Oamenii care privesc lumea cu palmele

default

Dimensiune font:

| 29-04-2013 05:05

* la Spitalul de Recuperare Iaşi lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, cu mâinile lor, iau durerea pacienţilor * în ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie * discriminarea venită din partea societăţii nu oferă prea multe şanse în practicarea acestei meserii

 

La Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare lucrează trei persoane cu deficienţe de vedere care, zilnic, prin munca depusă cu mâinile lor, fac adevărate minuni. Sub palmele lor, muşchii se destind, oboseala dispare din corp, iar durerea piere. Nu văd expresia pe chipul pacientului, însă ştiu că, odată cu destinderea muşchilor, pe faţa lor apare lumina. Dacă unii dintre ei se descurcă singuri, cu ajutorul vederii care le-a mai rămas, alţii sunt total dependenţi de colegi sau de familie. Nu se descurajează şi îşi păstrează optimismul.
 

Profesia de maseur, pe cale de dispariţie în rândul nevăzătorilor 

În ultimii ani, meseria de maseur în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere a ajuns pe cale de dispariţie. Dacă înainte clinicile Spitalului de Recuperare aveau măcar un maseur din rândul persoanelor nevăzătoare sau o persoană cu un grad de deficienţă de vedere, în prezent, în această unitate lucrează doar trei astfel de persoane. Cauza pentru această situaţie nu este greu de identificat. Din păcate, avem de-a face cu discriminarea venită din partea societăţii, care nu le oferă prea multe şanse să răzbească şi să aplice pentru astfel de joburi.
 

 În căutarea unei slujbe

Mihaela Văideanu este proaspăt angajată ca maseur la Spitalul de Recuperare, după ce a câştigat concursul organizat în luna aprilie. Ea susţine că o femeie care are deficienţe de vedere este mai greu să-şi găsească de lucru. „De câţiva ani aplic pentru joburi, însă este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă. În urmă cu trei ani am terminat şcoala postliceală pentru nevăzători la Bucureşti şi am obţinut diplomă ca maseur. Am mai lucrat ceva vreme ca voluntar la Spitalul Filantropia din Bucureşti şi am fost apreciată de pacienţi. De atunci, de când mi-am luat diploma, am încercat să-mi găsesc de lucru şi m-am înarmat cu multă perseverenţă”, a precizat Mihaela Văideanu. Organizarea concursului pentru ocuparea unui post de masaj i-a pus în dificultate pe şefii Spitalului de Recuperare, pentru că de la înfiinţarea unităţii nu s-au mai înscris la concurs persoane nevăzătoare. „Au fost două persoane nevăzătoare înscrise în concurs. Organizarea examenului ne-a pus în dificultate, pentru că, în regulamentul pentru desfăşurarea concursurilor, conform legii, nu este prevăzută o astfel de situaţie. S-a întocmit o comisie, iar examenul a fost susţinut oral”, a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Din cei 12 candidaţi pe loc, Mihaela Văideanu a reuşit să obţină postul. „Au fost 12 candidaţi pe un post şi au fost multe emoţii. Spre surprinderea mea, totul a fost bine şi am reuşit. În situaţia mea a mai fost o persoană nevăzătoare, însă, din cauza emoţiilor, s-a pierdut”, a povestit Mihaela Văideanu.
 

 Prima zi de lucru 

Baza de tratament în care se află cabinetele de masaj şi kinetoterapie se află la etajul I al Spitalului de Recuperare. Toate scaunele de pe hol sunt ocupate de pacienţi înfofoliţi în halate groase, deşi pe hol şi afara este foarte cald. Fiecare îşi ştie rândul şi aşteaptă să beneficieze de masaj. Prioritate au persoanele în vârstă, care sunt şi cele mai nerăbdătoare să termine mai repede procedurile. Săptămâna aceasta a fost prima zi de lucru pentru Mihaela, iar emoţiile au fost pe măsură. „Miercuri a fost prima mea zi de lucru şi, recunosc, am avut mari emoţii. Mi-am cunoscut colegii şi am intrat direct în pâine, având primii pacienţi la masaj. Au fost pacienţi de toate vârstele care au fost mulţumiţi de munca mea. Sunt optimistă că mă voi descurca. Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”, a spus Mihaela Văideanu.
 

 Transplantul de cornee salvator 

Mihaela susţine că marele noroc al său, care a ajutat-o să iasă parţial din lumea întunericului, a fost un transplant de cornee. Tânăra îi este recunoscătoare prof. dr. Dorin Chisăliţă, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, care, în anul 2007, a trimis-o în Belgia pentru a efectua un transplant de cornee. „Vedeam foarte puţin şi totul doar în ceaţă. Nu puteam să citesc şi mă descurcam foarte greu. Transplantul de cornee mi-a salvat o parte din vedere şi pentru aceasta sunt recunoscătoare domnului profesor Dorin Chisăliţă pentru că, dacă nu era el, îmi pierdeam şi bruma de vedere. Sunt mulţi oameni în situaţia mea care şi-ar găsi un loc de muncă mai uşor, s-ar descurca independent, dacă oamenii ar fi mai deschişi în ce priveşte transplantul de cornee”, spune Mihaela. Aceasta speră ca societatea să fie mai deschisă faţă de persoanele cu dizabilităţii şi să le faciliteze găsirea unui loc de muncă. „Să nu le fie ruşine că au probleme cu vederea şi să creadă în forţele proprii. Până la urmă, oameni suntem cu toţii şi ar trebui să ne sprijinim reciproc”, spune Mihaela, în timp ce se pregăteşte de o nouă şedinţă de masaj pentru un bătrân aflat în cârje.
 

 Trebuie să îndrăgeşti meseria şi să-şi dozezi energia 

Cristian Miron lucrează şi el la Baza de Tratament a Spitalului de Recuperare şi susţine că societatea nu îi sprijină pe cei aflaţi în situaţia lui. Cei care lucrează zi de zi în această branşă spun că răbdarea şi calmul sunt esenţiale pentru a rezista efortului fizic „Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă. Însă, este o profesie de la care ai multe satisfacţii şi vezi rezultatele pe pacienţii pe care îi tratezi. Maseurul are nevoie de o bună manualitate, să fie comunicativ, să fie un fin observator -psiholog, pentru a sesiza ce fel de masaj are nevoie pacientul”, a explicat Cristian Miron, în timp ce mâinile nu-i stau o clipă. Acesta ne povesteşte că a lucrat trei ani în Franţa, iar mentalitatea oamenilor şi condiţiile de lucru nu se compară cu cele din ţară. „În Franţa îţi pun tot ce vrei la dispoziţie şi nu te discriminează că ai probleme de vedere. Am lucrat patru ani în Franţa şi a trebuit să mă întorc din cauza unor probleme medicale în familie”, a spus maseurul.
 

 Nu tratează durerea cu durere!

Odată ce ai păşit pe uşa cabinetului, maseurii ştiu cum să ia durerea pacienţilor. „La durere folosim masaje sedative, ca să nu se trateze durerea cu durere, iar cele pentru relaxare sunt cu mişcări mai lente. Un masaj bun durează, în medie, 10 minute”, dezvăluie câte ceva din secretele meseriei unul dintre angajaţii din unitatea medicală.
 

 

 
CASETĂ
 

 

maseur
Mihaela Văideanu
 
„Îmi place foarte mult această meserie şi mi se potriveşte. Nu mă văd lucrând în alt domeniu ”

 

maseur
Cristian Miron
 
„Meseria de maseur trebui să o îndrăgeşti. Trebuie să înveţi să îţi dozezi energia pentru a face faţă unei zile de muncă“

 

CITATE

 

-       accidente vasculare recente, cancer, alte afecţiuni grave.

 

- afecţiuni cutanate contagioase sau care se pot agrava la masajul în sine sau la substanţele folosite la masaj.

 

- afecţiuni inflamatorii ale ţesutului subcutanat, de exemplu abcese.

 

 - stările patologice însoţite de alterarea stării generale cu febră, agitaţie, oboseală marcată.

 

Contraindicaţiile masajului:

 

- Ajută la funcţia digestivă. Masajul măreşte producţia de suc gastric, salivă şi urină. În timpul acestuia, se intensifică producerea de azot şi sare, ce are drept rezultat creşterea ratei metabolice a organismului.

 

- Se armonizează funcţionarea sistemului nervos prin relaxarea şi calmarea întregului organism.

 

Prin masaj se ameliorează elasticitatea şi tonusul pielii şi ţesuturilor subcutanate prin stimularea circulaţiei sanguine şi limfatice. Creşte mobilitatea. Masajul are o acţiune de stretching asupra muşchilor şi ţesuturilor, ceea ce conduce la menţinerea elasticităţii acestora.

 

Multe dintre problemele de sănătate actuale se pot ameliora prin masaj pentru că manipularea ţesutului moale afectează foarte multe dintre sistemele corpului nostru. Terapia prin masaj îmbunătăţeşte sănătatea prin faptul că acţionează direct asupra muşchilor, ţesuturilor nervoase, circulaţiei şi a sistemului imunitar.

 

Avantajele masajului

 

Echipa de maseuri cu deficienţe de vedere de la Spitalul de Recuperare împarte zilnic sănătate în jurul ei. Aceasta deşi Dumnezeu nu a fost drept cu ei şi le-a luat lumina. (Cristina Mihăilă)

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

Un tablou „Salvator Mundi”, realizat în atelierul lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan
20/01/2021 14:36

Un tablou „Salvator Mundi”, realizat in atelierul lui Leonardo da Vinci, expus intr-o biserică din Napoli, a fost recuperat din apartamentul unui napolitan, deşi dispariţia sa trecuse neobserva ...

Țările cu cele mai frumoase femei din lume. România ocupă locul al 12-lea
19/01/2021 19:11

Cand vine vorba de femei frumoase, clasamentele făcute sunt intotdeauna subiective. Există o vorbă in popor care spune că „ce e frumos si lui Dumnezeu ii place”. Iar despre romance mereu s-a spu ...

FOTO/VIDEO - Paralizat de 10 ani, un bărbat a escaladat un zgârie nori din Hong Kong
19/01/2021 13:45

Primul om in scaun cu rotile care a escaladat un zgarie nori din Hong Kong a impresionat o lume intreagă. Lai Chi-wai este paralizat de aproximativ zece ani, după ce a suferit un accident de masină. Bărbatu ...

 Un site arheologic vechi de 5.000 de ani din Peru, pus în pericol de construcțiile ilegale
19/01/2021 10:50

  Aşezarea arheologică peruviană Caral, leagănul unei civilizaţii cu o vechime de 5.000 de ani, este afectată de consecinţele pandemiei, după ce a fost părăsită de arheologi in timpul carantine ...

Povestea fiicelor Regelui Mihai
18/01/2021 09:20

Regele Mihai si Regina Ana au avut cinci fete, fiecare cu povestea ei de viată. Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui. Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne, in 2007 ...

Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei