Veniţi de luaţi Lumină!

default

Dimensiune font:

| 04-05-2013 05:02

Mătuşa Anica s-a trezit înainte ca năzdrăvanul cocoş să-i dea de ştire că mai are multă treabă şi nu-i vreme de odihnă. S-a zorit din aşternut, şi-a aşezat în oglindă baticul cu bujori şi a ieşit iute în cerdac. Costică, vrednicul pintenat cu pene albăstrui, se foia de zor pe lângă orătănii, ca un general mândru de ortacii lui, şi tot dădea să cânte în pragul casei. „Semn de musafiri”, a zâmbit mătuşa, care s-a îndreptat spre bucătăria cu bunătăţile pregătite pentru feciorii pe care-i aştepta spre seară. Prin ferestruică, a mai trimis o ocheadă către Uncheşu' Bucur, care se prefăcea că mai moţăie, bucuros că în sfârşit va urmări în tihnă „jurnalul” de dimineaţă. Aşa face ori de câte ori vin sărbătorile, că tare-i mai plac!

 

 

Sărbători în Bucovina

 

„Săptămâna Patimilor, ultima care încheie Postul Paştelui, este plină de semnificaţii pentru credincioşi”, turuie de zor un reporter tânăr, iar Uncheşu' Bucur clatină din cap. Da, el le ştie, la fel şi tradiţiile care însoţesc această perioadă, dar oare tinerelul le-o fi aflat?
Se spune că în Săptămâna Patimilor dăm piept cu propriile slăbiciuni şi nevoi şi este bine să ne ascultăm sufletul ca să ne înţelegem mai bine. Marţea din această săptămână se numeşte şi Marţea Seacă, iar femeile de la sate o respectă ştiind că altfel vor suferi de dureri de cap tot anul şi va seca laptele vacilor. În Miercurea Paştelui se adună cenuşa din sobă, care se va împrăştia apoi peste câmpuri pentru holde bogate. În Joia Mare, a Patimilor sau Joia Neagră, se spune că se întorc morţii pe la casele lor, unde stau până în Duminica Mare. Nu se spală rufe şi nu se pun cloşti decât dacă gospodinele vor să aibă doar cocoşi în poiată. Tradiţia spune că în această zi este bine să se planteze un pom, treabă care revine bărbaţilor. Femeile oricum sunt ocupate pe la cuhnii – fac cozonaci şi vopsesc ouă, iar seara, toată suflarea aşezării merge la Denia cea Mare. Din cimitire se ridică suluri de fum de tămâie, adus ca ofrandă în amintirea celor care petrec Paştele În Ceruri. „Aşa era pe vremea copilăriei mele”, a clătinat din cap Uncheşu', bucuros că tradiţia încă se mai păstrează în multe sate.
În Vinerea Mare sau Vinerea Scumpă nu se coace şi nu se seamănă nimic. Se spune că dacă plouă în această zi, anul va fi bogat, însă perioada dintre Paşte şi Rusalii va fi una umedă.
Sâmbăta Mare este preferata Uncheşului Bucur, fiindcă e ziua când se coace pasca la care Mătuşa Anica trebăluieşte de zor. Şi mai ştie că este singura zi din an în care femeia are voie să-şi bată bărbatul, iar Anica nu-l iartă niciodată. Îl şfichiuie, dar cu vorba domoală, cu care îl roagă să arunce un ochi la scrânciob.
 

Leagănul cu dragoste

 

Mare poveste şi cu scrânciobul ăsta! L-a croit demult, pe când feciorii lui erau mici. Tradiţia cerea ca în zilele de Paşte copiii să se legene în scrânciob şi fiecare gospodar rostuia câte unul în curtea casei. Un altul mare se ridica în centrul satului, pentru tineri. Aşa a cunoscut-o pe Anica, la scrânciob, într-un zbor în care i-a furat prima sărutare. De fapt, o zărise el mai demult, în timp ce lucra, ca şi acum, la închistrit ouă, dar nu ştia cum să intre cu ea în vorbă. Noroc de scrânciob şi de ouăle vopsite! „Cum le fac? Ai uitat? Păi, cu ceară albă, frunze de pătrunjel, cât mai mari şi mai frumoase. Fierb cojile de ceapă într-un vas, pentru culoarea roşie, iar în altul frunze de spanac pentru culoarea verde ca să arate frumos pe masă. Apoi se pictează ouăle cu ceară şi se pun în vopsea”, i-a reamintit mătuşa vechea reţetă. Pe fiecare ou se fac modele diferite cu ceară, iar bătrânii au scris acum numele nepoţilor, „ca să ştie care-i ou de Paşte şi care-i ou cu surprize, Kinder îi zice”.
 

Păscăriţa cu merinde

 

În Sâmbăta Mare se trebăluieşte de zor pe la cuhnii şi se pune la punct masa de Paşte. „Borş de miel cu leuştean, drob moale cu verdeţuri, friptură de miel, sarmale. Ouă roşii, cozonac şi pască”, a numărat pe degete bunătăţile cu care Mătuşa Anica îşi va primi musafirii. Şi musai pâine albă, coaptă în cuptorul mare, de care nu este la magazinele mari de la oraş. Din fiecare va pune câte oleacă şi în coşul cu merinde, păscăriţa, aşa cum i se mai spune, în care se pun de toate, de la ierburi de leac până la bunătăţi, pe care le va sfinţi preotul după slujba de Înviere. În păscăriţă va aduce acasă şi anafura pe care o va împărţi la toţi oaspeţii care vor sta în jurul mesei de Paşte.
 

Potrivit tradiţiei, primul care a ciocnit oul roşu a fost Uncheşu' Bucur. El este cel mai vârstnic. A urmat Mătuşa Anica apoi feciorii şi nepoţii. Oul lui Prâslea a rămas întreg şi-l vor păstra până la următoarea sărbătoare pascală. Pe seama oului roşu şi făţos, îşi vor da cu părerea asupra anului ce va urma – dacă este întreg, anul va fi unul mănos.

 

 

Maura Anghel

 

 
 

Casetă 1

 

 

Babele opărite, mândria bucovinencelor

 

Una dintre specialităţile gospodinelor din Bucovina sunt cozonacii opăriţi. Fiecare va stabili cantitatea pe care o va pregăti şi din fiecare kilogram de făină cernută şi ţinută la cald cel puţin 12 ore se opresc câte 100 de grame. Făina separată se opăreşte în vas nemetalic cu lapte clocotit (200 ml la fiecare 100 grame făină) şi se amestecă intens cu o lingură de lemn, ca să nu se formeze cocoloaşe. Separat, frecăm drojdia proaspătă (50 grame pentru fiecare kilogram de făină) cu o linguriţă de zahăr, până se lichefiază. După ce pasta opărită s-a răcit cât poate fi suportată pe mână, drojdia deja activată se amestecă bine în pastă şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul. Între timp, restul de făină este amestecat cu sare (o linguriţă rasă la kilogram), zahăr pudră (270 grame la kilogram), coajă de lămâie, esenţe de rom, zahăr vanilat sau alte arome preferate. Se separă gălbenuşul de ou, fără albuş, câte 10-15 ouă pentru fiecare kilogram de făină şi se măsoară volumul lor total. Gălbenuşurile se amestecă în pasta opărită crescută şi se mai lasă 10 minute să crească din nou, apoi se răstoarnă în restul de făină cu zahăr şi se mai adaugă smântână şi lapte cald la frământat, apoi unt topit sau untură (câte 150 grame la kilogramul de făină).
La un kilogram de făină nu se folosesc în total mai mult de 550 ml de lichid (gălbenuş împreună cu laptele cald de la opărit, laptele de la frământat, smântâna şi grăsimea). Cozonacul trebuie frământat cel puţin 45 de minute şi se lasă la crescut cel puţin o oră sau până ce volumul aluatului s-a triplat. Se coace minim 45 de minute în formele unse din belşug cu untură, în cuptor încălzit în prealabil, ca orice cozonac. Pentru ca baba să fie sclipitoare, înainte de introducerea în cuptor se unge bine cu ou bătut cu zahăr şi păstrat la cald (dacă este rece, aluatul se lasă instantaneu). Ca să afle dacă s-a copt suficient, gospodinele înţeapă uşor cozonacul spre mijlocul lui cu o scobitoare pe care nu trebuie să rămână resturi de aluat când este extrasă. Babele opărite se lasă în formă la răcit doar câteva minute şi se scot cu multă grijă, pentru că aluatul este extrem de fragil când e cald.
 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Cele mai mari pandemii ale lumii
07/01/2021 08:46

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o statistică a bolilor care s-au extins pe tot globul, provocand pandemii. Cele mai periculoase au fost variola, pojarul, gripa spaniolă sau ciuma neagră. Var ...

 Crăciunul pe stil vechi
07/01/2021 08:00

  Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi (cei mai multi fiind rusii lipoveni) sărbătoresc Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, s ...

Cazinoul din Constanța, reparat cu ajutorul deținuților politici. Ei și-au scrijelit numele pe tencuială
01/01/2021 11:15

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de ...

Legenda Catedralei „Sfântul Vasile
01/01/2021 10:48

Catedrala Sfantul Vasile, aflată in Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o imbracă, atat in exte ...

Dezastru în Marea Britanie - „Am petrecut Crăciunul într-o parcare
31/12/2020 12:00

Sute de soferi, printre care si foarte multi romani, au rămas blocati intre granitele Marii Britanii din cauza restrictiilor de circulatie impuse peste noapte. Povestile acestor oameni au devenit atat dramati ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei