Alimentele care favorizeaza aparitia cariilor
Dimensiune font:
Alimentele cu continutul cel mai ridicat de zahar si care duc la formarea cariilor sunt considerate dulciurile: prajiturile, fursecurile si ciocolata. Insa nu doar dulciurile sunt daunatoare. Aproape la fel de daunatoare danturii pot fi si bananele, unele cereale pentru micul dejun, painea si biscuitii.
Efectul cariogenetic al carbohidratilor depinde atat de contactul cu dintele cat si de durata acestuia; in concluzie, alimentele moi, lipicioase, cu adezivitate si vascozitate crescuta (caramelele, jeleurile) favorizeaza aparitia cariilor.
Studiile arata ca alimentele lipicioase sunt de 10 ori mai periculoase decat bauturile indulcite, prin prisma duratei contactului acestora cu suprafetele dentare. Bauturile acidulate sunt considerate daunatoare, acizii erodand smaltul, lucru care duce la aparitia cariei dentare.
Alimente care previn cariile
Indicate sunt legumele, fructele bogate in vitamina C, alunele, nucile, branzeturile, care, la sfarsitul meselor, compenseaza scaderea ph-ului, deci scad riscul aparitiei cariei.
Sfaturi pentru pastrarea sanatatii dintilor
- Periajul dintilor trebuie sa devina un obicei inca de la aparitia primilor dinti pe arcadele bebelusilor.
- Tehnica de periaj este foarte importanta, avand in vedere atat toate suprafetele dentare, cat si gingia.
- Durata optima pentru un periaj corect e de circa 3 minute, de cel putin doua ori pe zi.
- Periuta de dinti, indiferent ca e manuala sau electrica, trebuie sa aiba peri medii.
- Mijloacele secundare dar extrem de folositoare igienei orale sunt apa de gura, cu sau fara clorhexidina, ata dentara, dusul bucal, periutele interdentare si guma de mestecat.
Sursa: Click
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau