Uriaşii din Munţii Neamţului

default

Dimensiune font:

| 30-03-2013 05:01

* după mai bine de 350 de ani, zimbrii pot fi admiraţi liberi în pădurile Moldovei * în România, repopularea speciei a început în 1958, când au fost aduse două exemplare din Polonia * în pădurile Neamţului, primele exemplare au sosit în 1970 * zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat * aşadar, dacă încă nu v-aţi făcut planuri pentru weekend, vă puteţi orienta după sugestiile noastre * iar dacă este vorba despre judeţul Neamţ, prima opţiune ar fi Parcul Natural Vânători
 

Dacă încă nu v-aţi făcut planuri pentru weekend, vă puteţi orienta după sugestiile noastre. Iar dacă este vorba despre judeţul Neamţ, prima opţiune ar fi Parcul Natural Vânători.

Situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, parcul adună între graniţele sale comunele Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Răuceşti, Pipirig şi oraşul Târgu Neamţ. Zona este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale. Un alt rol foarte bine determinat este aducerea şi eliberarea zimbrilor în arealul lor natural.

Roco, Rosina

Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă” este cea mai mare atracţie a Parcului Natural Vânători. Înfiinţată în anul 1968, în nordul judeţului Neamţ, în apropierea drumului naţional DN 15 şi a Mănăstirii Neamţului, a început să fie populată din 1970 când au fost aduse din Polonia, primele trei exemplare de zimbri: Rarău, Roxana şi Raluca.

În 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost botezaţi Roco şi Rosina. Potrivit normelor internaţionale, fiecare zimbru trebuie să poarte indicativul ţării, care este regăsit ca prefix în alcătuirea numelui. Roco, Rosina...

În momentul de faţă, rezervaţia, care se întinde pe o suprafaţă de 11.500 de hectare, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ, fiind totodată una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa. Acum, în rezervaţie, pe lângă zimbri, vizitatorii pot admira cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuc, iepuri, urs, lup şi multe specii de păsări.

Zimbrii se întorc în pădurile Neamţului

Odată cu înfiinţarea Parcului Natural Vânători s-a trecut la etapa unui management adecvat a populaţiilor de zimbri pentru reintroducerea în libertate. La Grădina Zoologică de la Vânători Neamţ, zimbrii au fost aduşi prima dată în anul 1969. Proiectul de reintroducere a acestui animal, derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost statuat ca unul din obiectivele planului de management al Parcului în cadrul proiectului „Managementul Conservării Biodiversităţii” (1999-2006), dar primii paşi pentru reintroducerea zimbrului s-au făcut începând cu anul 2003. „Prin acest program se urmăreşte reintroducerea în fauna ţării noastre a unei specii dispărute de 200 de ani, un specimen de talie mare care este simbolul nostru naţional”, a spus Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ. În anul 2006, a fost inaugurat “Centrul de Management a Zimbrului” complet funcţional cu ţarcuri de aclimatizare şi preeliberare, laborator veterinar, echipament de monitorizare prin sistemul de radiotelemetrie.

Anul trecut, pe 22 martie 2012, au fost eliberaţi primii zimbri. Pentru ei a fost aleasă o zonă izolată din comuna Crăcăoani. Ţarcurile s-au deschis pentru cinci exemplare, trei masculi şi două femele, care s-au adaptat foarte bine în sălbăticie. Între timp, au apărut şi doi pui. „Fiecare din cele cinci exemplare de zimbri are montat, în jurul gâtului, câte un radio-colar pentru a fi monitorizat. Se descurcă foarte bine, iar în perioada de iarnă le venim în ajutor cu hrană. Acum sunt uşor de monitorizat pentru că sunt la locurile amenajate pentru hrană. Doar un mascul a rămas oarecum izolat pe o vale aflată la câţiva kilometri de ţarc, dar şi lui îi furnizăm hrană suplimentară”, a explicat Sebastian Cătănoiu.

Atracţii turistice

Coordonatorii parcului vor să crească numărul zimbrilor şi au promisiuni pentru patru exemplare, pe care le vor aduce din Suedia. În parc sunt şi cinci exemplare aflate în captivitate, care pot fi vizitate la Grădina Zoologică din comuna Vânători. Alţi 20 de zimbri sunt în ţarcul de aclimatizare. Pentru Neamţ, animalele pot fi mereu o atracţie turistică şi chiar există programe ecoturistice în care se pune accent şi pe vizitele în arealul zimbrilor.

Durata de viaţă a zimbrului este de 30 de ani în captivitate, iar în sălbăticie, mai redusă. Anii de creştere şi de reproducţie sunt cuprinşi între patru şi 20 de ani la femele, şi numai între 6 şi 12 de ani la masculi.

În rezervaţie se mai găsesc şi câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban, cel mai atractiv fiind „Lacul Zimbrărie”. Aflat la intrarea în rezervaţie, pe partea stângă, oferă un peisaj într-adevăr unic. Flora din rezervaţie face din acest loc, împreună cu fauna şi peisajul mirific, un colţ de rai, în care poţi găsi liniştea şi toate binefacerile pe care numai natura le poate oferi celor sătui de zgomotul şi ritmul nebun al oraşelor.

Privelişti din înalt

Turiştii care vizitează Parcul Natural Vânători au ocazia să se bucure de o nouă atracţie turistică unică în România. În parc s-a construit o punte suspendată cu o înălţime de 15 metri şi o lungime de 250 de metri. Puntea începe în parcarea din faţa sediului Parcului Natural Vânători şi continuă până în spatele acestuia, într-un arc de semicerc. Vizitatorii vor putea urca pe punte în condiţii de maximă siguranţă, iar de sus pot admira o privelişte rarisimă. „Puntea este asemănătoare cu podul de la intrarea în Cetatea Neamţului, care avea un rol de apărare. Se doreşte ca şi puntea din parc să devină emblema parcului şi să aibă tot un rol de apărare de această dată al biodiversităţii. Totodată, s-a realizat pentru grupurile de vizitatori şi o platformă mai largă situată la trei metri de la sol, în zona frecventată de zimbri, astfel încât aceştia să poată admira şi fotografia de aproape zimbri, fără nici un risc. Puntea a fost realizată anul trecut, mai trebuie făcut tratamentul hidro al lemnului şi montate panourile explicative”, a spus directorul Parcului Natural Vânători Neamţ, Sebastian Cătănoiu.

Paşi spre libertate

Zilele trecute, încă 5 zimbri au păşit în afara ţarcurilor, în zona Chitele din comuna Crăcăoani. Ei s-au alăturat turmei eliberate în aceeaşi zonă în urmă cu un an. „Ne dorim ca efectivul de zimbri să crească de la un an la altul. Trebuie să ajungem la măcar 20-25 de exemplare. Vom continua să-i eliberăm din ţarcuri şi să-i urmărim prin acel sistem cu radiocolare, astfel încât să stabilim zonele cele mai potrivite pentru ei în vederea declarării lor ca arii speciale de conservare”, a conchis directorul Parcului Natural Vânători.

Pe cale de dispariţie

În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, mai puţin în Ardennes. unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.

Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni şi a ţarilor ruşi. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.

În 1927 mai puţin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toţi în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind ucişi de braconieri după Primul Război Mondial.

Zimbrii au fost reintroduşi cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus şi Republica Moldova, turme existând ţi în Lituania, Ucraina, Rusia şi Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de ţări au exemplare din acest animal.

În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli.

În România, zimbrii au revenit în anul 1958, când au fost aduse două exemplare din Polonia, în Rezervaţia Haţeg. Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susţinut de Banca Mondială şi Uniunea Europeană.

Ingrid Ciofoaia, Alina Ferenţ


 

Zimbrul a fost descris prima dată în literatura ştiinţifică de către Carl Linné, în 1758. A fost clasificat în 1996 ca specie aflată în pericol de dispariţie.


 


 

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un exemplar are o lungime de aproape 3 metri şi cântăreşte de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puţin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american.


 


 

În România, zimbrii pot fi admiraţi în Rezervaţia Dragoş-Vodă de la Vânători Neamţ, în Rezervaţia Neagră de la Bucşani, Dâmboviţa (cea mai mare rezervaţie din România ca număr de exemplare, în Valea Zimbrilor din Vama Buzăului (Braşov), la Haţeg - Slivuţ, la Grădina Zoologică din Târgovişte şi, un singur exemplar, la Grădina Zoologică din Bucureşti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei