Restricții!

1iasul galben2

Dimensiune font:

| 24-09-2021 00:00

Municipiul Iași a trecut ieri de incidenţa de 2,15 cazuri la mia de locuitori, fapt care a determinat autorităţile să impună restricţii * acestea sunt valabile de astăzi şi până pe 7 octombrie, când, funcţie de evoluţia infectărilor, restrucţiile ar putea fi suplimentate prin alte măsuri şi mai dure * din nefericire, numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 este pe un trend ascendent la Iași, numărul claselor care își suspendă cursurile fiind, de asemenea, în creștere


Municipiul Iași a atins ieri, 23 septembrie, incidenţa de 2,15 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulată în ultimele 14 zile, situaţie în care, potrivit legii, oraşul a intrat în scenariul galben. Conform legii, în cazul în care o localitate depăşeşte pragul de 2 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulate în interval de 14 zile, autorităţiel dispun restricţii valabile pentru 14 zile. Este exact ceea ce s-a întâmplat ieri în şedinţa Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, materializată prin în  Hotărârea nr. 124 / 23 septembrie 2021.

Cinematografe şi spectacole - 70%, sport – 50%

O primă măsură se referă la organizarea competițiilor sportive în spaţiile închise sau deschise. Acestea sunt permise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De altfel, toate acestea categorii sunt valabile pentru fiecare măsură în parte.

Apoi, organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. În fine, activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

Maximum 300 de invitaţi la nuntă, toţi vaccinaţi

În ceea ce priveşte organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior este permisă cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) este permisă  până la capacitatea maximă a spaţiului în exterior cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.

Reguli pentru conferinţe şi workshop-uri

Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Sunt necesare certificatele digitale

În ceea ce priveşte activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, aceasta este permisă în intervalul orar 5,00 - 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Apoi, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului. Şi activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 - 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși  3/1000 de locuitori, respectiv 4/1000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare.

Restricţii în cinci comune ieşene

Tot ieri au fost impuse restricţii la Leţcani şi Miroslava, după ce rata de infectare a depăşit pragul de 3 la mie, respectiv în comunele Aroneanu (2,05), Ciurea (2,07), Rediu (2,06). La acestea din urmă, restricţiile sunt identice cu cele valabile pentru municipiul Iaşi. Pentru primele două, însă,  procentele de spectatori sau invitaţi sunt mult mai mici: sport - 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cinematografe/spectacole - 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, spectacole în aer liber - cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, nunți, botezuri - maximum 200 de persoane în interior. În ceea ce priveşte

activitatea în baruri, cluburi și discoteci în comunele Lețcani (3,25) și Miroslava (3,23), aceasta este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Aproape 300 de cazuri noi, într-o singură zi

Numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 este pe un trend ascendent la Iași. S-a ajuns ca într-o zi să fie aproape 300 de persoane declarate pozitive, conform raportărilor făcute de cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași. Mai mult, numărul deceselor se apropie de o mie, ieri fiind înregistrate încă 4, totalul fiind de 998. Nici cu numărul paturilor libere lucrurile nu merg într-o direcție bună deoarece,  la nivel de județ,  ieri mai era un singur pat ATI disponibil, la Spitalul Sf. Spridion”, fiind ocupate în spitalele din județ 437 de paturi, în total, din care 65 ATI.

De asemenea, în ultima perioadă, s-au înmulțit și solicitările de recoltări la domiciliu întrucât oamenii au devenit tot mai panicați și având simptome, sună la 112.  Numai ieri, s-au efectuat 158 de recoltări la domiciliu pentru persoanele suspecte de coronavirus.

Situația din școli, tot mai rea

De la o zi la alta, raportările Direcţiei de Sănătate Publică arată că situația se înrăutățește și în unitățile de învățământ din  Iași în ceea ce privește infectările cu COVID-19. Ieri au apărut alte cazuri noi atât la preșcolari, cât și la elevi, dar și cadre didcatice. În timp ce numărul de preșcolari confirmați pozitiv la COVID 19 s-a ridicat de la 4 cazuri la 6, la elevii de clase I-XII a crescut într-o singură zi la 126.

De asemenea, a crescut nu doar numărul elevilor confirmaţi pozitiv, ci şi al cadrelor didactice. Astfel, în doar o singură zi cifra a crescut de la 32 la 35 de cadre didactice infectate cu noul coronavirus. Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că numărul grupelor de învățământ preșcolar şi primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 30, faţă de 26 cât erau în ziua precedentă. De asemenea, a crescut şi numărul claselor de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, acesta fiind de 84 în prezent, comparativ cu 65 cât era ieri.

Până acum, singura grădiniţă unde cursurile au fost suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare este Grădinița cu Program Prelungit „Cuvioasa Parascheva” din Iași. Oana POPA, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

Tribunalul Iaşi, prin administratorul judiciar desemnat în dosarul nr. 10051/99/2017 (596/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile din patrimoniul debitoarei S.C. „POWER LAND L.T.D.” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Canta nr. 38, bl. 531, sc. B, parter, ap. 1, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Construcţii agricole în suprafaţă de 4.519 m.p., terenul extravilan în suprafaţă de 7.160 m.p. înscris în Cartea funciară a comunei Slatina la nr. 34208 este proprietatea persoanelor fizice Ştefan Gavril şi Ştefan Aglaia, teren care figurează cu un drept de comodat în favoarea S.C. Pawer Land L.T.D. S.R.L. Iaşi pe o perioadă de 20 de ani din data de 01.01.2006 localitatea Slatina, comuna Slatina, judeţul Suceava - C1 – Grajd vaci + grajd muls; - C2 – Bucătărie furajeră + depozit furaje; - C3 – Platformă dejecţii; - C4 – Siloz de suprafaţă + bazin purin; - C5 – Fosă (septică); - C6 – Preş dezinfecţie (cabină poartă); - C7 – Puţ (forat); - C8 – Drumuri şi platforme. 62.088,25 16.155,30 3.817,45 18.396,35 514,15 4.165,00 428,40 28.581,00 Total * * 134.145,90 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus. Vânzarea se va efectua conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 02.12.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 6 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 14.01.2022, 21.01.2022, 28.01.2022, 04.02.2022, 11.02.2022, la sediul administratorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul administratorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun imobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe administratorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Administrator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Expoziția IAŞI, ORAŞ AL PICTORILOR a ajuns pe simezele Galeriei ”La Gard”
09/12/2021 07:13

 Un număr de27 de printuri color cu reproduceri după lucrările a 77 de pictori ieseni vor putea fi vizionate timp de o lună de către iubitorii de artă care urcă dealul din Copou. Printre numele expo ...

Trei dintre statuile din oraș vor „vorbi” cu trecătorii!
09/12/2021 00:00

Trei dintre statuile din oras (statuia ecvestră a lui Stefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou si statuia cronicarului Miron Costin din fata Filarmonicii) vor fi echipate cu aparatura audio, incepand ...

Au apărut brazii în pieţele ieşene
09/12/2021 00:00

  Şefii Ecopiaţa Iaşi au emis mai multe avize pentru comercializarea de brazi in pieţele agroalimentare din Iaşi. Primii brazi au apărut deja in pieţele Nicolina, Alexandru cel Bun şi Hala Central ...

Şefii CJ Iaşi, mulțumiţi de modul în care s-a acționat pentru deszăpezirea drumurilor județene
09/12/2021 00:00

  Reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai Institutiei Prefectului judetului Iasi s-au deplasat ieri, 8 decembrie, pe mai multe tronsoane de drum judetean si la baza de deszăpezire din Targu Frumos, ...

Ploaia îngheţată a dat bătăi de cap autorităţilor
09/12/2021 00:00

    Pentru ca traficul rutier si pietonal să se desfăsoare in conditii de sigurantă, echipele Salubris SA si Citadin SA au intervenit pe străzile din Iasi si au imprăstiat material antiderapant ...

Spitalul Regional de Urgență va fi proiectat în Italia!
09/12/2021 00:00

  În sedinta de Guvern de ieri, la solicitarea primului-ministru ca subiectul celor trei spitale regionale să fie un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătătii, Alexandru Rafila a răspuns ...

Două victime ale unor răfuieli rurale au murit la capătul unor procese maraton
08/12/2021 23:58

Primul episod a avut loc pe 12 decembrie 2015, intre doi vecini din Poiana Mărului, un sat din apropiere de Harlău. Între Ioan Onofrei şi Mihai Hlihor (60 de ani) exista o stare conflictuală mai veche ...

Degringoladă pe piaţa ieşeană a muncii
08/12/2021 23:58

Apropierea sărbătorilor de iarnă şi temerile legate de evoluţia pandemiei ii fac pe angajatori să nu mai scoată noi posturi. Şi cum cele vechi se ocupă uşor-uşor, oferta existentă in acest moment de ...

Mihai Chirica ”Facem un nou pas, decisiv, pentru proiectul Spitalului REGIONAL de Urgență de la IAȘI”
08/12/2021 19:34

În sedinta de Guvern de astăzi, 8 decembrie 2021, la solicitarea domnului prim-ministru ca subiectul celor trei spitale regionale să fie un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătătii, domnul mi ...

Expoziţia foto-documentară „Cinematografia românească în anii ’60 – ’70” deschisă la Palatul Culturii
08/12/2021 17:30

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi anuntă organizarea expoziţiei foto-documentare „Cinematografia romanească in anii ’60 – &rsquo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei