6 sfaturi pe care să le ignori, dacă vrei să te protejezi de coronavirus. Îți pot face mai mult rău decât bine

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 09-03-2020 11:25

 Coronavirusul s-a răspândit în mai multe țări din întreaga lume și nu există în prezent un tratament specific cunoscut. Acest lucru a dus la apariția unor sfaturi pentru protecția împotriva coronavirusului. Multe sunt inutile, dar inofensive, în timp ce altele sunt de-a dreptul periculoase, relatează BBC. Iată câteva dintre cele mai răspândite sfaturi distribuite online de care nu trebuie să țineți cont.

Usturoiul

O mulțime de postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infectarea cu coronavirus sunt distribuite pe rețelele sociale.

Organizația Mondială a Sănătății arată însă că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus.

Iar consumul exagerat de usturoi poate fi periculos. South China Morning Post a relatat cazul unei femei care a ajuns la spital cu o inflamație severă a gâtului, pentru că a mâncat 1,5 kg de usturoi crud.

Minerale-minune” 

Vloggerul Jordan Sather, care are mii de followeri, susține că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „distruge” coronavirusul.

Acest supliment conține dioxid de clor, care este un agent de înălbire.

Sather și alții promovau substanța dinainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie, vloggerul a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul”.

Dar anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA, FDA, a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătate legate de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte. Consumul acestui „supliment-minune” poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

Dezinfectantul pentru mâini făcut în casă

Au existat numeroase relatări cu privire la lipsa din magazine a gelului pentru dezinfectarea mâinilor, în condițiile în care spălatul mâinilor este una dintre principalele metode de prevenire a răspândirii virusului.

Astfel că au apărut pe rețelele sociale tot felul de rețete de geluri dezinfectante făcute în casă. Dar aceste rețete, care sunt prezentate drept copii ale unei cunoscute mărci de dezinfectant, sunt potrivite mai degrabă pentru curățarea suprafețelor, nu pentru mâini.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pentru piele, în condițiile în care au un conținut de alcool de 60-70%. Iar vodca, prezentată drept ingredient în aceste rețete, are doar 40% alcool. Așa că mai mulți medici au fost nevoiți să lanseze apeluri la oameni, să nu se mai dezinfecteze pe mâni cu vodcă.

Argintul potabil

Utilizarea argintului coloidal, un lichid cu particule minuscule de argint suspendat, a fost promovată de teleevanghelistul american Jim Bakker. Un invitat a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decursul a 12 ore, deși a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19.

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința tratamentelor medicale obișnuite.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Dar autoritățile din domeniul sănătății din SUA arată că nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră.

Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul este un metal care nu are nicio funcție în corpul uman.

Să bei apă la fiecare 15 minute

O postare copiată și distribuită pe mai multe conturi de Facebook citează un „medic japonez” care recomandă să bem din 15 minute în 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în gură. O versiune în limba arabă a fost distribuită de peste 250.000 de ori.

Medicii spun însă că nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei teorii.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar apa potabilă nu vă ajută să scăpați de ele.

Pe de altă parte, să beți apă este în general un bun sfat medical.

Să stai la căldură și să eviți înghețata

Există o mulțime de variante ale sfaturilor care sugerează să folosiți căldura pentru a ucide virusul – să beți apă caldă, să faceți băi fierbinți, să folosiți uscătorul de păr.

Consumul de apă caldă și expunerea la soare va ucide virusul, se arată într-o postare distribuită de zeci de utilizatori din diferite țări pe rețelele sociale - și atribuită în mod fals Unicef. În postare se mai spune că trebuie evitate înghețata și alimentele reci.

Este complet fals, spune Charlotte Gornitzka, reprezentantă a Unicef.

E adevărat că virusurile gripale nu supraviețuiesc în afara corpului uman pe durata verii, dar nu știm dacă acest lucru este valabil și în cazul Covid-19.

Expunerea la căldură nu este eficientă. După ce virusul a intrat în corp, nu mai poat fi distrus decât de sistemul imunitar. Iar băile și lichidele calde nu vor modifica, de fapt, temperatura corpului. Aceasta crește doar în cazul în care deja v-ați îmbolnăvit, explică Sally Bloomfield, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Iar pentru a distruge virusul în afara corpului uman, e nevoie de temperaturi de peste 60 de grade, adică mai mult decât o baie caldă sau o saună.

E bine, pe de altă parte, să spălăm prosoapele și lenjeria de pat la 60 de grade, pentru că acest lucru omoară virusurile din țesătură.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei