Adevarul din spatele reclamelor: Totul despre sampon

default

Dimensiune font:

| 15-11-2012 00:00

Adevarul din spatele reclamelor: Totul despre sampon

 

Cu fiecare zi ce trece, tot mai multi oameni sunt interesati de numarul de chimicale cu care interactioneaza in fiecare moment. Aproape tot ce folosim si o mare parte din ceea ce consumam contine o mare parte de substante chimice, sintetice, care sunt produse in laboratoare si nu apar intamplator in natura.

Exista multe articole care trateaza subiecte legate de compozitia si ingredientele tuturor produselor pe care le folosim in viata de zi cu zi. Si multi cititori reproseaza aparitia acestor articole pe motiv ca nimeni nu a murit pana acum folosind pasta de dinti, geluri de dus sau deodorante. Suntem de acord cu afirmatia lor, dar suntem convinse ca exista si persoane interesate de povestea din spatele reclamelor, care vor sa stie adevarul despre produsele pe care le folosesc, fie pentru a-si imbuinatati viata, fie doar pentru propria curiozitate.

 

  Desi multa lume este constienta ca tot ce se spune intr-o reclama este doar o strategie de marketing, menita sa convinga cat mai multi cumparatori sa achizitioneze produsul respectiv, de multe ori nu ne putem abtine sa nu dam crezare macar putin reclamelor, sperand ca macar de data asta produsul respectiv sa faca ceea ce promite. Iata deci ce ar trebui sa stii despre sampon si ce trebuie sa iti amintesti inainte de a arunca o multime de bani pe un nou sampon, gandindu-te la frumusetea parului modelului din reclama.

Adevarul este ca samponul nu ii face bine parului. Curata murdaria, dar inlatura de asemenea si uleiurile naturale, care il fac stralucitor si puternic. Oricum, samponul este vandut ca ceva de care parul tau are absoluta nevoie iar adevarul este de cele mai multe ori ascuns.

Exista cateva tipuri de produse pe baza de uleiuri si grasimi care, la contactul cu apa, se transforma intr-o emulsie. Sapunul este alcatuit din ulei animal sau vegetal, in timp ce detergentii sunt compusi din uleiuri minerale (parafina si alte petrochimicale), ceea ce ii face si mult mai puternici decat sapunurile. Samponul este un detergent, nu foarte diferit de detergentii de vase, de produsele de curatat baia sau de cele care curata motorul masinii.

Oamenii obisnuiau sa foloseasca sapun atunci cand isi spalau parul si de asemenea atunci cand spalau vase, haine sau orice altceva. Sapunul era de preferat pentru spalarea parului, deoarece nu inlatura atat de mult din uleiurile naturale ale scalpului.

In timp, rezervele de apa folosite in case s-au schimbat. In prezent, apa este mai alcalina, ceea ce este tradus in viata de zi cu zi prin expresia „apa dura". Odata cu aparitia apei dure, sapunurile nu au mai functionat la fel de bine. Substantele care fac apa sa fie „dura" determina sapunul sa nu mai faca spuma si sa lase depuneri insolubile. Deci sapunul a devenit mai putin util pentru majoritatea scopurilor. La inceputul secolului 20, detergentii au devenit disponibili maselor. Acestia nu aveau nioci o problema cu apa dura, asa ca au ajuns sa fie extrem de populari. De asemenea, in scurt timp, au ajuns sa fie mai ieftini decat sapunul.  

Din aceasta cauza oamenii au incetat sa mai foloseasca sapunul pentru orice fel de curatare si au inceput sa utilizeze detergentul, care reprezinta o modalitate excelenta de a curata aproape orice.

Sampoanele sunt compuse de obicei din apa 65-75% si detergenti. Acestia sunt o combinatie de soda caustica, sulfati de sodiu, de amoniac, SLS, nitrati si grasimi sau uleiuri. La acestea se adauga acizi de ingrosare si pentru spuma, deoarece consumatorul a fost invatat prin reclame ca un sampon este cu atat mai eficient cu cat este mai gros si cu cat face mai multa spuma. Ideile acestea sunt complet false, spuma sau densitatea samponului neavand de fapt nicio legatura cu eficienta sa.

Avand in vedere ca spuma nu ar rezista mai mult de cateva secunde la contactul cu oxigenul, se adauga si conservanti care sa prelungeasca viata bulelor, cum ar fi metili, parabeni (despre care se suspecteaza ca ar facilita aparitia cancerului), aditivi, etc.

  Daca ai incercat vreodata sa iti speli parul folosind sapun, ai observat probabil ca parul devine aspru si incalcit. Cu cat apa este mai dura, cu atat situatia devine mai rea.

Fiecare fir de par are un fel de cuticule, ca solzii unui sarpe de exemplu, sau ca tiglele de pe un acoperis. Substantele acide fac aceste cuticule sa se „aseze", ceea ce iti face parul stralucitor si matasos. Probabil ai auzit de multe ori ca sucul de lamaie este folositor pentru par - iata motivul! Substantele alcaline determina cuticulele firelor de par sa stea in sus, facandu-ti parul sa fie aspru si incurcat. 

Combinatia de apa dura si sapun are deci un efect dezastruos asupra parului tau.

Samponul, fiind un detergent, iti poate spala parul in apa dura fara sa ridice cuticulele, pastrandu-ti deci parul moale si stralucitor. Acesta este de fapt si singurul aspect bun al samponului. Partea proasta este ca samponul este extrem de puternic si dur, afectandu-ti parul pentru totdeauna. Balsamul de par a aparut la scurt timp dupa aparitia samponului, atunci cand oamenii au observat ca samponul inlatura toate uleiurile scalpului, lasand parul uscat si fragil. Balsamul iti pune pe firele de par uleiuri artificiale, care rezista indeajuns de mult incat lumea sa nu asocieze degradarea parului cu samponul care a cauzat-o.

De multe ori, parul trebuie spalat in fiecare zi nu pentru ca s-ar fi murdarit atat de repede, ci pentru ca uleiurile din balsam nu rezista indeajuns de mult timp si trebuie sa fie inlocuite. Existenta balsamului de par nu a fost necesara pana la aparitia samponului.

Dar adevarata inselaciune o reprezinta vanzarea samponului ca fiind ceva extrem de benefic parului tau. Sampoanele mai scumpe sunt intr-un fel mai bune, dar numai din cauza ca balsamul care le insoteste este mai bun in a masca pagubele aduse de sampon.

Formulele profesionale, care iti hranesc parul si il determina sa creasca mai sanatos, cu vitamine si substante nutritive naturale, extractele de alge, uleiul de jojoba... Aminteste-ti ca parul tau este mort! Din start, doar lucrul acesta dovedeste ca jumatate din reclamele la sampon ofera informatii false. Aminteste-ti ca samponul este un detergent. Asta arata ca majoritatea reclamelor din jumatatea ramasa induc si ele idei eronate. Diferenta majora intre sampon si detergentii de haine o fac de fapt doar agentii de inalbire si de inmuiere.

Aminteste-ti ca uleiurile de care parul tau are nevoie, vin in mod natural de pe scalp, la fel cum se intampla cu mii de ani inainte de aparitia balsamului de par. Odata adunate informatiile, vei descoperi ca nimic din ceea ce pretind reclamele la sampon si balsam nu este adevarat. Da, intr-adevar, avem nevoie de balsam, exact cum ne spun reclamele. Dar motivul pentru care avem nevoie de el este tocmai ca sa mascam efectul negativ pe care il are samponul. Este vorba de un efect domino, in care se folosesc informatii false pentru a promova un produs rau (samponul) care sa devanseze un produs bun (sapunul), iar apoi sa introduca pe piata un alt produs (balsamul) ce compenseaza prejudiciile aduse parului. In final, oamenii ajung sa dea sume enorme de bani, uitand de produsul cu adevarat bun.

Singurul lucru bun al samponului este faptul ca nu are efecte mai rele in contact cu apa dura. Lucru care nu e niciodata mentionat in vreo reclama. Restul sunt minciuni, care sa determine clientii sa ofere 10 lei pe o sticla de 1 leu de detergent parfumat.

Ce poti face

Sapunul este bun pentru parul tau. Uita de toate informatiile false imprastiate de companiile care vand sampon, cum ca sapunul ar fi prea dur pentru parul tau. Aminteste-ti ca problema atunci cand te speli cu sapun este in apa si nu in sapun. Trebuie doar sa rezolvi problema apei dure si sapunul devine apoi perfect pentru spalarea parului. Exista doua modalitati.

Daca apa nu este foarte dura, este de ajuns sa inlocuiesti samponul cu sapun si sa folosesti orice balsam de par ulterior. Acesta va aseza cuticulele de par si va permite tuturor urmelor de sapun sa fie clatite. Este posibil sa fii nevoita sa experimentezi cu mai multe tipuri de sapun si balsam pana sa le gasesti pe cele potrivite parului tau. Oricum, de cele mai multe ori un balsam cu Ph neutru este cel mai bun. De asemenea, sapunurile fara adaos de apa, coloranti si parfum sunt mai potrivite.

 Daca apa este prea dura, este de ajuns sa adaugi un strop de substanta acida la un moment dat in timp ce te speli. Din moment ce nu este nevoie decat de o cantitate mica, chiar si cateva picaturi de otet obisnuit isi vor face treaba, fara sa lase vreun miros in urma. Ai putea de asemenea sa iti prepari un amestec de sapun diluat in apa si suc de lamaie pentru a te spala fara probleme. Sau poti folosi o carafa de apa cu o lingura de otet, cu care sa te clatesti dupa ce te-ai spalat cu sapun. Daca ti-e mai usor, pregateste-ti din timp o sticla cu apa si o lingurita de otet sau suc de lamaie si foloseste apa la clatire.

Un dop de plastic in care ai facut cateva gauri te va ajuta sa distribui in mod egal apa si sa nu o irosesti. Un alt secret este uleiul de rozmarin. Acesta stimuleaza scalpul, incurajandu-l sa secrete suficiente uleiuri naturale.

Ca o alternativa, mai poti folosi sampoanele organice. Acestea sunt (sau ar trebui sa fie!) 100% naturale, alcatuite doar din substante care pot fi chiar comestibile in starea lor naturala. Diferite plante sau uleiuri esentiale sunt adaugate pentru miros. Nu sunt adaugate substante chimice care sa ajute samponul sa se intinda mai bine sau sa faca mai multa spuma. Acest tip de sampon este benefic deoarece inlatura doar murdaria de pe par, nu si uleiurile naturale ale acestuia. Prin compozitie, sampoanele organice sunt de fapt mai aproape de sapun decat de sampon, asa ca le poti folosi cu incredere cat timp verifici ingredientele de pe eticheta (nu trebuie sa existe nici macar o singura substanat chimica) si sa gasesti o marca serioasa care chiar foloseste numai ingrediente naturale. Un alt avantaj este ca bineinteles, sampoanele organice sunt 100% biodegradabile, asa ca protejezi in acelasi timp si mediul.

In concluzie, samponul a aparut pretinzand ca este o alternativa mai comoda la sapun. Din pacate, in prezent, samponul nu mai este vandut prin ceea ce ar trebui sa faca, ci printr-o serie de minciuni. Sapunul este fara indoaiala mai bun pentru par, atata timp cat nu uiti sa neutralizezi apa dura.

 

 

http://www.divahair.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei