2 ani de la primul caz de coronavirus în lume. Cele 10 mari necunoscute

covid articol

Dimensiune font:

| 10-12-2021 07:45


O vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a infectat pe 11 decembrie 2019, este considerată, oficial, primul caz cunoscut de îmbolnăvire de COVID-19 din lume. Săptămâna aceasta se împlinesc 2 ani de când virusul care a dat peste cap viața întregii planete a provocat prima îmbolnăvire. Chiar dacă 2 ani mai târziu avem la dispoziție o mulțime de informații și studii despre virusul despre care inițial nu știam nimic și, probabil cel mai important, avem vaccinuri care previn infectarea, avem în continuare și enorm de multe necunoscute rămase încă fără răspuns, care ne dau bătăi de cap, unele dintre ele în fiecare zi.

1. Cum a apărut coronavirusul? În continuare un mister

O vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie 2019, este considerată primul caz cunoscut de infectare cu SARS-CoV2, în întreaga lume, potrivit unui studiu apărut în luna noiembrie în revista Science. Anterior, primul caz de îmbolnăvire fusese considerat un contabil care nu părea să aibă vreo legătură cu piața din Wuhan, iar primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019. Teoria conform căreia contabilul ar fi fost primul caz de îmbolnăvire a alimentat și speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator.

De altfel, originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 a rămas un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite pe parcursul ultimilor 2 ani, de când pandemia ne-a dat viața peste cap.

2. Vom reuși sau nu să punem punct pandemiei prin vaccinare? Vaccinul funcționează împotriva oricărei tulpini noi? Cât de des va trebui să ne vaccinăm?

Vom reuși să punem punct pandemiei prin vaccinare? O întrebare delicată, al cărei răspuns ține foarte puțin de eficiența vaccinurilor și mai degrabă de acceptarea și distribuția lor.

Peste 8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimul an pe întreaga planetă, în 184 de țări, arată datele agregate de Bloomberg. Teoretic, pentru asigurarea așa-numitei "imunități de turmă", ar fi necesar ca 75-85% din populația planetei să fie vaccinată.

Datele agreate de Bloomberg arată că atingerea pragului de 75% ar putea fi posibilă peste 3 luni. În zonele foarte aglomerate însă - un exemplu este și Bucureștiul - imunitatea de turmă se poate asigura însă abia la un procent de 85% din populație vaccinată, explica recent pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică.

Un alt semnal de alarmă tras de Răzvan Cherecheș - tulpinile suferă mutații tocmai în populația de persoane nevaccinate.

În acest moment, întreaga planetă așteaptă cu sufletul la gură rezultatele primelor teste privind efectul vaccinurilor asupra noii variante Omicron. Primele rezultate ar urma să fie disponibile în aproximativ o săptămână - două. De subliniat că întrebările privind eficiența vaccinurilor au existat la apariția fiecărei noi tulpini importante de coronavirus.

3. Avem vaccin, dar când vom avea și tratament pentru COVID-19?

Dacă după un an de pandemie am avut la dispoziție vaccin împotriva COVID-19, nu la fel de norocoși am fost în privința tratamentului.

Timp de doi ani au fost folosite pentru tratarea pacienților COVID-19 doar medicamente care aveau, inițial, o altă indicație terapeutică, iar pe parcurs, în lipsa unui tratament specific pentru COVID-19, s-a constatat eficiența lor și în tratarea acestor pacienți, însă această eficiență este limitată și diferă de la caz la caz.

În acest moment, giganții farma Merck și Pfizer lucrează la ceea ce ar putea fi primele medicamente create 100% pentru tratarea COVID-19: este vorba despre antiviralele Molnupiravir (Merck) și Paxlovid (Pfizer).

4. Cum se transmite coronavirusul? Te poți infecta chiar și în spații deschise sau purtând mască?

Virusul care provoacă boala COVID-19 se transmite, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro pe parcursul celor 2 ani de pandemie, în primul rând pe calea aerului, prin picături nazofaringiene pe care le eliminăm în timpul vorbitului, tusei și strănutului.

Principalul risc de transmitere este, așadar, în spațiu închis și, mai ales, fără mască.

Totuși, nu suntem complet feriți de risc nici în spații deschise, în special în aglomerații, unde specialiștii recomandă - iar în perioadele cu incidență foarte mare de cazuri, autoritățile chiar au impus - obligativitatea purtării măștii, inclusiv în țara noastră.

Purtarea măștii împiedică infectarea, dar nici ea nu o face 100%. 

5. Cine scapă cu o formă ușoară și cine riscă o formă gravă a bolii sau chiar deces?

După 2 ani de pandemie și 4-5 valuri ale acesteia, cine va face o formă asimptomatică sau ușoară a bolii și cine va face o formă gravă sau va ajunge chiar la deces reprezintă în continuare o loterie.

Statistic, aproximativ 5% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 fac o formă gravă a bolii, iar în jur de jumătate dintre formele grave duc la deces.

Chiar dacă majoritatea persoanelor care fac forme grave ale bolii sunt în vârstă sau suferă și de alte afecțiuni, medicii avertizează că nu este o regulă. Oricine poate face o formă gravă, la orice vârstă și fără să aibă alte afecțiuni.

Atât în România, cât și în lume, s-au înregistrat îmbolnăviri grave și chiar decese la persoane tinere (20-30 de ani) care nu sufereau de alte afecțiuni.

6. Formă ușoară - fără simptome sau doar lipsa gustului și a mirosului - înseamnă într-adevăr formă ușoară?

Pierderea gustului și a mirosului, interpretate inițial ca simptome foarte ușoare și banale, nu sunt ceea ce par. Pierderea gustului și a mirosului reprezintă, în realitate, un simptom neurologic: "Gândiți-vă numai că unul dintre cele mai comune simptome a fost pierderea gustului și a mirosului. Acesta este un simptom neurologic. Este doar icebergul a ceea ce se întâmplă în sistemul nervos central", subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

7. Cât de periculoasă este varianta Omicron, candidată pentru a deveni dominantă în lunile următoare?

Noi date publicate în ultimele zile au confirmat și alte date preliminare care sugerează că varianta Omicron a coronavirusului este mai infecțioasă decât precedentele, inclusiv decât Delta, dar mai puțin periculoasă - provoacă, la prima vedere, mai puține cazuri grave.

Infectarea cu tulpina Omicron provoacă simptome neobişnuite față de alte variante ale coronavirusului, una dintre ele fiind oboseala severă.

8. Cât de precise sunt testele pentru depistarea coronavirusului?

În acest moment, cele mai sigure teste pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV2 sunt testele RT-PCR prelucrate în laborator. Testele rapide sunt mult mai puțin precise, având o sensibilitate de doar 50%-60%.

Chiar și testele PCR, considerate cele mai sigure și prelucrate în laborator, pot da însă rateuri - rezultate fals pozitive sau fals negative. Aceste cazuri sunt în general excepții și țin mai mult de modul în care au fost recoltate și transportate probele până la laborator, au explicat recent specialiști în medicină de laborator, pentru HotNews.ro.

9. Ce sechelele pe termen lung rămân după vindecarea de infecția propriu-zisă și cine rămâne cu ele?

Unul dintre cele mai ciudate simptome sau sechele post-COVID despre care vorbesc medicii consultați de HotNews.ro, pe lângă simptomele respiratorii deja arhi-cunoscute, este căderea părului. "Am avut foarte mulți pacienți COVID cărora le-a căzut părul", afirmă prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, șeful Laboratorului de Explorări Funcționale respiratorii speciale din acest spital și președintele Societății Române de Pneumologie.

"Sunt și pacienți care fac accidente vasculare cerebrale și atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secțiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale", subliniază medicul Roxana Maria Nemeș.

De asemenea, sunt pacienți total asimptomatici care rămân cu sechele importante după vindecare, mai spune medicul Roxana Nemeș.

La fel ca în cazul celor predispuși la forme grave sau deces, și în cazul sechelelor este o loterie în acest moment - nimeni nu poate spune cine va rămâne cu ele și cine nu.

10. Când se va sfârși pandemia și când ne vom relua viața normală?

Potrivit specialiștilor, despre începutul sfârșitului pandemiei vom putea vorbi în momentul în care un procent cuprins între 75% și 85% din populația planetei va avea imunitate în fața virusului. Imunitatea se poate obține fie prin anticorpii care apar după ce ai trecut prin boală, fie prin vaccinare.

Întreaga lume s-a mobilizat pentru dezvoltarea în timp record a unui vaccin sigur și eficient împotriva virusului, iar acesta a fost disponibil în timp record- la un an de la debutul pandemiei.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei