Beneficiul terapiei este direct proportional cu momentul administrarii, cat mai precoce posibil, odata ce diagnosticul de menopauza s-a confirmat • Scopul terapeutic este dublu: ameliorarea calitatii vietii prin prevenirea, diminuarea sau suprimarea simptomatologiei neplacute, prevenirea si combaterea pierderii de masa osoasa • Tratamentul menopauzei, atat de necesar, este prescris si supravegheat de medicul endocrinolog la sfatul medicului ginecolog sau al medicului de familie
Menopauza reprezinta suspendarea completa si definitiva a functiei ovariene. Beneficiul terapiei este direct proportional cu momentul administrarii, cat mai precoce posibil, odata ce diagnosticul de menopauza s-a confirmat, dar isi pastreaza aspectul benefic, chiar la 15-20 de ani de la instalarea menopauzei. Scopul terapeutic este dublu: ameliorarea calitatii vietii prin prevenirea, diminuarea sau suprimarea simptomatologiei neplacute; prevenirea si combaterea pierderii de masa osoasa cu tot cortegiul sau devastator: modificari de schelet, scaderi in inaltime, dureri, fracturi, adica osteoporoza si totodata aparitia sau exacerbarea tulburarilor cardiovasculare si metabolice.
Tratamentul menopauzei, atat de necesar, este prescris si supravegheat de medicul endocrinolog la sfatul medicului ginecolog sau al medicului de familie. Obiectivele terapiei sunt: corectarea tulburarilor de ciclu din faza premenopauzei; corectarea manifestarilor vasomotorii si neurovegetative (valuri de caldura, transpiratii nocturne, iritabilitate etc); ameliorarea tulburarilor din sfera urinara si genitala; ameliorarea calitatii vietii pe plan psihic si social; prevenirea osteoporozei; asigurarea unei protectii cardiovasculare active prin imbunatatirea profilului lipidic (colesterol, trigliceride) si direct prin efect antiateromatos (aterosclerotic) la nivelul peretelui vascular, dublat de un efect vasodilatator.
Terapia fiind o optiune personala, dar si o indicatie medicala, se adreseaza urmatoarelor categorii de femei: celor care doresc sa-si amelioreze calitatea vietii si sa combata, pe cat posibil, fenomenele de imbatranire; femeilor cu deficit de hormoni estrogeni datorat unor boli (neoplasme uterine, ovariene supuse unor interventii chirurgicale sau radioterapiei); femeilor cu cazuri in familie de osteoporoza sau ateroscleroza.
Regimul dietetic
Tratamentul cuprinde regimul igieno-dietetic, cel hormonal si simptomatic. La aceste categorii se asociaza si terapiile naturiste. Dieta trebuie sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive, in cantitati optime in functie de necesitati, in special calciu, vitamina D si fier. Calciu se va consuma din produsele lactate cu continut scazut in grasimi (produse semidegresate), cel putin doua-trei categorii de produse. Se recomanda laptele si iaurtul semidegresat, branza de vaci, telemeaua de vaci si urda. Se vor evita branzeturile grase, fermentate sau afumate. De asemenea, o importanta cantitate de calciu contine pestele (sardine, somon) si broccoli.
Vitamina D se gaseste cu precadere in peste si in galbenusul de ou. Fierul se gaseste in carnea rosie slaba, peste, oua, legume verzi, cereale imbogatite cu fier. Se recomanda cresterea dozei de fier prin consumarea a minim trei portii pe zi din unul din alimentele bogate in fier mentionate mai sus. Necesarul de fibre vegetale este de 20-30 grame pe zi. Alimentele cu continut bogat in fibre sunt cereale integrale (paine integrala, graham), paste fainoase integrale, orez, fructe (2-4 portii pe zi, in cantitati rezonabile) si legume (3-5 portii pe zi). Fructele nu se mananca niciodata ca desert, ci ca o gustare intre mese sau chiar inlocuind o masa.
Reducerea consumului de grasimi sub 30 la suta, din care colesterol sub 300 mg pe zi, iar grasimile saturate (animale) sa nu depaseasca 10 la suta pe zi. Lipidele animale determina cresterea colesterolului si cresterea riscului aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Alimentele bogate in grasimi animale sunt: carnea grasa (mai ales porc, dar si pielita de pui sau gaina, peste gras), untul, smantana grasa si branzeturile grase. In grasimi exista doua tipuri de acizi grasi, respectiv saturati si nesaturati. Pentru a evita cresterea colesterolului trebuie reduse grasimile cu continut bogat in acizi grasi nesaturati (uleiuri vegetale si mai ales margarina), deoarece acestia cresc riscul de ateroscleroza.
Consumul crescut de sare favorizeaza riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si favorizeaza retentia de apa. Consumul zilnic de sare nu trebuie sa fie mai mare de sase grame, dar nu sare pura deoarece absolut toate alimentele contin sare. Se recomanda consumul de sare marina. Este necesara o atentie sporita la consumul de afumaturi deoarece au un continut foarte mare de sare. Zaharul determina crestere in greutate si este unul din factorii favorizanti in aparitia diabetului zaharat, mai ales in asociere cu obezitatea. Consumati cafeaua cu indulcitori sau maxim o lingurita pe zi, evitati bauturile dulci, mancati cat mai rar posibil dulciuri concentrate (bomboane, ciocolata cu exceptia celei amarui, prajituri). Pentru a va satisface pofta de dulciuri consumati, in afara de fructe, iaurturi cu fructe, ciocolata amaruie, inghetata (cu moderatie).
Adauga comentariul tau