5 fenomene fascinante care se petrec în corpul uman

medicina  anatomieumana

Dimensiune font:

| 17-10-2020 13:49

 Corpul uman este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința încearcă de multă vreme să explice „lucrările interioare” aparent mistice care ne guvernează corpul și mintea.

Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Iată cinci astfel de fenomene fascinante care au loc în corpul uman.

1

Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Foto: PLOS One

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest lucru se întâmplă ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor. 

Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată.

Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de corp urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă. 

Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

2

Dimineața suntem mai înalți decât seara

Foto: iStock

Corpul uman este guvernat de mecanisme neobișnuite. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara.

În timpul zilei, cartilajul din corp, în special din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Acest lucru se întâmplă datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra corpului. 

Noaptea, când stăm întinși câteva ore, se petrece un mecanism invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest lucru duce la modificarea înălțimii unei persoane.

De îndată ce se trezește, este mai înaltă cu aproape un centimetru. Este posibil ca acest rezultat să nu fie ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un material care se întinde atunci când corpul este în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau stă în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea corpului.

3

Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule 

Există multe critici și teorii negative legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Foto: iStock

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când corpul nu are hrană, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă. 

Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci.

Au observat că atunci când șoarecii nu primeau hrană, în creier se declanșa un circuit neuronal specific senzației de foame. După aceasta, hipotalamusul începea să consume celule și proteine necesare din creier.

Când autofagia creierului a fost blocată, și semnalul foamei a fost blocat. Rezultatele acestor cercetări ar putea fi folosite la dezvoltarea de tratamente și regimuri alimentare pentru persoanele care suferă de obezitate.

4

Unele comportamente sunt codificate în gene

 
 

Ridicarea și agitarea mâinilor în semn de victorie sunt gesturi firești pentru noi toți. Acest lucru se datorează faptului că, la un moment dat, i-am văzut pe alții făcând asta.

Dar ce se întâmplă cu oamenii orbi, care nu au văzut niciodată pe cineva bucurându-se de o reușită? Ei bine, cel mai probabil, dorința de a face un gest al victoriei vine din interior.

Foto: Pinterest

Cumva, acest comportament este „scris” în ADN și nu este vorba doar de gestul victoriei. Psihologii cred că acest lucru se aplică tuturor gesturilor care sugerează mândrie sau rușine.

 

Pentru studierea acestei ipoteze, experții au analizat imagini din competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2004.

Au observat expresiile și limbajul corpului la sportivi din 30 de țări. Atât sportivii cu văz sănătos, cât și cei orbi din naștere au avut același limbaj corporal.

După câte o victorie, fie ridicau brațele, făcând semnul „V” al victoriei sau încleștând pumnul, fie își umflau pieptul. În mod similar, în timpul înfrângerii, își lăsau umerii jos și își dezumflau pieptul.

5

Când asculți muzică, bătăile inimii se sincronizează cu ritmul melodiei 

Muzica are potențialul de a ne influența puternic emoțiile. Uneori, te simți mai fericit după ce asculți o melodie preferată.

Inima îți bate mai repede, iar ritmul respirației se accelerează, uneori atât de mult, încât ți se zburlește părul pe mâini și simți fiori reci pe spate.

Foto: iStock

Modificându-ne emoțiile, muzica are o influență directă asupra inimii. Cercetătorii Stefan Koelsch și Lutz Jäncke au publicat o lucrare amplă despre modul în care muzica influențează activitatea inimii. 

Potrivit cercetărilor lor, muzica antrenantă mărește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În mod similar, muzica relaxantă produce un efect contrar.

Numai că ritmul efectiv al muzicii – dacă este antrenantă sau relaxantă – depinde cu totul de perspectiva ascultătorului. Unii pot găsi relaxantă o trupă de heavy metal, în timp ce alții pot găsi deosebit de captivantă o linie melodică melancolică.

Astfel de cercetări ar putea ajuta la vindecarea tulburărilor anxioase și la gestionarea durerii în numeroase scenarii clinice. Muzica ar putea ajuta și la tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările cardiovasculare și stresul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

S-a ajuns și aici. Medicii de la Spitalul Ploiești aleg care dintre pacienții cu COVID ajuns la ATI și care nu
20/10/2020 16:30

 Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti precizează, intr-un comunicat emis, marţi, că admiterea pacienţilor in secţia de Terapie Intensivă s-a făcut pană in acest moment in or ...

 Apa rece, leac pentru demență
20/10/2020 16:17

  Înotul in apă rece ar putea proteja creierul de boli degenerative, precum dementa, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge, citati de BBC. Cheia este o proteină pe care au găs ...

Diabetul, dușmanul dulce. Tot ce trebuie să știe un bolnav
20/10/2020 14:34

 În ultimii ani, cazurile de diabet au cunoscut o creştere alarmantã. În Romania, peste un milion de persoane suferã de aceastã afecţiune, iar 3 la sutã din total ...

Incidenta cazurilor la mia de locuitori in ultimele 14 zile: 3,23 in Capitala. Ce judet a mai depasit pragul critic
20/10/2020 14:27

Autoritatile au raportat marti, 20 octombrie 2020, un numar de 545 cazuri noi, in Bucuresti, iar incidenta cumulata a cazurilor la mia de locuitori, in ultimele 14 zile, este de 3,23. Tot peste 3 a ajuns indic ...

 Britanicii pun la bătaie 33,6 milioane de lire sterline pentru testarea vaccinului anti-COVID
20/10/2020 14:11

  Marea Britanie intentionează să fie primul stat care va testa infectarea deliberată, pentru a obtine mai repede vaccinul anti-COVID-19. Britanicii fac eforturi pentru a fi prima natiune care efectu ...

Legea carantinării: CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului
20/10/2020 14:06

Curtea Constitutională (CCR) a respins marti ca neintemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului impotriva legii carantinării, stabilind că atat internarea obligatorie a pacientilor inf ...

 Una din cinci măşti folosită de către români pentru protecţia în faţa răspândirii virusului SARS-Cov-2 este fashion
20/10/2020 13:42

  În acest context, APC atrage atenţia Ministerului Sănătăţii că in Romania se vand măşti de protecţie care induc in eroare consumatorii in privinţa protecţiei asigurate de aceste produ ...

Boala care ar putea să fie declanșată de infecția cu noul coronavirus
20/10/2020 10:48

 Francesco Rubino, cercetător in diabet la King’s College din Londra, a declarat că virusul poate declansa diabetul. În luna iulie a anului 2020, oficialii din domeniul sănătătii ...

 România este în top 10 la infectări COVID-19
20/10/2020 09:27

  Romania este intr-un punct critic in războiul cu COVID-19. Numărul de infectări a explodat in ultimele săptămani, iar sistemul medicul se apropie vertiginos de colaps. Romania e pe primele loc ...

500.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge la populație
20/10/2020 08:45

 O nouă tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată luni de furnizor către direcţiile de sănătate publică, acestea urmand a fi direcţionate către cabinetele medicilor de familie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei