Veniţi de luaţi Lumină!

default

Dimensiune font:

| 04-05-2013 05:02

Mătuşa Anica s-a trezit înainte ca năzdrăvanul cocoş să-i dea de ştire că mai are multă treabă şi nu-i vreme de odihnă. S-a zorit din aşternut, şi-a aşezat în oglindă baticul cu bujori şi a ieşit iute în cerdac. Costică, vrednicul pintenat cu pene albăstrui, se foia de zor pe lângă orătănii, ca un general mândru de ortacii lui, şi tot dădea să cânte în pragul casei. „Semn de musafiri”, a zâmbit mătuşa, care s-a îndreptat spre bucătăria cu bunătăţile pregătite pentru feciorii pe care-i aştepta spre seară. Prin ferestruică, a mai trimis o ocheadă către Uncheşu' Bucur, care se prefăcea că mai moţăie, bucuros că în sfârşit va urmări în tihnă „jurnalul” de dimineaţă. Aşa face ori de câte ori vin sărbătorile, că tare-i mai plac!

 

 

Sărbători în Bucovina

 

„Săptămâna Patimilor, ultima care încheie Postul Paştelui, este plină de semnificaţii pentru credincioşi”, turuie de zor un reporter tânăr, iar Uncheşu' Bucur clatină din cap. Da, el le ştie, la fel şi tradiţiile care însoţesc această perioadă, dar oare tinerelul le-o fi aflat?
Se spune că în Săptămâna Patimilor dăm piept cu propriile slăbiciuni şi nevoi şi este bine să ne ascultăm sufletul ca să ne înţelegem mai bine. Marţea din această săptămână se numeşte şi Marţea Seacă, iar femeile de la sate o respectă ştiind că altfel vor suferi de dureri de cap tot anul şi va seca laptele vacilor. În Miercurea Paştelui se adună cenuşa din sobă, care se va împrăştia apoi peste câmpuri pentru holde bogate. În Joia Mare, a Patimilor sau Joia Neagră, se spune că se întorc morţii pe la casele lor, unde stau până în Duminica Mare. Nu se spală rufe şi nu se pun cloşti decât dacă gospodinele vor să aibă doar cocoşi în poiată. Tradiţia spune că în această zi este bine să se planteze un pom, treabă care revine bărbaţilor. Femeile oricum sunt ocupate pe la cuhnii – fac cozonaci şi vopsesc ouă, iar seara, toată suflarea aşezării merge la Denia cea Mare. Din cimitire se ridică suluri de fum de tămâie, adus ca ofrandă în amintirea celor care petrec Paştele În Ceruri. „Aşa era pe vremea copilăriei mele”, a clătinat din cap Uncheşu', bucuros că tradiţia încă se mai păstrează în multe sate.
În Vinerea Mare sau Vinerea Scumpă nu se coace şi nu se seamănă nimic. Se spune că dacă plouă în această zi, anul va fi bogat, însă perioada dintre Paşte şi Rusalii va fi una umedă.
Sâmbăta Mare este preferata Uncheşului Bucur, fiindcă e ziua când se coace pasca la care Mătuşa Anica trebăluieşte de zor. Şi mai ştie că este singura zi din an în care femeia are voie să-şi bată bărbatul, iar Anica nu-l iartă niciodată. Îl şfichiuie, dar cu vorba domoală, cu care îl roagă să arunce un ochi la scrânciob.
 

Leagănul cu dragoste

 

Mare poveste şi cu scrânciobul ăsta! L-a croit demult, pe când feciorii lui erau mici. Tradiţia cerea ca în zilele de Paşte copiii să se legene în scrânciob şi fiecare gospodar rostuia câte unul în curtea casei. Un altul mare se ridica în centrul satului, pentru tineri. Aşa a cunoscut-o pe Anica, la scrânciob, într-un zbor în care i-a furat prima sărutare. De fapt, o zărise el mai demult, în timp ce lucra, ca şi acum, la închistrit ouă, dar nu ştia cum să intre cu ea în vorbă. Noroc de scrânciob şi de ouăle vopsite! „Cum le fac? Ai uitat? Păi, cu ceară albă, frunze de pătrunjel, cât mai mari şi mai frumoase. Fierb cojile de ceapă într-un vas, pentru culoarea roşie, iar în altul frunze de spanac pentru culoarea verde ca să arate frumos pe masă. Apoi se pictează ouăle cu ceară şi se pun în vopsea”, i-a reamintit mătuşa vechea reţetă. Pe fiecare ou se fac modele diferite cu ceară, iar bătrânii au scris acum numele nepoţilor, „ca să ştie care-i ou de Paşte şi care-i ou cu surprize, Kinder îi zice”.
 

Păscăriţa cu merinde

 

În Sâmbăta Mare se trebăluieşte de zor pe la cuhnii şi se pune la punct masa de Paşte. „Borş de miel cu leuştean, drob moale cu verdeţuri, friptură de miel, sarmale. Ouă roşii, cozonac şi pască”, a numărat pe degete bunătăţile cu care Mătuşa Anica îşi va primi musafirii. Şi musai pâine albă, coaptă în cuptorul mare, de care nu este la magazinele mari de la oraş. Din fiecare va pune câte oleacă şi în coşul cu merinde, păscăriţa, aşa cum i se mai spune, în care se pun de toate, de la ierburi de leac până la bunătăţi, pe care le va sfinţi preotul după slujba de Înviere. În păscăriţă va aduce acasă şi anafura pe care o va împărţi la toţi oaspeţii care vor sta în jurul mesei de Paşte.
 

Potrivit tradiţiei, primul care a ciocnit oul roşu a fost Uncheşu' Bucur. El este cel mai vârstnic. A urmat Mătuşa Anica apoi feciorii şi nepoţii. Oul lui Prâslea a rămas întreg şi-l vor păstra până la următoarea sărbătoare pascală. Pe seama oului roşu şi făţos, îşi vor da cu părerea asupra anului ce va urma – dacă este întreg, anul va fi unul mănos.

 

 

Maura Anghel

 

 
 

Casetă 1

 

 

Babele opărite, mândria bucovinencelor

 

Una dintre specialităţile gospodinelor din Bucovina sunt cozonacii opăriţi. Fiecare va stabili cantitatea pe care o va pregăti şi din fiecare kilogram de făină cernută şi ţinută la cald cel puţin 12 ore se opresc câte 100 de grame. Făina separată se opăreşte în vas nemetalic cu lapte clocotit (200 ml la fiecare 100 grame făină) şi se amestecă intens cu o lingură de lemn, ca să nu se formeze cocoloaşe. Separat, frecăm drojdia proaspătă (50 grame pentru fiecare kilogram de făină) cu o linguriţă de zahăr, până se lichefiază. După ce pasta opărită s-a răcit cât poate fi suportată pe mână, drojdia deja activată se amestecă bine în pastă şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul. Între timp, restul de făină este amestecat cu sare (o linguriţă rasă la kilogram), zahăr pudră (270 grame la kilogram), coajă de lămâie, esenţe de rom, zahăr vanilat sau alte arome preferate. Se separă gălbenuşul de ou, fără albuş, câte 10-15 ouă pentru fiecare kilogram de făină şi se măsoară volumul lor total. Gălbenuşurile se amestecă în pasta opărită crescută şi se mai lasă 10 minute să crească din nou, apoi se răstoarnă în restul de făină cu zahăr şi se mai adaugă smântână şi lapte cald la frământat, apoi unt topit sau untură (câte 150 grame la kilogramul de făină).
La un kilogram de făină nu se folosesc în total mai mult de 550 ml de lichid (gălbenuş împreună cu laptele cald de la opărit, laptele de la frământat, smântâna şi grăsimea). Cozonacul trebuie frământat cel puţin 45 de minute şi se lasă la crescut cel puţin o oră sau până ce volumul aluatului s-a triplat. Se coace minim 45 de minute în formele unse din belşug cu untură, în cuptor încălzit în prealabil, ca orice cozonac. Pentru ca baba să fie sclipitoare, înainte de introducerea în cuptor se unge bine cu ou bătut cu zahăr şi păstrat la cald (dacă este rece, aluatul se lasă instantaneu). Ca să afle dacă s-a copt suficient, gospodinele înţeapă uşor cozonacul spre mijlocul lui cu o scobitoare pe care nu trebuie să rămână resturi de aluat când este extrasă. Babele opărite se lasă în formă la răcit doar câteva minute şi se scot cu multă grijă, pentru că aluatul este extrem de fragil când e cald.
 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei