamţ. Alte su ...

Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
08/03/2019 00:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...

Restriştea hoţilor de buzunare
07/03/2019 00:00

Cu siguranţă, ultimul deceniu ceauşist a fost cel mai mănos pentru hoţii de buzunare. Dacă noi, călătorii obişnuiţi, ne amintim cu stress de acele vremuri, cand era foarte posibil să te dai jos &bdqu ...