REPORTER Fiecare maşină care vine din Ucraina poartă cu ea o poveste tristă

1reporter2
1reporter 1
1reporter4
1reporter3

Dimensiune font:

| 02-03-2022 07:32

Ignorând frigul de afară, voluntarii de la Crucea Roşie şi cei de la SMURD împart zi şi noapte, la vama Sculeni, alimente, dulciuri şi cafea sau ceai cald refugiaţilor, iar în caz de nevoie pot acorda şi asistenţă medicală de prim ajutor. Lor li s-au alăturat dimineață, pentru câteva ore, şi membrii unei asociaţii neguvernamentale. Au vrut să aducă un zâmbet pe chipurile îndurerate ale refugiaţilor. Pentru că este 1 Martie, ziua Mărţişorului, cei de la Asociaţia Farmecul Vieţii au împărţit flori şi mărţişoare.

Refugiaţii care reuşesc să intre în România pe la vama Sculeni sunt impresionaţi de gestul românilor, a ieşenilor în special, de a-i ajuta necondiţionat şi de a le oferi gratuit ajutor. „Am plecat din Herson, acum două zile, cu nepoata de 4 ani şi fiica mea care e însărcinată. Ne-a luat două zile până am reuşit să ieşim din Ucraina. Am trecut graniţa prin Republica Moldova. Azi vrem să tranzităm România pentru a ajunge în Germania, unde avem nişte prieteni. Nu ştim ce ne aşteaptă acolo, nu am vrut să ne părăsim ţara dar vrem să ne întoarcem cât mai repede acasă”, ne-a spus Ecaterina, o femeie trecută de 60 de ani.

Anton are 29 de ani, fumează nerăbdător dintr-o ţigară şi se tot uită spre zecile de maşini care s-au aşezat  la rândul format pentru intrarea în România prin vama Sculeni. Îmi aştept prietenii. Sunt doi. Au şi ei maşini. Plecăm spre Germania. Acolo avem prieteni, e şi mai sigur, ne spune Anton, îngrijorat fiind că prietenii săi nu trec mai repede de controlul la frontieră. De unde venim? Din Kiev. E dezastru acolo. Nici nu vă puteţi închipui cum e acolo. Mor femei, copii. Nici nu ne vine a crede că am reuşit să scăpăm cu bine din Kiev şi să ieşin din Ucraina”, ne mai spune Anton.  

În ultimele zile aproape jumătate din maşinile care au trecut prin vama Sculeni se aflau refugiaţi fugiţi din calea războiului din Ucraina. Fiecare dintre maşini poartă cu ea cel puţin o poveste. Poveste a unor oameni care au fost nevoiţi să lase totul în urmă şi să îşi părăsească ţara. Cei mai mulţi au plecat doar cu hainele de pe ei, şi-au luat actele şi au fugit încotro au văzut cu ochii cât mai departe de ţinta atacurilor armatei ruseşti. Sunt traumatizaţi, obosiţi. Sunt şi speriaţi. Sunt multe familii despărţite. Majoritatea celor care trec sunt femei cu copii. Cei mai mulţi dintre ei vin din Odessa, Harcov. O fată îmi spunea că şi acum aude bombele în urechi. M-a impresionat un bărbat care dorea să ajungă neapărat în Ucraina să îşi ia familia: mama, soţia, copilul care tocmai reuşiseră să se evacueze din Kiev şi fugeau spre Moldova. La noi nu e trecere pentru pietoni, trec doar maşini. În cele din urmă, l-a luat cineva într-o maşină până la Chişinău”, ne-a spus Iuliana, una dintre voluntarele de la Crucea Roşie.

Majoritatea celor care s-au implicat, inclusiv noi, facem cu tot sufletul aceste acte de caritate. Se vede pe feţele lor tristeţea şi durerea de a-şi fi lăsat în urmă familiile, soţii, fiii, să lupte pentru libertatea lor. Astăzi este 1 Martie şi am spus că e bine să aducem un zâmbet pe chipul femeilor, măcar pentru o secundă. Sunt mame disperate care sunt la volan şi îşi au copilaşii în braţe. Au nevoie de un moment de linişte, să se adune, să vadă pe ce drum apucă”, a spus Elena Georgiana Dobrea.

Majoritatea refugiaților sunt doar ]n tranyit prin Iaşi

Refugiații ucraineni sunt cazați în municipiul Iași fie în spațiile oferite de către instituții, fie la ONG-uri sau simpli cetățeni. Din primele informații, cei mai mulți dintre refugiați sunt în tranzit în Iași și rămân preț de o noapte sau două, pentru a se odihni. O mare parte din hotelurile și pensiunile din Iași sunt ocupate în această perioadă. Totodată, există opțiuni de cazare gratuită pentru persoanele refugiate. Spre exemplu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a cazat până acum 86 de studenți tunisieni care au trecut prin oraș. „Punem încontinuare la dispoziție spații de cazare, hrană, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, precum și pentru familiile acestora”, au transmis reprezentanții universității.

Și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-au peste 30 de ucraineni. Aici sunt puse la dispoziția refugiaților aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere din Căminul T20 și în 12 camere din căminul T8. Toate spațiile sunt dotate cu grup sanitar, frigider, cuptor cu microunde, cană de fiert apa, iar garsonierele au și bucătărie individuală.

Mai multe mame cu copii au ajuns la un ONG din Miroslava, care le-a oferit cazare, mâncare și diferite produse de igienă. „Multe din locurile de cazare se eliberează de pe o zi pe alta, multe persoane fiind doar în tranzit. Total persoane cazate până acum: 70  putem găzdui încă 14 persoane în Iași. Asigurăm hrana pentru cinci zile punem la dispoziție un voluntar, acolo unde este nevoie asigurăm gratuit traducător”, a transmis Asociația Împreună pentru Miroslava.

Autoritățile se asigură de buna funcționare a punctelor cheie din oraș

Doar într-o singură zi, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în total 1.290 de autoturisme, cu 4.447 persoane, din care 1.794 ucraineni. Autoritățile au transmis că, feroviar, au intrat în total 135 de persoane, din care 32 ucraineni. Având în vedere faptul că numărul persoanelor care vor tranzita acest punct de frontieră este în creştere, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a instalat corturi și la Vama de la Sculeni. „Prioritatea noastră este ca traficul prin Vamă să nu fie blocat, să se circule fluent, iar oamenii să poată intra într-un ritm alert în România. A fost suplimentat și personalul Poliției de Frontieră pentru ca toate formalitățile să se desfășoare cât mai rapid. După ce intră în țară, refugiații vor avea la dispoziție corturi în care vor putea afla informații, vor primi apă, alimente. Corturile au fost amplasate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași. În funcție de necesități, suntem pregătiți să luăm și alte măsuri”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Trenul de la Chișinău aduce, în medie, zilnic, 123 de persoane la Iași, din care 36 cetățeni ucraineni. Cei mai mulți pasageri s-au îmbarcat în autobuze pentru a ajunge direct la Aeroportul Iași, iar alții la Gara Iași. „Am luat legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Iași, pentru a identifica traducători care să ajute în zonele în care este nevoie. Mulțumesc domnului Victor Hrihorciuc, președintele UUR Iași, care m-a însoțit astăzi la Gara Socola. Vom stabili o formulă de colaborare cu UUR pentru a putea avea traducători în toate punctele din județul Iași în care va fi nevoie”, a mai declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Intensificarea zborurilor de pe Aeroportul Iași

O mare parte dintre companii au anunțat că vor crește frecvența zbourilor pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Spre exemplu, compania Blue Air  a transmis că din luna aprilie frecvența zborurilor interne operate de pe Aeroportul Iaşi va fi mai mare. Lunar, sunt programate câte 60 de curse din Iași spre Otopeni (și retur), ceea ce înseamnă că vor fi disponibile câte două zboruri pe zi spre această destinație. Sunt mulți ucraineni care așteaptă în aerogara ieșeană, motiv pentru care angajații și companiile private s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul cetățenilor: au amenajat spații cu alimente, apă, locuri de joacă și au în vedere organizarea unor zone de odihnă cu paturi. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a amplasat un cort unde cei aflați în tranzit pot beneficia de apă, alimente, produse de igienă. „Și astăzi cu mic, cu mare, angajații IAȘI Airport au fost printre pasageri, au distribuit alimente și apă, au completat formulare PLF și au oferit informații, alături de voluntari. Au venit la aeroport aproape 30 de voluntari, de-a lungul întregii zile, vorbitori de limba ucraineană sau rusă. Am avut voluntari de la Rotary și Serviciul Voluntar de Ambulanță. Le mulțumesc nespus pentru efortul lor. La parterul terminalului T1 vom organiza o zona de odihnă pentru noapte, cu paturi”, a declarat Romeo Vatră, directorului Aeroportului Iași.
De teama de a nu pierde cursele, oamenii rămân în Aeroport, lucru care a dus la aglomerarea spațiilor de așteptare. „Am identificat un spațiu în T2 unde se va amenaja un spațiu de joacă pentru copii, cu susținerea unor oameni binevoitori, pentru a face ca timpul să treaca mai ușor pentru cei mici. Nu suntem perfecți, dar ne străduim și suntem deschisi la toate ideile bune care îi pot ajuta pe cei aflați în necaz”, a mai completat directorului aerogării.

Fiind foarte multe mame cu copii, a fost amplasată o rulotă unde cei mici pot fi schimbați și hrăniți. „Un partener a amenajat în parcarea din fața terminalului T3 o zonă Mama și Copilul, pentru a veni în sprijinul călătorilor ucraineni, având în vedere intervalul mare de timp pe care aceștia îl petrec în aeroport. Rulota dispune de pat, bucătărie, toaletă, duș, este conectată la utilități și aprovizionată cu produse de igienă intimă donate de ieșeni. Călătorii ucraineni vor avea acces, atât pentru îngrijirea bebelușilor și copiilor, cât și pentru repaos temporar”, a mai spus Romeo Vatră. Ruxandra CAȘU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Misterul Lacului Scheletelor
21/04/2024 09:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Ascensiunea și impactul media tactică
21/04/2024 09:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei