REPORTER Fiecare maşină care vine din Ucraina poartă cu ea o poveste tristă

1reporter2
1reporter 1
1reporter4
1reporter3

Dimensiune font:

| 02-03-2022 07:32

Ignorând frigul de afară, voluntarii de la Crucea Roşie şi cei de la SMURD împart zi şi noapte, la vama Sculeni, alimente, dulciuri şi cafea sau ceai cald refugiaţilor, iar în caz de nevoie pot acorda şi asistenţă medicală de prim ajutor. Lor li s-au alăturat dimineață, pentru câteva ore, şi membrii unei asociaţii neguvernamentale. Au vrut să aducă un zâmbet pe chipurile îndurerate ale refugiaţilor. Pentru că este 1 Martie, ziua Mărţişorului, cei de la Asociaţia Farmecul Vieţii au împărţit flori şi mărţişoare.

Refugiaţii care reuşesc să intre în România pe la vama Sculeni sunt impresionaţi de gestul românilor, a ieşenilor în special, de a-i ajuta necondiţionat şi de a le oferi gratuit ajutor. „Am plecat din Herson, acum două zile, cu nepoata de 4 ani şi fiica mea care e însărcinată. Ne-a luat două zile până am reuşit să ieşim din Ucraina. Am trecut graniţa prin Republica Moldova. Azi vrem să tranzităm România pentru a ajunge în Germania, unde avem nişte prieteni. Nu ştim ce ne aşteaptă acolo, nu am vrut să ne părăsim ţara dar vrem să ne întoarcem cât mai repede acasă”, ne-a spus Ecaterina, o femeie trecută de 60 de ani.

Anton are 29 de ani, fumează nerăbdător dintr-o ţigară şi se tot uită spre zecile de maşini care s-au aşezat  la rândul format pentru intrarea în România prin vama Sculeni. Îmi aştept prietenii. Sunt doi. Au şi ei maşini. Plecăm spre Germania. Acolo avem prieteni, e şi mai sigur, ne spune Anton, îngrijorat fiind că prietenii săi nu trec mai repede de controlul la frontieră. De unde venim? Din Kiev. E dezastru acolo. Nici nu vă puteţi închipui cum e acolo. Mor femei, copii. Nici nu ne vine a crede că am reuşit să scăpăm cu bine din Kiev şi să ieşin din Ucraina”, ne mai spune Anton.  

În ultimele zile aproape jumătate din maşinile care au trecut prin vama Sculeni se aflau refugiaţi fugiţi din calea războiului din Ucraina. Fiecare dintre maşini poartă cu ea cel puţin o poveste. Poveste a unor oameni care au fost nevoiţi să lase totul în urmă şi să îşi părăsească ţara. Cei mai mulţi au plecat doar cu hainele de pe ei, şi-au luat actele şi au fugit încotro au văzut cu ochii cât mai departe de ţinta atacurilor armatei ruseşti. Sunt traumatizaţi, obosiţi. Sunt şi speriaţi. Sunt multe familii despărţite. Majoritatea celor care trec sunt femei cu copii. Cei mai mulţi dintre ei vin din Odessa, Harcov. O fată îmi spunea că şi acum aude bombele în urechi. M-a impresionat un bărbat care dorea să ajungă neapărat în Ucraina să îşi ia familia: mama, soţia, copilul care tocmai reuşiseră să se evacueze din Kiev şi fugeau spre Moldova. La noi nu e trecere pentru pietoni, trec doar maşini. În cele din urmă, l-a luat cineva într-o maşină până la Chişinău”, ne-a spus Iuliana, una dintre voluntarele de la Crucea Roşie.

Majoritatea celor care s-au implicat, inclusiv noi, facem cu tot sufletul aceste acte de caritate. Se vede pe feţele lor tristeţea şi durerea de a-şi fi lăsat în urmă familiile, soţii, fiii, să lupte pentru libertatea lor. Astăzi este 1 Martie şi am spus că e bine să aducem un zâmbet pe chipul femeilor, măcar pentru o secundă. Sunt mame disperate care sunt la volan şi îşi au copilaşii în braţe. Au nevoie de un moment de linişte, să se adune, să vadă pe ce drum apucă”, a spus Elena Georgiana Dobrea.

Majoritatea refugiaților sunt doar ]n tranyit prin Iaşi

Refugiații ucraineni sunt cazați în municipiul Iași fie în spațiile oferite de către instituții, fie la ONG-uri sau simpli cetățeni. Din primele informații, cei mai mulți dintre refugiați sunt în tranzit în Iași și rămân preț de o noapte sau două, pentru a se odihni. O mare parte din hotelurile și pensiunile din Iași sunt ocupate în această perioadă. Totodată, există opțiuni de cazare gratuită pentru persoanele refugiate. Spre exemplu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a cazat până acum 86 de studenți tunisieni care au trecut prin oraș. „Punem încontinuare la dispoziție spații de cazare, hrană, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, precum și pentru familiile acestora”, au transmis reprezentanții universității.

Și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-au peste 30 de ucraineni. Aici sunt puse la dispoziția refugiaților aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere din Căminul T20 și în 12 camere din căminul T8. Toate spațiile sunt dotate cu grup sanitar, frigider, cuptor cu microunde, cană de fiert apa, iar garsonierele au și bucătărie individuală.

Mai multe mame cu copii au ajuns la un ONG din Miroslava, care le-a oferit cazare, mâncare și diferite produse de igienă. „Multe din locurile de cazare se eliberează de pe o zi pe alta, multe persoane fiind doar în tranzit. Total persoane cazate până acum: 70  putem găzdui încă 14 persoane în Iași. Asigurăm hrana pentru cinci zile punem la dispoziție un voluntar, acolo unde este nevoie asigurăm gratuit traducător”, a transmis Asociația Împreună pentru Miroslava.

Autoritățile se asigură de buna funcționare a punctelor cheie din oraș

Doar într-o singură zi, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în total 1.290 de autoturisme, cu 4.447 persoane, din care 1.794 ucraineni. Autoritățile au transmis că, feroviar, au intrat în total 135 de persoane, din care 32 ucraineni. Având în vedere faptul că numărul persoanelor care vor tranzita acest punct de frontieră este în creştere, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a instalat corturi și la Vama de la Sculeni. „Prioritatea noastră este ca traficul prin Vamă să nu fie blocat, să se circule fluent, iar oamenii să poată intra într-un ritm alert în România. A fost suplimentat și personalul Poliției de Frontieră pentru ca toate formalitățile să se desfășoare cât mai rapid. După ce intră în țară, refugiații vor avea la dispoziție corturi în care vor putea afla informații, vor primi apă, alimente. Corturile au fost amplasate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași. În funcție de necesități, suntem pregătiți să luăm și alte măsuri”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Trenul de la Chișinău aduce, în medie, zilnic, 123 de persoane la Iași, din care 36 cetățeni ucraineni. Cei mai mulți pasageri s-au îmbarcat în autobuze pentru a ajunge direct la Aeroportul Iași, iar alții la Gara Iași. „Am luat legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Iași, pentru a identifica traducători care să ajute în zonele în care este nevoie. Mulțumesc domnului Victor Hrihorciuc, președintele UUR Iași, care m-a însoțit astăzi la Gara Socola. Vom stabili o formulă de colaborare cu UUR pentru a putea avea traducători în toate punctele din județul Iași în care va fi nevoie”, a mai declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Intensificarea zborurilor de pe Aeroportul Iași

O mare parte dintre companii au anunțat că vor crește frecvența zbourilor pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Spre exemplu, compania Blue Air  a transmis că din luna aprilie frecvența zborurilor interne operate de pe Aeroportul Iaşi va fi mai mare. Lunar, sunt programate câte 60 de curse din Iași spre Otopeni (și retur), ceea ce înseamnă că vor fi disponibile câte două zboruri pe zi spre această destinație. Sunt mulți ucraineni care așteaptă în aerogara ieșeană, motiv pentru care angajații și companiile private s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul cetățenilor: au amenajat spații cu alimente, apă, locuri de joacă și au în vedere organizarea unor zone de odihnă cu paturi. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a amplasat un cort unde cei aflați în tranzit pot beneficia de apă, alimente, produse de igienă. „Și astăzi cu mic, cu mare, angajații IAȘI Airport au fost printre pasageri, au distribuit alimente și apă, au completat formulare PLF și au oferit informații, alături de voluntari. Au venit la aeroport aproape 30 de voluntari, de-a lungul întregii zile, vorbitori de limba ucraineană sau rusă. Am avut voluntari de la Rotary și Serviciul Voluntar de Ambulanță. Le mulțumesc nespus pentru efortul lor. La parterul terminalului T1 vom organiza o zona de odihnă pentru noapte, cu paturi”, a declarat Romeo Vatră, directorului Aeroportului Iași.
De teama de a nu pierde cursele, oamenii rămân în Aeroport, lucru care a dus la aglomerarea spațiilor de așteptare. „Am identificat un spațiu în T2 unde se va amenaja un spațiu de joacă pentru copii, cu susținerea unor oameni binevoitori, pentru a face ca timpul să treaca mai ușor pentru cei mici. Nu suntem perfecți, dar ne străduim și suntem deschisi la toate ideile bune care îi pot ajuta pe cei aflați în necaz”, a mai completat directorului aerogării.

Fiind foarte multe mame cu copii, a fost amplasată o rulotă unde cei mici pot fi schimbați și hrăniți. „Un partener a amenajat în parcarea din fața terminalului T3 o zonă Mama și Copilul, pentru a veni în sprijinul călătorilor ucraineni, având în vedere intervalul mare de timp pe care aceștia îl petrec în aeroport. Rulota dispune de pat, bucătărie, toaletă, duș, este conectată la utilități și aprovizionată cu produse de igienă intimă donate de ieșeni. Călătorii ucraineni vor avea acces, atât pentru îngrijirea bebelușilor și copiilor, cât și pentru repaos temporar”, a mai spus Romeo Vatră. Ruxandra CAȘU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Povestea Muzeului „George Topârceanu
28/05/2022 10:24

Poetul George Toparceanu şi-a trăit ultimii ani din viaţă intr-o casă micuţă, situată pe strada Ralet din Iaşi. Cei care aleg să-i treacă pragul pot pătrunde in atmosfera unei lumi care păstrează ...

 Povestea Muzeului de Artă din Graz, cel mai vechi din Austria
26/05/2022 16:20

  În atmosfera liniştită a oraşului austriac Graz, incărcat de istorie, Muzeul de Artă (Kunsthaus), aduce cu o apariţie biomorfă din viitor, o entitate care parcă se strecoară printre clăd ...

Dacă sex nu e, nimic nu e
26/05/2022 09:39

  Acest text nu are nici pătrăţel, nici triunghi şi nici dreptunghi roşu şi poate fi citit şi de minori, fără acordul părinţilor. Nu conţine secrete şi nici lucruri neştiute, ci doar aparent ...

O vioară fabricată de Guarneri va fi scoasă la licitație cu 10 milioane de euro
26/05/2022 08:45

Un instrument muzical cu o vechime de aproape trei secole, supranumit "un Leonardo da Vinci al viorilor", ar putea fi vandut cu pană la 10 milioane de euro (10,6 milioane de dolari) in cadrul unei li ...

 Povestea animalelor folosite pe post de arme
26/05/2022 07:42

  De la maimute folosite pe post de bombă, la porci in flăcări si randunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii cand a venit vorba de castigat un război. Istoria spune că soldatii mong ...

Lecții de curiozitate pentru părinți
25/05/2022 19:16

Voi stiti ce mai face copilul vostru? Sau, in general, ce fac copiii voştri? Cu cine sunt prieteni, unde petrec timpul liber, ce ganduri au, ce planuri nutresc, ce vise au? Aţi vorbit vreodată cu ei despre s ...

Maniere şi alte dichisuri de modă veche
24/05/2022 14:15

  „Pe vremea mea...”. Sună cunoscut, ştiu, şi moralizator! Toate parcă erau mai bune in vremurile care au trecut – şi oamenii, şi mărfurile, şi gandurile, şi faptele, şi compor ...

Teodor Burada - Muzicologul care a descoperit civilizația Cucuteni
22/05/2022 16:45

  Drept, Muzicologie, Etnografie, Folclor – sunt doar cateva domenii pe care Teodor Burada le-a studiat si cercetat cu temeinicie. A scris nenumărate studii bine documentate, abordand subiecte in p ...

Copilăria, un job cu două norme
22/05/2022 16:32

  O discuţie purtată zilele trecută pe tema dezvoltării personale mi-a arătat incă o dată cat de mult ne minţim noi pe noi, cei mari. Un specialist in ale creşterii şi implinirii imi spunea cat ...

FOTO/VIDEO - Povestea adolescentului care a învins autismul
18/05/2022 13:30

 David Stescu, un băiat de 16 ani care suferă de autism, isi spune povestea in primul episod din „Drumul către ceilalti”, documentar ce vrea să crească gradul de constientizare a acestei t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei