default

Dimensiune font:

VIDEO: Poveşti regale despre sufletul românesc

| 13-09-2014 05:30

Cele mai frumoase daruri pe care un părinte le poate oferi copilului său sunt dragostea de ţară şi de oameni şi respectul pentru absolut orice îl înconjoară * nu poţi transmite astfel de valori dacă nu le porţi mereu cu tine, dacă nu le simţi şi nu le apreciezi la rândul tău * acesta este o parte din mesajul pe care Alteţele Lor Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia îl transmit oriunde merg, de câte ori vine vorba despre România şi misiunile pe care şi le-au asumat

 

Familia şi istoria sunt cele mai mari averi ale fiecăruia dintre noi şi avem obligaţia de a le îngriji ca pe o comoară nepreţuită. Am învăţat din nou această lecţie la întâlnirea cu Prinţul Paul al României, care a lansat la Iaşi unul din volumele sale de suflet. Este vorba despre o carte-document în care se regăseşte povestea familiei regale în cuvinte şi imagini. Fotografiile şi documentele fac parte din arhivele regale moştenite de Prinţul Paul al României, pe care acum le-a oferit tuturor. Sunt documente şi imagini prezentate în public pentru prima dată în istorie. „Acest studiu este un omagiu adus strămoşilor. Este şi o datorie faţă de generaţiile viitoare, pentru a cunoaşte mai bine şi a înţelege istoria poporului român”, a spus ASR Prinţul Paul al României.
România, casa din suflet
Lansarea de la Iaşi i-a oferit Prinţului Paul al României prilejul reîntâlnirii cu un oraş care îi este foarte drag. „Îmi plac mult atmosfera tihnită, liniştită, oamenii calzi şi frumoşi. Îmi place Iaşul şi pentru că este foarte strâns legat de istoria familiei mele. Bunica, Ioana Valentina Lambrino, s-a născut la Iaşi şi tot aici a început şi povestea de dragoste cu bunicul meu, Carol al II-lea”, a zâmbit nostalgic Prinţul Paul. Pentru Alteţa Sa, România este căminul pe care l-a căutat mereu. „Eu sunt născut în exil (la Paris – n.r.) şi am ajuns în România în 1990, cu un avion ce aducea ajutoare umanitare. Am fost primul membru al familiei regale care a venit în ţara care tocmai îşi schimbase regimul. Nici măcar viză nu aveam, dar am vrut să ajung acasă. Şi am rămas”, a rememorat ASR Paul al României povestea petrecută în urmă cu aproape un sfert de veac, într-un timp în care ţara, zvârcolită de tot felul de tulburări, începea să-şi rescrie o altă pagină de istorie.
Imaginile văzute în ţară şi nevoile românilor l-au determinat pe Prinţul Paul să înfiinţeze o fundaţie care îi poartă numele şi prin intermediul căreia a derulat multe campanii umanitare. A oferit sprijin unui azil de bătrâni din Suceava, burse tinerilor talentaţi, studenţilor merituoşi ai Jandarmeriei. Acţiunile de caritate continuă, mulţi muzicieni tineri fiind susţinuţi să studieze în Marea Britanie, Prinţul Paul fiind Ambasador al Academiei Regale de Muzică de la Londra, patronată de Regina Elisabeta a II-a.
În România şi-a întemeiat o familie în care se simte multă dragoste şi căldură, împărtăşită din plin şi fiului, Prinţul Carol Ferdinand. „Mi-am cunoscut soţia la Londra, la o acţiune caritabilă. Era o strângere de fonduri pentru UNICEF. Mi-a fost prezentată de verişoara mea, Prinţesa Caterina a Iugoslaviei. Ce m-au atras imediat la viitoarea mea soţie? Ochii”, a zâmbit Prinţul Paul. „Respectul şi forţa”, a fost răspunsul Prinţesei Lia la aceeaşi întrebare. După întâlnirea de la Londra a mai durat ceva până la oficializarea relaţiei, care s-a săvârşit, unde altundeva decât în România, la Mănăstirea Caşin, în prezenţa părintelui Galeriu, unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi duhovnici, şi a peste 2.000 de oaspeţi.

Ambasadori regali pentru Mioriţa
Î
mpreună au început să facă lobby pentru România şi să vorbească în toate marile cercuri ale lumii despre frumuseţile şi potenţialul ţării. „Avem două atuuri – turismul medical şi filmul. Eu personal am beneficiat de profesionalismul medicilor români şi de toate lucrurile bune de la Ana Aslan. Aşa am reuşit să am un fiu. Nu a fost o minune, ci ajutor de la ştiinţă. Avem specialişti de prim rang. Medicul meu din America, unul dintre cei mai buni şi mai bine plătiţi, nu şi-a dat seama ce probleme de sănătate aveam, dar medicul din România (Iosif Niculescu, un specialist foarte bun - n.r.) le-a descoperit. Ana Aslan a fost un nume mare la nivel mondial şi de pe urma cercetărilor ei beneficiază foarte multă lume şi acum, evident, cu modernizările aferente”, a oferit Prinţesa Lia unul dintre motivele pentru care străinii vin în România şi ar trebui atraşi tot mai mulţi.

 Micul Prinţ cu ie românească
I
ndustria cinematografică este un alt punct forte şi se dezvoltă dacă există ambasadori care să o susţină. Cu ajutorul oferit şi de Prinţul Paul, nume grele ale industriei de film au venit în România şi au realizat producţii importante, «Could Mountain» fiind una dintre ele. Francis Ford Coppola a venit în România tot în urma unui lobby făcut de Prinţul Paul. „Dintr-un astfel de eveniment câştigă toată lumea – şi cei implicaţi în industria filmului, actorii, regizorul, dar şi colateral şi mă refer la saloanele de cosmetică, restaurante etc”, a spus Prinţesa Lia, adăugând că inclusiv designerii pot fi bine promovaţi. Ea însăşi poartă creaţii româneşti şi le recomandă tuturor - Galina şi Cătălin Botezatu fiind nume enumerate.
Un alt aspect drag sunt tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia locală, pe care le apreciază foarte mult. Cetăţean american de origine română (fiică a unor părinţi născuţi în Ardeal), a crescut dincolo de Ocean, unde s-a stabilit familia înainte de război, dar a iubit ţara ca şi cum ar fi copilărit între Carpaţi. „Mama mea, Elisabeth Triff, a lucrat mult la un post de radio pentru Diaspora, ceea ce a permis ca familia să fie mereu în contact cu spiritul de acasă. Am crescut în casă cu muzică folclorică şi clasică”, a zâmbit Prinţesa Lia, adăugând că are trei ii de mare valoare, oferite de Ansamblul „Ciocârlia” cu care s-a întâlnit de multe ori în America, atunci când artiştii veneau în turneu. Costum popular are şi Micul Prinţ, Carol Ferdinand, şi îl poartă cu mândrie, la fel ca şi tatăl său. „Valorificarea tradiţiilor şi a zonelor frumoase ar fi un mare câştig pentru România. Turiştii străini apreciază foarte mult restaurantele tradiţionale. Din păcate, se vorbeşte prea puţin despre ele şi nu le-am văzut incluse în ghidurile de călătorie”, a spus Prinţul Paul.
„Vreau o Românie verde”
Când vine vorba despre pasiuni, fotografia este prima amintită de urmaşul lui Carol al II-lea şi vorbeşte cu drag despre peliculele developate în studioul pe care l-a avut în Marea Britanie. Ecologia este un alt domeniu în care militează şi este cunoscută expediţia din Peru, desfăşurată în urmă cu 30 de ani, când a participat la o serie de acţiuni dedicate salvării vicunei, un animal pe atunci ameninţat cu dispariţia. Fotografiile realizate au fost publicate într-o carte. „Demersul nostru a fost foarte util fiindcă am reuşit să schimbăm o lege ca să salvăm vicuna (animalul care are cea mai scumpă lână din lume – n.r.)”, a spus Prinţul Paul. Datorită demersurilor făcute, vicuna a fost declarată de către parlamentul peruan animal protejat prin lege şi se află în prezent în afara oricărui pericol. Şi pentru România are planuri – unul fiind salvarea pădurii şi altul a ursului brun, care se găseşte tot mai rar în codrii noştri. „Vreau o Românie verde pentru Prinţul Carol Ferdinand şi pentru toţi copiii. Sunt sigur că voi duce la bun sfârşit toate aceste proiecte”, a exclamat Prinţul Paul.
Şi nu doar atât – împreună cu Prinţesa Lia va derula proiecte de susţinere a femeilor de afaceri, de sprijinire a tinerilor şi copiilor talentaţi, de promovare a tradiţiilor şi tuturor proiectelor ce pot ridica imaginea României, o ţară pe care o iubesc şi de care sunt mândri.
Maura ANGHEL

 

 

„Iaşul este deja o capitală culturală”
Prezenţa la Iaşi a fost rezultatul invitaţiei personale lansate de Irina Vasilescu, preşedintele Centrului Cultural Internaţional. Organizaţia îşi propune să promoveze artele şi tot ceea ce are mai frumos localitatea moldavă. Un prim obiectiv a fost Palatul Culturii, pentru care ieri a fost organizat un splendid moment de dans, împreună cu Agence de Développement des Echanges Européens din Paris, o structură înfiinţată tot de un român, Liviu Moron, cu scopul de a promova arta şi artiştii români peste hotare. „Tango pentru Palatul Culturii” s-a dorit a fi eveniment de conştientizare a importanţei acestui monument istoric, a cărui renovare ar trebui impulsionată. Palatul Culturii este un simbol al Iaşului, un punct important în campaniile dedicate cursei pentru adjudecarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Eu consider că Iaşul este deja o capitală culturală şi când spun acest lucru am în vedere universităţile, spaţiul cultural care este aici, spiritualitatea care îl caracterizează”, a fost convins Prinţul Paul.


Prinţul Paul al României s-a născut pe 13 august 1948 la Paris, ca fiu al lui Mircea Grigore Carol al României (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006), fiul prinţului Carol al României. Pe 14 februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a recunoscut tatălui său, Carol Mircea, calitatea de fiu legitim al regelui Carol al II-lea, iar Paul a fost recunoscut astfel drept moştenitor al lui Carol al II-lea.

Centrul Cultural Internaţional este o premieră pentru comunitatea ieşeană şi îşi propune să susţină şi să promoveze valorile româneşti atât pe plan naţional, cât şi internaţional. „Toate evenimentele pe care le vom organiza vor sta sub semnul multiculturalismului, este o promisiune pe care o facem acum, la început de drum”, a explicat Irina Vasilescu, preşedintele organizaţiei

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Nici cărăuşia n-a murit, nici transportul public n-a înflorit!
19/01/2019 00:00

Multă lume ii confundă ori ii asimilează cu piraţii din taximetrie. Doar pe motivul că şi ei prestează servicii de transport in mod ilicit. N-au licenţă, n-au aparat de taxat, nu dau bon fiscal, nu pl ...

Au trecut anii de glorie ai artiştilor graffiti
17/01/2019 00:00

Oricum ai face, n-ai cum să nu le observi creaţiiile. Practic, nu-i zid, făramă de clădire cat de cat expusă vederii, care să nu fie mazgălită (uneori pană la refuz). Mesaje de multe ori absurde, majo ...

 Model. Nici top-model, nici muză
16/01/2019 00:00

La nivel naţional, nu-s mai mult de 50, iar la Iaşi doar cinci. Vorbesc despre persoanele angajate cu carte de muncă pe post de modele la facultăţile de arte plastice. Iar munca lor de zi cu zi nu are apro ...

Măiestria traficanţilor de ţigări
15/01/2019 00:00

M-am intrebat şi eu, asemenea multora, cum de traficanţii performează nonşalant, in vreme ce un cetăţean obişnuit mulţumeşte Domnului că, după ore bune pierdute prin vamă, reuşeşte să mai adauge ...

Istoria celei mai mari înmormântări colective din România
25/08/2018 21:18

* ... pe 25 august 1988 au fost inmormantaţi toţi, in aceeaşi zi, in acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea cate un sicriu. Erau aşezate in faţa bisericii, la rand, li s-a făcut ...

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!
09/08/2018 00:00

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau in staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicoli ...

FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...