1pensionari

Dimensiune font:

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale

| 12-03-2019 00:00

Uneori invidiaţi şi bârfiţi - „uite-l, dom'le, s-a învârtit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el, nu mai are nicio perspectivă la vârsta când mulţi alţii îşi fac planuri, au visuri...”, junii pensionari reprezintă o chestie aparte. Nu-s o castă, nici pe departe! Nici măcar categorie n-o putem numi; prea eterogeni ca vârstă, studii, mediu social şi, de ce nu?, situaţie materială.

Printre cei care şi-au asigurat un venit constant prin cupon găsim şi aproape tineri, ce abia au trecut pragul a 40 de ani, dar şi oameni în etate, ce se zgâiesc zilnic la calendar, nerăbdători să treacă acele câteva zeci de luni care să-i transforme în „pensionari normali”.

Sunt ei fericiţi, mulţumiţi? Şi da, şi nu. Fiecare, cu povestea lui, cu părţi vesele, cu părţi triste. Amestecat.

O cărămidă-n cap şi câteva rate de belea

Bebi mergea visător pe stradă, cu gândurile aiurea. N-a băgat seama la peisaj şi s-a pomenit cu o cărămidă-n cap. La ceafă. S-a trezit pensionat pe caz de boală la nici 35 de ani. Nu pare anormal, dar sunt momente (chiar el recunoaşte) când o ia razna rău de tot. I-a fost foarte greu în primii ani de după accident, nu putea anticipa defel clipele de haos la mansardă. Cu timpul, a căpătat experienţă, se îmbată forţat, ia somn şi depăşeşte criza fără incidente. Altădată, făcea tare urât, de câteva ori l-au dus legat la secţie, apoi la balamuc.

Cu ce primeşte de la stat, mai c-ar crăpa de foame. Noroc că s-a mutat la concubină, şi-a închiriat apartamentul (cumpărat din banii câştigaţi cât a lucrat în Belgia), aşa că se descurcă binişor. Da' e plictiseală mare. Nu se pricepe la afaceri, ca să înceapă una, de angajat, nu-l angajează nimeni... Îşi omoară timpul aşa cum poate.

Fănuţ e din alt film. A lucrat în poliţie, şi-ar fi dorit să mai lucreze şi acum. Dar, când a împlinit 50 de ani, a fost tras pe dreapta. Deşi consistentă, pensia nu-i ajunge, că l-a prins cu treaba neterminată. S-a apucat să-şi facă o casă mare la marginea oraşului, a venit criza, s-au scumpit toate, a avut neinspiraţia să facă nişte credite babane, iar coşmarul rămasului pe drumuri la bătrâneţe îl bântuie aproape zilnic. A lucrat mai mereu în cei aproape zece ani scurşi de atunci. Nu ca majoritatea colegilor, în poliţia locală ori pe la vreo firmă de pază. A fost responsabil de logistică, şofer în distribuţie, curier, mecanic auto. Trebuie s-o ţină tot aşa până-n 2022, să termine de achitat creditul şi să-i rămână casa. Să se bucure şi el cu adevărat de pensioară.

La Săndel totul e complicat, iar viaţa de zi cu zi, tare palpitantă. A fost scos din câmpul muncii la nici 40 de ani, pe chestie de disfuncţionalităţi cerebrale. Maică-sa a murit şi i-a lăsat drept moştenire apartamentul. Şi destule rate. La mai toate electrocasnicele din casă, inclusiv centrala. A mai schimbat şi trei neveste, cu bâlciurile de rigoare, acum o caută pe-a patra, că aşa s-a obişnuit el, să aibă mereu o femeie în casă. Merge în fiecare an la comisie, dar n-a avut niciodată probleme acolo. Nici nu prea ar fi de ce. Viaţă grea, nu se poate închide cu cheltuielile doar din pensie şi din ajutorul de handicap. Noroc că se pricepe la artizanat, mai face câte un ciubuc. Dar nimic sigur, nimic predictibil. Ar fi varianta să-şi închirieze o tarabă pe vreundeva, dar îi trebuie PFA. Dacă-şi face, pierde pensia. Nu riscă.

Un DJ comunal, un ofiţer agricultor

Traian a lucrat la mină, în Valea Jiului. O surpare de teren şi era cât pe ce să treacă în lumea celor drepţi. A rămas fără jumătate din laba piciorului drept, cu şira spinării deformată şi surd de-o ureche. Nefericirea s-a petrecut în 2004. Avea 41 de ani când, în doar câteva secunde viaţa i s-a schimbat radical şi definitiv. S-a pensionat şi s-a stabilit în casa bunicilor, într-o comună de lângă Iaşi. N-a avut prea multă vechime în subteran, aşa că statul îi dă doar cât să subziste. Are ceva pământ, dar nu-i capabil fizic să-l lucreze, trebuie să tocmească oameni cu ziua, altă cheltuială. Îl ajută mult via, scoate câteva sute bune de litri de vin pe care-l vinde la cunoştinţe. Nu se duce în piaţă, preferă să fie DJ comunal. Pune muzică la nunţi, petreceri, serbări şi nu-i deloc scump. Sătenii îs mulţumiţi de el şi unii chiar îl cred când le povesteşte cum a dat el discotecă pe Litoral. Chit că Lupenii n-au ieşire la mare.

Neluţu a lăsat deoparte ambiţiile generalissime şi a trecut în rezervă cu mult înainte de a încărunţi. Pe la mijlocul anilor '90. Era maior în armată, a lăsat baltă cariera militară, şi-a cumpărat pământ şi s-a făcut ţăran. Are o mică fermă cu de toate, iar excedentul îl împarte pe la neamuri şi prieteni. Pe bani, de bună seamă. Şi e foarte mulţumit de viaţa de acum, fără zbierături, urlete, alarme etc.

Altă poveste, alt scenariu-i viaţa post-decembristă a lui Viorel. A ajuns în şomaj la începutul anilor '90, când s-a buşit industria grea. Metalurg, cu calificarea lui nu mai avea ce face, a lucrat pe ici, pe colo, nimic sigur, nimic pe termen lung. Joburi prost plătite. Prin 2005 s-a apucat de „afaceri” - comerţ ambulant, cu tot soiul de nimicuri. S-a scos nesperat de bine din traficarea fleacurilor. A pus bani deoparte, şi-a „cumpărat vechime” şi-acum aşteaptă liniştit decizia de pensionare. Care trebuie să-i vină anul ăsta. Şi-a calculat deja suma ce-o va încasa lunar până-n clipa când popa îi va cânta „Veşnica pomenire”: 1.400 de lei...

 

* * *

Povestioare cu şi despre „anticipaţi” sunt cu duiumul. Ar ieşi câteva compendii bune, dar nu asta-i ideea. Starea de fapt e că treaba nu-i dusă până la capăt. Statul cheltuie bani buni cu oamenii ăştia, ei arată că mai pot fi utili societăţii, dar circumstanţele n-ajută pe nimeni. Lipseşte un plan de reconversie, lipseşte strategia, într-o economie în care forţa de muncă se subţiază pe zi ce trece. Iar viitorul nu se arată deloc luminos.

Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
INTERSECȚII - Florile. Idee şi îndemn
17/05/2020 22:20

 INTERSECŢII Vali NEGRU De ani buni imi fac aprovizionarea cu produse alimentare la Supermarket-ul din str.Arcu, care, firesc, dispune şi de o mare parcare. Tot de mai multă vreme, administratorii mag ...

  Construcţia viitorului oraş al mobilei din Egipt a înghiţit 230 de milioane de dolari
24/02/2020 11:53

  Egiptul a investit mai multe sute milioane de dolari pentru a construi un „oraş al mobilei” in apropiere de gura de vărsare a Nilului, un proiect pilot dintr-o serie de mari centre industr ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
17/01/2020 12:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...

Ultimul sticlar al Iaşului FOTO-VIDEO
17/01/2020 11:45

 Într-un colţ de atelier, inconjurat de zeci de cioburi care mai de care mai colorate şi acompaniat de o flacără imensă, aşa işi desfăşoară activitatea, zilnic, singurul sticlar rămas in I ...

Sfânta Parascheva leagă prietenii strânse
10/10/2019 23:43

Au ajuns primii pelerini care s-au aşezat la rand pentru a se inchina la moaştele Sfintei Parascheva, după ce acestea vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană. Sunt două femei din judeţul Neamţ. Alte su ...

Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!