1boala

Dimensiune font:

„Trei din zece români suferă de boala venoasă cronică”

| 17-04-2019 04:50

 

atrage atenţia prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”

 

Iaşul a găzduit de curând o manifestare medicală foarte importantă – cea de-a VIII-a ediţie a Primăverii Dermatologice Ieşene, manifestare organizată în tandem cu prima ediţie a Conferinţei „Laser Europe 2019”. În Capitala Moldovei au sosit 126 de lectori naţionali şi internaţionali, ale căror lucrări au fost audiate de 1.116 participanţi, mulţi dintre ei regăsindu-se şi în sălile unde s-au derulat cinci work-shopuri cu teme foarte importante. Lectorii invitaţi au abordat, timp de trei zile, subiecte legate de dermatologie ca o disciplină aflată la interfaţa cu alte specialităţi, la pupitru aflându-se şi specialişti în flebologie, în boala venoasă cronică, în oftalmologie, psihologi, medici specializaţi în chirurgia venoasă ori în recuperare medicală. Am discutat cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, fondatorul PDI şi co-preşedinte al manifestării în acest an, alături de prof. univ. dr. Simona Roxana Georgescu, de la Universitatea Carol Davila” Bucureşti, despre importanţa unei manifestări cu focus pe interdisciplinaritate şi beneficiile pe care le poate aduse bolnavului.

- Pentru prima dată, la Iaşi au sosit şi specialişti în laser-terapie. Cum s-a ajuns la acest parteneriat?

- Este urmarea vizibilităţii şi recunoaşterii calităţii ştiinţifice a manifestării Primăvara Dermatologică Ieşeană, care de mulţi ani a depăşit graniţele ţării. La toate ediţiile am avut-o ca invitat şi pe dr Dana Jianu, preşedintele Societăţii Europene pentru Chirurgie cu Laser, şi prin intermediul ei am făcut acest parteneriat care a adus nume sonore ale laseriştilor din lume, la Iaşi fiind prezenţi 20 de lectori.

- Cum ajută laserul în tratamentul afecţiunilor dermatologice?

- Există multe proceduri unde se aplică de mulţi ani, inclusiv la Iaşi. Este vorba despre aplicaţii care se utilizează în dermatologie, în flebologie, în ulcerul de gambă, în oftalmologie, în chirurgia plastică. Laserele nu mai sunt navete spaţiale în medicina românească şi ieşeană, ci instrumente ale muncii noastre de zi cu zi. Este adevărat, extrem de performante, şi suntem mândri că am putut atrage la Iaşi o astfel de conferinţă.

- Pentru publicul larg, cine are acces la astfel de intervenţii?

- Spre exemplu, pentru partea de dermatologie utilizarea laserului se face de la afecţiuni simple, cum ar fi acneea, până la afecţiuni severe, cum ar fi maladiile cu etiologie mai puţin cunoscută sau necunoscută – gen psoriazis, herpetice ca element comun, dar în lichenul genital, ca afecţiune mai puţin cunoscută. Laserul are multiple indicaţii, iar medicul dermatolog îl poate utiliza ca tratament medical. Avem şi lasere performante, chirurgicale, care tratează tumori, îndepărtează tatuaje sau lasere care rezolvă probleme vasculare ale pielii, cum ar fi cuperoza sau roşeaţa pielii, cu care se pot îndepărta hemangioamele, tumorilor benigne vasculare. Se pot aplica inclusiv în rezolvarea unor leziuni deformante localizate la nivelul feţei, care dau şansa unei vieţi cu o calitate mult mai bună pentru aceşti pacienţi. Tot laserele sunt utilizate în ştergerea cicatricelor, a petelor, a ridurilor. Au multiple utilizări atât în ceea ce priveşte partea medicală a dermatologiei, cât şi cea estetică.

- Aduceţi deseori în discuţie bolile venoase, în tratamentul cărora intervin şi medicii dermatologi.

- Este şi firesc să fie aşa pentru că de boala venoasă cronică suferă 3 dintre 10 persoane care circulă pe stradă. Afecţiunea poate apărea de la vârsta de 18 ani, însă malformaţiile venoase pot exista şi mai devreme. Am vorbit mereu de interdisciplinaritate ca lucrul în echipă dermatolog-chirurg vascular-internist-cardialog. Boala venoasă este subdiagnosticată, necunoscută de mulţi pacienţi, cu o stare de cvasi-normalitate. Mulţi se gândesc că este normal să îşi simtă picioarele obosite sau umflate după o zi de muncă, însă nu este chiar aşa. Am lucrat peste 10 ani de zile în echipe multidisciplinare pentru a informa populaţia şi, mai ales, pentru a implementa informaţii corecte medicale. Este o realitate că 3 din 10 oameni prezintă o astfel de patologie şi foarte puţini dintre ei se adresează medicului pentru tratamentul bolii venoase cronice, undeva sub 10 la sută. Cei mai mulţi pacienţi sunt descoperiţi de către medici printr-un diagnostic proactiv, adică printr-un dialog cu pacientul care devine conştient de simptome şi automat se pune şi diagnosticul. Elementul cel mai important este introducerea terapiei cât mai rapid pentru că este o boală progresivă şi invalidantă. În cazurile grave poate ţintui pacientul la pat şi îl transformă dintr-o persoană activă într-a cu un handicap de multe ori major, inclusiv se poate ajunge la pensionare pe caz de boală. Acest lucru implică şi costuri mari pentru sistemul de sănătate. Diagnosticul precoce şi introducerea unui tratament care nu este foarte scump alături de schimbarea stilului de viaţă, combaterea factorilor favorizanţi, cum ar fi statul mult în picioare, excesul ponderal, absenţa sportului, şi contenţia elastică, foarte puţin cunoscută în România. Este vorba despre ciorapii elastici care pot contribui la vindecarea progresivă acestei boli şi regresie dintre-un stadiu mai avansat.

- Sunt şi tineri care suferă de această afecţiune

- Evident şi, din păcate, ei nu vin aproape niciodată singuri la medic. Depistăm afecţiunea atunci când ni se adresează cu alte probleme şi atunci pot avea şansa de a fi diagnosticaţi doar din stadiul de simptome.

Banala acnee s-a transformat într-o reală problemă de sănătate”

- Revenind la dermatologie, care sunt cele mai multe afecţiuni pentru care vi se solicită sprijinul?

- Noi, medicii, avem o altă viziune asupra acestor lucruri, adică suntem preocupaţi de întreaga panoplie a bolilor dermatologice, dar ne axăm în special pe acele boli care invalidează grav pacientul, cum ar fi cancerele cutanate sau formele severe de boli autoimune -- lupusul eritematos, colagenozele în general. Mai sunt şi patologiile pediatrice, cum ar fi dermatita atopică şi care afectează mulţi copii, până la 20 la sută în ultimii ani, ca urmare a modificării condiţiilor de viaţă, a alimentaţiei necorespunzătoate, chiar şi aerului, care nu mai are calitatea cunoscută, stresului.

- Deja stresul îi îmbolnăveşte pe copii?

- Da, copiii de vârstă preşcolară, şcolară şi nu mai vorbesc de tinerii din colegii au un nivel ridicat de stres, ceea ce duce la o dezvoltare şi o agravare a afecţiunilor determinate de această stare. Banala acnee, considerată de foarte mulţi ca fiind apanajul adolescenţei şi care trecea spontan fără nicio intervenţie terapeutică s-a transformat într-o reală problemă de sănătate. Apar forme din ce în ce mai severe, care lasă cicatrice şi complexează tânărul aflat în plină expansiune de dezvoltare a personalităţii sale. Aflat în punctul în care trebuie să îşi aleagă un drum în viaţă, o carieră, se vede stigmatizat social şi îşi poate abandona visele, poate renunţa la cariera râvnită din pricina acestei afecţiuni. Acneea este o boală pentru care tinerii trebuie să se prezinte la medic încă de la primele semne pentru un rezultat foarte bun în vindecare. Suntem preocupaţi de afecţiuni mari consumatoare de resurse din sistemul public de sănătate asupra afecţiunilor care degradează calitatea vieţii pacienţilor şi vorbesc despre psoriazis în cazul căruia există noi opţiuni terapeutice ca urmare a eforturilor comasate ale dermatologilor şi Societăţii Române de Dermatologie. Aşa am reuşit, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate, să punem la punct un program naţional de tratamente gratuite pentru cei afectaţi, terapii de peste 1.000 de euro pe lună, bineînţeles cu îndeplinirea unor condiţii legate de gradul de a bolii, de respectarea unui protocol terapeutic. Am discutat despre acest lucru şi la PDI 2019.

Profilul pacientului s-a schimbat, este din ce în ce mai informat”

- Cât de importantă este o astfel de manifestare?

- PDI este o şcoală în care învăţăm cu toţii. Specialiştii au adus informaţii de ultimă oră din domeniilor lor de activitate, foarte bine primite de către participanţi. Toate aceste discuţii au în centru pacientul, pentru beneficiul căruia colaborăm cu toţii. S-a discutat mult despre vitiligo, subiect adus în atenţie de către prof. univ. dr. Torello Lotti, preşedintele Societăţii Mondiale de Dermatologie, despre incidenţa aceste boli, care este o afecţiune sistemică. Sunt tratamente foarte bune care se pot aplica astfel încât bolnavul să aibă o viaţă normală. Vitiligo este o afecţiune greu de controlat inclusiv din punct terapeutic, dar există soluţii foarte bune. Nu vindecă, dar o ţin sub control şi deja suntem cu un pas mai aproape de un rezultat foarte bun. Şi patologiei alergice i s-a oferit o atenţie sporită, plecând de la dermatita atopică, reacţiile alergice la diverse terapii, posibilitatea de desensibilizare a acestora tocmai în ideea de a putea aplica un tratament cât mai corect. Melanomul malign a suscitat interes, chirurgia dermatologică, dar şi comunicarea cu pacienţii. Profilul pacientului s-a schimbat, este din ce în ce mai informat, poate mai anxios, cu tendinţa de a încerca să controleze situaţia şi dincolo de sfatul medical, de aceea şi profilul psihologic este important, aspect adus în atenţi de către psihologi. Ei au încercat să explice tot ce simte un pacient în faţa unei boli cu atât mai mult cu cât poate fi ameninţătoare de viaţă, care care poate conduce la o calitate alterată a vieţii. La PDI sunt dialoguri echilibrate atât din perspectiva pacientului, cât şi a medicului, studentului rezidentului sau chiar a seniorului. Totul este abordat dintr-o perspectivă ştiinţifică, pur medicală. Am promovat, încă de la prima ediţie, medicina bazată pe dovezi ştiinţifice. Ca la fiecare ediţie, la PDI este vorba despre dialogul dintre generaţii şi nu unidirecţional de la maeştri către discipoli, ci din ambele părţi în care mai tineri ne împărtăşesc nevoile, pun întrebări sau chiar prezintă din experienţa lor profesională. Este un dialog între specialităţi în care ne dorim să completăm cât mai eficient acest puzzle reprezentat de pacient în slujba căruia suntem.

A consemnat Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
Legătura neştiută dintre laptele matern şi cancer. Descoperirea şocantă a cercetătorilor!
19/05/2019 14:58

 Specialiştii spun că aceasta nu are aceleaşi efecte secundare ca şi chimioterapia, deoarece nu vizează celulele sănătoase din organism, scrie Gandul. Profesorul Catharina Svanborg, de la Universit ...

SUSANU CLINIC IASI - Chirurgie Plastica si Reconstructiva -   Mărire de sâni cu proteze mamare
19/05/2019 12:03

 Simboluri al feminităţii incă din cele mai vechi timpuri, forma şi aspectul general al sanilor au reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai pregnante preocupări asupra imaginii proprii a fiecărei ...

Primele simptome ale cancerului de ficat pe care mulţi le ignoră
19/05/2019 10:10

Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este de carcinomul hepatocelular. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că boala apare, in medie, la 30 din 100.000 de persoane, la nivel mondial. ...

CLINICA MEDICALA
19/05/2019 00:26

 Centrul de Recuperare Medicala dr. Emilia Popovici este localizat in Iasi, in fosta baza de tratament NICOLINA, beneficiind de un avantaj deosebit in comparatie cu alte centre de profil din zona si a ...

 

Dieta cu lămâie. Slăbești 10 kilograme în 16 zile, dacă respecți 6 reguli
18/05/2019 11:46

      Dieta cu lămaie este perfectă pentru acele persoane care nu pot renunta radical la regimul alimentar pentru a scăpa de kilogramele in plus. Specialistii in nutritie sustin că poti ...

Alte 83 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână în 13 județe și București
18/05/2019 10:05

 83 cazuri noi de rujeolă au fost confirmate in 13 judeţe şi in Bucureşti, in ultima săptămană, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, citate de M ...

Ficat sănătos. 12 alimente care îți protejează ficatul
18/05/2019 09:54

  Ficatul poate fi mentinut sănătos consumand anumite alimente Sănătatea ficatului este importantă pentru sănătatea intregului organism. O serie de alimente si băuturi sunt cunoscute pentru rol ...

Alte 83 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână în 13 judeţe şi Bucureşti
18/05/2019 08:59

Astfel, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă in Romania raportate pană vineri este 16.800, din care 64 de decese. În perioada 13.05.2019 – 17.05.2019 au fost raportate incă 83 de cazur ...

VIDEO  Povestea Antibiotice Iași, una dintre puținele industrii din perioada comunistă care a scăpat de privatizare și a reușit să aducă România pe locul I în lume (I)
15/05/2019 08:18

 Înfiintată in 1955, Antibiotice Iasi este una dintre putinele industrii din perioada comunistă care a supravietuit după 1989. Fabrica a scăpat ca prin minune de o privatizare dezastruoasă, s-a ...

5 Plante medicinale care combat raceala
08/05/2019 13:11

  5 Plante medicinale care combat raceala     |           Aerul rece si umed scade imunitatea cailor respiratorii si ne predispune la raceli. T ...