Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate

hobbit_home

Dimensiune font:

| 29-06-2024 12:58

 

În ultimii ani, mulți oameni caută o evadare din cotidian, un loc în care să-și regăsească liniștea și conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nașterea unei mișcări arhitecturale unice și fermecătoare: construirea căsuțelor în stil hobbit. Inspirate din universul plin de magie creat de J.R.R. Tolkien, aceste locuințe nu sunt doar un tribut adus literaturii fantastice, ci și o manifestare a dorinței umane de a trăi în armonie cu mediul înconjurător.

Stilul hobbit a câștigat popularitate odată cu publicarea trilogiei „Stăpânul Inelelor” și a „Hobbitului” de J.R.R. Tolkien, în care autorul descrie în detaliu locuințele hobbitilor din Comitat. Casele hobbit sunt cunoscute pentru designul lor organic, în armonie cu peisajul natural. Ele sunt adesea construite parțial sub pământ, având acoperișuri verzi care se integrează perfect în mediul înconjurător.

Unul dintre pionierii moderni ai acestui stil este Simon Dale, un britanic care a construit o casă hobbit pentru familia sa în 2003. Casa lui, realizată în mare parte din materiale naturale și reciclate, a devenit un simbol al vieții sustenabile și al reconectării cu natura. Această inițiativă a inspirat numeroase persoane din întreaga lume să își construiască propriile căsuțe hobbit.

Construirea unei căsuțe hobbit implică utilizarea unor materiale care să respecte filosofia stilului: sustenabilitate, naturalețe și durabilitate. Lemnul este principalul material de construcție datorită versatilității și caracterului său ecologic. Se folosește pentru structura de bază, pereți, podele și detalii de finisare. Este important să se utilizeze lemn provenit din surse sustenabile. Pentru construcția pereților se folosește adesea pământul bătut, care oferă o izolație excelentă și un aspect rustic. Alte tehnici includ cob (un amestec de pământ, nisip și paie) și saci de pământ. Utilizate pentru fundații și detalii decorative, pietrele adaugă durabilitate și un aspect natural locuinței. Paiele sunt folosite pentru acoperișuri, având proprietăți excelente de izolare și fiind ușor de obținut. Ferestrele mari, adesea rotunde, sunt o caracteristică distinctivă a caselor hobbit. Acestea permit pătrunderea luminii naturale și oferă o priveliște superbă asupra peisajului înconjurător. Acoperișurile verzi, acoperite cu iarbă sau alte plante, nu doar că izolează casa, dar o fac să se integreze perfect în peisaj.

Un stil de viață și o modalitate de a-și exprima creativitatea și dragostea pentru natură

Construirea unei căsuțe hobbit implică mai multe etape, fiecare având provocările și recompensele sale. Procesul începe cu alegerea locației, care trebuie să fie integrată armonios în peisajul natural și să ofere suficient spațiu pentru construirea subterană sau semi-subterană. În această fază, se conturează designul casei, ținând cont de topografia terenului și de orientarea față de soare. Este esențial să se ia în calcul și factorii de mediu pentru a asigura o locuință sustenabilă și eficientă energetic. Se sapă fundația și se construiește structura de bază, folosind lemn și piatră. Pereții de pământ sau cob sunt ridicați în această etapă, asigurând o izolație naturală excelentă. Acoperișul este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei căsuțe hobbit. Este construit folosind straturi de materiale impermeabile și izolate, acoperite apoi cu un strat de sol și vegetație. Ferestrele mari și rotunde sunt instalate pentru a maximiza lumina naturală și a oferi o conexiune vizuală cu natura. Ușile, adesea rotunde și realizate din lemn masiv, adaugă un caracter unic locuinței. Interiorul este decorat într-un stil rustic, folosind materiale naturale și mobilier din lemn. Se pune accent pe confort și funcționalitate, creând un spațiu primitor și cald.

Pentru mulți, construirea unei căsuțe hobbit este mult mai mult decât un proiect de construcție – este un stil de viață și o modalitate de a-și exprima creativitatea și dragostea pentru natură. Comunitățile online și evenimentele dedicate acestui stil arhitectural au crescut în popularitate, oferind un spațiu în care pasionații pot împărtăși idei, resurse și experiențe. Platforme precum Reddit, Facebook și diverse forumuri specializate oferă spații de discuție pentru cei interesați de construirea și locuirea în case hobbit. Aceste comunități sunt surse valoroase de inspirație și sprijin, unde membrii pot găsi planuri de construcție, sfaturi practice și povești de succes. Numeroase workshop-uri și evenimente sunt organizate în întreaga lume pentru a învăța tehnicile de construcție și pentru a conecta pasionații de acest stil. Participarea la astfel de evenimente poate oferi cunoștințe practice și oportunități de networking. Unii pasionați aleg să colaboreze pe proiecte mari, construind mici comunități de căsuțe hobbit. Aceste inițiative promovează un stil de viață sustenabil și comunitar, oferind un refugiu liniștit pentru cei care doresc să scape de stresul vieții moderne.

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii aleg să construiască căsuțe hobbit este dorința de a trăi într-un mod sustenabil și ecologic. Aceste locuințe au un impact minim asupra mediului, datorită materialelor naturale utilizate și designului eficient energetic. Datorită izolației naturale oferite de pereții de pământ și acoperișurile verzi, căsuțele hobbit sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Ele mențin o temperatură confortabilă pe tot parcursul anului, reducând necesitatea încălzirii și răcirii artificiale. Utilizarea materialelor locale și reciclate reduce amprenta de carbon a construcției. De asemenea, multe case hobbit sunt echipate cu sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare și sisteme de captare a apei de ploaie. Designul organic și acoperișurile verzi fac ca aceste case să se integreze perfect în mediul înconjurător, minimizând impactul vizual și ecologic asupra peisajului. În ultimii ani, astfel de construcții au devenit tot mai întâlnite și în România, cum ar fi complexul turistic Valea celor 12, din comuna Dobreni (județul Neamț), Castelul de lut și Povestea Calendarului, din Porumbacu (județul Sibiu).

Maura ANGHEL

Construirea unei căsuțe hobbit este mai mult decât un simplu proiect de construcție – este o declarație de dragoste pentru natură și un angajament față de un stil de viață sustenabil. De la materialele naturale și designul organic, până la comunitatea vibrantă de pasionați, aceste locuințe oferă o evadare fermecătoare din agitația cotidiană și o oportunitate de a trăi în armonie cu mediul înconjurător. Fie că este vorba de un refugiu de weekend sau de o locuință permanentă, căsuțele hobbit reprezintă o invitație de a redescoperi simplitatea și frumusețea vieții.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Termopanele au distrus diamantul geamgiilor
23/07/2024 16:00

Pe străzile aglomerate si zgomotoase ale oraselor moderne, un sunet distinct lipseste: ciocănitul delicat al geamgiului care ajustează ultima bucată de sticlă intr-un cadru de lemn. Este o artă veche, o m ...

Lumea văzută prin ochii copiilor cu Sindrom Down
23/07/2024 15:45

Într-o sală de clasă plină de culoare si zambete, copii de toate varstele se adună in jurul unor mese acoperite cu hartie, vopsea, pensule si lut. Este o zi specială la Centrul de Artă pentru Copii ...

  Cariere neconvenționale, portrete de curaj și inovație
22/07/2024 14:30

În lumea digitală, tot mai multi tineri romani isi croiesc drumuri in cariere neconventionale, sfidand asteptările traditionale si explorand noi oportunităti. Ei isi urmează pasiunile si isi transform ...

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză rămâne în libertate
21/07/2024 18:08

Referatul de evaluare efectuat de către Serviciul de Probatiune de pe langă Tribunalul Bucuresti in cazul elevului care si-a injunghiat profesoara de japoneză concluziona că „este necesară aplicarea ...

Unul din zece copii este obez
20/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
20/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
20/07/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Curajul inovării și asumării
20/07/2024 09:01

Inovatia este motorul progresului si un element esential pentru dezvoltarea societătii si a economiei globale. Însă, inovarea nu vine fără riscuri si provocări. Curajul de a inova si de a-ti asuma re ...

Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
20/07/2024 08:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Sindromul Impostorului. O luptă interioară pentru autenticitate și recunoaștere
20/07/2024 08:45

Într-o lume in care performanta si succesul par să fie măsura valorii noastre, multi dintre noi se confruntă cu o luptă interioară tăcută, cunoscută sub numele de sindromul impostorului. Acest fen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei