Povestea singurului cor bărbătesc din satele Iaşului

default

Dimensiune font:

| 20-06-2015 05:43

Un grup de bărbaţi din Ciurea a câştigat Trofeul unui festival dedicat muzicii corale din Republica Moldova. Prima filă din povestea Corului Bărbătesc „AD HOC” a fost scrisă în urmă cu mai puţin de un an, când primarul comunei, nepotul maestrului Constantin Arvinte, a lansat invitaţia colegilor de a i se alătura, iar în august 2014 visul său a devenit realitate. Din grup fac parte, alături de primar, consilieri locali, funcţionari, elevi şi pensionari. Repertoriul şi, mai ales, modul de interpretare atrag încă de la primele note. 

De câteva ori pe săptămână, seara, de la ora 19.00, Primăria Ciurea răsună de cântecele interpretate cu talent şi pasiune de 30 de bărbaţi, ce se pregătesc să încânte publicul local ori pe cel din alte localităţi cu un spectacol de excepţie. Primar, consilieri locali, funcţionari publici, elevi, pensionari, cu toţii uită de grijile zilnice şi devin Corul Bărbătesc „AD HOC” Ciurea, grup de amatori, după cum spun ei înşişi, însă cu reuşite importante la nici un an de la înfiinţare. Formaţia este inedită, prin paleta diversă a membrilor, dar şi prin faptul că este una dintre foarte puţinele – dacă nu chiar singura - de acest gen din satele judeţului Iaşi. Ceea ce îi aduce împreună nu este doar talentul şi pasiunea pentru muzica populară sau cea religioasă, ci şi dorinţa de a demonstra că şi în mediul rural, cultura, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor ocupă un loc important.

O dată importantă pentru 30 de persoane, august 2014
Iniţiativa a venit din partea primarului comunei, Cătălin Lupu, pasiunea sa pentru muzică fiind moştenită de la unchiul său, cunoscutul compozitor, dirijor şi folclorist român, născut pe 21 mai 1926, în comuna Voineşti (judeţul Iaşi). Astfel, în urmă cu aproape un an, în luna august, a luat fiinţă Corul Bărbătesc „AD HOC” Ciurea, avându-l ca dirijor pe tânărul de nici 30 de ani, Ovidiu Manolache, profesor de muzică la şcoala din sat. „Avem talent, avem pasiune, dăruire şi dorinţa de a continua şi a creşte, bineînţeles! La început, însă, a fost mai greu. De exemplu, la primele două-trei întrebări nu ştiam care dintre noi vor dori să continue, nu se venea la timp. În plus, cei mai mulţi nu au studii muzicale, chiar dacă sunt unii care cântă de mult timp. Apoi, încetul cu încetul, formaţia noastră s-a închegat, a prins formă, structură şi o anumită statornicie. Acum, la ora 19.00, la finalul programului de lucru, foarte rar se întâmplă să întârzie cineva”, începe să povestească Cătălin Lupu, care, în fiecare săptămână, renunţă la funcţia de conducere, devenind membru al Corului Bărbătesc „AD HOC”.

Greu a fost, la început, şi pentru dirijorul corului, însă doar pentru că a fost nevoie de o perioadă de muncă la intensitate maximă, deoarece modul de lucru cu o formaţie de amatori solicită foarte multă atenţie şi, mai ales, repetiţie. Toţi membrii sunt de acord că fără ajutorul unui dirijor, grupul nu ar fi acelaşi. „Norocul nostru a fost că profesorul de muzică de la şcoala noastră a acceptat să ne fie dirijor, îşi face timp să participe la fiecare repetiţie şi îşi dă tot interesul să înţelegem fiecare notă”, spune unul dintre coriştii din Ciurea. „Nu pot spune că sunt un chiar dirijor propriu-zis, ci doar un om care are studii în domeniu şi care, astfel, are o viziune asupra modului în care trebuie să fie interpretat un cântec. Nu îmi vine să cred că am ajuns la nivelul la care suntem acum, dar am muncit mult cu toţii”, a fost replica lui Ovidiu Manolache.

Experienţa se câştigă uşor
Când nu participă la vreun festival, repetiţiile sunt doar o dată pe săptămână, în caz contrar acestea sunt ceva mai dese, de două-trei ori pe săptămână, însă nu de mai multe ori, întrucât stresul ar fi prea mare sau ar putea interveni plictiseala, după cum le explică dirijorul de nici 30 de ani. „Ei sunt pasionaţi şi am încercat să îi includ cât mai bine în grup, iar fiecare să îşi aducă aportul în funcţie de vocea pe care o au. A fost necesară o perioadă de muncă intensă, doar unul sau doi dintre ei având studii muzicale. Unui amator trebuie să îi exemplifici, să îi cânţi de mult mai multe ori decât unui cunoscător de note, care doar se uită pe hârtie şi deja ştie ce trebuie să facă, în timp ce un amator trebuie să asculte. Frecvenţa repetiţiile au loc, acum, în funcţie de proiectele muzicale în care ne implică. Nu e greu, atât timp cât este pasiune, ceea ce, din fericire, nu lipseşte niciunuia din corul nostru”, explică dirijorul corului, Ovidiu Manolache, care şi-a început studiile muzicale de la vârsta de 7 ani. De fapt, la câteva luni de la înfiinţare, în octombrie, Corul Bărbătesc din Ciurea a participat la primul lor festival, la cel din satul natal, unde şi-au încântat rudele şi cunoscuţii cu repertoriul în cadrul Festivalului „Bucuriile toamnei”. Apoi, repetiţiile au fost pentru a celebra 1 decembrie, au urmat cele pentru sărbătorile de iarnă, începând cu 6 decembrie, când au Corul Bărbătesc a oferit un concert de colinde la hramul Bisericii „Sf. Nicolae” din comună, alături de Corul de copii „Tim-Tam”, dirijat tot de Ovidiu Manolache. De asemenea, colinde au cântat şi în preajma Crăciunului, însă nu doar în Ciurea, ci şi la unele instituţii din Iaşi.

Trofeul Festivalului la niciun an de existenţă
De fiecare dată, repertoriul este adaptat – cântări religioase, colinde sau cântece populare, în timpul celor din urmă, participanţii nici nu mai aşteaptă invitaţia de a intra în joc. „Ne adaptăm, împreună cu domnul profesor, repertoriul în funcţie de evenimentul la care participăm. Dacă proiectele se măresc, ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, atunci avem nevoie şi de alte voci, care să poată suporta presiunile antrenorului”, glumeşte primarul Lupu. La finalul lunii martie, muzica interpretată de corul din Ciurea a trecut graniţele judeţului, prin participarea la Festivalul de Muzică Religioasă „Buna Vestire”, de la Fundul Moldovei (judeţul Suceava), eveniment dedicat grupurilor de amatori.

Două luni mai târziu, pe 24 mai, cei 30 de corişti „AD HOC” au trecut Prutul, pentru a cânta pe malul bătrânului Nistru, în regiunea Rezina (Republica Moldova), la ediţia a II-a a Festivalului Naţional al Muzicii Corale „Teodor Ţurcanu”. „Sperăm să vă placă ce vom interpreta noi. O facem din inimă, din suflet, suntem amatori, suntem funcţionari din primărie, cetăţeni, elevi, pensionari cu vârste, aşa după cum am scris în fişa de înscriere, între 19 şi 70 de ani. Ceea ce ne adună este dragostea pentru cântecul popular românesc”, a spus primarul Cătălin Lupu, la urcarea pe scena din Rezina. Nu doar că le-a plăcut moldovenilor ce au interpretat, ci le-au oferit Trofeul Festivalului, devenind primul premiu pe care l-a primit Corul Bărbătesc „AD HOC” Ciurea, deşi nu a trecut nici măcar un an de când şi-au „făcut publică” pasiunea pentru cântul popular şi cel religios.

De asemenea, ei se bucură de aprecierea unui adevărat cunoscător în domeniu, Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. „Sunt din ce în ce mai bucuros că întâlnesc oameni de suflet, oameni dornici să-şi păstreze tradiţia aşa cum au moştenit-o”, spunea Adrian Ardeleanu, în timpul vizitei în Republica Moldova, făcută alături de corul din Ciurea.

Acesta este doar începutul, doar unul dintre primii paşi pe care îi fac pe drumul sper un succes mult mai răsunător, promit membrii grupului, care şi-au propus să participe la noi şi noi proiecte muzicale, ajutând tradiţia să treacă testul continuu şi inevitabil al timpului. Andreea IGNEA

* * *
Pasiunea vine din familie şi se transmite celor din jur
Deşi încă nu a putut participa la vreun concert al Corului Bărbătesc „AD HOC” din Ciurea, membrii grupului muzical ştiu că maestrul Arvinte le este aproape şi încearcă să ofere de fiecare dată spectacole deosebite şi să se pregătească pentru momentul în care cel care le este mentor va fi lângă ei şi fizic. O vizită a cunoscutului compozitor, folclorist şi dirijor român este aşteptată luna viitoare. Unchiul iniţiatorului corului de bărbaţi din Ciurea, maestrul Constantin Arvinte este cunoscut la nivel naţional, dar şi internaţional, pentru contribuţia extraordinară pe care o aduce folclorului românesc, pentru precizia şi implicarea ca dirijor – fiind unul dintre cei mai apreciaţi din ţară, ca şi pentru întreaga sa activitate de folclorist. Cele mai recente creaţie ale maestrului, care a împlinit recent 89 de ani, au fost prezentate la finalul lunii mai, în cadrul spectacolului „Cântec de primăvară” din Deva, cântând în trei suite hunedorene, de 44 de pagini.

* * *
„Suntem mândri că avem un cor la nostru, al satului, care cântă atât de frumos şi care are deja premii. Nu-i puţin să iei Trofeul Festivalului. Tare aş vrea să pot cânta şi eu, dar dacă mie nu mi-a Domnul voce, doar îi ascult. Prima dată i-am auzit la biserică, la hram, când au cântat cu copii. Parcă eram într-o altă lume” - sătean din Ciurea

* * *
Acum, corul este în „vacanţă”, însă cu toţii promit că îşi vor relua activitatea lunii iulie sau, poate, chiar la finalul celei în curs. Astfel, peste câteva zile, oricine va trece, între orele 19.00 şi 21.00, pe lângă Primăria din Ciurea (una dintre cele mai frumoase din satele Iaşului, de altfel) va avea ocazia de a auzi, chiar şi de afară, repetiţiile celor 30-33 de curajoşi – sau poate mai mulţi, până atunci -, care încearcă să demonstreze prin pasiunea lor că muzica populară, muzica tradiţională românească, nu se pierde, ci este pusă în valoare şi transmisă noilor generaţii. Iar norocul e şi mai mare dacă nimeriţi la o horă... 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei