REPORTER „Tata a murit acum 20 de minute...”

2reportaj

Dimensiune font:

| 14-11-2021 16:12

* Poate că nu le-ar strica, celor care se îndoiesc mereu de gravitatea situației, măcar o vizită prin fața spitalelor COVID din Iași, unde, din nefericire, dramele nu contenesc. Oamenii vin cu ambulanțele și, de multe ori, părăsesc spitalele îndesați în sacii negri ai morții!

COVID-19 a devenit inamicul nostru numărul unu. Deși ne aflăm într-o situație critică de mai bine de un an și jumătate, cu un sistem medical în moarte clinică, încă există indivizi care susțin că virusul nu există. Pandemia a fost - în închipuirea unora - o simplă uneltire venită din partea Organizației Mondiale a Sănătății, pregătită cu mulți ani în urmă pentru a crea o nouă ordine mondială. „Cum să oprești o planetă întreagă din cauza unei răceli, dom'le?”, se întreabă, tot mai des, câte unul.

La poarta spitalului de Boli Infecțioase „Sf Parascheva” din Iași, pacienții își petrec poate ultimele clipe de viață. Familii destrămate, inimi frânte și o mare de lacrimi este noua imagine regăsită în fața spitalelor ieșene. O femeie tânără, cu un copilaș de mână, stă îngândurată, sprijinită de gardul spitalului. „Tata a murit acum 20 de minute. A venit asistenta și mi-a spus. Sunt în stare de șoc, nu am lacrimi să îl plâng”, spune aceasta, sfâșiată de durere.

Această imagine însă înseamnă „teatru” pentru cei care nu cred nici în ruptul capului că tot ce am trăit este adevărat. Întrebând oamenii despre importanța vaccinului, unii se încarcă instantaneu cu veninul urii: „Vor să ne omoare, asta urmăresc! Sunt interese și bani mulți la mijloc. Nu îi mai satură nimeni!”.

La UPU, totul arată ca în vreme de război

Și poți rămâne cu acea iluzie mediocră în care suntem manipulați de sistem, până în momentul în care ajungi pe un pat de spital, cu o dependență nebună pentru masca de oxigen. Oamenii care s-au convins pe pielea lor că nu e de joacă cu virusul au povestit, de fapt, ce se întâmplă. „Acum ești bine, iar mai apoi nu-ți mai poți mișca buzele pentru că nu mai ai putere. Rămâi paralizat la gândul că poate ieri a fost ultima zi când ți-ai ținut copilul în brațe. Regreți profund, dar uneori e prea târziu”, spune unul dintre pacienții care așteptau ieri eliberarea unui pat de spital. Nici replica „mie nu mi se poate întâmpla” nu ține în fața morții. Când vă vin gânduri de negare sau de neacceptare împotriva virusului, gândiți-vă doar la tăcerea sacilor negri, cu fermoar, la inimile sfâșiate de durere, la lipsa părinților, copiilor, fraților și a prietenilor voștri. La adevăratul dezastru sanitar.

Și în timp ce unii își susțin teoriile conspiraționale despre pandemie, spitalele ieșene traversează o criză puternică de oxigen. Duminică dimineață, managerul Spitalului de Boli Infecțioane anunța că pacienții internați la unitatea medicală în cauză riscă să rămână fără oxigen. În momentul de față, salvarea a venit din orașele învecinate, care au trimis în regim de urgență câteva sute de butelii pentru pacienți. Tot ce se întâmplă este o adevărată catastrofă sanitară. Nu cred că ar trebui să mai existe timp pentru comentarii inutile și lipsite de rațiune. Bolnavii mor pe paturile de la terapie intensivă în suferințe groaznice, de multe ori își dau ultima suflare în ambulanțe, pentru că nu pot beneficia de un loc liber în spital. Pacienții se înghesuie și la Primiri Urgențe, acolo unde totul arată ca în timpul războiului, cu bolnavi îngrijiți la grămadă. Și cu toate imaginile apărute în spațiul public, mărturii ale medicilor care luptă în linia întâi, încă de la începutul pandemiei, există îndoieli asupra acestei boli. 

Poate că nu le-ar strica, celor care se îndoiesc mereu de gravitatea situației, măcar o vizită prin fața spitalelor COVID din Iași, unde, din nefericire, dramele nu contenesc. Oamenii vin cu ambulanțele și, de multe ori, părăsesc spitalele îndesați în sacii negri ai morții! Aceasta este realitatea pe care nimeni dintre cei cu o brumă de rațiune nu o mai poate contesta. Gabriela RUSU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Șofranul, aurul roșu al gastronomiei și farmacopeei mondiale
27/03/2024 13:11

Sofranul, cunoscut stiintific sub numele de Crocus sativus, este o plantă perenă din familia Iridaceae, apreciată de milenii pentru florile sale de un violet intens si pentru stigmatele rosii strălucitoare, ...

Scuba diving și descoperirea ultimei frontiere pământene
27/03/2024 12:07

Scuba diving este o activitate fascinantă care deschide portile către o lume subacvatică ascunsă, plină de frumusete, mister si aventură. Această practică permite explorarea adancurilor oceanice, oferin ...

 Acupunctura, podul milenar între trecut și viitorul vindecării
26/03/2024 15:14

Acupunctura, o practică străveche care isi are originea in China, a devenit unul dintre pilonii medicinei traditionale chinezesti si a castigat recunoastere si popularitate pe plan global ca metodă alternati ...

Bumerangul, arcul civilizației între trecut și viitor
25/03/2024 14:38

 Bumerangul, adesea văzut ca un simplu obiect de divertisment, isi are rădăcinile adanc infipte in istoria si cultura umanitătii. De la vechii aborigeni australieni la entuziastii contemporani, bumeran ...

Sakura. Euforie efemeră în Țara Soarelui Răsare
24/03/2024 14:46

În fiecare primăvară, Japonia devine martora unei spectaculoase transformări naturale, care atrage atentia si incantă inimile oamenilor din intreaga lume: inflorirea ciresilor, cunoscută sub numele d ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
24/03/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

Prizonier în propriul corp: ororile conștientizării anestezice
23/03/2024 18:24

Constientizarea sub anestezie reprezintă o experientă rară si infricosătoare prin care unele persoane devin partial sau complet constiente in timpul procedurilor chirurgicale, in ciuda faptului că au fost ...

Scânteia timpului. Istoria fascinantă a bijuteriilor
23/03/2024 15:09

În fiecare an, 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor, prilejul perfect de a pune in valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu. Creatori ...

 Balanța între carieră și viață în lumea tehnologiei
23/03/2024 14:59

În era tot mai complicată a tehnologiei, echilibrul dintre viata personală si cea profesională a devenit o provocare majoră pentru multi oameni. Tehnologia, in ciuda beneficiilor sale indiscutabile de ...

 Între magie și realitate: misterul veșnic al vrăjitoriei apei
23/03/2024 14:45

Vrăjitoria apei, cunoscută si sub numele de „dowsing” sau „rabdomantie”, este o practică veche care presupune utilizarea unui instrument, de obicei o furcă din lemn sau două baghete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei