ALERTĂ în spitale! O bacterie răpune pacienţii pe capete EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 25-03-2017 15:55

Infecţia cu bacteria Clostridium Difficile e tot mai frecventă în rândul bolnavilor * medicii infecţionişti ieşeni vorbesc de nu mai puţin de 100 de cazuri pe lună, venite de la toate spitalele, în condiţiile în care anul trecut abia dacă au înregistrat câteva cazuri pe an * deşi majoritatea pacienţilor îşi revin cu antibiotice, sunt şi multe decese din cauza bolilor multe asociate cu această infecţie * totodată, şi procesele care au ca obiect această problemă s-au înmulţit

Infecţiile cu bacteria Clostridium Difficile contactată în spital sunt din ce în ce mai multe, spun medicii infecţionişti ieşeni, care au fost luaţi prin surprindere de un număr foarte mare de pacienţi în ultima vreme. Potrivit directorului medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, dr. Mihnea Hurmuzache, se înregistrează cam 100 de cazuri pe lună. Aceasta în condiţiile în care, la unele spitale nu erau 100 de cazuri nici într-un an de zile, sau, la altele, remarcându-se chiar cazuri deosebite: doar doi bolnavi sau patru infectaţi în cursul internării în spital, într-un an. „Sunt foarte multe cazuri de infecţii cu Clostridium, fiind o problemă gravă, mai ales la pacienţii care au boli asociate. Totodată, sunt multe persoane care fac recăderi din cauza statusului lor imunitar precar. Avem cam 100 de cazuri pe lună, venite de la mai multe spitale”, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Lucrurile sunt grave întrucât, în anul 2016, spitalul a înregistrat pe tot parcursul anului 33 de cazuri de infecţii nosocomiale. „Anul trecut, la nivelul spitalului, au fost 33 de cazuri raportate ca şi infecţii nosocomiale, dintre care 11, adică o treime în luna decembrie. Aceasta înseamnă că doctorii au fost mult mai atenţi în ceea ce priveşte identificarea infecţiei nosocomiale şi raportarea ei după apariţia ordinului 1101”, preciza recent dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Medicii însă, fac toate eforturile ca pacienţii să-şi revină, astfel că numărul deceselor este mic, şi nu este cauzat de infecţie, ci de bolile asociate.

Un ordin de ministru care schimbă tot
Pentru a rezolva această problemă a infecţiilor nosocomiale, a fost dat un ordin de ministru nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare. Astfel, medicii spun că a început o raportare mai corectă a acestor infecţii şi că urmează alte măsuri în favoarea pacienţilor. Spre exemplu, spitalele vor fi obligate să aibă o cameră specială unde să fie internaţi cei cu infecţii nosocomiale, pentru a nu mai fi plimbaţi şi trimişi toţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Totodată, potrivit ordinului, fiecare spital va fi nevoit să angajeze un medic infecţionist. „Sunt mulţi pacienţi de la alte spitale veniţi, dar sperăm că odată cu acest ordin se vor schimba lucrurile. Celelalte unităţi vor fi obligate să izoleze pacienţii cu Clostridium care au dezvoltat boala la ei, să nu mai fie mutaţi”, a mai precizat dr. Mihnea Hurmuzache.

Cel mai mare spital, cele mai multe infecţii nosocomiale
La Iaşi, potrivit raportului DSP pe anul 2016, fruntaş la capitolul infecţiilor nosocomiale a fost Spitalul „Sf. Spiridon”, cu 1.064 de cazuri, cu o incidenţă de 2,26%, cele mai afectate clinici fiind cele de Chirurgie şi de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), unde se lucrează cu pacienţi aflaţi în stare gravă şi cu suprafeţe deschise. Chiar recent, la acest spital s-a înregistrat un caz care a stârnit multe semne de întrebare. Este vorba de un tânăr de 22 de ani, Iulian Amariei, care a decedat la finele lunii februarie în spital, şi care contactase această bacterie. Deşi medicii şi comisia de anchetă întrunită recent, în urma sesizării depusă de familie la Direcţia de Sănătate Publică, au stabilit ca şi cauză a morţii o enterită acută ischemică, familia e convinsă în continuare că şi infecţia cu bacteria Clostridium, recunoscută şi diagnosticată în spital, a favorizat moartea tânărului.

Tot mai multe procese
În ultimii ani, tot mai mulţi ieşeni au apelat la instanţele de judecată, în urma unor infecţii nosocomiale care le-au făcut viaţa un calvar. Recent, un bărbat a decis să apeleze la instanţele de judecată, după ce, spune el, s-a „pricopsit” cu stafilococ în urma unei operaţii. Astfel, Nicolae S. le-a solicitat magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să oblige Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” la plata unor daune materiale şi morale de 10.000 de lei. Bărbatul a povestit în instanţă că, în urmă cu mai bine de un an, a fost internat în unitatea medicală amintită, fiind programat pentru o operaţie de fistulă pilonidală pe data de 19 noiembrie 2015. Acesta a adăugat că operaţia a decurs bine, numai că, la scurt timp după intervenţia chirurgicală, nu ar fi fost izolată flora bacteriană aerobă patogenă, motiv pentru care s-a infectat cu stafilococ auriu. „S-au scos firele, operaţia rămânând deschisă. Am început tratament cu antibiotic, dar s-a constatat că infecţia este rezistentă. Am fost externat pe 7 decembrie 2015, iar, în perioada internării mele, şi alte persoane chiar din aceleaşi salon au fost infectate cu stafilococ auriu”, a menţionat bărbatul în cererea adresată instanţei de judecată. Reclamantul a continuat, arătând că, din cauza infecţiei, operaţia nu i s-a mai închis complet, ea fiind ţinută deschisă prea mult timp. „Şi acum am probleme în urma operaţiei şi a bacteriei din spital. Operaţia nu s-a închis cum trebuia, pentru că a stat 16 zile deschisă. Acum, eu nu pot sta prea mult timp pe scaun, iar corpul meu a devenit rezistent la antibiotice”, a subliniat bărbatul.
Tot recent, o ieşeancă de 69 de ani a făcut septicemie de la câteva perfuzii făcute la Spitalul de Neurochirurgie. Mariana A. a decis să apeleze la magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi, după ce, potrivit acesteia, personalul medical de la Neurochirurgie şi-a bătut efectiv joc de ea. Femeia de 69 de ani a povestit că, pe 6 august 2014, s-a internat în spital, pentru a face un tratament cu perfuzii cu Cerebrolizin, după ce fusese diagnosticată cu polineuropatie. „Conform analizelor făcute la internare, eram sănătoasă, însă, după cinci zile, am început să mă simt groaznic, după ce am contractat bacteria Clostridium difficile, care a determinat medicii curanţi să mă transfere la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru tratament specific”, a relatat reclamanta. Aceasta a adăugat că a fost diagnosticată cu Sepsis (septicemie), starea sa agravându-se în mod dramatic, iar, pe 11 august 2014, a fost transferată în Secţia ATI a Spitalului „Nicolae Oblu”. Femeia a mai afirmat că, în lupta cu eradicarea bacteriei, a suferit un disconfort fizic şi psihic greu de exprimat în cuvinte.
Aceasta a mai menţionat că ea şi rudele ei au fost nevoite să împrumute bani, pentru a putea asigura tratamentul, intrând chiar şi în comă şi suferind un infarct. Totodată, aceasta a subliniat că, din punctul ei de vedere, nu mai are nicio şansă de a avea o viaţă normală. „Sunt, practic, un om care nu mai are vreo şansă de a-şi reveni. Traumele fizice sunt evidente, însă cele psihice sunt enorme. Astfel, sunt cu psihicul la pământ şi nu mă gândesc decât că îmi doresc doar să părăsesc această lume cât mai curând, pentru că am realizat că am ajuns o povară pentru fiica mea şi pentru ceilalţi din jurul meu”, a afirmat ieşeanca. Aceasta a solicitat în instanţă daune materiale în valoare de 5.000 de euro, dar şi daune morale de 15.000 de euro pentru suferinţele prin care a fost nevoită să treacă.
Roxana NĂSTASĂ, Ciprian NEDELCU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei