Singura femeie din trupa de „mascaţi” a Poliţiei

default

Dimensiune font:

| 25-05-2013 06:10

* la Iaşi, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei se poate mândri cu singura femeie din această structură * tânăra de 27 de ani luptă cot la cot cu ceilalţi colegi, indiferent de gradul de dificultate al misiunilor * în plus, este unul dintre cei mai buni trăgători din cadrul IPJ * cum orice om însă, are şi puncte slabe: nu prea îi ies… cartofii prăjiţi

 

A fi poliţist în ziua de azi nu e chiar atât de uşor, mai ales atunci când îţi desfăşori activitatea în cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Când mai eşti şi singura femeie din acest departament, atunci lucrurile se complică rău de tot. Este cazul Andreei, o tânără ieşeancă de 27 de ani, care luptă cot la cot cu ceilalţi colegi „mascaţi” din cadrul SAS. Şi-a început cariera în Poliţie încă de la 19 ani, iar de 6 ani activează în SAS. Prima dată a lucrat la ordine publică. Pentru a ajunge să activeze în cel mai riscant departament din poliţie, tânăra a susţinut un concurs foarte riguros, pe care l-a trecut însă cu brio, reuşind astfel să-şi împlinească visul. L-a avut drept mentor pe unchiul ei, care lucrează în acelaşi sistem. „Întotdeauna m-am simţit atrasă de această meserie, iar până a mă angaja aici nu s-a mai făcut acest lucru. A fost şi este încă interesant să lucrez cot la cot cu bărbaţii. Ei au trebuit să accepte anumite lucruri, eu la fel... Este o competiţie între noi, în fiecare zi. Când am venit eu în sistem, la nivel naţional erau două sau trei femei, care lucrau doar la birouri”, îşi începe confesiunea Andreea. Aşa se face că, la început, colegii au privit-o cu o anumită superioritate, însă acum s-au obişnuit să lucreze alături de ea. Până ca Andreea să se alăture trupelor de „mascaţi” din Poliţie, aceştia nu mai avuseseră coleg o femeie, chiar dacă acest departament fiinţa de 8 ani. În cea ce priveşte antrenamentul zilnic, timp de două ore, poliţista nu se dă în lături şi munceşte la fel ca un bărbat. „A fost greu la început, dar acum m-am obişnuit. La început, colegii mei şi-au simţit puţin imaginea puţin violată cu mine acolo, dar glume pe seama mea nu au făcut niciodată. Este o meserie care îmi place. Toţi suntem o echipă foarte strânsă. Ne ajutăm reciproc”, a mai spus omul legii. În viaţa personală, Andreea este un om absolut normal. Tânăra „mascată” susţine că reuşeşte să se deconecteze de la munca de serviciu odată cu ieşirea din unitate. „Sunt o femeie obişnuită care găteşte, calcă, face curăţenie... chiar dacă lucrez la SAS”, ne mărturiseşte tânăra.

Andreea lucrează în poliţie de la 19 ani, iar de 6 ani activează în Serviciul pentru Acţiuni Speciale

 

Cea mai dificilă intervenţie

 

Potrivit Andreei, toate misiunile sunt dificile, indiferent la ce structură activezi. Important este ca, odată ajunşi la locul intervenţiei, să existe acel spirit de echipă, sprijinul reciproc. Viaţa poliţiştilor, în special a celor de la SAS, atârnă de un fir de aţă la fiecare misiune. Putem spune că o greşeală minoră poate fi fatală pentru ei. Nu-şi pot permite erori la intervenţii, având în vedere că SAS este structura IPJ intervine în mod special în cazurile cele mai dificile, plecând de la violenţa stradală şi până la acţiuni şi razii pentru prinderea infractorilor periculoşi ori aplanarea conflictelor de amploare, cu evoluţie violentă.„Tuturor ne este pusă viaţa în pericol, atunci când mergem la o intervenţie. Lăsând gluma la o parte, noi chiar funcţionăm ca o echipă. Petrecem foarte mult timp împreună şi, automat, ne cunoaştem foarte bine, chiar dacă nu purtăm discuţii în momentul în care acţionăm şi luăm decizii într-un timp foarte scurt. Am învăţat, în timp, să ne bazăm unii pe alţii, iar în momentul în care merg cu unul dintre colegi în misiune ştim foarte bine ce avem de făcut. Sunt situaţii în care viaţa lui depinde de a mea şi invers. Mulţumim lui Dumnezeu că până acum nu au fost momente în care să ne simţim depăşiţi de situaţie. Sperăm să nu fie cazul nici de acum înainte”, ne-a spus Andreea. Aceasta îşi aminteşte că au fost şi situaţii dificile, din care a scăpat însă cu bine. „Pentru a face faţă oricărui tip de intervenţie, mă antrenez cel puţin două ore zilnic. Cea mai dificilă misiune a mea a fost una legată de copii. A fost chiar la începutul carierei mele în SAS. Eram undeva la Ciurea, unde un tată ameninţa că se aruncă de la etaj cu pruncul în braţe. Mai fusese un astfel de caz în ţară şi probabil că domnul acela de acolo se inspirase. A fost pe fondul consumului de alcool. Am urcat pe o scară de pompieri până la etajul 4. Am intrat pe balcon, am spart geamul şi l-am imobilizat”, rememorează tânăra poliţistă.

Sunt o femeie obişnuită, care găteşte, calcă, face curăţenie...”

 

Sniper de elită

 

În ciuda vârstei, interlocutoarea noastră este unul dintre cei mai buni trăgători din tot inspectoratul de poliţie. Ea poate concura liniştită cu forţele speciale din întreaga lume, fiind un adevărat „sniper”. „Cînd am dat examen aici, am făcut 56 de puncte din 60. Ştiu că venise şi dl Marin Moscalu la tragere. Îmi place să trag cu arma. Am tras cu toate armele din dotare. Am început cu pistolul Carpaţi, Makarov, Glock-ul pe care-l avem în dotare, cu pistolul mitralieră, cu puşca de vânătoare, cu PFL-ul cu lunetă, cu toate. Dintre toate, îmi place să trag foarte mult cu Glock-ul. Are o precizie foarte bună, chiar dacă e mai greu”, adaugă poliţista.
 

Îşi doreşte doi copii şi să se pensioneze de la SAS

 

Deşi nu este încă măritată, Andreea îşi doreşte să aibă doi copii, în viitorul nu foarte îndepărtat. Ea susţine că mai are un frate, cu care se înţelege foarte bine, iar acest lucru l-ar dori şi pentru propriii copii. Ca orice om prevăzător, s-a gândit şi la pensionare. Iar acest lucru şi l-ar dori chiar din postura pe care o ocupă în prezent. „Cât o să lucrez la SAS nu ştiu, însă mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar. Nimeni nu este. În concediu m-am întâlnit cu nişte prieteni care lucrează în acelaşi domeniu, dar în alte ţări din Europa. I-a pufnit râsul când am comparat salariul meu, transformat în euro, cu al lor. Când mergi la bancomat în ziua de salariu, te gândeşti dacă-ţi ajung banii de rate şi apoi te mai întinzi. Dacă nu... asta e! Am apucat să-mi iau o locuinţă a mea în rate, pe care ar trebui s-o termin de achitat la 53 de ani”, ne-a destăinuit spaima infractorilor.

 

Mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar”

 


 

A dat foc bucătăriei din cauza… cartofilor prăjiţi!

 

Aşa cum ne-a spus deja, în timpul liber Andreea nu se fereşte să schimbe costumul de luptător SAS cu şorţul de bucătărie. Găteşte aproape orice, cu mici excepţii însă… „Nu pot spune că mănânc sau gătesc chiar orice. Vă spun totuşi un mic secret. Ultima oară când am încercat să gătesc cartofi prăjiţi am dat foc, la propriu, bucătăriei unei colege. Cel mai bine îmi iese însă orezul”, ne-a destăinuit apărătorul legii.
 

Singura femeie-mascat din cadrul forţelor de intervenţie ale IPJ Iaşi nu găteşte doar pentru sine, ci şi pentru jumătatea ei. Are un prieten care lucrează tot în Poliţie, dar nu la acelaşi departament. Cu alte cuvinte, să-l ferească Dumnezeu să o supere… „Nu îndrăzneşte să mă enerveze, că şi el lucrează în sistem, aşa că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu sare calul, cum se spune. Învăţăm unul de la celălalt. Mai mult eu învăţ de la el, că am de la cine, şi atunci se creează un echilibru în relaţia noastră. Din punctul acesta de vedere, este bine”, încheie tânăra poliţistă. (Andrei Hurbea)

  

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

fantomas

May 31, 2013

singura femeie care de fapt sta in birou secretara, nu a mai fost in misune de cand a intrat in departament. mai documentati-va inainte de a scrie. are program special de 8 h/zi fata de ceilalti colegi care satu 24 h/zi la serviciu, si invarte hartii. mare luptatoare...ha ha ha. de tot rasul si articolul si andreea

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Un tablou „Salvator Mundi”, realizat în atelierul lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan
20/01/2021 14:36

Un tablou „Salvator Mundi”, realizat in atelierul lui Leonardo da Vinci, expus intr-o biserică din Napoli, a fost recuperat din apartamentul unui napolitan, deşi dispariţia sa trecuse neobserva ...

Țările cu cele mai frumoase femei din lume. România ocupă locul al 12-lea
19/01/2021 19:11

Cand vine vorba de femei frumoase, clasamentele făcute sunt intotdeauna subiective. Există o vorbă in popor care spune că „ce e frumos si lui Dumnezeu ii place”. Iar despre romance mereu s-a spu ...

FOTO/VIDEO - Paralizat de 10 ani, un bărbat a escaladat un zgârie nori din Hong Kong
19/01/2021 13:45

Primul om in scaun cu rotile care a escaladat un zgarie nori din Hong Kong a impresionat o lume intreagă. Lai Chi-wai este paralizat de aproximativ zece ani, după ce a suferit un accident de masină. Bărbatu ...

 Un site arheologic vechi de 5.000 de ani din Peru, pus în pericol de construcțiile ilegale
19/01/2021 10:50

  Aşezarea arheologică peruviană Caral, leagănul unei civilizaţii cu o vechime de 5.000 de ani, este afectată de consecinţele pandemiei, după ce a fost părăsită de arheologi in timpul carantine ...

Povestea fiicelor Regelui Mihai
18/01/2021 09:20

Regele Mihai si Regina Ana au avut cinci fete, fiecare cu povestea ei de viată. Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui. Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne, in 2007 ...

Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei