Salariu net, concediu de supraveghere copil sau șomaj tehnic - venituri ce trebuie calculate cu atenție

foto calculatorvenituri.ro@ziaruleevenimentul.ro

Dimensiune font:

| 17-01-2022 14:24

Comportamentul angajaților s-a modificat pe timp de pandemie și în ce privește atitudinea la locul de muncă, dar și în ce privește banii pe care îi primesc. Suntem mult mai atenți la modul de calcul al salariilor, indemnizațiilor și compensărilor pe care le primim și punem accent pe contribuțiile plătite la stat, pentru că vrem să înțelegem exact unde ajunge fiecare sumă ce ne privește.

Tocmai de aceea, este bine de știut care sunt concret sumele pe care le datorăm sau pe care le avem de primit, mai ales că odată cu noul an și noile creșteri de prețuri, bugetele fiecărei familii sunt brusc organizate diferit. Prioritizăm, fără îndoială, toate sursele de venit, indiferent de natura lor și în principal salariile, ca sursă principală.

Este vital să facem anumite diferențieri și să știm exact cât avem de ,,încasat”, de unde, prin ce mijloace și dacă nu există o eroare de calcul. Pentru a avea o perspectivă clară asupra modului de împărțire a banilor, tot mai multă lume folosește, de exemplu, un calculator salarii cu ajutorul căruia se pot clarifica eventualele dileme.

Salariul net și salariul brut

Diferența dintre cele două este dată de suma totală a contribuțiilor care se plătesc pentru angajat către statul român. Salariul net reprezintă suma integrală finală plătită angajatului și se încadrează în parametrii legislativi în vigoare, putând fi modificat.

Avem noțiunea de salariu minim garantat sau salariu minim brut pe țară (2550 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022), tocmai de aceea este bine de știut că salariul net este cel cu care “rămânem în mână”, cum se spune, după calcularea tuturor contribuțiilor la sănătate, pensii și asigurări sociale, pe care angajatorul este obligat să le plătească la stat. Aceste obligații sunt declarate lunar de către angajator și vin cu termene scadente și penalități în caz de neplată.

Modificările legislative țin cont și de timpul în care va fi plătit acest salariu, iar dacă angajatorul întârzie cu mai mult de o lună, față de termenul stabilit, să plătească salariul angajatului, este pasibil de amendă între 5.000 și 10.000 de lei, pentru fiecare persoană în parte.

Valoarea obligațiilor către bugetul de stat sunt: asigurări sociale - 25%, asigurări sociale de sănătate - 10%, contribuția de muncă - 2,25% și impozit - 10% din valoarea brută a salariului. De reținut este că veniturile din drepturi de autor sau activități independente, de exemplu, se încadrează într-o altă categorie, datorită procentului diferit de impozitare.

Șomajul tehnic și șomajul obișnuit

Ei bine, în această situație, pandemia este cea care a impus noutățile în ce privește zona șomajului. Dacă pentru șomajul simplu lucrurile sunt destul de clare și autoritățile încearcă mereu să accentueze măsurile luate pentru scăderea șomajului, șomajul tehnic este efectul direct cauzat de COVID-19. Aceste modificări au dus automat la necesitatea trimiterii unor angajați în șomaj, dar nu din motive obișnuite, de unde și conceptul diferit de șomaj tehnic. Astfel, angajații care au ajuns la un consens cu angajatorii în acest sens - evident o situație complicată de ambele părți - au stat acasă forțați de împrejurări și au primit 75% din salariu.

Concediul de creștere copil și concediul de supraveghere copil

Și în acest caz, tot pandemia a avut impact major asupra modificărilor din sfera socială. Acolo unde restricțiile s-au accentuat, nici măcar școlile nu au ținut orele, astfel că elevii au stat acasă și s-au reorganizat online.

În cazul copiilor cu vârsta până în 12 ani era nevoie de supravegherea unui adult, deci unul dintre părinți a fost nevoit să înceapă procedura de concediu tocmai în vederea supravegherii copilului. Tot 75% din venituri au încasat și părinții aflați în această situație, pe care o putem caracteriza ca fiind pe perioadă scurtă, însă nedeterminată și cu un mare factor - surpriză.

De partea cealaltă, concediul de creștere pentru copil este concediul standard și garantat de stat, până la vârsta de doi ani a bebelușului, sau trei ani în cazul celor născuți cu un handicap. În cazul acestui tip de concediu indemnizațiile se calculează diferit și este indicat să nu le confundăm cu perioada concediului prenatal sau postnatal, care au un regim diferit și sunt achitate direct de angajator.

Tocmai de aceea, este bine să utilizăm metode de calcul care să nu ne dea bătăi de cap atunci când avem nelămuriri. Oricare ar fi veniturile pe care le obținem, avem tot dreptul să fim 100% informați în legătură cu modificările, metodele de calcul și sumele inițiale/finale care ne privesc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Minciuna, o rețea complexă de avere și dezastre
25/04/2024 15:02

În istoria umanitătii, minciuna a fost un companion constant al interactiunilor noastre sociale. De la cele mai mici neadevăruri de circumstantă pană la cele mai elaborate scheme de inselăciune, minc ...

Cum să-ți actualizezi garderoba de primăvară?
23/04/2024 10:59

Cum să-ti actualizezi garderoba de primăvară? Începutul sezonului cald este momentul ideal să iti reconsideri stilul personal si să dai un refresh la garderobă. Există foarte multe aspecte de care ...

Povestea parfumului de trandafiri
23/04/2024 09:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare
11/04/2024 16:03

Desi la nastere cadrele medicale au spus că vor trăi doar cateva zile, două surori siameze, Carmen si Lupita Andrade, au sfidat sansele de supravietuire si se bucură de tot ce le oferă viata la cei 23 de a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei