Zece ieşeni, beneficiari de rente viagere

1maricica puica
1zalomir, hanceanu sireteanu
1Florin Corodeanu

Dimensiune font:

| 03-07-2022 11:59

 Într-o perioadă în care o ţară întreagă se uită cu admiraţie la David Popovici, noua stea a nataţiei mondiale şi, de departe, cel mai promiţător sportiv român pentru următoarele două cicluri olimpice, revine în actualitate subiectul remuneraţiei celor care reprezintă tricolorul în întrecerile internaţionale. Dacă veniturile pe care un sportiv le obţine în perioada în care activează încă ţin mai degrabă de puterea financiară a clubului sau grupării unde acesta este înregimentat, un medaliat olimpic, mondial sau european are viitorul asigurat în momentul retragerii din activitate. Fireşte, este vorba aici de rentele viagere pe care statul român le-a introdus prin Legea sportului 69/2000 şi unde apare explicit sintagma „protecția socială a sportivilor de performanță”. La baza stabiliriii valorii rentei viagere stă salariul mediu brut pe economie, multiplicat cu un coeficient în funcție de medalii şi competiţii (Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene). Suma minimă este de 3.493 lei și este încasată de aproape 200 de sportivi, iar cea maximă ajunge la echivalentul a 3.370 de euro net lunar (16.635 lei) şi este încasată de 33 de sportivi din totalul celor 595 de sportivi care primesc rente viagere.

Pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, sunt publicate tabelele cu rentele viagere acordate lunar, iar în luna ianuarie 2022 între cei 595 de foști sportivi care beneficiază de aceste drepturi figurează mai mulţi ieşeni (ne referim doar la cei născuţi  în „dulcele târg”, nu şi la cei care activează sau au activat pentru diferite grupări sportive din oraş.

Lista este deschisă de Maricica Puică, laureată cu aur la proba de 3.000 m și cu bronz la proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. La acestea se adaugă argintul de la CM 1987 (Roma), bronzul de la CM în sală 1987 (Indianapolis), două titluri şi un loc trei la Campionatele Mondiale de Cros (Roma 1982 şi East Rutherford 1984, respectiv Glasgow 1978), două medalii de argint la Campionatele Europene (Atena 1982 şi Stuttgart 1986), plus argint şi bronz la Europenele de sală (Milano 1982, respectiv Haga 1989). Toate aceste realizări îi aduc atletei din Iaşi un supliment lunar la pensie de 6.737 lei. Dublul sumei oferite de statul român pentru medaliile de aur și de bronz cucerite la Los Angeles, alături de două... „scule”. „Video-ul și combina muzicală le am și acum. Și funcționează. 3.000 de lei însemnau atunci cam două salarii”, a povestit atleta ieşeană. De notat faptul că după Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Maricica Puică a fost contactată de Fred Lebow, un român din Cluj, plecat de mulți ani în America. Acesta i-a făcut o ofertă uriașă de 2 milioane de dolari pentru a accepta să emigreze în Statele Unite. „Vă dați seama ce însemna această sumă atunci? Și acum sunt foarte mulți bani.Am refuzat să plec”, a mai precizat Puică. Fred Lebow este omul care a înființat Maratonul de la New York

Muşchetarii, singurii care au adus medalii importante pentru Iaşi

Lista ieşenilor beneficiari de rentă viageră este continuată de cinci sabreri, sport în care Iaşul a excelat în permanenţă prin grija antrenorilor Nicolae Pufnei şi Iulian Biţucă. Dan Irimiciuc este primul scrimer ieşean medaliat la Jocurile Olimpice (bronz în 1976), medalie care se adaugă argintului obţinut în 1974 şi 1977 la Mondiale (cu echipa) şi bronzului din 1975 la aceeşi competiţie. Statul român îi acordă o rentă viageră de 3.493 lei. Fostul director al nu mai puţin celebrului Magazin Moldova duce o viaţă liniştită de pensionar, alături de fiica sa, o remarcabilă avocată din Iaşi.

Ceilalţi patru sabreri fac parte din aceeaşi generaţie. Ieşenii Florin Zalomir, Cosmin Hâncianu şi Tiberiu Dolniceanu au câştigat în 2009, aurul mondial cu echipa de sabie a României. Zalomir are o rentă viageră de 9.731 lei, cea mai mare dintre toţi patru, întrucât pe lângă aurul mondial cu echipa, scrimeurul ieşean a mai argintul, tot cu echipa, la JO 2012 Londra, precum şi argintul la Europene. Succesul din urmă cu 10 ani este cu atât mai specială cu cât Florin Zalomir a activat câţiva ani în Legiunea Franceză înainte de a reveni la vechea sa pasiune.

La rândul său, Tiberiu Dolniceanu ridică lunar 7.735 lei. O sumă infimă totuşi pentru palmaresul său: argint cu echipa la JO, şapte medalii la Campionatele Mondiale de seniori în perioada 2009-2016, aur şi argint la ediţiile din 20013, respectiv 2012 a Campionatelor Europene, plus două locuri doi la Jocurile Europene – seniori de la Baku 2015), individual şi cu echipa. Este antrenorul lotului naţional feminin de sabie (din 2021).

Renta lui Cosmin Hâncianu este de doar 3.992 lei aceasta întrucât a avut ghinionul de a se accdenta şi de a nu mai prinde lotul pentru Londra, unde a mers colegul său, Alexandru Sireţeanu. „În 2008 am participat la primul meu Campionat European, unde am ocupat locul al patrulea pe echipe și am tras alături de Mihai Covaliu. 2009 a fost un an excelent pentru noi: vicecampioni europeni la Plovdiv și campioni mondiali în Antalya cu echipa României! În 2010 am cucerit medalia de bronz la individual la Campionatul Mondial de la Paris, și tot bronz și pe echipe, pentru ca apoi totul să se îndrepte spre Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra”, își amintește Cosmin Hâncianu. A devenit antrenor la Steaua, iar în prezent, lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, unde se ocupă de pregătirea fizică a pompierilor și gestionează alături de colegii săi relațiile cu voluntarii, precum și cu refugiații ucraineni.

Pe Alexandru Sireţeanu îl găseşti săptămânal în sala de scrimă a clubului CSM Iaşi, unde face echipă cu Radu Tofan şi Alin Lupeică. Este ultimul sabrer beneficiar de rentă viageră (3.992 lei). „Şi pentru mine e puţin ciudat ca antrenor. Încă nu m-am obişnuit cu ideea şi cu postura de a da indicaţii, dar încerc să mă obişnuiesc şi să fac lucrul ăsta cât mai bine. Aş fi putut continua până la Rio, dar mi-a lipsit foarte mult casa şi familia”, spunea Alexandru Sireţeanu pentru „Dolce Sport”.

Rentieri cu derogare!

Printre ieşenii care beneficiază de rentă viageră se regăsesc şi patru rugbyşti: Florin Corodeanu (6.987 lei), Marius Tincu (5.240 lei), Petrişor Toderaşc (3.493 lei) şi Romeo Gontineac (6.987 lei). Sunt singurii sportivi care primesc acest drept, fără a fi medaliaţi olimpici sau mondiali. În anul 2000, cînd a intrat în vigoare Legea Sportului, rugbyştii nu aveau dreptul să ceară pensie, sportul cu balonul oval nemaifiind inclus de mulţi ani în programul olimpic. În 2004, cînd sportul românesc era gestionat la vîrf de Octavian Morariu, fost preşedinte al FR Rugby, a fost modificată legea. Atunci au fost incluşi printre beneficiari ai pensiei şi sportivii care au obţinut o medalie de aur la campionatele europene într-o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice. Dar şi aşa, ieşenilor le lipsea medalia! Dar le-a venit în ajutor Federaţia Internaţională de Rugby, care a trimis la Agenţia Naţională pentru Sport o recomandare prin care susţinea că echivalentul Campionatului European este Cupa Europeană FIRA-AER! Competiţie pe care România a căştigat-o în 1969, 1975, 1977, 1981 şi 1983. Aşa au fost depuse de cererile pentru rentă, cei cu cu o Cupă câştigată primind minimum de pensie, 3.493 lei, cei cu două, 6.987 lei lei. Dan CONSTANTINESCU

 

* * *

 

Printre cei care beneficiază actualmente de rentă viageră sunt și foști sportivi care nu sunt din Iaşi, dar care au evoluat în cariera lor, cu rezultate deosebite, la cluburi din Iaşi. Este vorba de tiriştii Sorin Babii, Iulian Raicea şi Alin Moloveanu, rugbystul Cosmin Raţiu şi canotorea Irina Dorneanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Acneea, mai mult decât o problemă de piele
24/04/2024 14:30

O afectiune dermatologică comună, acneea afectează milioane de oameni din intreaga lume, influentand nu doar aspectul fizic, ci si starea emotională si interactiunile sociale ale celor afectati. Acest repor ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei