O viaţă într-o sută de ani

default

Dimensiune font:

| 13-07-2013 19:29

* mai are câteva luni până la 100 de ani * a fost cofetar, cizmar, sportiv, familist, militar * a fost şi nu a încetat să fie vreodată OM, cu frica de Dumnezeu şi cu iubire de aproapele său * este o adevărată comoară de amintiri şi de istorie, de tristeţi şi de bucurii * este cel care a cunoscut Iaşul înaintea noastră

Trăieşte de două vieţi. Implicit, a fost fericit şi a pătimit cât pentru două vieţi. Se apropie de 100 de ani. Este senin şi are mintea limpede. Privind în urmă, a adunat atâtea amintiri – de te miri că le mai poate duce pe umeri! Le duce, însă, cu demnitate şi cu smerenia omului cuminte. Căci, aşa îşi caracterizează traiul. Prin cuminţenie şi cumpătare. Prin drag de Dumnezeu şi drag de familie. Prin muncă multă şi linişte.
Deşi pare incredibil, Aurelian Albert locuieşte în aceeaşi casă în care s-a născut. Pe Moara de Vânt, în apropierea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Cunoaşte împrejurimile ca-n palmă, încă de pe vremea în care, în zonă nu existau mai mult de cinci case. Încă de pe vremea în care, în locul unui restaurant faimos de acum – străjuia moara ce a dat numele locului. Când s-a născut, moara era deja în paragină, dar ştie că tatăl său, în copilărie, măcina acolo porumbul.
Au fost zece fraţi în acea casă. Cinci fete şi cinci băieţi. El a rămas singurul, acum, în lumea asta mare. Îi are însă, pe toţi, în suflet şi în rugăciune. „A fost şi bine, a fost şi mai rău. Dacă nu plăteai impozitele la timp, veneau şi-ţi scoteau lucruri din casă şi le vindeau. Pe de altă parte, îţi mai dădeau, uneori, câte un ban. Tatăl meu a fost funcţionar la primărie. Când era partidul lui la putere – nu-mi mai amintesc care partid – lua pensie mama. Când cădea partidul, nu mai lua pensie. Mama a lucrat la boieri, spăla pe la ei”, povesteşte moş Aurel.

„Dumnezeu mi-a ajutat de am ajuns la anii ăştia. Nu mi-a trebuit avutul altuia, n-am pârât pe nimeni, nu m-am bătut cu nimeni, nu m-am certat, am fost un om la care nu i-a trebuit duşmănie” – moş Aurel

Amintirea războiului
Vârsta înaintată a lui ne duce, firesc, cu gândul la război, refugiu şi foamete. Prin toate a trecut! De participare efectivă la război l-a cam ferit Dumnezeu, însă i-a dat, la schimb, o mare încercare. „După ce am terminat stagiul militar, a venit războiul. Am stat 20 de zile acasă, apoi ne-au concentrat şi tot militar am fost. Mergeam spre ruşi, dar când am trecut Prutul, a venit un proiectil şi ne-a răsturnat barca. Locotenentul Creţulescu a fost luat de ape – l-au pescuit mort, mai târziu... – iar eu am fost rănit la picior. Am fost trimis la spital şi, apoi, am mers de colo-colo”.
O amintire îl urmăreşte, însă, de pe câmpul de luptă. Nu este a lui, ci a unuia dintre fraţi, dar o povesteşte mereu ca pe o adevărată lecţie de viaţă. „Mergeau în grupuri de câte trei, pe câmpul de luptă. Ăla din stânga fratelui meu, cum vedea un mort, se ducea şi îi lua tot. Îi deschidea gura, verifica dacă are dinţi din aur şi îi scotea. Îi lua şi ceas şi tot ce mai avea. Frate-meu i-a spus că nu e bine, dar nu l-a ascultat. După câteva zile, a venit o spiţă şi i-a luat capul. Adunase un sfert de raniţă de danturi şi ceasuri, dar asta nu l-a ajutat cu nimic”, spune bunicul, ca pe o pildă pe care trebuie să o băgăm bine la cap.
Lui nu i-a trebuit niciodată avuţia altuia şi s-a mulţumit cu puţinul său. Vremea secetei l-a prins în refugiu, la Balş. De la o fabrică de ulei din apropiere, lua turte care mai rămâneau după stoarcerea seminţelor şi le ducea familiei. „Pe timpul ăla, mai găseam câte oleacă de tărâţe şi cumpăram. Făceam mămăliguţă. Şi fata mea era mititicuţă şi când a văzut mămăliguţa, dădea cu degetul şi spunea: Tată, dar asta e mămăliguţă de ţărână! Era neagră...”, râde bătrânul.

Viaţă dulce şi amară
Apoi, se întristează. Fiica lui locuieşte acum peste drum, la cimitir. Boala i-a smuls-o la numai 53 de ani. „Mai bine muream eu, decât dânsa. Şi nevastă-mea la fel. Aşa am ţinut la ele şi le-am iubit. Am trăit cinstit, cuminte, ca un adevărat om pentru casă, pentru familie”, povesteşte. Acum i-a mai rămas fiul, dar şi nepoţi şi strănepoţi.
Cu toţii sunt rezultat al dragostei de peste ani şi al dulcelui din viaţa sa. După ce s-a întors din refugiu, a lucrat la o cizmărie şi de acolo a şi ieşit la pensie. Înainte, însă, a fost cofetar. Printre torturi şi prăjituri s-a cunoscut cu femeia vieţii lui. Şi dulci i-au fost, în ciuda greutăţilor, cei aproape 50 de ani de căsnicie. Se mândreşte că era meşter în bucătărie şi că, în vremurile mai liniştite, le făcea copiilor bunătăţi. Buşeuri, pateuri, prăjituri indiene – de toate ştia, dar la suflet i-a rămas aluatul franţuzesc. „Eram unicul din Iaşi care făcea aluatul perfect. Alte cofetării făceau aluat franţuzesc, dar ieşea ca şi colţunaşii. Eu am învăţat de la un cofetar rus, refugiat de pe timpuri, foarte bun. Şi, când făceam un aluat franţuzesc, se deschidea tot. Patru cinci rânduri făceam, dintr-o foiţă subţirică şi ieşea aşa, ca o floare”, explică moş Aurel. Văzând produsele în vitrina cofetăriei, patronul neamţ al celei mai mari cofetării din Iaşi, din Piaţa Unirii, l-a chemat în laboratorul său, să se convingă că-s făcute de mâna lui. „Halal să-ţi fie, domnule!, mi-a spus. El era cel mai mare cofetar şi aşa ceva nu putea să facă”, a spus bătrânul, încercând, totuşi, să-şi ţină modestia în frâu.

Puterea credinţei
Că a făcut prăjituri sau a tăiat lemne, că a fost vesel sau trist, din tinereţe şi până acum, moş Aurel nu a încetat să se roage. Dumnezeu i-a dat puterea să ajungă la anii aceştia şi El l-a ajutat să-şi ducă, în pace, crucea. „Nu e seară să mă culc fără să mă închin, dimineaţa la fel. Înainte de a mă apuca de-o treabă, spun: Doamne, ajută-mă! Şi mă ajută Dumnezeu. Apoi, zic: Mulţumesc, Doamne! şi iar fac cruce”. E credincios. Aşa s-a născut, aşa a fost educat, aşa a încercat să-şi crească şi copiii. Viaţa lui s-a ghidat pe reguli scrise şi nescrise de credinţă, de bun simţ, de omenie.
Biserica de lângă casă este aceeaşi în care a fost botezat şi în care s-a cununat. În cimitirul acesteia sunt oamenii lui dragi. Este legat de biserică, la fel cum este legat de Dumnezeu. În fiecare lună, din pensia lui dă 30 de lei. Nu sunt bani mulţi, dar sunt constanţi şi oferiţi din suflet. „Aşa e bine să dai un ajutor. Trebuie întreţinut locul. Înainte, nu era aşa biserica. Dar, de la an la an, a tot înflorit. Părintele e gospodar”, spune cu bucurie bărbatul. Bucuria îi e dublată de o mărturie pe care a putut-o da pentru biserica lui. Fiind mai vechi decât mulţi dintre noi şi cunoscând locul, aşa cum era el la începuturi, a povestit funcţionarilor de la Primărie despre pământul pe care-l avea biserica. „Bravo, ai spus exact aşa cum scrie în actele vechi, în arhivă!, mi-au spus cei de la Primărie. Am spus, fiindcă am ştiut”. Mărturia lui a dovedit, astfel, faptul că Biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost înconjurată de un teren de aproximativ două hectare.

Spune despre viaţă că e o minune. Şi moartea îi e tot o minune – şi nu se teme de ea. În aşteptarea ei, pregăteşte lemnele pentru iarnă. „Dacă oi mai trăi. Dacă nu, am să mă duc la casa mea, dincolo – de 40 de ani am casă dincolo”...

Salvare pentru evrei
Nu doar vorbele, ci şi faptele insuflă credinţă şi omenie. „N-am înjurat niciodată. N-am avut pe cine...”, spune cu seninătate. După toată povestea lui de viaţă, pare imposibil de crezut că i-au lipsit candidaţii. Lui i-au plăcut sportul şi onestitatea. A fost bun la trapez, inele şi paralele. A făcut chiar şi box, dar s-a lăsat repede. „Oricât de bun ai fi, tot o iei peste ochi!”, şi-a explicat, zâmbind, abandonul. N-a renunţat, însă, în a-şi oferi ajutorul. Mulţi sunt cei care ar avea pentru ce să-i spună Mulţumesc! Pentru un gest, pentru o prăjitură, chiar şi pentru o viaţă! Sub patul lui a stat ascunsă o familie de evrei, când escorta venise pe urmele lor. Doi părinţi şi doi copii au scăpat cu viaţă, ascunşi în casa unui român. „Jidanul a vrut să-mi facă acte pe casa lui, înainte de a fugi în lume. Am zis că nu-mi trebuie. Îmi era suficient că-i ştiam bine şi că aveam eu casa mea”, a încheiat Aurelian Albert poveştile despre trecut.

Prietenele lui, vrăbiile
Politica nu l-a interesat niciodată şi nu-l interesează nici acum. La televizor nu se uită, iar la radio ascultă, cât poate, ştirile. Este, însă, la zi cu oamenii şi cu numele. Ştie cine-i preşedinte, premier... dar, la fel de bine ar putea să se lipsească de toate aceste informaţii. Aude, dar nu prea bine. E un fel în care poate filtra informaţia.
Însă, pe ele le aude întotdeauna. Ele fac mare gălăgie în grădina lui – iar el se hrăneşte, parcă, din ciripitul lor. „Vrăbiile vin pe masă, aici, şi mai ciugulesc. Dacă văd că nu mai e nimic şi eu mă duc până la poartă, ele vin după mine. Mă duc la vale, vin după mine. Intră şi în casă, când mănânc acolo. Dar, dacă le-as alunga, ar mai veni? Eu nu le-am alungat niciodată”, susţine bărbatul. Şi aşa, i se pare că i s-au împuţinat prietenele, iar gândul acesta îl sperie. Nu-şi imaginează liniştea toată. Se doreşte în compania lor. Vrăbiile îi aduc, probabil, veşti mai bune decât un aparat de radio. Mai multă viaţă. Şi motive pentru a nu se simţi singur niciodată. (Anda Pintilie)


„La ora actuală mă interesează să merg, să pot să mănânc oleacă, să pot să merg la biserică, să mă închin. Pentru tineri spun: Să mă întreceţi! Să nu fiţi fără minte şi să nu vă bateţi joc de cele sfinte. Să fiţi cuminţi, să nu beţi, să nu fumaţi, să nu vă bateţi, să nu fiţi duşmani cu cineva. Să vă vedeţi de pătrăţica voastră!” - Aurelian Albert


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Cele mai mari pandemii ale lumii
07/01/2021 08:46

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o statistică a bolilor care s-au extins pe tot globul, provocand pandemii. Cele mai periculoase au fost variola, pojarul, gripa spaniolă sau ciuma neagră. Var ...

 Crăciunul pe stil vechi
07/01/2021 08:00

  Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi (cei mai multi fiind rusii lipoveni) sărbătoresc Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, s ...

Cazinoul din Constanța, reparat cu ajutorul deținuților politici. Ei și-au scrijelit numele pe tencuială
01/01/2021 11:15

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de ...

Legenda Catedralei „Sfântul Vasile
01/01/2021 10:48

Catedrala Sfantul Vasile, aflată in Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o imbracă, atat in exte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei