default

Dimensiune font:

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!

| 09-08-2018 00:00

Cu 10 sau 15 lei/zi orice ieşean are posibilitatea de a combate canicula printr-o bălăceală în bazele de agrement ale municipalităţii * interesul pentru aceste obiective este confirmat de faptul că, într-o zi de miercuri, de exemplu, ştrandul era populat cu 500 de oameni, iar piscina mare de la Ciric cu aproximativ 200 de ieşeni * evident, există şi cârcotaşi, care pun mereu aceeaşi întrebare: ce condiţii îmi oferiţi de banii aceştia? * acestora li se răspunde că bazele de agrement ale Primăriei oferă condiţiii similare sau chiar superioare piscinelor private, dar la preţul de două ori mai mici

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau în staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicolina sunt alternative perfecte pentru combaterea temperaturilor ridicate sau pentru cure cu nămol terapeutic. Evident, şi mult mai ieftine, atât timp cât pentru o intrare la Ştrandul Muncipal, un client nu achită mai mult de 10 lei sau 7,5 lei, dacă optează pentru un abonament cu 10 „intrări”. Plecând de la aceste considerente, este absolut logic ca cele trei baze să fie pline chiar şi în timpul săptămânii, pentru ca, în week-end, să asistăm la fluxuri de clienţi chiar şi de cinci ori mai mari. 

Reporterii „Evenimentului Regional al Moldovei” au luat ieri pulsul acestor trei baze de agrement. Prima oprire a fost la Ştrandul Municipal, populat în jurul orei 11 cu 500 de „suflete”. „Este o cifră normală şi nu exagerată. Am avut şi zile mult mai aglomerate, cu 1.000 de oameni veniţi în timpul săptămânii. În week-end, lucrurile diferă total. Au fost şi săptămâni cu aproape 3.000 de vizitatori pe zi”, spun reprezentanţii Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, gazdele noastre de ieri.

O zi de bălăceală pentru numai 10 lei

Ştrandul ieşean din zilele noastre diferă total de cel care funcţiona în trecut în vecinătatea Sălii Polivalente. Elementul comun îl constituie deja celebrul Bazin Olimpic, frecventat îndeosebi de tinerii dornici de a face salturi de la 10 metri. Altfel, vizitatorii mai au la îndemână încă două bazine: cel pentru copii, cu o suprafaţă de 210 metri pătraţi şi un volum 136 de metri cubi şi un alt bazin, inaugurat în 2009, cu o adâncime „ascendentă” de 0,60, la 2,60 metri. „Baza a fost concepută în ideea de a oferi servicii sociale. Plăteşti 10 lei, iar condiţiile nu sunt cu nimic inferioare piscinelor private, unde cel mai mic preţ este de 25 de lei. Există personal calificat în acordarea de prim ajutor. În fiecare zi se iau două probe de apă, care sunt trimise la Direcţia de Sănătate Publică, ale cărei analize confirmă dacă aceasta se încadrează în parametrii acceptaţi. Noi avem obligaţia de a schimba măcar odată apa din bazine într-un sezon estival, însă o facem de minim două ori. În schimb, reuşim să-i asigurăm calitatea prin tratatrea cu diverse soluţii şi prin filtrare. Costurile de întreţinere sunt destul de mari. Este adevărat că se vorbeşte de recorduri în materie de încasări, dar dacă ne referim strict la profitabilitate, realitatea e alta. Imporant, însă, este ca ştrandul să funcţioneze, iar ieşenii să realizeze că se pot relaxa şi cu 10-15 lei/zi”, mai spun angajaţii Primăriei.

Abordăm cu aceştia şi subiecte generate de postările ieşenilor pe reţelele de socializare, cum ar fi riscul unei conjuctivite sau programul ştrandului, care se închide la ora 20. „Există şi mult folclor. O epidemie de conjuctivită presupune sute de oameni cu această problemă, în condiţiile în care, de la deschiderea ştrandului, nu a fost semnalat nici măcar un singur caz. De altfel, într-un astfel de scenariu, activitatea ar fi oprită imediat. Cât priveşte posibilitatea ca ştrandul să funcţioneze după ora 20, este greu de spus acum că programul va fi prelungit. Mentenenţa de care aminteam pentru ca apa să corespundă parametrilor acceptaţi se face numai în absenţa publicului”, ne mai spun gazdele de la DAPPP.

Nămolul de la Purcica, la mare căutare

La un kilometru distanţă de ştrand, Plaja Nicolina oferă o altă alternativă celor aflaţi în căutarea de tratamente cu nămol sau ape sulfuroase, ultimele cunoscute pentru calităţile curative în cazul afecţiunilor reumatice şi gastrice. Aici, intrarea costă 8 lei/ persoană, abonamentul pentru pensionari este 10 lei/ persoană, iar nămolul - 2 lei / persoană. „Şi aici este vorba de un serviciu social. Avem destui clienţi. Ca pondere, predomină femeile, mai ales că zona lor de plajă este dublă ca suprafaţă faţă de cea a bărbaţilor”, ne spun gazdele. Chiar dacă instalatiile de sulf şi duşurile sunt destul de vechi, oamenii nu par deranjaţi de acest lucru. Şi nici de faptul că intimitatea lor poate este în pericol atât timp cât în vecinătatea Plajei Nicolina a apărut o clădire care, de asemenea, oferă servicii medicale. „Nu este nimic adevărat. Cel care a ridicat clădirea a pus folii, astfel încât nu există câmp vizual spre Purcica. Iar dacă mai vedem pe câte unul cu privirea aţintită spre noi, îl ironizăm şi respectivul pleacă imediat”, mărturisisesc angajaţii plajei.

Psicinele Ciricului sau cloşca cu puii de aur

Ultimul popas îl facem la Ciric. Baza de agrement are destui clineţi şi într-o zi de miercuri. Evident, este vorba de zona piscinelor, obiective care, săptămânal, aduce cele mai multe încasări. Ieri, de exemplu, la piscina mare, 200 de ieşeni se bălăceau în voie, alături de alte 50 de persoane la pisicina mică, cea destinată copiilor. „Cu  12 lei de personă stai o zi întreagă. 15 lei cu tot cu şezlong, dar pentru care va trebui să vii dis-de-dimineaţă, pentru a fi sigur că-l obţii. Sunt condiţii similare cu Ştrandul Muncipal, cu probe luate zilnic pentru apă, cu tratamenete, dezinfecţie şi filtrare. Este o perioadă destul de aglomerată, mai ales că vremea ţine cu ieşenii”, spun cei de la DAPPP.

Ploaia, singurul inamic

Încasările cofirmă faptul că bazele municipalităţii ieşene au căutare în rândul ieşenilor. Astfel, în luna iunie, Baza de Agrement Ciric a consemnat venituri în sumă de 65.968 de lei, majoritatea banilor rezultând din biletele vândute pentru accesul la piscina mare (42.846 lei). Alte servicii alese de ieşeni au fost cele de închiriere bărci (10.230 de lei) şi de acces la terenurile special amenajate pentru practicarea tenisului de câmp şi a fotbalului (12.290 lei).

La rândul lor, Ştrandul Municipal şi Plaja Nicolina au adus încasări la fel de ridicate luna trecută. La Ştrandul Municipal s-au înregistrat venituri de 65.875 lei, cea mai mare pondere având-o vânzarea biletelor de intrare pentru adulţi, respectiv 51.320 de lei. Restul sumei provine din abonamentele de 10 intrări pentru adulţi (5.100 de lei), închirierea şezlongurilor şi a umbrelelor (3.705 lei), accesul copiilor şi al pensionarilor (3.510 lei) şi abonamentele de 10 intrări pentru copii şi pensionari (2.204 lei). Tot în luna iunie, din vânzarea biletelor pentru adulţi şi a abonamentelor pentru pensionari la Plaja Nicolina s-au acumulat venituri în sumă de 54.812 lei. Nivelul ridicat de încasări se justifică şi prin tarifele convenabile, tariful de intrare pentru adulţi fiind 8 lei, iar abonamentul pentru pensionari fiind 10 lei.

În ceea ce priveşte luna în curs, precipitaţiile din prima săptămână din august au afectat încasările la bazele de agrement ale Primăriei. Astfel, în perioada 1 mai - 5 august 2018, Baza de agrement Ciric, Plaja Nicolina şi Ştrandul Municipal au adus la bugetul local 609.865 lei faţă de în aceeaşi perioadă din anul 2017. Tudor DAMASCHIN

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Sfânta Parascheva leagă prietenii strânse
10/10/2019 23:43

Au ajuns primii pelerini care s-au aşezat la rand pentru a se inchina la moaştele Sfintei Parascheva, după ce acestea vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană. Sunt două femei din judeţul Neamţ. Alte su ...

Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale
12/03/2019 00:00

Uneori invidiaţi şi barfiţi - „uite-l, dom'le, s-a invartit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
08/03/2019 00:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...