Zece ieşeni, beneficiari de rente viagere

1maricica puica
1zalomir, hanceanu sireteanu
1Florin Corodeanu

Dimensiune font:

| 03-07-2022 11:59

 Într-o perioadă în care o ţară întreagă se uită cu admiraţie la David Popovici, noua stea a nataţiei mondiale şi, de departe, cel mai promiţător sportiv român pentru următoarele două cicluri olimpice, revine în actualitate subiectul remuneraţiei celor care reprezintă tricolorul în întrecerile internaţionale. Dacă veniturile pe care un sportiv le obţine în perioada în care activează încă ţin mai degrabă de puterea financiară a clubului sau grupării unde acesta este înregimentat, un medaliat olimpic, mondial sau european are viitorul asigurat în momentul retragerii din activitate. Fireşte, este vorba aici de rentele viagere pe care statul român le-a introdus prin Legea sportului 69/2000 şi unde apare explicit sintagma „protecția socială a sportivilor de performanță”. La baza stabiliriii valorii rentei viagere stă salariul mediu brut pe economie, multiplicat cu un coeficient în funcție de medalii şi competiţii (Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene). Suma minimă este de 3.493 lei și este încasată de aproape 200 de sportivi, iar cea maximă ajunge la echivalentul a 3.370 de euro net lunar (16.635 lei) şi este încasată de 33 de sportivi din totalul celor 595 de sportivi care primesc rente viagere.

Pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, sunt publicate tabelele cu rentele viagere acordate lunar, iar în luna ianuarie 2022 între cei 595 de foști sportivi care beneficiază de aceste drepturi figurează mai mulţi ieşeni (ne referim doar la cei născuţi  în „dulcele târg”, nu şi la cei care activează sau au activat pentru diferite grupări sportive din oraş.

Lista este deschisă de Maricica Puică, laureată cu aur la proba de 3.000 m și cu bronz la proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. La acestea se adaugă argintul de la CM 1987 (Roma), bronzul de la CM în sală 1987 (Indianapolis), două titluri şi un loc trei la Campionatele Mondiale de Cros (Roma 1982 şi East Rutherford 1984, respectiv Glasgow 1978), două medalii de argint la Campionatele Europene (Atena 1982 şi Stuttgart 1986), plus argint şi bronz la Europenele de sală (Milano 1982, respectiv Haga 1989). Toate aceste realizări îi aduc atletei din Iaşi un supliment lunar la pensie de 6.737 lei. Dublul sumei oferite de statul român pentru medaliile de aur și de bronz cucerite la Los Angeles, alături de două... „scule”. „Video-ul și combina muzicală le am și acum. Și funcționează. 3.000 de lei însemnau atunci cam două salarii”, a povestit atleta ieşeană. De notat faptul că după Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Maricica Puică a fost contactată de Fred Lebow, un român din Cluj, plecat de mulți ani în America. Acesta i-a făcut o ofertă uriașă de 2 milioane de dolari pentru a accepta să emigreze în Statele Unite. „Vă dați seama ce însemna această sumă atunci? Și acum sunt foarte mulți bani.Am refuzat să plec”, a mai precizat Puică. Fred Lebow este omul care a înființat Maratonul de la New York

Muşchetarii, singurii care au adus medalii importante pentru Iaşi

Lista ieşenilor beneficiari de rentă viageră este continuată de cinci sabreri, sport în care Iaşul a excelat în permanenţă prin grija antrenorilor Nicolae Pufnei şi Iulian Biţucă. Dan Irimiciuc este primul scrimer ieşean medaliat la Jocurile Olimpice (bronz în 1976), medalie care se adaugă argintului obţinut în 1974 şi 1977 la Mondiale (cu echipa) şi bronzului din 1975 la aceeşi competiţie. Statul român îi acordă o rentă viageră de 3.493 lei. Fostul director al nu mai puţin celebrului Magazin Moldova duce o viaţă liniştită de pensionar, alături de fiica sa, o remarcabilă avocată din Iaşi.

Ceilalţi patru sabreri fac parte din aceeaşi generaţie. Ieşenii Florin Zalomir, Cosmin Hâncianu şi Tiberiu Dolniceanu au câştigat în 2009, aurul mondial cu echipa de sabie a României. Zalomir are o rentă viageră de 9.731 lei, cea mai mare dintre toţi patru, întrucât pe lângă aurul mondial cu echipa, scrimeurul ieşean a mai argintul, tot cu echipa, la JO 2012 Londra, precum şi argintul la Europene. Succesul din urmă cu 10 ani este cu atât mai specială cu cât Florin Zalomir a activat câţiva ani în Legiunea Franceză înainte de a reveni la vechea sa pasiune.

La rândul său, Tiberiu Dolniceanu ridică lunar 7.735 lei. O sumă infimă totuşi pentru palmaresul său: argint cu echipa la JO, şapte medalii la Campionatele Mondiale de seniori în perioada 2009-2016, aur şi argint la ediţiile din 20013, respectiv 2012 a Campionatelor Europene, plus două locuri doi la Jocurile Europene – seniori de la Baku 2015), individual şi cu echipa. Este antrenorul lotului naţional feminin de sabie (din 2021).

Renta lui Cosmin Hâncianu este de doar 3.992 lei aceasta întrucât a avut ghinionul de a se accdenta şi de a nu mai prinde lotul pentru Londra, unde a mers colegul său, Alexandru Sireţeanu. „În 2008 am participat la primul meu Campionat European, unde am ocupat locul al patrulea pe echipe și am tras alături de Mihai Covaliu. 2009 a fost un an excelent pentru noi: vicecampioni europeni la Plovdiv și campioni mondiali în Antalya cu echipa României! În 2010 am cucerit medalia de bronz la individual la Campionatul Mondial de la Paris, și tot bronz și pe echipe, pentru ca apoi totul să se îndrepte spre Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra”, își amintește Cosmin Hâncianu. A devenit antrenor la Steaua, iar în prezent, lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, unde se ocupă de pregătirea fizică a pompierilor și gestionează alături de colegii săi relațiile cu voluntarii, precum și cu refugiații ucraineni.

Pe Alexandru Sireţeanu îl găseşti săptămânal în sala de scrimă a clubului CSM Iaşi, unde face echipă cu Radu Tofan şi Alin Lupeică. Este ultimul sabrer beneficiar de rentă viageră (3.992 lei). „Şi pentru mine e puţin ciudat ca antrenor. Încă nu m-am obişnuit cu ideea şi cu postura de a da indicaţii, dar încerc să mă obişnuiesc şi să fac lucrul ăsta cât mai bine. Aş fi putut continua până la Rio, dar mi-a lipsit foarte mult casa şi familia”, spunea Alexandru Sireţeanu pentru „Dolce Sport”.

Rentieri cu derogare!

Printre ieşenii care beneficiază de rentă viageră se regăsesc şi patru rugbyşti: Florin Corodeanu (6.987 lei), Marius Tincu (5.240 lei), Petrişor Toderaşc (3.493 lei) şi Romeo Gontineac (6.987 lei). Sunt singurii sportivi care primesc acest drept, fără a fi medaliaţi olimpici sau mondiali. În anul 2000, cînd a intrat în vigoare Legea Sportului, rugbyştii nu aveau dreptul să ceară pensie, sportul cu balonul oval nemaifiind inclus de mulţi ani în programul olimpic. În 2004, cînd sportul românesc era gestionat la vîrf de Octavian Morariu, fost preşedinte al FR Rugby, a fost modificată legea. Atunci au fost incluşi printre beneficiari ai pensiei şi sportivii care au obţinut o medalie de aur la campionatele europene într-o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice. Dar şi aşa, ieşenilor le lipsea medalia! Dar le-a venit în ajutor Federaţia Internaţională de Rugby, care a trimis la Agenţia Naţională pentru Sport o recomandare prin care susţinea că echivalentul Campionatului European este Cupa Europeană FIRA-AER! Competiţie pe care România a căştigat-o în 1969, 1975, 1977, 1981 şi 1983. Aşa au fost depuse de cererile pentru rentă, cei cu cu o Cupă câştigată primind minimum de pensie, 3.493 lei, cei cu două, 6.987 lei lei. Dan CONSTANTINESCU

 

* * *

 

Printre cei care beneficiază actualmente de rentă viageră sunt și foști sportivi care nu sunt din Iaşi, dar care au evoluat în cariera lor, cu rezultate deosebite, la cluburi din Iaşi. Este vorba de tiriştii Sorin Babii, Iulian Raicea şi Alin Moloveanu, rugbystul Cosmin Raţiu şi canotorea Irina Dorneanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Lecţii de morală de la ticăloşi
04/07/2022 08:00

Îi vezi peste tot – pe stradă, la maternitate, la biserică, in supermarket, la spectacole ori cu cei mici in parc. Au figuri atente, aferate, sunt bine imbrăcaţi, au discurs studiat, la fel ...

4 Iulie, Ziua Naţională a Statelor Unite
04/07/2022 07:51

În 4 iulie, pe tot cuprinsul celor 50 de state americane şi oriunde s-ar afla in lume, americanii sărbătoresc cu mare fast ziua natională, prin focuri de artificii, parade, concursuri de mancat hot- ...

Când au uitat copiii să se bucure?
03/07/2022 17:00

Un dialog purtat zilele trecute cu un grup de copii mi-a arătat că mulţi dintre cei mici nu ştiu să se bucure şi le este greu chiar şi să zambească. Nu mai vorbesc că nu ştiu să se joace şi că s ...

Bariere în integrarea persoanelor cu dizabilități - „Declar furat dreptul la muncă”
03/07/2022 11:06

Noi, oamenii, avem diverse abilităti, ceea ce inseamnă că putem face lucruri bine si fără a depune mult efort. De exemplu, putem scrie, citi, sări coarda sau alerga... Despre ceilalti dintre noi, care nu ...

Povestea Hanului turistic Valea Ursului
03/07/2022 10:53

Hanul "Valea Ursului" - in prezent pensiunea "Valea Ursului" - se află pe drumul naţional Piteşti-Ramnicu Valcea, in judeţul Argeş, la aproximativ zece kilometri vest de municipiul Pite ...

REPORTER - Domnul diriginte stă în colţ, la Universitate...
03/07/2022 10:45

 Pe faţă, ridurile au sculptat drumuri adanci, iar ochii mici şi trişti privesc spre nicăieri, fără speranţă. Hainele par că şi-au pierdut din culoarea cu care, odată, păşea mandru in faţa t ...

 Povestea animalelor folosite pe post de arme
03/07/2022 10:42

  De la maimute folosite pe post de bombă, la porci in flăcări si randunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii cand a venit vorba de castigat un război. Istoria spune că soldatii mong ...

 Harap-Alb și Cireșarii, uciși de eroii Marvel
03/07/2022 10:12

  Un dialog adus in atentie zilele trecute m-a pus pe ganduri. O amică de-a mea a intrebat si s-a intrebat cum de americanii au tot felul de super-eroi si noi nu? Cum de copiii din Lumea Nouă au tricour ...

 100 de ani de la publicarea romanului „Ulise”, al lui James Joyce
03/07/2022 08:42

  Irlandezii celebrează centenarul romanului „Ulise” al scriitorului James Joyce, o operă majoră din literatura anglofonă. Romanul, publicat la Paris in februarie 1922, prezintă pere ...

Cine a fost Lilith, prima soție a lui Adam
03/07/2022 08:15

Personaj mitologic controversat, Lilith este o figură revolutionară despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Se stie doar că a fost un demon al noptii si prima sotie a lui Adam. În folclorul evr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei