default

Dimensiune font:

Tradiţii şi credinţe de toamnă

| 21-09-2013 05:45

Chiar dacă pentru unii pare ciudat, toamna nu începe la 1 septembrie, ci câteva săptămâni mai târziu, în ziua echinocţiului, adică în a 21-a zi a lunii * de începerea anotimpului ruginiu sunt legate foarte multe tradiţii şi credinţe, multe dintre ele foarte vechi şi încă respectate

Potrivit tradiţiei populare, cele mai multe dintre „ritualuri“ încep imediat după Sărbătoarea Sfintei Marii (8 septembrie) şi după Ziua Crucii (14 septembrie), când deja oamenii câmpului fac loc în hambare pentru noua recoltă. Cel mai frumos moment al lunii este culesul viilor, iar la sate încă se mai păstrează ritualurile vechi, din credinţa că astfel spiritele naturii vor fi mulţumite şi vor aduce şi anul viitor o recoltă bogată. „Pe când eram copil, abia aşteptam să înceapă culesul. Îmi amintesc că tatăl meu mergea în vie cu o sticlă de vin vechi, pe care o destupa şi primele picături le încredinţa pământului, ca mulţumire pentru rodul bogat. Apoi, stropea viţa-de-vie şi împărţea restul de vin oamenilor cu care urma să adune strugurii. Primul ciorchine era mereu dăruit Celui de Sus, apoi restul ajungea în ciubere, de unde încet, încet, erau duse în cramă”, şi-a amintit Victor Poinescu unele fragmente din copilăria sa, petrecută într-o podgorie din munţii Vrancei.

EXCLUSIV Pe urmele unui vin de legendă FOTO

În vechime, podgorenii posteau o săptămână înainte de începerea culesului în podgorii, moment numit şi Cârstovul viilor. Cei mai în vârstă respectă şi acum ritualul şi cheamă preotul pentru a săvârşi o scurtă rugăciune. „Lucrurile începute cu inima curată merg bine, au mari sorţi de izbândă. Postul nu este doar o cerinţă, ci are conotaţii mult mai importante. Da, când eram copil respectam zilele de ajunare înainte intrării în vii. Acum nu mai ştiu cum este, dar bine ar fi ca obiceiul să se păstreze”, a mai spus Victor Poinescu, adăugând că niciodată podgorenii nu culeg „poama de pe ultimul buştean. Ea rămâne ca ofrandă lui Dumnezeu sau păsărilor cerului”.


Vremurile moderne oferă mijloace industriale care uşurează munca, însă gospodarii păstrează obiceiul de a călca primii struguri adunaţi în coşarcă. Apoi, când toarnă prima vadră de vin în butoi şi pun busuioc la gura polobocului, ca vinul să iasă bun şi aromat, încing o petrecere pe cinste. Tot acum se bat nucii, se adună merele şi gutuile, dar niciodată până la ultimul fruct, care aparţine Mamei natură.
La judecata şerpilor
Potrivit tradiţiei, până la echinocţiul de toamnă trebuie adunate toate plantele de leac. „Să ştiţi că în lumea satului femeile respectă acest obicei. Ele ştiu exact ziua când trebuie culeasă o anumită plantă ca să aibă efect cât mai bun. Niciodată nu vor lăsa pe câmp o aşa bogăţie care le aduce sănătate”, a spus etnograful Angela Paveliuc Olariu. Echinocţiul este şi un moment de terapie pentru plantele pământului, care pot fi ajutate să dea rod bogat anul viitor.

„Se spune că dacă pui un curpăn de harbuz într-o copac care nu a avut rod, peste an el se va umple de fructe”, a mai spus etnograful, de la care am aflat că momentul este şi unul de judecată pentru târâtoare, insecte, care trebuie să intre în pământ până la începutul toamnei astronomice. Vieţuitoarele care în cursul anului au făcut rău oamenilor vor rămâne pe din afară şi vor îndura frigul iernii. „După echinocţiu nu mai înfloreşte nicio plantă. Cele care totuşi se deschid după această dată sunt lăsate să îndure frigul toamnei şi al iernii. Despre cele care totuşi înfloresc după această dată, cum ar fi brânduşa de toamnă, se spune că sunt necurate şi aparţin morţilor”, a explicat etnograful. Legenda spune că brânduşa de primăvară şi cea de toamnă au fost două surori foarte frumoase, pe care mama lor vitregă le-a alungat de acasă - pe una, într-o primăvară timpurie, iar pe cealaltă, într-o toamnă târzie. Văzându-le supărate, Dumnezeu le-a prefăcut în flori, iar de atunci ele se tot caută. Una, floarea celor vii, înfloreşte primăvara, iar cealaltă, floarea celor morţi, înfloreşte toamna.


De la Angela Paveliuc Olariu am aflat şi un secret pentru necazurile din dragoste – năvalnicul, o plantă care se culege imediat după sărbătoarea Sfintei Marii. Năvalnicul este o specie de ferigă şi poate fi găsit şi iarna în păduri. „Trebuie să cunoşti bine plantele ca să o găseşti. Dar dacă ai găsit un fir de năvalnic, culege-l şi poartă-l cu tine şi aşa vei avea mereu parte numai de iubire”, spune etnograful.


Ziua echilibrului
La echinocţiul de toamnă, numit şi „punct autumnal”, ziua este egală cu noaptea, după care lumina Soarelui va scădea tot mai mult în emisfera nordică. Tradiţia populară spune că în această zi oul poate sta în echilibru perfect pe unul din cele două vârfuri ale sale. Din punct de vedere astrologic, este etapa unui nou început. „Este important să readucem în viaţa noastră ritmurile naturii, care se nasc din ritmurile cosmice, ştiute şi neştiute încă. Celebrăm echinocţiul de toamnă culegând roadele eforturilor noastre, de la rezultatele obţinute până la înţelepciunea dobândită”, a explicat astrologul ieşean Anca Tăutu. „Echinocţiul este un moment al al schimbării şi dacă ne uităm la cât de multe evenimente se petrec în jurul datei să le înţelegem foarte uşor acest lucru. După această dată, accentul va cădea pe interiorizare, viaţa socială se va transforma, uşor, într-o viaţa de interior, aşa cum era şi în vechime, şi ne amintim foarte bine tradiţiile satului, când accentul se mută de la muncile câmpului pe şezători, spre exemplu”, a punctat astrologul Rodica Purniche.


„Echinocţiul de toamnă este un moment de bilanţ“
Punctul autumnal este un moment de început şi în viaţa fiecăruia se vede acest lucru. „La fiecare echinocţiu am întâlnit câte o femeie frumoasă, la un astfel de moment am început lucrul pe şantierul din Finlanda (unde participă la construirea unei centrale nucleare – n.r.). Ce pot să spun este că de acum se va vedea ascuţirea spiritului civic şi uite că protestele de la Roşia Montana nu sunt întâmplătoare. Contactele sociale vor fi mult mai strânse”, a dat de veste şi Ionuţ Hristescu, vicepreşedintele Asociaţiei Astrologilor din România. „Lucrurile se schimbă şi este bine că urmează ritmurile naturii. Deja au apărut primele sate ecologice din România. Ce le-aş recomanda eu oamenilor la acest moment? Să fie atenţi la ei şi să-şi asculte intuiţia fiindcă se va accentua foarte mult, dacă este să fac referire şi la aspectele astrologice ale momentului”, a punctat Gabriela Dima. „Ascultarea interioară şi atenţia pentru tot ce este în jur şi în viaţă sunt foarte importante. Echinocţiul de toamnă este un moment de bilanţ şi este bine să vedem ce am făcut, să ne urmărim dorinţele şi calea pe care o vom urma ca să le împlinim”, a tras linie astrologul Firicel Ciarnău, profesor de matematică de formaţie şi fondatorul primei şcoli de studiu al Cerului din România.


Cu alte cuvinte, este important să respectăm tradiţia care ne spune să ne uităm în suflet la fiecare început de ciclu şi să ne facem planurile de viaţă aşa cum ne dictează intuiţia, urmărind ritmurile naturii. La început de toamnă, interiorizarea este primul pas. Aşa cum totul în natură se retrage în linişte, iar uzinele alchimice din adâncuri îşi pornesc laboratoarele pentru un nou ciclu, fiecare din noi începe o etapă de analiză a planurilor pe care le vom lansa la echinocţiul de primăvară.
Maura Anghel

În mitologia greacă, toamna începea odată cu întoarcerea zeiţei Persefona în lumea subpământeană a lui Hades, soţul ei. Începutul toamnei astronomice este considerat ca fiind favorabil unor ritualuri de protecţie, dar şi un moment de reflecţie asupra izbânzilor ori greutăţilor pe care le-au trăit în perioada trecută de la echinocţiul de primăvară.


Echinocţiul de toamnă este sărbătorit în toate ţările lumii. În China are loc Festivalul mijlocului toamnei, o tradiţie veche de 3.000 de ani, celebrat cu ocazia Lunii Pline şi dedicat recoltelor. În Iran are loc Festivalul Jashne Mihragan sau sărbătoarea împărtăşirii dragostei, în credinţa lui Zoroastru. În calendarul republican francez, echinocţiul era intitulat „Ziua anului nou”. Republica franceză a fost proclamată pe 21 septembrie 1792, în ziua echinocţiului.  

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Sute de căprioare, cerbi şi capre negre vor fi împuşcate, în acest an, în Moldova
06/08/2019 09:33

Deşi vanatul a cam dispărut de prin codrii Moldovei, cotele de recoltă aprobate pentru speciile de faună de interes cinegetic sunt, de la an la an şi spre surprinderea generală, tot mai mari. Ordinul nr. ...

Parcare tip „Afganistan” în buricul târgului
17/06/2019 00:00

* renumitele denivelări şi hartoape de pe „Drumul Hoţilor” ori de pe strada ce duce către Dancu sunt nişte alintături suave faţă de gropile din spatele H-urilor de pe Anastasie Panu * parcar ...

Târgul de animale, sub dominaţia găinilor
20/05/2019 00:00

La inceputul anului 2018, atunci cand autorităţile au mutat targul de animale din locaţia tradiţională, de la Doi Băieţi, la Piaţa Dacia, motivarea a fost că, in noul amplasament, spaţiul e mult mai g ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Marketing la graniţa cu înşelătoria
19/04/2019 00:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

FOTO - Parcul dintre bălării
16/03/2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile răman, in Romania, doar un lux pentru omul de rand ...

  „Cioara mare” zboară de pe vremea lui Eisenhower!  Flota aeriană a Armatei Române, bazar de antichităţi
16/03/2019 07:36

La ora actuală, Armata Romană are in uz 97 de avioane şi 63 de elicoptere. Vorbim despre cele pilotate, cu oameni la bord. Din acestea, 22 sunt destinate transportului de trupe, armament şi alte echipamente ...

Junii pensionari şi pensiile lor deloc speciale
12/03/2019 00:00

Uneori invidiaţi şi barfiţi - „uite-l, dom'le, s-a invartit, leneveşte acasă pe banii statului!”, „Clar, a dat şpagă! Acum belfereşte!”, alteori, compătimiţi - „Vai de el ...

Fiecare ieşean cu farmacia sa
08/03/2019 00:00

Noi, localnicii, ne-am obişnuit de ani buni cu peisajul şi nu ne mai impresionează. Nu-l mai băgăm deloc in seamă. În schimb, un turist străin sau unul „instrăinat” cu valul de emigra ...

Restriştea hoţilor de buzunare
07/03/2019 00:00

Cu siguranţă, ultimul deceniu ceauşist a fost cel mai mănos pentru hoţii de buzunare. Dacă noi, călătorii obişnuiţi, ne amintim cu stress de acele vremuri, cand era foarte posibil să te dai jos &bdqu ...