Antidepresivele ar putea fi periculoase. De ce se tem experții?

medicina  pilula-de-dupa-o-luna

Dimensiune font:

| 03-06-2022 09:34

 Un grup de cercetători pune la îndoială eficiența antidepresivelor, spunând că, în anumite cazuri, antidepresivele ar putea fi periculoase.

Multe antidepresive încearcă să atenueze ceea ce producătorii lor caracterizează ca un dezechilibru al substanțelor chimice din creier, blocând recaptarea serotoninei (o moleculă complexă care a fost legată de funcții biologice precum starea de spirit, cogniția și învățarea) și a norepinefrinei, un hormon de stres, scrie Futurism.

Dar există o problemă: nu toți oamenii de știință sunt de acord că medicamentele tratează eficient cauzele fundamentale ale depresiei, în ciuda cercetărilor care arată că sunt eficiente în atenuarea simptomelor.

Antidepresivele ar putea fi periculoase sau cel puțin ineficiente în majoritatea cazurilor

De ani de zile, un mic grup de oameni de știință a început să pună sub semnul întrebării utilizarea la scară largă a acestor medicamente. Unul dintre ei, Irving Kirsch, pe atunci profesor de psihologie la Universitatea din Connecticut, a descoperit într-o meta-analiză din 2014 a 19 studii că 75% din efectul antidepresivelor ar putea fi atribuit efectului placebo. 

„Bănuiesc că peste 20 de ani oamenii vor privi prescrierea de antidepresive așa cum privim acum lucruri precum ‘sângerarea terapeutică’. În caz că vor mai fi folosite, ar trebui să fie o ultimă soluție când nimic altceva nu funcționează”, a spus Kirsch.

Pacienții au raportat, de asemenea, o multitudine de simptome de sevraj debilitante, făcând aproape imposibilă renunțarea la medicamente.

„Dorm doar câteva ore și somnul este foarte întrerupt”, a spus un fost pacient, „și mi-ar fi absolut teamă să mă trezesc, pentru că știam că atunci când mă trezesc, mă voi trezi cu o panică crescândă. M-am simțit ca și cum aș fi pe marginea unei stânci, urmărit de un animal”.

Industria farmaceutică

În ciuda acestor îngrijorări, utilizarea antidepresivelor este în continuă creștere în SUA, industria farmaceutică comercializând în mare măsură pe rețelele de socializare și TV medicamentele pentru tratarea depresiei. 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 18% dintre toate femeile adulte din Statele Unite au folosit medicamente antidepresive între 2015 și 2018.

„Joaca” cu neurotransmițătorii din creier poate avea și alte consecințe negative. Efectele secundare ale ISRS includ adesea disfuncția sexuală sau o diminuare a emoțiilor.

„Majoritatea oamenilor cred că medicamentele aprobate de FDA nu prezintă reacții adverse care modifică viața”, a declarat Josef Witt-Doerring, un psihiatru din Utah, care a lucrat pentru FDA în calitate de ofițer medical. 

„Problemele serioase pot fi ratate ani de zile, mai ales dacă sunt subtile sau ar putea fi atribuite afecțiunii pe care o tratează medicamentul”, a spus psihiatrul.

Un subiect complex

„Atât de mulți dintre pacienții pe care i-aș vedea ar lua patru sau cinci medicamente psihiatrice. Odată ce începi să fii pregătit să spui: ‘Poate că unul dintre aceste medicamente îi face pe oameni să se simtă mai rău’, începi să pui o mulțime de întrebări… și apoi începi să observi tipare”, a adăugat el.

Până la urmă, prescrierea unei pastile este convenabilă, mai ales având în vedere influența companiilor farmaceutice care profită direct de fiecare rețetă suplimentară.

Acesta este un subiect extrem de complex, împletit cu interese ascunse și interpretări contradictorii ale studiilor existente. Și mulți oameni care se confruntă cu depresie au beneficiat, fără îndoială, de pe urma administrării de antidepresive, în timp ce pentru alții antidepresivele ar putea fi periculoase atunci când nu mai pot renunța la ele.

Dar concluzia experților că este nevoie de mai mult timp pentru a înțelege nevoile pacientului și de a se abține de la a prescrie medicamente înainte de a explora toate celelalte opțiuni pare îndreptățită.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei