default

Dimensiune font:

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!

| 09-08-2018 00:00

Cu 10 sau 15 lei/zi orice ieşean are posibilitatea de a combate canicula printr-o bălăceală în bazele de agrement ale municipalităţii * interesul pentru aceste obiective este confirmat de faptul că, într-o zi de miercuri, de exemplu, ştrandul era populat cu 500 de oameni, iar piscina mare de la Ciric cu aproximativ 200 de ieşeni * evident, există şi cârcotaşi, care pun mereu aceeaşi întrebare: ce condiţii îmi oferiţi de banii aceştia? * acestora li se răspunde că bazele de agrement ale Primăriei oferă condiţiii similare sau chiar superioare piscinelor private, dar la preţul de două ori mai mici

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau în staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicolina sunt alternative perfecte pentru combaterea temperaturilor ridicate sau pentru cure cu nămol terapeutic. Evident, şi mult mai ieftine, atât timp cât pentru o intrare la Ştrandul Muncipal, un client nu achită mai mult de 10 lei sau 7,5 lei, dacă optează pentru un abonament cu 10 „intrări”. Plecând de la aceste considerente, este absolut logic ca cele trei baze să fie pline chiar şi în timpul săptămânii, pentru ca, în week-end, să asistăm la fluxuri de clienţi chiar şi de cinci ori mai mari. 

Reporterii „Evenimentului Regional al Moldovei” au luat ieri pulsul acestor trei baze de agrement. Prima oprire a fost la Ştrandul Municipal, populat în jurul orei 11 cu 500 de „suflete”. „Este o cifră normală şi nu exagerată. Am avut şi zile mult mai aglomerate, cu 1.000 de oameni veniţi în timpul săptămânii. În week-end, lucrurile diferă total. Au fost şi săptămâni cu aproape 3.000 de vizitatori pe zi”, spun reprezentanţii Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, gazdele noastre de ieri.

O zi de bălăceală pentru numai 10 lei

Ştrandul ieşean din zilele noastre diferă total de cel care funcţiona în trecut în vecinătatea Sălii Polivalente. Elementul comun îl constituie deja celebrul Bazin Olimpic, frecventat îndeosebi de tinerii dornici de a face salturi de la 10 metri. Altfel, vizitatorii mai au la îndemână încă două bazine: cel pentru copii, cu o suprafaţă de 210 metri pătraţi şi un volum 136 de metri cubi şi un alt bazin, inaugurat în 2009, cu o adâncime „ascendentă” de 0,60, la 2,60 metri. „Baza a fost concepută în ideea de a oferi servicii sociale. Plăteşti 10 lei, iar condiţiile nu sunt cu nimic inferioare piscinelor private, unde cel mai mic preţ este de 25 de lei. Există personal calificat în acordarea de prim ajutor. În fiecare zi se iau două probe de apă, care sunt trimise la Direcţia de Sănătate Publică, ale cărei analize confirmă dacă aceasta se încadrează în parametrii acceptaţi. Noi avem obligaţia de a schimba măcar odată apa din bazine într-un sezon estival, însă o facem de minim două ori. În schimb, reuşim să-i asigurăm calitatea prin tratatrea cu diverse soluţii şi prin filtrare. Costurile de întreţinere sunt destul de mari. Este adevărat că se vorbeşte de recorduri în materie de încasări, dar dacă ne referim strict la profitabilitate, realitatea e alta. Imporant, însă, este ca ştrandul să funcţioneze, iar ieşenii să realizeze că se pot relaxa şi cu 10-15 lei/zi”, mai spun angajaţii Primăriei.

Abordăm cu aceştia şi subiecte generate de postările ieşenilor pe reţelele de socializare, cum ar fi riscul unei conjuctivite sau programul ştrandului, care se închide la ora 20. „Există şi mult folclor. O epidemie de conjuctivită presupune sute de oameni cu această problemă, în condiţiile în care, de la deschiderea ştrandului, nu a fost semnalat nici măcar un singur caz. De altfel, într-un astfel de scenariu, activitatea ar fi oprită imediat. Cât priveşte posibilitatea ca ştrandul să funcţioneze după ora 20, este greu de spus acum că programul va fi prelungit. Mentenenţa de care aminteam pentru ca apa să corespundă parametrilor acceptaţi se face numai în absenţa publicului”, ne mai spun gazdele de la DAPPP.

Nămolul de la Purcica, la mare căutare

La un kilometru distanţă de ştrand, Plaja Nicolina oferă o altă alternativă celor aflaţi în căutarea de tratamente cu nămol sau ape sulfuroase, ultimele cunoscute pentru calităţile curative în cazul afecţiunilor reumatice şi gastrice. Aici, intrarea costă 8 lei/ persoană, abonamentul pentru pensionari este 10 lei/ persoană, iar nămolul - 2 lei / persoană. „Şi aici este vorba de un serviciu social. Avem destui clienţi. Ca pondere, predomină femeile, mai ales că zona lor de plajă este dublă ca suprafaţă faţă de cea a bărbaţilor”, ne spun gazdele. Chiar dacă instalatiile de sulf şi duşurile sunt destul de vechi, oamenii nu par deranjaţi de acest lucru. Şi nici de faptul că intimitatea lor poate este în pericol atât timp cât în vecinătatea Plajei Nicolina a apărut o clădire care, de asemenea, oferă servicii medicale. „Nu este nimic adevărat. Cel care a ridicat clădirea a pus folii, astfel încât nu există câmp vizual spre Purcica. Iar dacă mai vedem pe câte unul cu privirea aţintită spre noi, îl ironizăm şi respectivul pleacă imediat”, mărturisisesc angajaţii plajei.

Psicinele Ciricului sau cloşca cu puii de aur

Ultimul popas îl facem la Ciric. Baza de agrement are destui clineţi şi într-o zi de miercuri. Evident, este vorba de zona piscinelor, obiective care, săptămânal, aduce cele mai multe încasări. Ieri, de exemplu, la piscina mare, 200 de ieşeni se bălăceau în voie, alături de alte 50 de persoane la pisicina mică, cea destinată copiilor. „Cu  12 lei de personă stai o zi întreagă. 15 lei cu tot cu şezlong, dar pentru care va trebui să vii dis-de-dimineaţă, pentru a fi sigur că-l obţii. Sunt condiţii similare cu Ştrandul Muncipal, cu probe luate zilnic pentru apă, cu tratamenete, dezinfecţie şi filtrare. Este o perioadă destul de aglomerată, mai ales că vremea ţine cu ieşenii”, spun cei de la DAPPP.

Ploaia, singurul inamic

Încasările cofirmă faptul că bazele municipalităţii ieşene au căutare în rândul ieşenilor. Astfel, în luna iunie, Baza de Agrement Ciric a consemnat venituri în sumă de 65.968 de lei, majoritatea banilor rezultând din biletele vândute pentru accesul la piscina mare (42.846 lei). Alte servicii alese de ieşeni au fost cele de închiriere bărci (10.230 de lei) şi de acces la terenurile special amenajate pentru practicarea tenisului de câmp şi a fotbalului (12.290 lei).

La rândul lor, Ştrandul Municipal şi Plaja Nicolina au adus încasări la fel de ridicate luna trecută. La Ştrandul Municipal s-au înregistrat venituri de 65.875 lei, cea mai mare pondere având-o vânzarea biletelor de intrare pentru adulţi, respectiv 51.320 de lei. Restul sumei provine din abonamentele de 10 intrări pentru adulţi (5.100 de lei), închirierea şezlongurilor şi a umbrelelor (3.705 lei), accesul copiilor şi al pensionarilor (3.510 lei) şi abonamentele de 10 intrări pentru copii şi pensionari (2.204 lei). Tot în luna iunie, din vânzarea biletelor pentru adulţi şi a abonamentelor pentru pensionari la Plaja Nicolina s-au acumulat venituri în sumă de 54.812 lei. Nivelul ridicat de încasări se justifică şi prin tarifele convenabile, tariful de intrare pentru adulţi fiind 8 lei, iar abonamentul pentru pensionari fiind 10 lei.

În ceea ce priveşte luna în curs, precipitaţiile din prima săptămână din august au afectat încasările la bazele de agrement ale Primăriei. Astfel, în perioada 1 mai - 5 august 2018, Baza de agrement Ciric, Plaja Nicolina şi Ştrandul Municipal au adus la bugetul local 609.865 lei faţă de în aceeaşi perioadă din anul 2017. Tudor DAMASCHIN

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale
12/03/2019 00:00

Uneori invidiaţi şi barfiţi - „uite-l, dom'le, s-a invartit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
08/03/2019 00:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...

Restriştea hoţilor de buzunare
07/03/2019 00:00

Cu siguranţă, ultimul deceniu ceauşist a fost cel mai mănos pentru hoţii de buzunare. Dacă noi, călătorii obişnuiţi, ne amintim cu stress de acele vremuri, cand era foarte posibil să te dai jos &bdqu ...

Mărţişorul, sau recesiunea unui mit
26/02/2019 00:00

Altădată, efervescenţa era totală şi incepea cu aproape două săptămani inainte. Dar, an de an, vanzătorii de mărţişoare s-au tot rărit, iar oferta e din ce in ce mai discretă. Tot mai puţini amat ...