Legenda bătrânului rege al Carpaţilor Moldovei

default

Dimensiune font:

| 23-04-2013 08:00

* loc binecuvântat, înconjurat de o aură mistică, Ceahlăul este destinaţia preferată a multor turişti, care se reîntorc an de an să-i bată cărările * Dimitrie Cantemir a denumit Ceahlăul „piatra nestemată a Moldovei“, iar George Coşbuc îi spunea „un uriaş cu fruntea-n soare”

Înconjurat de zeci de legende şi poveşti, Ceahlăul a fost considerat din cele mai vechi timpuri un munte sfânt. Numit de către geto-daci „Kogaion“, muntele străjuia altarul lui Zamolxe, la care veneau atât regii daci ai acelor vremuri, cât şi sacerdoţii care se iniţiau în tainele vieţii spirituale.
Din înscrisuri străvechi se spune că, o dată pe an, la 6 august în sistemul nostru calendaristic, sacerdoţii din toată Dacia se adunau în vârful Kogaionului, unde se întâlneau cu Zamolxe şi ţineau mare sfat. Legenda spune ca Dochia, fiica lui Decebal, a ales drept loc de refugiu din calea romanilor acelaşi Ceahlău al zeului Zamolxe. Împresurată de oştile împăratului Traian, ea s-a rugat divinităţii şi s-a prefăcut în stană de piatră. Stânca Dochiei străjuieşte şi astăzi masivul, fiind considerată de unii cercetători o creaţie a mâinii omeneşti, asemenea Sfinxului.
Muntele sfânt al românilor
Dincolo de aura mistică, masivul Ceahlău este unul din cele mai iubite locuri din ţară, cu peisaje mirifice desprinse parcă din tablouri ale unor tărâmuri de basm. Ceahlăul este asemuit altor două masive muntoase de referinţă ale Ortodoxiei: Muntele Athos din Grecia şi Muntele Tabor din Israel, toţi aceşti munţi având ca zi de prăznuire sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos (6 august). „Ţinutul Neamţului este un loc binecuvântat. Masivul Ceahlău este pentru noi, nemţenii, ca muntele Athos pentru greci”, a spus Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Deşi nu are altitudinea altor piscuri din România, masivul Ceahlău este considerat un loc incredibil, deosebit, de către cei care au gustat din vraja lui. Pentru Emilia Arcan, vicepreşedintele CJ Neamţ, Ceahlăul „este locul care îţi asigură o relaxare deplină, unde chiar dacă zada te înţeapă cu acele ei, nu simţi durerea. Este comuniunea omului cu natura, orice suferinţă sufletească e alinată de cântul păsărilor şi aerul curat. Muntele Ceahlău înseamnă viaţă, linişte, împlinire, înseamnă altceva. Noi nu conştientizăm toate frumuseţile de care suntem înconjuraţi. Piscurile semeţe îţi oferă posibilitatea de a vedea viaţa de dincolo de nori. Priveşti în jos, iar vălătucii de ceaţă te învăluie şi te fac să te simţi copleşit şi mic în faţa unei minuni a naturii, a imensităţii ”.
Parcul Naţional Ceahlău, tânără rezervaţie a României
Nemţenii sunt mândri de bătrânul rege al Carpaţilor Moldovei, neîntrecut în frumuseţi peisagistice şi floristice. Situat în apropiere de lacul de acumulare de pe Bistriţa, muntele este format din roci sedimentare, cu un relief în trepte ca un amfiteatru. Dintre culmi, se înalţă vârfurile Toaca (1.904 m) ca o piramidă, şi Panaghia, ca un turn uriaş. În masivul Ceahlău este şi Parcul Naţional Ceahlău (PNC), cu o suprafaţă de 7.742,5 hectare. Parcul datează din 2004, este cea mai tânără rezervaţie naturală din România şi cuprinde mai multe arii protejate: rezervaţia ştiinţifică „Ocolaşul Mare”, rezervaţia naturală botanică “Poliţa cu Crini” şi monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” şi “Avenul Mare”. Pentru pasionaţii de alpinism şi nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase şi mai zgomotoase creaţii ale naturii. „Muntele Ceahlău este deosebit prin peisajul său magnific. Anul trecut, am avut un număr record de turişti în Parcul Naţional Ceahlău, de peste 35.000. Majoritatea turiştilor vin pentru peisajul deosebit, care este punctul forte, şi biodiversitate. Ceahlăul este principala atracţie a zonei. În prezent, lucrăm la un nou concept, dorim ca Parcul Natural Ceahlău să devină un pol de atracţie. Ne gândim să creăm un program în care să includem pensiunile din jurul Parcului, un proiect care să cuprindă şi Parcul Cheile Bicazului –Hăşmaş, tot potenţialul zonei. Facem o selecţie a pensiunilor care pot oferi ceea ce ne dorim, astfel încât turiştii să fie mulţumiţi şi să revină”, a explicat Cătălin Gavrilescu, directorul PNC.
Atracţii şi obiective turistice în Ceahlău
Deşi zona abundă de frumuseţi naturale şi peisaje mirifice, promovarea turistică lasă de dorit. Preşedintele ANTREC Neamţ, Mişu Chiruc, este de părere că pensiunile din staţiunea Durău ar trebui să se coalizeze şi să realizeze un circuit itinerant pe baza unui program cu elemente definitorii. Astfel, ar putea fi organizate degustări de vinuri, de plăcinte calde, seri de folclor şi alte evenimente interesante, pentru ca turiştii să nu se plictisească. „Este regretabil faptul că în această zonă nu reuşim să ne coalizăm forţele pentru a organiza un festival de promovare turistică. Este păcat, deoarece sunt foarte multe lucruri de văzut plecând de la istorie şi valoarea energetică a muntelui. Turismul trebuie să ofere şi alte posibilităţi care să îi atragă pe oameni”, a afirmat Mişu Chiruc.
Ingrid Ciofoaia
Kogaion, cuvânt de origine dacică, însemând gogan, adică pietroi sau stâncă mare

CITATE
*„Suntem în faza de aprobare de către Consiliul Ştiinţific a planului de management care priveşte dezvoltarea turismului. S-a construit un centru de vizitare la Izvoru Muntelui, sperăm să devină funcţional la sfârşitul acestui an, precum şi trei puncte de informare turistică: la Neagra-Taşca, viaduct Poiana Teiului şi Bicaz Ardeal, care vor fi dotate cu infochioşcuri touch- screen” -- Cătălin Gavrilescu, Directorul Parcului Naţional Ceahlău,

„Are cel mai frumos peisaj, deosebit faţă de alte zone muntoase din ţară şi emană o energie pozitivă. Pentru mine, Ceahlăul reprezintă un atu turistic. Muntele este un miraj al sufletului, găsim peisaje de o frumuseţe sălbatică. Noi avem aici, o bijuterie adevărată” – Mişu Chiruc, preşedintele ANTREC

CASETE
* Fenomenele optice uimitoare şi inexplicabile din masivul muntos sunt o atracţie pentru turiştii veniţi din toate colţurile ţării. An de an, în primele zece zile ale lunii august, sub lumina puternică a răsăritului, umbrele vârfurilor Toaca şi Piatra Ciobanului formează o hologramă naturală imensă, timp de peste o oră şi jumătate având forma unei piramide perfecte. Fenomenul este unic în lume. Există voci care spun că ideea piramidei din Egipt a fost preluată de aici, din Carpaţi.

* Un alt fenomen optic straniu care se produce în aceeaşi perioadă a anului, deasupra vârfului Toaca şi care durează doar câteva minute a fost numit din vremuri străvechi Calea Cerului. Practic, deasupra muntelui se formează un stâlp de o luminozitate intensă, mărginit pe laturi de două benzi întunecate. Unii cercetători au opinat că acest fenomen se datorează faptului că prin vârful Toaca, trece una din axele energetice principale ale globului pământesc.


TEXT II
Raul Papalicef, şef Salvamont
„Atunci când spui judeţul Neamţ, spui masivul Ceahlău“
Şeful salvamontiştilor nemţeni, Raul Papalicef, bate cărările ascunse ale masivului Ceahlău, de mic copil şi s-ar putea crede că le ştie pe toate. Recunoaşte însă că nu a reuşit să pătrundă toate secretele bătrânului munte, care ascunde multe lucruri surprinzătoare şi spectaculoase. În opinia sa, Ceahlăul ar trebui să fie cartea de vizită a judeţului. „Atunci când spui judeţul Neamţ, spui masivul Ceahlău, Calistrat Hogaş, Mănăstirea Neamţului, staţiunea Durău”, a declarat Papalicef. „Pentru noi, salvamontiştii, muntele a fost şi va rămâne casa noastră. Ne leagă de el bucurii, necazuri, reuşite profesionale. E o viaţă petrecută pe crestele masivului. Acest loc mi-a marcat viaţa, muntele Ceahlău face parte din fiinţa mea”, a mărturisit şeful Salvamont Neamţ, precizând că nu va renunţa niciodată la ceea ce face, indiferent cât de greu îi va fi, deoarece încă mai crede că lucrurile se pot schimba în bine. „În inima fiecărui nemţean ar trebui să existe o fărâmă din muntele Ceahlău”, a spus Papalicef.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

ion ionescu

Apr 22, 2013

mai lasati-o mai moale si cu papaliceff si cu restul.raul est un mare natarau care abia a terminat liceul, cu banutii pe el (dom doctor a avut grija de asta ) si nu se pricepea sa faca nimic altceva. interesul personal e mai sus de orice . mai bine intrebati-l cine e hogas ... nu cred ca stie.doar daca a auzit intimplator de la vre-un prieten securist la un pahar de bere la bolta rece, pe vremuri ( cind locuia in casa codreanu )!nu are nici un dram de cultura cu atit mai putin cea montana...

florin lipan

Apr 21, 2013

vorba multa, dar nu constructiv! am o intrebare! cat de mare putere are acest culita tarata in neamt de va e frica la toti de e el, de nu spuneti in ce hal exploateza cele doua cabane principale din ceahlau: dochia si fantanele? clienti multi, conditii sub orice critica! nu este apa! wc-ul de afara... poate fi numit wc? daca nu ai lumina ca lumea la lanterna, pici in groapa!am auzit ca a fost odata pe acolo cu elicopterul cu nevasta-sa, deci a putut vedea locatia de unde ii vin banii!nu-l cunosc, dar banuiesc ca e unul cu burta mare care a parvenit dupa 89(categoria asta nu iubeste muntele),care nu este interesat decat de incasari.nu a modernizat nimic din 89!de ce tac cei care vorbeau mai sus din neamt? frica?pacat!

panorica mihai

Apr 20, 2013

felicitari ,ptr ganduri macar......incepeti si gasiti persoane competente ptr aceste proiecte,lumea cauta asa ceva,dar cum sunt la noi locatiile,servirea si respectul fata de turisti cam lasa de dorit.a-si fi prima sa vin macar 20 de zile in concediu pe an,daca ar fi un turism din inima.......din partea celor ce sunt acolo.succes si vedem.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei