Albirea dentară, între fiţă şi necesitate
Dimensiune font:
Tot mai des am început să observăm persoane care afişează un zâmbet cuceritor, printr-o dantură impecabil aliniată, dar mai ales prin albul dinţilor. Puţini mai sunt însă cei care au dinţii albi doar bazându-se pe periajele zilnice, iar tot mai mulţi recurg la metodele de albire dentară.
Etalonul în privinţa dinţilor albi pare a fi artistul Dorian Popa, dar trebuie precizat că el nu a apelat la o albire dentară profesională, ci la faţete ceramice foarte fine care practic îi îmbracă dinţii după ce aceştia au fost în prealabil uşor modelaţi. Albul dinţilor, deşi se încadrează în ceea ce acum se numeşte „Hollywood smile”, se vede de la o poştă că nu este natural, fiind mult prea strălucitor!
Cine caută însă o soluţie naturală apelează la albirea dentară, la domiciliu, sau profesională, la cabinetul stomatologic. Eşantionul reprezentativ al pacienţilor îl reprezintă tinerii, cei care ţin să beneficieze de o estetică superioară, cei care lucrează cu publicul şi nu prea îşi permit să afişeze un zâmbet afectat de culoarea dinţilor şi mai ales persoanele publice, iar la mulţi dintre ei se poate vorbi despre albirea dentară ca o necesitate. „Necesitatea până la urmă este totuşi o noţiune subiectivă. Fiecare pacient priveşte în felul său necesitatea de a recurge la albirea dentară”, ne-a declarat Vlad Popovici, medic stomatolog la Dental Plus & Dental Implant Center, care a precizat că nu pot fi albite plombele, coroanele dentare şi nicidecum cariile. De asemenea, nu este indicată albirea dentară pentru gravide, copii sub 18 ani şi nici la pacienţi cu afecţiuni grave.
Efect pe loc şi de durată!
Pe măsura înaintării în vârstă, dinţii îşi schimbă culoarea, proces influenţat de consumul de cafea, băuturi dulci acidulate şi chiar vin roşu, iar când capătă nuanţe de galben şi chiar maroniu atunci chiar că se impune luarea unor măsuri.
„Albirea dentară poate fi făcută la domiciliu, unde oferim pacientului gutiere, un fel de mulaj, în care punem gel de albire. 3-4 nopţi trebuie să doarmă cu gutieră pentru maxilar, apoi alte 3-4 nopţi pentru mandibulă şi după încă o săptămână se stabilizează albirea”, ne-a explicat Vlad Popovici.
Este totuşi un proces de durată, pe când albirea dentară profesională, pe care interlocutorul nostru o practică la cabinet, are efect în aceeaşi zi! Ea este precedată, cu o zi sau două înainte, de o igienizare perfectă a cavităţii bucale, ceea ce presupune detartraj ultrasonic, îndepărtare a pigmenţilor superficiali prin microaeroabraziune şi periaj profesional. „Albirea dentară profesională o realizăm cu lampa ZOOM, care oferă o albire accelerată, ce durează cel mult o oră şi jumătate şi are efect pe loc. Mai întâi însă îndepărtăm părţile moi, precum limba şi buzele, pentru a le şi proteja, deoarece substanţa folosită, peroxid de hidrogen 25%, arde ţesutul moale. Efectuăm o fotografie iniţială, pentru a vedea de unde am pornit, apoi acoperim gingiile cu o substanţă protectoare, iar pacientul, cât şi medicul, primesc ochelari de protecţie. Efectuăm 4 cicluri de albire de câte 15 minute cu ajutorul lămpii ZOOM, care produce o lumină ce activează la maximum peroxidul de hidrogen. Albirea se realizează pe toată suprafaţa dinţilor, iar substanţa penetrează smalţul şi intră în dentină, pe care o albeşte”, a precizat Vlad Popovici.
Un alb cât mai natural, cât mai personal
Fireşte, este realizată şi fotografia de final, unde pacientul de regulă nu-şi poate ascunde încântarea de ceea ce vede: „Din experienţă pot spune că de regulă obţinem 4-5 nuanţe mai deschise faţă de cea iniţială, dar se poate ajunge şi până la 8. Efectul durează între 4-6 luni şi 3 ani, depinde de fiecare pacient în parte, de igiena ulterioară şi mai ales dacă va consuma în exces băuturile menţionate mai sus sau dacă va fuma în exces. Oricum, dacă este nevoie, se poate apela din nou la albirea dentară profesională, dar cert este că nu vom mai porni de la nuanţa iniţială”.
Pacientul va primi înainte de a părăsi cabinetul o gutieră în care va pune un gel, gutieră pe care s-o poarte câte o oră pe zi timp de o săptămână pentru a preveni sensibilitatea post-albire, în special la rece, aceasta fiind singura reacţie adversă ce s-ar putea manifesta în urma albirii dentare profesionale, în timpul căreia pacientul se poate uita la televizor sau poate asculta muzică. „Încercăm să dăm dinţilor pacientului o culoare cât mai naturală, cât mai personală, nu vrem să fim o fabrică de «Hollywood smile»”.
Aşadar, fiţă sau necesitate? Greu de spus cu precizie, dar poate că faţetele dentare s-ar îndrepta mai degrabă spre fiţă, pe când albirea dentară s-ar apropia tot mai mult de necesitate. Dragoş GAŞPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau